תשובה ארוכה באמת
"אתייחס לסיכום הביניים שלך, שהפנת אותי אליו: התוספת הקטנה שלי היא שגם באינטרקונקטים וכבלי רמקול, אין כל הצדקה למחירים אסטרונומיים".
לא רלוונטי לדיון. יש הבדל מהותי בין עיקרון ובין תמחור מוצר.
"הטענה לפיה יש משהו "נוסף" שאינו בא לידי ביטוי במטען החשמלי, עומדת בסתירה לתשתית המדעית המוכרת לנו, שעל-פיה פותחו כבלי התמסורת ותורת הגלים בכלל. לכל אלה שבבורותם טוענים שמי שטוען זאת אינו מבין כלום באודיו - מומלץ שיעשו שיעורי בית. מעולם לא נצפתה תופעה הקשורה לאודיו ואקוסטיקה שסותרת תורה זו. כאשר זה יקרה, יהיה צריך להחליף כמה חוקי טבע בסיסיים (שימור המסה, שימור התנע) בתיאוריות אחרות".
קשקוש טוטלי. איש לא טען זאת. זהוי דמגוגיה של קורס מבוא לדמגוגים (שנה א', שיעור 2). הטענה היא פשוטה: זרם החשמל המגיע למכשיר יוצר סוג של עיוותים הרלוונטיים לאודיו אך לא נמדדו – מכיוון שאין להם משמעות שם – בתחומים כמו כבלי קומקום.
"לקבלים הגדולים של ספק הכוח יש מסלול פריקה שונה לחלוטין ממסלול הטעינה שלהם. המטען החשמלי האגור בהם כבר מזמן אינו "זוכר" דרך איזה כבל חשמל הוא עבר".
אם מה שמגיע לספק הכוח "מלוכלך", דהיינו יוצר עיוותים, זה החשמל שיש לספק הכוח. הנה מידגע אודיופילי: חשבת מדוע למוצרים עם ספקי סוללות יש יתרון ברמת השקט?
"גם נכון. מוזר זה Understatement. זה פשוט מגוחך".
עניין המטר האחרון הוא לא העניין. מה שקובע הוא הגורם שנמצא בין החשמל של הרשת ובין מה שמגיע לספק. אם יש מישהו שמטפל בעניין – בהינתן הטענה כי יש בעיה והמישהו הזה מתיימר לטפל בה – האורך לא רלוונטי.
"אפריורית זה לא טרויואלי. אבל גם אמפירית זה מעולם לא הוכח, מחוץ לראשם של הטוענים להבדל שמיע. לכן, אין כל מוטיבציה למדען או לחוקר או לפיזיקאי לפנות לחיפוש הסבר כיצד זה "מתרחש" חשמלית / אקוסטית".
אין צורך להוכיח את זה אמפירית. 1. זוהי תופעה מדווחת; 2. היא אינה סותרת, עקרונית, את עקרונות המדע; 3. היא אינה סותרת, עקרונית, את הידע בתחום; 4. היא מתיישבת עם תופעות דומות, שנדחו באותו אופן ולאחר מכן נמצאו להן הסברים (כבלים, למשל); 5. נסה את מקסוול; 6. חשוב על RF; 7. היזכר בכלל "אם זה עף כמו ברווז, נשמע כמו ברווזף נראה כמו ברווז – זה ברווז. 8. לא מספיק "מדעי" עבורך? זה בדיוק "התער של אוקהם"; 9. לא נראה לך? חזור למשבצת א'.
מנגד, החיבור בין עניינים אלו לבין הסברים המתייחסים "לראשם של הטוענים" הוא שגיאה מהותית. העובדה כי קיימת הטיה מסוג כזה ואחר אינה יכולה להיות טיעון כל שהוא כל עוד לא הוכחת כי קיים קשר חד/חד-ערכי בין השניים. לא רק שלא הוכחת, עצם הטיעון הזה הוא במהותו מן הסוג הדתי/אמוני. או שתישאר בתחום הרלוונטי, או שתנסה להסביר הטיה במקום שברור שאינה קיימת.
