מגמות בעולם האלקטרוניקה הבידורית: מה עברנו בשנים האחרונות?
בואו נודה על האמת: חלקם של המוצרים אליהם נחשפנו בשנים האחרונות עובר שינוים טכנולוגיים בקצב כה מהיר, שלעיתים הם משתנים ללא היכר. השינויים הללו אמורים לגרום לנו להבין שיתכן שמה שאנו רואים כיום, לא יישאר באופן הזה בעתיד. בעוד חלק בנו רוצה להמשיך ולהתרפק על טכנולוגיות העבר, אחרים יעדיפו ללמוד על השינויים, ולבחור במוצרים מבוססי הטכנולוגיות החדשות, כך שלא יווצר מצב בו מוצר שרק לאחרונה רכשנו במיטב כספנו, הפך ללא רלוונטי.
רסיבר קולנוע ביתי
עולם הרסיברים לקולנוע ביתי, עבר בשנים האחרונות מהפכות שקטות. אם בעבר בבתים רבים הוצבו רסיברים של קולנוע ביתי ורמקולים היקפיים, הרי שבבתים רבים זה הוחלף בטרנד מינימליסטי של מקרן קול. הבוחרים בכך עושים זאת בעיקר בשל הרצון לפשט את ההפעלה ואוהבים את המראה המינימליסטי של מקרן קול דקיק: במקום להפעיל רסיבר, פשוט מדליקים את הטלוויזיה, ובנוסף, הרסיבר, הרמקולים הקידמיים וההיקפיים, מוחלפים במקרן קול דקיק מתחת לטלוויזיה.
לבחירה ההולכת וגוברת הזו יש כמובן גם חיסרון: במקום ליהנות מסאונד עמוק שעוטף אותנו ללא פשרות, אלו שבוחרים במקרן קול מסכימים להסתפק בצליל רזה יותר, ופחות היקפי.
התוצאה בשטח היא כניסת רסיברי קולנוע ביתי לחללים ייעודיים כדוגמת חדרי קולנוע ביתי, שכמובן אינם בנמצא בבתים רבים, מה שהביא לנסיגה בביקוש לרסיברים אלה. הנסיגה הזו גרמה לירידה במכירות, והשקות פחות תכופות של רסיברים חדשים. הירידה במכירות הביאה לפני מספר שנים לפשיטת הרגל של קבוצת אונקיו, עליה כתבתי כאן וגם כאן. למזלנו הצרכנים, קבוצת אונקיו התאוששה מאז, והמותגים שבבעלותה, כגון אונקיו, אינטגרה ופיוניר ממשיכים ייצור והתחדשות. את הסנונית הראשונה לאחר התאוששות זו סקרתי כאן. השינוים הללו משפיעים כיום גם על קבוצת Masimo, בעליה של חטיבת Sound United, בעלת המותגים הכה מוערכים דנון ומרנץ, שאת רסיבר הדגל הכה מוערך שלהם, סקרתי כאן. בהיותה חברה ציבורית, מעדכנת Masimo מידי שנה על ביצועיה, המעידים על ירידה עיקבית במכירות בחטיבה זו, ולאחרונה אף נפוצו שמועות על שינוים צפוים בבעלות שלה.
מערכת הכיול
אם נשווה את רסיבר הקולנוע הביתי כיום, לזה שנמכר רק לפני מספר שנים, נגלה שבעוד שתחום ההגברה נותר ללא שינוים מהותיים, הכיול עבר מהפכה אמיתית: למערכות הכיול הותיקות כגון MCACC של פיוניר ואודיסי של דנון נוספו אפשרויות כיול מתקדמות יותר באמצעות DIRAC, המשלבות עיבוד באמצעות מחשב לתיקונים המתחשבים בהחזרים של החלל, שבעבר לא תיארנו לעצמנו שניתן לבצע. את המיקרופון הפשוט, שהיה מסופק עד היום עם הרסיבר, החליף מיקרופון UMIK רגיש, האלגוריתם המובנה ברסיבר הוחלף במעבד המחשב הביתי שלנו, והגרפים שניתן היה לשנות רק מעט, הוחלפו בגרפי מטרה שמעלים לרסיבר, מה שמספק תוצאה לטעם המאזין. בעוד ש-DIRAC גובה לרשיון ייעודי לרסיבר מאות דולרים, נכנס לאחרונה שחקן קוד פתוח חדש בשם A1 Evo, מבוסס הפלטפורמה של Audyssey, המאיים לספק תוצאה דומה לזו של DIRAC ללא כל עלות.
