טלוויזיית OLED LG דגם C4 במבחן
התחרות הבלתי מתפשרת בין יצרניות מסכי הטלוויזיה נמצאת בשיאה. לאחר שנחשפו דגמי החברות לשנה זו, מובטח שהקרב על ליבו של הצרכן יהיה שונה מכפי שהתרגלנו אליו בעבר. על פי פרסום של Omedia, נראה ש- LG שומרת גם בשנת 2023 על מעמדה כמובילה במכירות טלוויזיות ה-OLED עם נתח של 53% בשנת 2023, זו השנה ה-11 ברציפות.
להובלה במכירות משמעות גוברת לאור העובדה שהצפי הוא לעליה משמעותית במכירות OLED בשנים הקרובות, כך שמותג אשר ישמור על ההובלה, ינצל באופן המקסימלי על העליה בביקוש ל-OLED.
מגמות בהכנסות ממכירות טלוויזיות OLED – מקור Statistica.com
רק לאחרונה סיקרתי כאן את אירוע ההשקה שנערך ב-18.6, בו LG וקבוצת ח.י חשפו את השקתם של דגמי הטלוויזיות החדשות לשנת 2024, וממש במקביל נחתה אצלי ה- LG C4 OLED בגודל 77 אינטש.
לא במקרה ביקשתי את ה- 77 אינטש. מדובר בדגם שלפני מספר שנים היה יקר ביותר, וכיום מחירו הרבה יותר אטרקטיבי ולכן גם נמכר הרבה יותר. למעשה, יש הטוענים שה- 77 אינטש הוא ה- 65 אינטש החדש.
LG
LG מבססת מזה 11 שנים ברציפות את מעמדה כיצרן המוביל של טלוויזיות ה-OLED. ההיסטוריה שלה החלה עוד בשנת 1958 בקוריאה, וכיום היא יצרנית האלקטרוניקה השנייה בגודלה אחרי סמסונג. שתי החברות נמצאות בתחרות הדוקה בשלל תחומים כגון טלוויזיות, מכונות כביסה ומקררים, ולאחרונה אפילו באוזניות ובמקרנים.
כאמור, עד לפני כשנתיים, היתה LG היצרן היחיד של לוחות W-OLED בייצור מסחרי, אותם מכרה לחברות אחרות שביניהן Panasonic, Sony, Grundig, Philips, Metz, Loewe , Skyworth, Changhong, Haier, Konka. לפני כשנתיים חלה תפנית כשסמסונג החלה בייצור של QD-OLED (המבוססת על פולטי OLED כחולים וטכנולוגיית המרת צבע קוונטית).
לפי אתר Omdia, השליטה המוחלטת של LG צומצמה במקצת לאחר כניסת סמסונג לתחום ה- OLED, אולם גם נכון להיום, היא שולטת בשוק זה ביד רמה.
על פי דבריו של גיא דה פיצ'וטו באירוע ההשקה האחרון, LG לא מובילה בישראל רק במכירת טלוויזיות OLED, אלא גם במכירות טלוויזיות פרימיום בישראל, טלוויזיות בעלות תג מחיר מעל 1500 דולר.
מהו OLED?
OLED מהווה קיצור לשם המלא Organic Light-Emitting Diode ובעברית דיודה אלקטרו-אורגאנית. במקום תאורת הלד האחורית שקיימת בטלוויזיות QLED ו-LED, בטכנולוגיית OLED בכל פיקסל קיימת דיודה פולטת אור (LED) המתפקדת כמו נורת לד קטנטנה שיכולה להפיק אור וצבע באלמנט אחד. התרכובת הזו פולטת אור בתגובה לזרם חשמלי, ובמילים אחרות, טלוויזיות OLED אינן זקוקות לתאורה אחורית מכיוון שכל פיקסל OLED מייצר את האור בעצמו.
למרות שהשם של LED ו-OLED נשמעים דומה, ה-OLED שונה מהותית מ-LED: בעוד תצוגת LED פועלת בשילוב תאורה אחורית, תצוגת OLED פולטת בעצמה אור. זה מביא אותנו לאחד היתרונות הגדולים של טלוויזיות OLED: רמת השחור האבסולוטי אליו ניתן להגיע. שלא כמו טלוויזיית QLED או לד שנדרשים לעמעם את התאורה האחורית שלה בסצנות חשוכות, OLED פשוט מכבה את הפיקסלים, וכשהפיקסל כבוי, הוא לא פולט אור בכלל, ולכן הוא כבוי לחלוטין.
הייצור הראשון של OLED בוצע כבר בשנת 1987 בחברת קודאק, אשר נכנסה ב- 1999 לשותפות עם SANYO לצורך ייצור של צגי OLED מיניאטורים בגודל 2.5 אינטש. במקביל גם פיוניר, TDK וסמסונג החלו בייצור OLED. סוני השיקה לראשונה את טלוויזית ה- OLED בשנת 2007, וכאמור, כיום כבר יש שני יצרנים שמייצרים פנלים של OLED לטלוויזיות: סמסונג שהצטרפה בתחילת השנה ל-LG שגם מוכרת אותם מזה שנים ליצרני טלוויזיות נוספים כגון סוני, פיליפס ופנסוניק.