מכיוון שאינך יודע מה המשמעות של מעבר בין תחומי דיון, מכיוון שאינך יודע ענייני הכלה של מחקרים במדעי החברה – ולא, אין להם תוקף כמו לחוקים במדעי הטבע – אתה טועה באופן חמור.
"אפשר להגיד. אבל זה לא עניין של "קושי לקבל". גם את תיאוריות הפיסיקה של המאה העשרים קשה למדענים לקבל, כי הן מוזרות (והרבה יותר תמוהות מכבלים, אגב). אבל אין למדענים ברירה אלא לקבלן, כי בינתיים הן מוכיחות את עצמן שוב ושוב, ומעולם לא הופרכו.טוב, כאן עמיר התבלבל וחשב לתומו שהדיון הוא על אודיו. אתה, כמובן, מדבר על עניין מסוג שונה לגמרי (ועושה זאת באופן מעוות, ראה להלן) - ואין לזה כל קשר למה שעמיר כתב ולטענה המהותית שהעלה. אין כל קשר בין הבנת מושג כמו "רוחב במה", שהוא תוצר אקוסטי (הדומה לראייה תלת-ממדית של תמונה) והתנסות בו ולבעיות התפישתיות שמציגה "הפיזיקה של המאה ה-20" (מן הסתם קוואנטים, קווארקים עם ספין כפול וכיו"ב).
"טיעונים מופשטים כגון "רוחב במה", "אימאג'" ו"דינאמיות" (במובן המופשט של דינאמיות)"
ראשית, אלו אינם טיעונים. אלו מושגים. אתה לא יודע מה ההבדל? שוב, למשבצת א'. לגבי התוכן: דינמיות זה הפער בין עוצמות. זה עניין מדיד. רוחב במה? בוא אלי, ותוכל לדעת את גבולותיה בהאזנה ראשונה (זה קל, כי יש תקליטים וספרים מאחור ואפשר לדעת בדיוק). אתה לא מכיר את זה? זה דווקא סביר, אבל זה סתם עניין של חוסר התנסות. מי שמדבר על "מדע" ולא מכיר "התנסות", כדאי שיחזור למשבצת א'.
"אבל, התמיהה מתחילה כשהם מגיעים לבדם, ואז לא-פלא שאדם עם רקע ירים גבה. שימוש בלעדי בתיאורים מופשטים, לא רק שאינו מקצועי, אלא הוא בד"כ נחלתם של אלה שהמאפיינים המדידים מוסתרים מעיניהם, או נשגבים מבינתם בשל היעדר רקע טכני - שבשבילם זה כמעט מילה גסה. אבל מבחינתם, הם, בניגוד ל"טכנוקרטים", אלה ש"באמת" מבינים באודיו."
אין מאפיינים מדידים בתכנון ובמדידה לרוחב במה. זה אומר שההתנסות הזאת אינה קיימת? כאשר תבין שהמאזינים הם אלו המובילים את המבצעים, תעשה צעד חשוב בהבנה שלך.
"כבל חשמל עם התנגדות פנימית גדולה מדי הוא דבר לא ראוי. אולם כבל במחיר 30 ש"ח יציע התנגדות פנימית נמוכה ביותר - מספיק בשביל שהמתח יהיה בגודל הנדרש (עפ"י תכנון המעגל) ויציב. יתרה מזו, התנודתיות במתח רשת החשמל היא בהפרשים הגבוהים בהרבה ממילא - מכל שינויי מתח שייתכנו כתוצאה מהבדל חשמלי כלשהו בין כבל (תקין) אחד לאחר. מכל וכל, אין קשר לדינמיקה ולבאס, שהרי מדובר בכבל הספק ולא בכבל הנושא סיגנל אודיו".