Audyssey ב-Denon A1H
מקור לוידאו ואודיו
גם המקורות לסרטים עברו שינוי מהותי. הטרנד שהיה עד לאחרונה לצפיה בסרטים שהורדו מטורנטים והזרמה שלהם באמצעות סטרימרים חיצוניים, הוחלף בסטרימינג הישר מהאפליקציה בטלוויזיה החכמה. כך, בלי משים, כמעט הוכחדה נישת הסטרימרים הייעודיים כדוגמת TVIX ודומיו ששימשו רק כנגנים לקבצי וידאו, ללא יכולת להתקנת אפליקציות. בסטרימרים מבוססי האפליקציות הפכו את קודמיהן לאבן שאין לה הופכין.
גם השימוש במדיה הפיזית הפך נדיר יותר. מספיק להביט בהצעות לרכישת מוכרי הדיסקים, CD, DVD ובלוריי בלוחות היד השניה, כדי להבין שהמגמה ברורה. בני הנוער מאזינים למוסיקה באפליקציות כדוגמת ספוטיפיי, והאביזר היחיד שהם נדרשים אליו הם אוזניות.
אוזניות
האוזניות, שמעמדן התחזק במיוחד עקב השימוש הגובר בקרב הצעירים, משנות גם הן את פניהן. אם בעבר רק לדגמים היוקרתיים כדוגמת ה- Sony ULT Wear שנסקרו כאן נוספה טכנולוגיית Active Noise Cancellation, הרי שכיום יותר ויותר דגמים זולים כדוגמת ה- Jbuds LUX שסקרתי כאן ועולים רק 300 ש"ח כוללים את התכונה הזו. איכות ביטול הרעשים כמובן אחרת לחלוטין, אבל העיקרון דומה. בנוסף, השימוש ההולך וגובר של אוזניות עם סמארטפון, הפך את האוזניות החוטיות לנישה המיועדת לאודיופילים בלבד. אוזניות ה- True Wireless כבשו לא רק את שוק האודיו, אלא גם נכנסו לגיימרים, עם ה-Steelseries GameBuds שנסקר כאן, ומהוות כיום הדגם הנמכר ביותר בפלח השוק של האוזניות, מה שהביא כמעט כל חברת אלקטרוניקה להשיק לפחות דגם אחד שלהם. המגמה הזו גם הביאה ליצרנית מובילה אחת פשוט להכריז על נטישת השוק לחלוטין, וכך Jabra, שהיתה כה פופולרית וחדשנית בתחום, מפסיקה לחלוטין בסוף שנת 2024 את הייצור והפיתוח של אוזניות מסוג זה.
Steelseries GameBuds
טלוויזיות
תחום הטלוויזיות עבר בשנים האחרונות מהפכות משמעותיות ביותר, במיוחד בשל התחרות העזה בין היצרניות המובילות. דומה שכמעט שום דבר אינו דומה בין טלוויזיות שהיו נפוצות עד לפני 10 שנים, ואלו הנמכרות כיום. טלוויזיות הפלאסמה הכבדות משקל הכה פופולרית נכחדו לחלוטין והוחלפו על ידי מסכי ה- LED, שהוחלפו ב- QLED. עד מהרה הפכה ה- QLED לטכנולוגיה הבסיסית והזולה, כשמעליה מתנשאות ה- OLED וה- Mini LED. גם ה- OLED שהחלה כ- WRGB-OLED של LG עם ה- C4 שנסקר כאן, התפתחה ל-QD-OLED של סמסונג שדגם העל שלה Samsung S95D נסקר כאן, והקרב ביניהן בעיצומו.
Samsung S95D QD-OLED
מערכות ההפעלה של הטלוויזיות גם כן שינו את פניהן לחלוטין. זה החל בהתווספות שליטה באמצעות מחוות, חיבור לאינטרנט, אפליקציות, סייען קולי, וכעת גם בינה מלאכותית. אם בעבר הכיול בוצע רק באמצעות שליטה ב-3 צבעי היסוד, הרי שכעת הוא הופך לדינאמי: הטמפ' של המסך הופך חמה יותר בערב, כדי לסנן את האור הכחול, ניתן לכייל את התמונה גם באמצעות אפליקציה בסמארטפון ותוצאות הכיול מותאמות לטעם המשתמש.
ה- AI נכנס גם לעיבוד התמונה והקול. הוידאו נדגם על ידי מעבד התמונה פריים אחרי פריים, וכך כל תמונה מקבלת את ההדגשה הנדרשת. ממש DTM בשירות הטלוויזיה. גם האודיו כולל מצב AI שמשנה את הסאונד בהתאם לסוג התוכן המושמע.