C4
ה- C4 הושקה ממש לאחרונה, כשהיא ממשיכה להוות דגם הביניים בקו טלוויזיות ה- OLED של LG, עם רזולוציית 4K, עיצוב שטוח וזמינות בגדלים של 48, 55, 65, 77 ו- 83 אינטש.
לפני שניכנס לפרטים כדאי שנעשה סדר בדגמים השנה.
-
M4 Brightness booster MAX: דגם העל, הוא הטלוויזיה הראשונה בעולם עם שידור וידאו ושמע אלחוטיים עד 144 הרץ ב- 4K.
-
G4 Brightness booster MAX: דגם הפרימיום ברזולוציית 4K, זמין בגדלים של 65, 77 ו- 83 אינטש.
-
C4 Brightness booster: המחליף של C3 משנה שעברה, ברזולוציית 4K.
-
B4: דגם כניסה בעולם ה-OLED.
כאמור, ה-C4 מחליפה את ה- C3. דגם ה-'C' מהווה גם השנה את הדגם הפופולרי ביותר של LG, עם היחס עלות-איכות גבוהים במיוחד, ומשכך ביקשתי לקבלה לסקירה.
תיאום משלוח והתקנה
חווית הרכישה בחברת ח.י. שונה לחלוטין מזו שאני מכיר בחברות המתחרות. התיאום בסמס פשוט ומהיר, ניתן לבחור חלופות בממשק בסלולרי, במקום עם נציג שמלחיץ אותך על הקו. המוביל התקשר כחצי שעה לפני הגעתו בטרם ההתקנה נעימים הגיעו אלי שני מתקינים להוביל ולמקם אותה. בניגוד לחלק מיבואני המותגים האחרים בישראל, אצלם המוביל והמתקין מגיעים מחברות נפרדות ולעיתים עוברים ימים רבים בין האספקה להתקנה, ח.י. מספקת את הטלוויזיה ומתקינה אותה באותה ההזדמנות.
נציג ח.י מספק ומתקין לי את הטלוויזיה
עיצוב
מבחינת עיצוב, ה-C4 מעוצבת באופן דומה להפליא ל-C3 שהיתה בסקירה לפני כשנה. השוליים שלה דקים וכמעט בלתי ניתנים לזיהוי ממרחק צפייה רגיל. בנוסף, ממש כמו ה- C3, גם ה-C4 בעלת מסגרת אלומיניום מוברש דקיקה. הגב שלה עשוי פלסטיק מגורען עם טקסטורה דמוית בד.
בהצבה על המזנון יתקינו לכם רגלית צרה מאד דומה לזו שהיתה ב- C3, המעוגנת למרכז הטלוויזיה עם 4 ברגים.
רגלית מחוברת עם ברגים
לרגלית הצרה יש יתרון של מראה אלגנטי בשל האלומיניום המוברש בקידמתה, אולם מאחור זה פלסטיק. מכיוון שהתקנתי הפעם את הטלוויזיה בתליה ישירות על הקיר, לא בדקתי את יציבות הרגלית. התליה של ה- C4 במתלה הבסיסי פשוטה ומהירה.
תשומת הלב שבשונה מהיצרנים האחרים, ב- C4 כבל החשמל אינו נתיק, אלא מחובר קבוע לגב הטלוויזיה. לכן, אם תרצו להסתירו בצינור שהוטמע עמוק בקיר, תידרשו לצינור עבה במיוחד שיוכל להעביר דרכו את השקע השמן של הטלוויזיה.
ה-C4 ממש דקיקה בקצוותיה 6 מ"מ, אולם החל משני שליש הגובה, ובמרכזה, היא עבה יותר ומגיעה לכדי 4.5 ס"מ, מימדים זהים לחלוטין לאלו של ה-C3.
הגב כולל חרירים הפונים כלפי מעלה. הללו משמשים לצרכי קירורה, ובנוסף כוללים גם את פתחי הרמקולים שמופנים כלפי מעלה ומטה.
בגבה נמצא הכנה מובנית לתלייה בתקן Vesa 200x300 באמצעות מתקן תואם. במסך בגודל 77 אינטש רוחבה 172 ס"מ וגובהה 98 ללא רגלית. הגבול בין התמונה לקצה המסך כ- 6 מ"מ בצדדים ולמעלה, ו-15 מ"מ מלמטה, נתון זהה לזה של ה- C3.
התקנת מתקן התליה בחיבורי ה- VESA לשם התקנתה על הקיר
מפרט על הנייר
-
רזולוציה: 4K (3,840x2,160) ב- 120 הרץ
-
פנל OLED = Organic Light-Emitting Diode עם בהירות Brightness booster.
-
HDR: Dolby Vision, HDR10 Pro, HLG: כלומר ללא שינוי מה-C3.