שוב טעויות. אתה תקוע במתח, ולא לוקח בחשבון אלמנטים אחרים, כאלו שלא רלוונטיים לכבל קונמקום, כן רלוונטיים להפרעות הנוספות המגיעות לספק: השראות, תדרים נוספים, הרמוניות, רעש. לגבי ההשפעה: אם מה שמגיע לספק א' שונה ממה שמגיע לספק ב' בגלל שבמקרה השני יש פחות מכל אותן הפרעות, הביצוע יהיה טוב יותר (בס, דינמיות).
"סיכוך הוא דבר חשוב מאוד, במיוחד בכבלים המעבירים אותות, ופחות כאשר מדובר בכבלי הספק.ואולם, כבל מסוכך היטב למערכת מקובצת (כמו מע' אודיו) לא צריך לעלות יותר מ-50~100 ש"ח למטר".
אה, אז יש הבדל. וכמו שאמר ברנרד שואו "הסכמנו על העיקרון, עכשיו זה רק עניין של מחיר". כלומר, זה לא רק עמידה בהעברת 220 וולט ב-50 הרץ. כמה עולה סיכוך טוב? כמה עולה ייצור של כבל שמוגבל רק לקבוצת צרכנים אחת? איזה מתח רווחים נדרש בתחום המוגבל לצינורות שיווק מסוימים? מה לתמחור מוצר ולדיון העקרוני "המדעי"?
"אין שום הוכחה ושום הסבר אמיתי על השפעת גלי רדיו על מערכות כ"כ מקובצות כמו אספקת החשמל של מערכת אודיו. הפרעות בתדרי רדיו לא יהיו מוגברות כי הן מחוץ לתחום העבודה של ההתקנים השונים, ובטח שלא שמיעות. הפרעות אל"מ בתדרים הנמוכים מתדרי RF - כן, כדאי לבודד, וכאמור, זה לא עסק כ"כ יקר, ואין לזה שום קשר עם... עומק במה או קריסטליות או אימאג"
עוד פעם נתקעת עם התקנים. מה לכבל קומקום ולצורך בטיפול בהפרעות אחרות? הלא זה כל העניין: כבל קומקום נועד למטרה מסוימת והתקנים הם בהתאם. צריך יותר במקום אחר? התקן והכבל לא מטפלים בכך.
אני עדיין לא ראיתי כזה. בינתיים ההסברים היחידים שראיתי הם בורות או פסבדו-מדע (כמו למשל, Skin Effect, שבוודאי שאין לו שום קשר עם אספקת מתח בתדר 50-60 הרץ.
לא ראית – אתה לא ראית. זה ממצה רק את תמונת הידע שלך. הייתי ממליץ על קורס צניעות.
"אין טענות חסינות הפרכה במדע. וודאי שזה ייתכן"
יש טענה. ההוכחה, כמו בפודינג היא בהתנסות. התנסית? לא. אז מאיפה החוצפה?
"אבל כאמור, בינתיים, אני לפחות לא ראיתי שום הסבר ענייני, רק טענות כמו "זה ידע שקיים בעולם הגדול".
יש הסברים, העברתי לך כמה, סרבת להתייחס אליהם.
"בארגוני המומחים באודיו (כמו AES) לא מצאתי שום אזכור לכך. טוב, כנראה שה- Audio Engineering Society הוא בגדר "בלבולי מוח של אנשים שאין להם שום מושג באודיו".
אין שום צורך למצוא הסבר חשמלי לפני שמראים ראשית שהבדלים כאלה קיימים מחוץ לראשו של המאזין, במבחנים עיוורים כפולים".
זה בדיוק הארגון שטען תריסר טענות דומות, ולאחר זמן ודרישות מצא הסברים להבדלים שטען שאינם קיימים "כי הם לא מדידים". בעלי האוזניים הם אלו שגרמו לבעלי הסקופים לחפש – ולמצוא – את הנתונים והמדידות הרלוונטיים. גם על כך כתבתי לך, הבאתי דוגמאות - וכרגיל, כמו אצל מאמין, לא התייחסת.
