המדידה היחידה היא האוזן שלי
יש לי כמה קטעי מוזיקה שאני מאד אוהב ומכיר מצויין ברמת הפרדת כלים ואיתם אני בודק כל סטאפ
האוזן היא אכן מה שצריך לקבוע בסופו של דבר, אבל יש דברים שהאוזן טועה בה, כמו שהעין טועה בהטעיות אופטיות.
העניין הוא כזה: אם מגבר כוח X מגביר קצת יותר ממגבר כוח Y עבור אותו ווליום ב-pre, מגבר X ישמע טוב יותר, אפילו אם הם באיכות דומה או ש-Y טוב יותר (אלא אם X ממש דפוק). זה אפילו לא בהכרח יורגש כהבדל ווליום, אלא כאילו X נותן יותר נפח, במה, אימפאקט, באס, גבוהים וכו'. למה? כי כך האוזן עובדת. זה קשור לעקומות Fletcher Munson.
למעשה, אם עושים לך השוואה עיוורת בין X ל-Y (בלי שאתה רואה את הווליום בפרה), אבל משמיעים את X פעם שנייה בטיפה יותר חזק, X יישמע לך טוב יותר מעצמו.
לכן, כשמשווים בין מגברים (ובעצם בין כל פריטי ציוד), צריך לוודא ששומעים אותם באותו ווליום בדיוק רב ככל האפשר. לצורך זה אפשר להיעזר בדיסק שנותן רעש לבן, וב-SPL Meter או באפליקציה כזו של סמארטפון, ולראות האם ובכמה צריך לשנות את הווליום ב-pre כדי לקבל אותו SPL, ורק אחרי שיודעים זאת, להתחיל את מבחני ההאזנה עם האוזניים בלבד, כאשר כל פעם שמחליפים את הציוד הנבדק, מתאימים את הווליום בפרה.
אם אתה לא עושה את זה, אתה עלול לבחור לא את הציוד שנשמע לך, לפי טעמך, טוב יותר (אם הייה מושמע בווליום זהה), אלא את זה שמנגן בקצת חזק יותר.
סוחרים מכירים את העניין הזה, וכשהם משמיעים לאנשים ציוד בחנות, הם דואגים שמה שהם רוצים למכור ינגן טיפה חזק יותר.
לא מבין את הרציונל מאחורי העובדה שאתה מציין שרק אחרי כמה שעות הוא נשמע טוב
הציוד שלך ושל אחרים כאן ברמות קצה
היצרן עושה את זה בכוונה?
כאשר באים לקנות מגבר אתה לא מצפה שבמבחן האזנה בחנות הלקוח ישב 4 שעות , אתה רוצה שיתרשם מהר ויקנה.
לכן גם היבואנים מריצים את הציוד שלהם לפני שמדגימים בתצוגה
זה מה שקורה, שללא מעט מגברים לוקח הרבה זמן עד שהם נשמעים במיטבם.
זה כנראה פחות מסתורי מהבדלים בין דברים שאתה כן שומע, גם אם אתה לא מבין את ה"רציונל".
היצרן לא עושה את זה בכוונה, כמובן. האינטרס שלו הפוך. זה פשוט כך עובד, גם בציוד ברמות קצה.
זה לפעמים מורגש גם בתערוכות אודיו, שהציוד נשמע פחות טוב ומרשים בבוקר של היום הראשון, ונשמע הרבה יותר טוב כשאתה נכנס לאותו חדר מאוחר יותר או רק למחרת.
דרך אגב, עוד בעניין השוואת פרטי ציוד -- עדיף שהציוד יהייה בחשמל כבר כמה שעות קודם, וכמחליפים פרט ציוד, לדאוג שהוא יהייה מחובר לחשמל, לא לתת לו להתקרר עד שיחברו אותו שוב, גם כשהוא בצד ואינו מחובר לשאר המערכת.