חידוש טכנולוגי נוסף הוא ה- HDR שנכנס בסערה למסכי טלוויזיה ומחשב כאחד, ותומך בעוצמות תאורה ריגעיות של עד 1000 ניט, מה שמספק תמונות מהפנטות גם של סצינות המשלבות אזורים מוארים במיוחד עם צל או חושך.
רזולוציית ה- 8K מוצעת בדגמי העל של היצרנים. עם פי ארבעה פיקסלים מדגמי ה- 4K, הן מספקות רמה חסרת תקדים של חדות, טבעית ומציאותית. שלבו זאת עם היכולת לצלם 8K בסמארטפונים נבחרים, וקיבלתם שלל תכנים רלוונטים לצפיה.
החידוש הטכנולוגי האחרון שמאיים להפוך את הקערה על פיה, הם מסכי הטלוויזיה הענקיים בגודל 98 אינטש ומעלה, שהחלו להימכר במחירים שפויים, והחלו לפזול לפלח השוק של המקרנים. כך LG מציעה דגם אחד בגודל 98 אינטש, סמסונג מציעה שלושה דגמים בגודל 98 אינטש, ואילו TCL מציעה טלוויזיה בגודל מקסימלי של 115 אינטש. עם זאת, קשה להתחרות בחווית הצפיה ממקרן, ולכן השוק הזה צפוי להישאר.
מחשבים
בואו נודה על האמת, מהפכת הבינה המלאכותית (AI) כבר כאן. הביקוש ההולך וגובר לשימוש בבינה מלאכותית, הביא צורך ברור בשינוי בתכנונו של המחשב. זה החל ביחידת עיבוד עצבית (NPU) המשלבת את הרכיבים מעבד מרכזי CPU והמעבד הגרפי GPU שהיו מוכרים עד כה. ה-NPU הביא גם למיקסום יכולות העיבוד, יעילות תרמית וחיי סוללה טובים יותר. סקירה מקדימה של מעבד ה-NPU של אינטל ניתן לקרוא כאן.
לראשונה נוסף על לוח המקשים מקש חדש של Copilot, סייען ה- AI של מיקרוסופט, ממנו ניתן היה להתרשם ב- ASUS Zenbook S 16 שנסקר כאן. בעוד שלבינה מלאכותית שימושים מגוונים, יצרניות רבות החלו להשתמש במונח זה, גם במקרים בהם אין המדובר באמת ב- AI. למרות שאנו מדמיינים מחשבים או מכונות שמסוגלות לחשוב בעצמן, מדובר במערכת המקבלת החלטות בהתאם לאלגוריתמים, או בלמידת מכונה, כלומר מחשב שקורא טקסטים מרובים, ומסוגל לענות על שאילתות שאנו מפנים אליו, באמצעות השימוש במידע שקיבל מהטקסטים שסרק. כלומר "האימון" שעבר על טקסטים רבים, הביא אותו לענות על שאלות מורכבות, כשהוא מסתמך על המידע ש"אומן" על פיו.
עד שנגיע לעידן בו תסייע לנו בינה עם תובנה, שתשפוט האם רעיון מסוים טוב או לא, נידרש להסתפק ב- AI שבינתיים אין לו תובנה.
ASUS Zenbook S 16
שעוני ספורט חכמים
בעוד השעונים הרגילים האופנתיים נמצאים על סף היכחדות, השעונים החכמים משתלטים על השוק, והם נחלקו עד לאחרונה לשתי קטגוריות עיקריות: שעונים חכמים ושעוני כושר. בשנים האחרונות קיימת זליגה המשלבת תכונות של שעונים חכמים בשעוני הכושר, והטמעה של תכונות ספורט בשעונים חכמים. לראיה, הגרמין Fenix 8 שסקרתי כאן כולל לראשונה מיקרופון, ואילו הסמסונג Watch 7 שסקרתי כאן הטמיע מדידת פעילות ספורטיבית מדויקת מתמיד. צפוי שהגבולות הללו יטשטשו יותר ויותר, עד כדי הבדלים מינימליים.
Garmin Fenix 8
מה זה אומר עבורנו?
הידיעה שאנו חיים בעולם דינמי בו טכנולוגיות מתעדכנות בקצב מהיר, מתמרצת אותנו להישאר מעודכנים בפיתוחים ובטרנדים הטכנולוגיים העדכניים ביותר. זה אומר שכדאי לשים לב למה שצופן העתיד, כדי לדעת באילו מוצרים כדאי להתמקד על מנת להגדיל את הרלוונטיות שלהם לאורך שנים.
ומה איתכם? איפה אתם במירוץ אחר הטכנולוגיה העדכנית?