-
פיענוח נתמך : Dolby Atmos, IMAX Enhanced, Dolby Vision
-
גיימינג: תומכת G-SYNC, Free SYNC ו- VRR למניעת "קריעת" התמונה בתנועות וידאו חדות
-
רמקולים 40 וואט, 2.2 ערוצים
-
תדר ריענון מסך: 120 הרץ בצפיה רגילה, ו-144 הרץ בחיבור למחשב או קונסולה
-
עומק צבע: DCI-P3 / 10-Bit
-
מעבד: α9 Gen7 AI Processor 4K
-
סטרימינג: תמיכה ב- AirPlay 2 מובנה
-
עוזרת קולית: תמיכה ב- Alexa שאינה נתמכת בישראל
התקנה
מדיניות ח.י בנוגע להתקנה ללא שינוי בהשוואה לשנה שעברה: במידה ותבחרו בהתקנה על הקיר, המתקינים של ח.י. יספקו לכם מתלה קיר רגיל ללא עלות נוספת, אולם במידה ותבקשו מתלה מיקצועי יותר, יציעו לכם זרוע דו מפרקית שעושה שימוש בחיבורי ה-VESA 200x300 שממוקם בגבה, יאפשר הרחקתה מהקיר לצורך גישה לחיבורים וגם להפנות אותה לצדדים, כל זאת בתמורה ל- 800 ₪ נוספים. מעיון בפרטי הזרוע עולה שבמידה ותתקינו הטלוויזיה באמצעותה, ניתן להרחיקה מהקיר עד כדי 50 ס"מ, ובמצב סגור כדי 5.5 ס"מ.
המתקנים הסטנדרטי והמפרקי שמאפשר הרחקה וצידוד
הרחבת אחריות
מנסיון העבר, הרחבת האחריות במסכי OLED אינה מותרות, אלא צורך של ממש. אירועי צריבה עשוים לחלוף בעקבות "שטיפת" פיקסלים של המסך בתפריט הייעודי, אבל מכיוון שבמסכי OLED עלולה גם להתרחש צריבה קבועה, במיוחד אם אתם נוטים לצפות בערוצים עם לוגו סטטי, כדאי לבטח את המסך באחריות מקיפה.
זו גם הסיבה שהמתקין של ח.י יציע לכם להרחיב את האחריות לשש שנים בתמורה ל-1980 ש"ח פרוסים ל-36 תשלומים. לדברי המתקין, האחריות כוללת "הכל חוץ משבר וקורוזיה".
במידה ותרצו בנוסף ל-6 שנות האחריות גם זרוע מתכווננת וכבל HDMI 4K, תשלמו למסך 77 אינטש 2,880 ש"ח פרוסים ל-36 תשלומים.
אביזרים נוספים שיציעו לכם במעמד ההתקנה
אמנם ה-C4 התקבלה לצורך סקירה בלבד, אבל בחרתי לתלות אותה על הקיר בסלון, וכך גם לבחון את השימוש ב- C4 OLED בסלון עם שמש ישראלית טיפוסית.
החיבורים של ה-C4 זהים לחלוטין לאלו שקיימים ב- C3 וגם לאלו שב- C2:
-
4 חיבורי HDMI בתקן HDMI 2.1 ולכן כולם תומכים קצב העברת נתונים של 48Kbps, ברזולוציה 4K בתדר 120 הרץ ב- 12 bit ו-144 הרץ במצב גיימינג, וביחס 4:4:4, נתוני מפתח מעולים לגיימרים. זאת למרות שפאנל ה- OLED תומך רק ב- 10 bit, ומשכך תוכן של 12 bit יעבור downsampling ל- 10 bit. כולם גם תומכים ב- Auto Low Latency Mode (ALLM), לצורך שימוש בטלוויזיה כמסך לחיבור קונסולה, בקצב רענון משתנה (VRR) ומאושרת בתקן G-SYNC של NVIDIA ו- Free SYNC של AMD.
-
רק חיבור HDMI מספר 2 תומך בתקן eARC
-
3 חיבורי USB
-
חיבור אנטנת RF, לממיר פנימי מובנה מסוג DVB-T2
-
חיבור לצלחת לווין
-
חיבור רשת – שמהירותו לא מפורטת בספציפיקציות המוצר.
-
חיבור אופטי
-
IR Blaster במידה ותרצו לחבר התקן כמו Harmony HUB שהטלוויזיה תישלט דרכו
חיבורים בגב ה- C4, זהים להפליא לאלו שב-C3 וגם ב- C2
הגישה לחיבורים בגב המסך נוחה מאד, גם במתקן צמוד הקיר הבסיסי, ולכן אם אתם שוקלים מתקן תליה מפרקי רק בשביל הגישה הנוחה לחיבורים, דעו לכם שהגישה נוחה גם במתקן הבסיסי.
התקשורת האלחוטית כוללת:
-
גם ב- C4 תקן ה- Wi-Fi הוא 11ac ולא ax, או BE העדכני. כלומר, קיימת תמיכה של Wi-Fi 5 בתדרים 2.4 ו-5 ג'יגה הרץ בראוטר שלכם, אבל אין תמיכה ב- Wi-Fi 6 או Wi-Fi 7.
-
בלוטות' בתקן 5.1
זיהוי קולי ומצלמה
ה- C4 תומכת בזיהוי קולי בעברית. ניתן לבטל את ההאזנה של הטלוויזיה לקולכם, באמצעות מתג שממוקם בתחתיתו של המסך, ולהפעיל רק בעת הצורך.