"הדבר הכי טבעי ואנושי הוא שאנשים רוצים להשתייך למועדון אקסקלוסיבי כלשהו ורוצים יוקרה, ולכן משקיעים ב"תכשיטים" כאלה שאין להם כל השפעה על הצליל שקיים מחוץ לראשם (=הגל האקוסטי בחדר). מטבע הדברים, הדבר הזה מגיע עד-כדי השאה, שכנוע עצמי ואמונה. אבל "עובדה" - זה לא. חיזוק לטענה זו ניתן למצוא בהתייחסותם של אותם אנשים לכל ציוד ה"וודו" הקיים (בולמים מכאניים למערכות חשמליות, פיוזים) - כל אלה, ככל שהם יותר Fancy, הם משפיעים יותר לטובה על עומק הבמה, הדינאמיות, הקריסטליות והאימאג'. כל זה מבלי שקיים שום הסבר טכני. כיצד זה ייתכן? ובכן, המכנה המשותף להתקני היוקרה האלה הוא ראשו וארנקו של המאזין.
שאלת למה אין לך מושג במהות המדע? הנה. ההסבר הפסוודו סוצילוגי/פסיכולוגי פגום מדעית מכיוון שאין לך כל ביסוס ליצירת הקורלציה הנ"ל. המבנה הלוגי הוא בדיוק כמו של כל אחד שמאמין בתיאוריות קונספירציה.
העובדה שאין הסבר טכני ברגע נתון אינה אומרת – וכדאי שתנסה להפנים זאת – שהתופעה אינה קיימת. מכיוון שבמקרה הזה ההסברים קיימים, גם אם לא לשביעות רום מעלתו המדעית, כל העניין נע בין חוסר הבנה עקרוני לבין בורות פרטית.
"ולשם כך הומצאו המבחנים העיוורים".
איש אינו צריך מבחן עיוור כדי לדעת, לעצמו, אם מוצר X עושה משהו ביחס למוצר Y. העובדה כי אתה חסר יכולת האזנה, ניסיון ויכולת אינה, למשל, תקפה לגבי. אני, למשל, יודע להבחין בין פערים דינמיים, בין הופעת פרטים שלא היו קודג ועוד כיו"ב. בכלל, אני, למשל, שומע מוזיקה, לא מתכוון לכתוב מאמר מדעי בתחום.
החוצפה היא שאתה לא ניסית אפילו לבדוק במה מדובר ועם זאת קובע מה מפעיל אנשים אחרים שכן התנסו ועשו זאת באופן שיטתי. כאשר זה מגיע ממי שרוממות "המדע" מפיו, זה פאתטי.
"הסיבה היחידה שהוא לא אפשרי היא הארטיפקטים שהסובייקטיביסטים מוצאים כל הזמן על-מנת לפסול את תקפות המבחן, במקום להודות באנושיותם. "
נו, ואת זה כותב מי שמסרב להתנסות בעניין באופן הבסיסי ביותר כי "אני לא סומך על עצמי".
"לא כך הדבר לגבי השפעת כבלים: המבחנים העיוורים מציגים תוצאה אובייקטיבית, מדעית ו"חסרת רחמים", שמפריכה את הטענה לפיה קיים הבדל. הסוג השני של האנשים מסרב לקבל תצפית זו, בשל חולשה אנושית אופיינית"
ראשית, מבחנים עיוורים אינם מציגים את מה שכתבת, ומהבחינה המדעית יש להם בעיות מתודולוגיות מהותיות (אם היית לומד ויודע, לא היית חוזר על המשפט הזה כמו תוכי). שנית, במקום לבעול את הפדחת (או לשגל את הקדקד), הצעתי לך: בוא ושמע. לא תדע על הכבלים דבר אבל תשמע (כי יש הבדלים, מה לעשות).
אתה, כמו כל איש דת מצוי, מוכן להפגין להטוטים סכולסטיים ב-360 מעלות. לעמוד מול הדבר?
זה כבר לא.
חקסמח