אריה, בנושאי אודיו אני "די הרבה מאוד" מבין ויודע.
......אבל כמו שאמרתי , אני כבר מכין את מכונית התופת "לחדר מורים" בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון אם נמר מנצח......ושאף אחד לא ידווח לשב"כ
חשבתי רבות אם להגיב, אבל בכל זאת משפט אחד קצר.
אנשים שמציגים את דעתם כעובדות מדעיות - לא יושב לי טוב בראש
לא צריך לפוצץ פקולטה בטכניון כי יש בוגרי טכניון שחושבים אחרת ממך. שאלה שמעניינת אותי רוברט, אם אני מספר על פרופסור בפיזיקה, פרופסור קציר.....
אריה
הוליזם אינו עוסק רק ברוח אלא בהשפעת כלל המערכת על מרכיביה והפוך. בעוד חלק מהכותבים מתייחסים לכבל רק ברמה ההנדסית (מה שידוע להם ומוגדר אצלם כהנדסה), חלק אחר מתייחס ובוחן אותו גם בפרמטרים אחרים, כמו טיב הצליל ...
הדבר היחידי שיכול לנוע בתוך מוליך זה: זרם חשמלי.
מטען חשמלי בכבל הוא אחד מהדברים שהכי הורסים את הצליל מכיוון שהוא מחליש את הקונטרסט הדינאמי, ויוצר מריחה וטשטוש של תמונת הבמה, אם ישנה כזאת..
וזה רק קצה קצהו של אחד התהליכים השליליים שפועלים בתוך כבל. כל כבל.
ולמה כבל רגיל הוא שקוף? ומהונדס הוא לא שקוף?הרי בסופו של דבר כל הכבלים הם מעין פילטרים לטוב או לרע....ואנו שופטים ע"פ תוצאה.
קליפ, הטענה שלי היא עקרונית: לא בטוח שאתה מודד נכון משהו כאשר אתה לא יודע בדיוק איך עובד החלק אליו מתייחסת המדידה.
שאלתי באחד הפוסטים שאלה פשוטה שלא אתה ולא רוברט עניתם עליה: איך מתייחסים לכך שככל הנראה העצמות משתתפות בתהליך בשמיעה?
אריה
אני ונמר תכננו לבצע מבחן BT לאינטרקונרטים כאשר למפסיד יגרע סכום של כ- 2 משכורות מינימום מהרכוש המשפחתי.
מאחר שאיני מתעניין גדול בכבלים ואיני יודע באיזה כבלים משתמש נמר לא היתה לי בעיה לעשות את המבחן לכבל שלו מול כבל "תחנה מרכזית" שלי.
יום המבחן מתקרב ואני שואל את נמר בסקרנות באיזה כבל הוא משתמש - XLR - Stealth Sakara הוא עונה ומוסיף שהכבל ממולא הליום ומשקלו כ-40 גרם.
40 גרם ? אני תמהה , כן אומר נמר הכבל ממולא הליום, וזה כמו הבלון שרוצה לעוף למרומים, ולכן הכבל כזה קל. עוד פעם אני שואל - אתה בטוח 40 גרם , כן היתה התשובה....והנמר מוסיף תתרשם באתר היצרן.
אני, מסתכל באתר היצרן (לינק) ומה אני רואה? אכן הכבל ממולא הליום אבל עובי המוליך....אתם יושבים?....1/1,000 האינץ או להבדיל 25 אלפיות המ"מ.
עובי שערת אדם הוא כ- 1/10 מ"מ כלומר נדרשים 4 מוליכים אחד ליד השני כדי שהקוטר שלהם יהיה כשל שערת אדם !!!
עכשיו אתם מבינים למה הכבל כל כך קל ?