מתג מיקרופון בתחתית המסך
ניתן להתקין ב- C4 מצלמה של LG, אולם גם מצלמות של צד ג'. אני התקנתי את ה- C930 של לוג'יטק, אשר מאפשרת לצפות בנוכחים בחדר. עם זאת, לא מצאתי שימושים משמעותיים אחרים שמצדיקים התקנתה.
הגדרות
ההפעלה הראשונה של הטלוויזיה פשוטה ומהירה יחסית, ועם זאת, ככל שהטלוויזיות הופכות חכמות יותר, הן גם דורשות מאיתנו שיתוף במידע רב יותר. לפיכך תתבקשו לאשר תנאים והתניות לויתור על פרטיותכם. לדוגמא, לשם שימוש בהוראות קוליות במיקרופון שמוטמע בשלט רחוק, LG תבקש לאסוף עליכם מידע, כולל על הרגלי שימוש וצפיה. בנוסף, נידרש לפתוח חשבון משתמש של LG ולקשר אותו לחשבון אימייל שלכם.
הטלוויזיה תבקש מכם לאשר את אופן ההתקנה: תלוי על הקיר או במעמד, על מנת לקבוע את אופי הסאונד שתספק ה- C4.
חובת רישום לשם הורדת אפליקציות ועדכונן
ממשק
לאחר שנים בהם אני מתנסה במערכות ההפעלה של הטלוויזיות החכמות, אמנם עדיין לא חשתי שהומצאה מערכת הפעלה המושלמת, אבל LG מתקדמת בצעדי ענק בכל שנה למטרה זו. ה-WebOS שמהווה כבר גרסה 24, שופרה מספר כה רב של פעמים, כך שמבחינת נראות, היא באמת עובדת נפלא. היא קלה לניווט, ומנגישה מגוון רחב של אפליקציות מקומיות שכבר מותקנות. לדוגמא: 12+, רשת 13 החדשה, נטפליקס, יו טיוב, ורבות אחרות, כבר מותקנות. כל אחת מהן נדרשת בעדכון לאחר שימוש ראשון.
מערכת ההפעלהwebOS 24 , כוללת את אותן הכרטיסיות שהציגה LG בשנה שעברה, אולם הפעם הן צרות יותר, כדי לספק מקום נוסף לתכנים אחרים. לדוגמא, לשונית "מוסיקה" תאפשר לכם לגשת למוסיקה ביו-טיוב וספוטיפי המותקנים ב- C4, וכן למספר מנגינות מרגיעות מבית LG. לשונית "ספורט" תאפשר לכם לצפות בתוצאות משחקי כדורגל של הליגות בחו"ל, אבל לא בישראל.
כדי לקרב את ה- WebOS כמה שיותר ל- Google TV, הוטמע ה- Google Chromecast בממשק של LG, וכך תוכלו להזרים שלל תכנים כגון מוסיקה מספוטיפיי או טידל, היישר למסך ה- C4 שלכם. מסך הבית נוח מאד ודומה לסגנון של גוגל TV בו האפליקציות נמצאות במרכז הממשק ומוצע לנו שפע תכנים ממגוון רחב של מקורות ואפליקציות, חווית השימוש נעימה ומזמינה במיוחד.
בשונה מה-C3, השיטוט על הממשק הראשי ב- C4 מהיר. עם זאת, במידה ותבחרו להיכנס להגדרות הטלוויזיה, ייקח כשתי שניות על מנת להטעין לראשונה מסך זה.
ארגון תכנים לפי כרטיסיות
זוכרים שב- C3 סיפרתי שהמעבר למסך בית בתפריט, גורם להפסקת הצפיה בטלוויזיה? אז ב- C4 מוצג פיתרון חלקי בדמות לשונית בשם "קלט שהתקבל לאחרונה" שאם עומדים עליו, ניתן להמשיך לצפות בשידור חי בטלוויזיה גם בזמן הצפיה במסך הבית.
חידוש נוסף, הוא שה- WebOS 24 כולל לשונית "רכזת ביתית" המציגה את כלל המקורות בצורה ויזואלית, ואף מאפשר צפיה במקביל בשידורי הטלוויזיה.
רכזת ביתית המרכזת את כלל המקורות וההתקנים המחוברים
LG הטמיעה לראשונה "צ'ט בוט" שמספק משוב בסיסי לבעיות ושאלות נפוצות. המשוב הקולי נשמע דומה מאד לשירותי ה- Text To Speech החינמיים, וכולל טעויות דיבור כמעט בכל משפט מובנה אותו הוא מקריא.
צ'ט בוט לסיוע קולי
עם ההתקנה של הטלוויזיה, תתבקשו לאשר ל-LG לפחות את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות. LG תבקש גם להתאים לכם פרסומות מובנות, וללמוד את הרגלי הצפיה והשימוש שלכם בטלוויזיה. אם תלחצו במקרה על המיקרופון, תתבקשו גם לאשר את המידע על השליטה הקולית.
בדומה למתחרות, LG סוחרת במידע שנאסף מאיתנו ומעבירה אותו לצד ג', על מנת שילמד על הרגלי הצפיה שלנו, וידע איזה פרסומות להציג לנו. הפרסומות הן תכני הפרימיום ש-LG ממליצה לנו מהאפליקציות שמותקנות אצלינו, גם אם לא נרשמנו אליהן.
