על מנת שההבדל יהיה דרמטי, המחט צריכה...
המשכתי לחשוב על הפער בינינו לגבי הערכת מידת השינוי שהניקוי עושה -- שאתה מדבר עליו במונחים של "דרמטי" ואני במונחים של משהו לא לגמרי החלטי.
ראשית, יש כאן עניין השימוש במונחים. אני לא משתמש במילים כמו "דרמטי" אלא אם השינוי ממש מהפכני. למשל, אם היינו מנקים תקליט שחוק ומפצפץ וחורק, וכל רעש הרקע הייה נעלם פתאום,
זה הייה
דרמטי מבחינתי. אבל בכלל אין ולא הייו יומרות שזה אמור לקרות. כך שמבחינתי, זה משמח אפילו אם השינוי שמיע בכלל, מה שרחוק מלהיות מובן מאליו כשמנקים תקליט נקי מראש. במילון שלי, המילה "דרמטי" היא מחוץ לטווח שבו אנחנו עוסקים.
שנית, אני לא טיפוס שמתלהב.
שלישית, ניסיון ארוך והרבה מאוד חשיבה וחקירה בתחום השוואות אודיו לימדו אותי שייש הרבה מלכודות שאפשר ליפול בהן ולהגיע למסקנות לא פרופורציוניות עד שגויות לגבי מה ששומעים. למשל, כמעט תמיד בשמיעה השנייה שומעים יותר פרטים מבראשונה, גם אם אין
שום שינוי. לכן, גם אם נדמה ששומעים הבדל, ממש לא אוטומטית מובן מאליו שזה בגלל שינוי ולא רק בגלל הנטייה הנ"ל. יש גם גורמים נוספים, שאת חלקם פירטתי
בפוסט קודם, שעלולים להטות ולהטעות, ולגרום לחשוב שייש שינוי במקום שאין, ולהיפך. מה גם שכאן אין אפילו אפשרות לחזור על השמיעה הראשונה!
רביעית, אתה "מושקע רגשית" בנושא -- השקעת בו אינספור שעות ומאמץ וטירחה ומחשבה ובדיקה, אז זה רק אנושי אם תהייה לך נטייה -- ואני לא אומר שבהכרח יש -- לראות "דרמה" בשינויים שבתנאים אחרים אולי לא היית מעריך כמאוד גדולים, ושאולי גם במילון שלך לא היית קורא להם "דרמטיים".
לעומת זאת, אני לא "מושקע רגשית" במיוחד בנושא, ובשבילי זה כמו ניסוי מעבדה, אבל בתחום שייש בו אספקטים "פסיכולוגיים", שאז בנוסף ל"תוצאות" (התרשמות כללית שייש שיפור), יש כדאיות ורלוואנטיות להעריך את אמינות התוצאות
חמישית, אתה חידדת מאוד את ההקשבה שלך לסוגי ההבדלים שניקוי עושה, והם ישר קופצים לך לחזית. אצלי, שינויי-ניקוי אינם מובחנים משינויים אחרים ואני צריך להבחין בהם ועוד גם להפריד משינויים שאני יודע שיכולים לנבוע מזה שזו שמיעה שנייה.
שישית, אנחנו מקשיבים בצורה
מאוד שונה, כמו למשל זה שאתה מקשיב לרוחב הבמה, מה שאני לא שם לב אליו במיוחד.
שביעית, ייתכן שהשמיעה הפיזית/ביולוגית שלי פחות טובה, בטח בתדרים הגבוהים, שענייני רעשים מאוד בולטים בעיקר בהם.
נראה לי שדי באלה כדי להסביר בקלות את ההבדלים בתפיסה של גודל השיפור שהניקוי נותן, וכנראה שייש עוד כאלה.
עמיר