יתירה מזו, אם משווים התנגדות של מוליך של "כבל רגיל" ( נניח כ 1.5 מ"מ קוטר) ל 0.025 מ"מ ( הכבל של נמר ) אז התנגדות הכבל הרגיל היא פי 3,600 יותר קטנה !!! - ראה חישוב (*)
הכבל של נמר הוא אכן כבל לכל דבר ועניין אבל הוא "מהונדס", אין שום סיבה בעולם שכבל יהיה בעובי שכזה אלא אם כן רוצים לבדל אותו מכל כבל קונבנציונאלי סביבו ....ובכל מחיר.
אני רוצה להדגיש שיתכן שהכבל הזה ימדד במערכת עצמה בדיוק כמו כל כבל רגיל, אבל אין לי שום עניין לבדוק כבל שכזה משום שלדעתי הנדסית כבל זה אינו מתוכנן נכון והוא "מהונדס בכוונת בידול"
.....אם נמר ירצה שאמדוד כבל זה בתוך המערכת שלו ( FR, Distortion וכו' ) אשמח לעשות זאת "בשביל הכיף" .....
לסיכום: כזכור הדגשתי תמיד שאין הבדלים בין אינטרקונקטים "לא מהונדסים" והכבל של נמר לא עונה לקריטריון זה.
החלטנו שנמר יציע כבל אחר למבחן, כבל קונבנציונאלי מבחינת התכונות החשמליות שלו, הוא ישמע ויכיר אותו היטב "מכל הכיוונים" במשך כחודש ימים ואז נבצע את הבדיקה.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(*) לחובבי המתמטיקה : יחס ההתנגדויות הוא כיחס שטחי החתך של המוליכים , שהוא 3.14* (R בריבוע)
(1.5/0.025 ) בריבוע = 3,600
אגב יב7. מישהו שקרא את דבריך בעניין המטען החשמלי , העיר את עיני לדבר הבא:
"זרם הוא בהגדרה מדד לתנועה של מטען חשמלי במוליך.
היחידות של זרם הן קולון (כמות מטען) לשניה.
לא הזרם זורם בכבל. זה כמו להגיד שמים הם רטובים. מה שזורם בכבל זה מטען חשמלי."
הוליזם הוא יציאה מהקופסה ושיחרור המוח לחשוב במספר כיוונים, ולבחון היבטים שאינם קשורים ישירות לידע קיים או הלוגיקה הנהוגה.ש
מה בין הוליזם למאפיינים של כבל? לפי איזה משתנה מדיד , אובייקטיבי ואחיד אתה יכול להגדיר טיב צליל? איך טענתך מתיישבת עם העובדה שכל אחד מפרש טיב באופן סובייקטיבי , ועם העובדה שהצליל המופק הוא נגזרת של זרם חשמלי , ולפיכך לא ייתכנו הבדלים במקרה של זרם חשמלי זהה?
.
שאלתי באחד הפוסטים שאלה פשוטה שלא אתה ולא רוברט עניתם עליה: איך מתייחסים לכך שככל הנראה העצמות משתתפות בתהליך בשמיעה?
אריה
הכבלים באולפן רדיו זהים לחלוטין לאלו שבאולפן הקלטות, ובאולפניים כאלה , (עם כבלים פשוטים ) מוקלטת כל המוסיקה שאתה משתמש בה לבדוק את הכבלים המהונדסים שלך.
אתה לא מוצא עניין זה ציני ומגוחך?
ממש לא נכון! למיקרופונים יקרים ולקונדנסרים יש כבלים בכל רמות המחיר ויש אולפני הקלטות, גם ביתיים וגם מסחריים שמשקיעים בכבלי מיקרופונים הון! אצלי יש זוג קונדנסרים של ניומן שכל אחד מהכבלים שלהם עולה 500$ למטרהכבלים באולפן רדיו זהים לחלוטין לאלו שבאולפן הקלטות, ובאולפניים כאלה , (עם כבלים פשוטים ) מוקלטת כל המוסיקה שאתה משתמש בה לבדוק את הכבלים המהונדסים שלך.
אתה לא מוצא עניין זה ציני ומגוחך?