תנאי פרסומות מבוססות עניין
חשוב לציין שהמגמה של שתילת פרסומות בממשק הטלוויזיה אינה יחודית ל-LG בלבד: כל הטלוויזיות של TCL וסוני בעלות ממשק ה-Google TV, כוללות פרסומות, וגם סמסונג החלה להטמיע מדיניות פרסומות מבוססות עניין במערכת ההפעלה שלה.
בינה מלאכותית
ניכר שהשנה במיוחד עושה LG מאמצים להטמיע כמה שיותר פונקציות AI ב-C4. זה מתחיל בפרופיל סאונד AI שבתחילה מייצר אפקט "וואו", אבל אני חשתי שהוא מעט מקומפרס ולכן העדפתי את סאונד ה"קולנוע" המאוזן יותר.
הפעלת סאונד AI פרו
גם בבחירת אופי תמונה, מבקשת מאיתנו LG לבחור סגנונות תמונה מועדפים עלינו.
לאחר סידרת תמונות בהן בחרתי בכל פעם שתיים עדיפות עלי, הבינה המלאכותית של LG מצאה שאני אוהב תמונות חדות עם צבעים עזים.
עידן פלוס
אלו מכם שצופים בעידן פלוס ישמחו לגלות שהקליטה באיכות מיטבית, גם במרבב הראשון (DVB-T1) וגם בשני (DVB-T2). זאת בשונה מאחד המתחרים אותו סקרתי לאחרונה, שלמרות שאמור היה לקלוט את המרבב השני, בפועל קלט רק את המרבב הראשון.
עוצמת ואיכות שידור אדירה גם במרבב השני
ה- C4 מציגה לוח שידורים ברור, המאפשר צפיה בשידור חי וגם הקלטה מתוזמנת לדיסק און קי חיצוני שתתקעו בגב הטלוויזיה.
לוח שידורים נוח לשימוש
שלט רחוק
השלט של ה-C4 הוא בדיוק אותו השלט שקיבלנו ב- C3, אשר משלב שלט מסורתי עם הרבה לחצנים מוכרים, עם סמן מרחף על צג הטלוויזיה: תוכלו לטייל באמצעותו בין האפליקציות וכן בתפריטי הטלוויזיה, אולם גם באמצעות גלגל הגלילה שניתן ללחיצה במרכז השלט. למרות שלא כולם מתחברים למצביע מרחף זה, אני מוצא אותו נוח לניווט בתפריטים.
אפשרות נוספת שמאפשר השלט היא שליטה קולית: במידה ותחזיקו את לחצן המיקרופון שממוקם במרכז השלט, תוכלו לפקוד על הטלוויזיה בעברית. החיפוש הוא בעברית חופשית, והסייען של LG מסוגל לזהות גם תוכן ישראלי ולא רק גלובלי, כמו "תראה לי סירטונים של מלחמת חרבות ברזל".
גם בקשה כמו "תראה לי שובר שורות בנטפליקס" מקפיץ את התוצאות של נטפליקס, כשהאפליקציה מאתרת מייד את התוכן שביקשתי. ברור שמדובר כאן בבינה מלאכותית מתקדמת, למרות שהמשוב שלה בעברית נשמע כמו של עולה חדשה.
חיפוש קולי יעיל גם כשמחפשים תוכן ייעודי לישראל
מבחינת עיצוב, השלט ארגונומי ביותר ומשתלב בצורה טבעית בכף היד, מכיוון שחלקו התחתון מעוגל. מתגי מעבר בין ערוצים ועוצמת השמע נוחים לזיהוי גם ללא מבט על השלט, בשל הבליטות הייחודיות עליהן. קיימים עליו לחצנים ייעודיים בתחתיתו עבור נטפליקס, אמזון פריים ודיסני פלוס. בנוסף, יש לחצן ייעודי לעוזרת הקולית אלקסה, אבל זו אינה פעילה בישראל. לחצן ייעודי בשם Movies, יפתח לכם חיפוש סרטים בכל האפליקציות שמותקנות לכם בטלוויזיה.
בעוד היצרניות האחרות כוללות בשלט הרחוק לחצן TV ישירות לערוצי הטלוויזיה, ולחצן "מקורות" למעבר בין מקורות המחוברים בכבל HDMI ישירות לטלוויזיה, ב-LG הדברים שונים: לחצן TV נקרא כאן LG Channels, ולחצן "מקורות" עם הלוגו המוכר התחלף בלחצן דמוי תקע, שמקפיץ תפריט מקורות תחתון.
תפריט מקורות תחתון
אלו שעוברים ממותגי טלוויזיה אחרים יידרשו ללמוד את הניואנסים הללו. לדעתי, מכיוון שהשלט אמור להיות בשימוש גם של אנשים מבוגרים, שחלקם לא דובר אנגלית רהוטה, לחצן עם כיתוב פשוט כמו TV, היה מנגיש את הצפיה בערוצים בקלות רבה יותר.
ממש כמו בשנה שעברה, לו יכולתי לבקש מ- LG לשפר את השלט, אז בנוסף ללחצן TV ולחצן "מקורות", הייתי מבקש להוסיף לחצן Last Channel שמעביר לערוץ הקודם (מזפזפ). בהיעדרו של לחצן כזה, תידרשו לעבור בין הערוצים ידנית.
השלט חסר תאורה אחורית ומשכך, תידרשו להכירו על בוריו, במידה ותרצו להפעילו באמצע סרט בחשכה.
אודיו
מבחינת פורמטי אודיו, ה- C4 תומכת בפסי הקול הפופולריים כגון Dolby Digital בשילוב עם Dolby Atmos אולם לא בפורמטים Lossless של DTS, כגון DTS:X, True-HD או DTS-MA ב-7.1 ערוצים. במקרה כזה תתקבל הודעה על המסך "סרטון זה אינו תומך בשמע", והשמע שיתקבל הוא מה-Dolby Digital הבסיסי שמקודד בו.
.
הקודקים הנתמכים הם AC4, AC3 (Dolby Digital), EAC3, HE-AAC, AAC, MP2, MP3, PCM, WMA, apt-X.
במידה ותרצו לחוות את החוויה המלאה של Dolby Atmos, תוכלו לחבר הטלוויזיה בחיבור HDMI מספר 2, שכולל תמיכה ב-eARC למקרן קול מתאים או לרסיבר ורמקולים.
ההגברה של טלוויזיה זו זהה לזו שהיתה ב- C2 וב-C3: הספק של 40 וואט ו-2.2 ערוצים ש"יורים" כלפי מטה. הסאונד המקורי שלה בסיסי, ואילו מצב ה- AI, שמסוגל לספק Virtual 9.1.2 Up-mix (ה- C3 סיפקה עד 7.1.2 Up-mix), מספק השנה תוצאה טובה יותר מה-C3, אולם בשמיעה לאורך זמן מצאתי את מצב השמע "קולנוע" מספק את התוצאה המאוזנת ביותר מבין האפשרויות המוצעות בטלוויזיה זו.
תשומת הלב שה- C4 אמנם מספקת על הנייר תמיכה בדולבי אטמוס, גם ללא חיבור של מקרן קול, ואפילו מציגה את הלוגו הזה על המסך, אבל מדובר ברמקולים מובנים ש"יורים" מאחורי הטלוויזיה, ולכן מהתנסותי מצאתי שאפקט האטמוס שלהם מוגבל.
תמיכה בדולבי אטמוס על ידי רמקולי ה-C4
איכות תמונה
רגע לפני שאנו דנים באיכות התמונה, בואו ניישר קו על טכנולוגיית ה- OLED. כל פיקסל בפאנל OLED מספק תאורה אחורית לבנה. מכיוון שהצבע הלבן אינו צבע טהור, אזי LG נדרשת להעביר את האור הלבן שבוקע מפאנל ה- OLED שלה דרך ממירי צבע שונים, כדי ליצור את הצבעים המתאימים. ההמרה הזו גורמת לאיבוד חלק מעוצמת ההארה של הפנל שלהם, ולכן מסכי ה- OLED הותיקים יותר היו עם בהירות נמוכה יחסית.
כדי להגביר את עוצמת ההארה של הטלוויזיה, מוסיפה LG לצד שלושת צבעי היסוד של כל פיקסל, גם תת פיקסל בצבע לבן. כך התמונה מסוגלת להגיע לתוצאה בהירה יותר כשנדרש. לפאנלים שמשלבים תת פיקסל לבן לצד שלושת צבעי היסוד קוראים W-RGB, וזהו הפאנל של טלוויזיית ה- C4.
נעזוב לרגע את הטכנולוגיה ונעבור למציאות? התנסיתי ב-C4 למשך 3 שבועות, כשהיא מותקנת כטלוויזיה הראשית בסלון, בעודי מדמה סלון ישראלי טיפוסי: ויטרינה רחבת ידים שוטפת את הסלון בשמש ישירה. התמונה שמתקבלת מה-C4 הופכת מהממת ככל שהמקור ברזולוציה גבוהה יותר. שידורי 576i מעידן פלוס מייצרים תמונה מרוככת עם צבעים טבעיים. כשמתקדמים לתוכן 4K, סצינות המשלבות אזורים מהירים במיוחד, לצד אזורים אחרים שחורים לגמרי, מתקבלים ללא אפקטים של "הילה" גם בסצינות HDR. התוצאה מרהיבה לא רק בחלל חשוך, אלא גם בסלון שלי שמואר מאד. LG עידכנה השנה את שלל מצבי הצפיה, והוסיפה מצב מומחה מואר יותר, ומצב מומחה פחות מואר. אלו שני המצבים שמצאתי טבעיים במיוחד: המואר במהלך היום, והפחות מואר בלילה.
כדי לצפות בשליטה האבסולוטית של ה-C4 בכל פיקסל, וכן את העיקרון לפיו ה- C4 מבוססת על פאנל W-RGB OLED שכולל תת פיקסל לבן, השתמשתי במיקרוסקופ אלקטרוני ידני המגדיל את התמונה עד פי 1,600. לצורך כך בחרתי שתי הדגמות:
- האחת בהגדלה של פי 300, כוללת סרט בפורמט 21:9, הכולל תרגום פעיל בשטח ה- 21:9, כך שה-C4 בעלת המסך ביחס תמונה 16:9 תחשיך לחלוטין את הפיקסלים שנמצאים מחוץ לסרט. התופעה הזו ידועה כבעייתית לטיפול במסכי Edge LED, שכן מקור התאורה שלהם בצידי המסך, ולכן חלקם מתקשה בהחשכה מלאה של השוליים שאינם חלק מהמסך.