1. האם אתה בודק ציוד וכבלים עם מוסיקה שהוקלטה בשנות ה- 50-80 של המאה הקודמת ?
2. אם התשובה לשאלה למעלה היא כן אז איך תסביר שאתה מוצא הבדלים בין אינטרקונקטים כשהכבלים בציוד ההקלטה והכבלים באולפנים (כבלי מיקרופון וכו') שהשתמשו אז היו ה "אמ אמ אמא " של המעופשים ?
צודק. אין בכלל קשר. מה חשבתי לעצמי?איך זה קשור להאם יש הבדלים שמיעים בין אינטרקונקטים ?
אבל שלי יותר לבנבן ......(עיין מערכון "אוסף הבולים" של הגשש)רוברט,
גם בין נמר לבינך אין שום שוני
לשניכם יש אף באמצע פנים
מה זאת אומרת לא יודעים? יודעים בדיוק איך זה עובד , כי המדידה מתייחסת לכבל , ולא למשהו אחר. מה העצמות קשורות לעניין? אנחנו מודדים כבלים , לא עצמות . אתה מחליף כבלים במערכת , לא עצמות בראש.קליפ, הטענה שלי היא עקרונית: לא בטוח שאתה מודד נכון משהו כאשר אתה לא יודע בדיוק איך עובד החלק אליו מתייחסת המדידה. איך מתייחסים לכך שככל הנראה העצמות משתתפות בתהליך בשמיעה? אריה
ידוע לך על משתנה נוסף למדידת זרם חשמלי במוליך , שלא ידוע למדע כיום? אני בטוח שיש כאן כמה משתתפים שישמחו לשמוע עליו . עד אז , כאשר בוחנים את הנושא בצורה הגיונית סביר יותר להניח שמקור ההבדל המדווח קיים רק בראשינו מאשר לתלות אותו באיזה משתנה מסתורי , במיוחד כשלוקחים בחשבון את הנטיה האנושית להיות מושפע מהטיות , ובמיוחד כשאותו הבדל נעלם בהאזנה לא מודעת.הוליזם הוא יציאה מהקופסה ושיחרור המוח לחשוב במספר כיוונים, ולבחון היבטים שאינם קשורים ישירות לידע קיים או הלוגיקה הנהוגה.
קביעה כי כל הכבלים נשמעים זהה בהתבסס רק על ידע הנדסי נתון (רק הזרם החשמלי קובע את הסאונד) - זה לא הוליזם.
את הנקודה שלי הבהרתי , אבל אם כבר נכנסים לזה , קבל ציטוט מויקיפדיה :המטען חשמלי אינו זורם.
האלקטרונים נעים מצד אחד לצד השני בהתאם להפרש הפוטנציאלים,והתנגדות פנימית וחיצונית. תנועת אלקטרונים זו נקראת זרם חשמלי.
אם המוליך מקשר בין שני אלמנטים קיבוליים, רק אז ניתן לומר שהמטען החשמלי עובר מצד לצד עד להשוואת הפוטנצאלים, אך גם אז הוא נע במוליך בצורה של שטף אלקטרונים.
אך אילו המטען החשמלי נפרק ע"י עומס/צרכן, לא ניתן לטעון שמתקיים במוליך מעבר של מטען חשמלי, אלא המטען החשמלי ממשיך להתקיים רק בצד אחד בלבד של המוליך.
את הנקודה שלי הבהרתי , אבל אם כבר נכנסים לזה , קבל ציטוט מויקיפדיה :
"זרם חשמלי הוא מדד לתנועה מכוונת של מטען חשמלי נטו."
אם האלקטרונים זורמים בכיוון אחד , כמו בתוך מוליך , מדובר בזרם ולא שטף.
פריקת המטען מתבצעת בצורה של זרם , אבל אנו לא מדברים על פריקה חד פעמית כמו זו בין קבל לצרכן למשל , אלא על זרם אלקטרונים מתמשך .