התוצאה לפניכם, מדגימה כיצד ה- C4 אכן מחשיך לחלוטין את הפיקסלים שמחוץ ליחס התמונה 21:9, וכך שומר על השחור האולטימטיבי.
- בהדגמה השניה, בחנתי כיצד עובד השחור המוחלט בתוך סצינה שפיקסלים מסויימים בה נדרשים בהחשכה מיידית. גם כאן ניתן להתרשם בבירור כיצד משולב התת פיקסל הלבן, ומהעימעום המלא של פיקסל ספציפי, והמהירות בה ניתן להחזירו להארה מקסימלית.
אם יש דבר מהפנט בתמונה של ה- C4, הרי זהו יחס הקונטרסט האינסופי שלה. טכנולוגיית ה- OLED מאפשרת שליטה בכל פיקסל בנפרד עד לכדי כיבויו המלא, מה שמספק תמונה איכותית במיוחד.
בשילוב עם מעבד ה-α9 Gen 7 AI, מתקבלת תוצאה נפלאה.LG מצהירה שה- C4 מספקת בהירות מקסימלית גבוהה יותר מה-C3, אולם אינה מספקת נתונים כמותיים.
ממש כמו ה- C2 וה-C3, גם ל-C4 נוסף השם EVO, שהיה עד לפני שלוש שנים רק בסדרת ה- G.
בחנתי את ה-C4 בתכני HDR. הניגון בוצע באמצעות חיבור בכבל רשת, הישר לרשת הביתית. ה- C4 זיהה מיידית את שרת ה- DLNA, עליו מותקנת תוכנת Serviio. צפיתי בתכנים באמצעות הנגן הפנימי של ה- C4, ושמחתי לגלות שהתגובה של הנגן היתה מהירה, ללא קירטועים, למרות שניגנתי גם קבצים "כבדים" בסביבות 60 ג'יגה בייט באיכות REMUX. רוב הסצנות שבחנתי הוצגו ברמת בהירות מתאימה. האזורים הבהירים במיוחד לא השפיעו לרעה על החלקים הכהים שבתמונה. את הבדיקה ביצעתי במצב תמונה 'מומחה'. כדאי לציין שהתוצאות עלולות להשתנות במצבי תמונה אחרים.
אלו מכם שיושבים בסלון רחב ידים ונזקקים למסך עם זויות צפיה רחבות, ישמחו לדעת שזויות הצפיה שלה מעולות. בשונה מטכנולוגיית LED, גווני ה- OLED לא מושפעים בזוויות חדות.
אזורים חשוכים בצג ה- C4 מתנהגים כמעט כמו מראה ולכן מספקים השתקפויות של גופי תאורה וחלון. האפקט הזה נעלם כמעט לחלוטין כשהמסך מציג תוכן בהיר, אבל נוכח כשהתמונה כהה. במצב מומחה כמעט ולא נדרשתי לשנות את גוון התמונה, כיוון שלטעמי היא היתה מאוזנת מאד. עם זאת, לאחר ששיחקתי עם הצבעים, שיניתי טמפ' המסך לחמה יותר.
השתקפויות באזורים בהם הצג כהה
חווית צפיה
פתחתי ב-Godzilla Minus One, סרט נטול עלילה, אבל מספק תמורה לאגרה בכל הקשור לאפקטים אור-קוליים: סצינות HDR מרהיבות, רעמי באסים שמרעידים את החלל, בשילוב הדי פיצוצים. כאמור, העלילה מגוחכת כתמיד, אבל קשה שלא להשתאות מעושר הפרטים והחדות בסצינות השונות. למרות שהאקשן מספק תנועות מהירות, מעבד ה- α9 Gen7 פעל ללא דופי. ניתן היה ממש לחוש את מרקם עורו של גודזילה ואת תווי פניו הייחודיים.
עברתי ל- Road House שעשוי להוות תזכורת לכולנו כיצד היינו יכולים להיראות בליווי צמוד של מאמן, תזונאי, פסיכולוג ועוזר אישי. הסרט משלב שלל סצינות בחללים מוחשכים חלקית, ולכן מהווה גן עדן לאפקטים של HDR. גם בסצינה בתמונה, ניתן להתרשם והשלמות בה מוצג Jake Gyllenhaal, על רקע פנס התאורה שמאחוריו. ה- C4 עמדה בגבורה בסצינות הללו, תוך שמירה על תוי הדמות חדים, למרות האתגר שהוצב לה.
סגרתי את ההתרשמות עם הסרט Challengers שמשלב בין האהבה לטניס, לתחרות על ליבה של אישה. הסצנה בחדר המוטל, הדגימה כיצד אלומת אור בגב השחקנים עדיין שומרת על ניגודיות מפתיעה, ומדוע Zendaya גורפת תפקיד אחר תפקיד בסרטים שוברי קופות. המעבד של ה- C4 עמד בקצב התזזיתי של חבטות כדורי הטניס, ללא מריחות או איבוד פרטים נראה לעין.
לסיכום יכולות התמונה, נראה שה- C4 של LG מספק בכל התכנים שהדגמתי עימו, תוצאה טבעית ומרהיבה.
Multi View
LG מאפשרת "ריבוי צפיות", תמונה לצד תמונה (PBP) של מגוון מקורות בשילוב אפליקציות. המעבר ביניהם מתבצע באמצעות העכבר המרחף שבשלט. השנה גם ניתן לשלב תכנים מאפליקציות כדוגמת יו-טיוב.
צפיה בשני מקורות בו זמנית, כולל שילוב אפליקציות
זיהוי שירים
אחת ההפתעות חיכתה לי בתפריט ההגדרות שהופיע בצד המסך, בדמות "גילוי מוסיקה". המסך מסוגל להאזין למוסיקה הנשמעת לצידו, ולאתר אותה ביו-טיוב. החידוש המשמעותי הוא הפונקציה "שרים כדי לחפש". שרתי לו את ההתחלה של שיר ה- Shoop Shoop Song של Cher, והוא זיהה אותו.
גיימינג
LG מייעדת את הטלוויזיה כך שתשמש גם כצג לחיבור קונסולה, ולכן התאימה אותה לתקנים הרלוונטים.
ה-C4 מספקת את אותם התקנים שסיפקה ה- C2 וב-C3: בכל כניסות ה- HDMI, תקן 2.1. כולם תומכים קצב העברת נתונים של 48Kbps, ברזולוציה 4K בתדר 120 הרץ ב- 12bit, וביחס 4:4:4. בנוסף, בחיבור למחשב, המסך עובר לקצב ריענון תמונה מקסימלי של 144 הרץ, עם תמיכה בתקן VRR לשינוי קצב ריענון התמונה על מנת למנוע "קריעתה" בסצינות משחק מהירות, והסמכה לתקני G-SYNC ו- Free SYNC.
תוסיפו לכך עמידה בתקן המדובר כיום HGiG (HDR Gaming Interest Group) וקיבלתם חווית משחק על מסך הטלוויזיה שלכם. HGiG הוא תקן שיזמו יצרניות הקונסולות מיקרוסופט וסוני, על מנת ליצור קווים מנחים ושיטות עבודה מומלצות ליישום HDR במשחקים. יצרניות הטלוויזיה LG, סמסונג ופנסוניק, ויצרניות המשחקים Activision, EA, Rockstar ו-Ubisoft החליטו לאמץ אותו.
בחיבור למחשב עם כרטיס מסך NVIDIA 3090ti התוצאה היתה תמונה חלקה בסצינות מהירות של משחקי 4K. במצב Game mode מתקבלת השהייה (input lag) נמוכה מאד. נתוני היצרן מצביעים על זמן תגובה של 0.1 מילי שניות.
צריכת חשמל
גב המכשיר מציין שה- C4 בגודל 77 אינטש צורכת במקסימום כ- 632 וואט.
צריבה
כמו כל מסכי ה-OLED, גם ה-C4 עלולה להיצרב עם הזמן. התופעה הזו היתה פופולרית יותר בדגמים הקודמים של ה- OLED, ולמרבה המזל עם השנים LG משתפרת וכתוצאה מכך הצריבה הופכת לנדירה יותר כיום. כדי להקטין את הסיכון, LG מספקת בתפריט המסך מספר פעולות, כגון ניקוי פיקסל, הזזת המסך בפיקסל אחד והתאמת בהירותו. בנוסף, תוכלו לבטח את הטלוויזיה לשלוש שנים נוספות, על מנת לקבל מענה במקרים של צריבת מסך.
סיכום
בשורה התחתונה, ה-C4 של LG מספקת תמונה מעולה. אם בעבר טלוויזיית OLED היתה שם נרדף לצפייה בחללים חשוכים, משנה לשנה LG משפרת את הבהירות המקסימלית, וכך מאפשרת הצבתה גם בחללים מוארים יותר, מה שהוסיף לה את השם EVO. הסאונד שלה טוב יותר משנים קודמות, אבל במידה ותרצו שהוא יהיה מיטבי, כדאי שתשלבו אותה עם מקרן קול תואם. ניכר שמערכת ההפעלה שלה בוגרת, אבל בתפריט ההגדרות ניתן לשפרה כך שתגיב מהר יותר. זויות הצפיה בה רחבות, היא עומדת במגוון רחב של תקנים לגיימרים וה- latency שלה נמוך. מבחינות רבות ה- C4 מתאימה לחללי צפיה מגוונים של שלל בתי אב, גיימרים ווידאופילים שיודעים להעריך תמונה באיכות מעולה. העיצוב שלה דקיק והיא תומכת בשלל פורמטי אודיו. מבחינות רבות היא מהווה מוצר אטרקטיבי במיוחד.
למרות האמור, ה-C4 דומה בהמון תכונות ל-C3, החל מהחיבורים, התיקשורת, תקני הגיימינג, ועיצוב, כמעט כולם ללא שינוי.
לכן, במידה ופינטזתם על מסך OLED ענק בחלל הביתי שלכם, ה- LG C4 EVO OLED היא מועמדת ראויה בהחלט.
מחיר: 16,990 ש"ח לגודל 77 אינטש
יבואן: ח.י