פסיכולוגיה של המוזיקה

roberts

מושעה
מעורבות
647
נקודות
113
סליחה סחבק, עייפתי....

clip99

חבר משקיען
מעורבות
129
נקודות
43
בודאי שיש סצירה.
פעם אחת מה שקובע זה מבחן האזנה ופעם שניה מכשירי מדידה שהחלטת (באופן שדורש הוכחה) שהם רגישים מחוש השמיעה.
לייתר דיוק, טענותיך הם הוכחה לאי תקפות ההנחה הסמויה לפיה מכשירי המדידה הנוכחיים הינם רגישים יותר בכל אספקט (בקלט+פיענוח) מהאוזן האנושית.

אין סתירה . יכולת האבחנה שנמדדת ע"י מבחן עיוור , ומכשירי מדידה שבודקים אם בכלל יש במה להבחין , הם שני דברים שונים . וכמו שאי אפשר לבדוק מה אתה חווה בעזרת מכשירי מדידה , אי אפשר לבדוק מה קיים בעזרת האוזן שלך. ואם אתה באמת חושב שהאוזן רגישה יותר לצליל (ולא פענוח, זה לא התפקיד שלה) מאשר מכשירי מדידה, אז באמת אין על מה לדבר כי אתה מתנהל במישור מקביל .

אולי אוזן האדם רגישה גם יותר מאוזנו של הכלב? או החתול? מה עם אוזני פיל (תת תדר)? שמא אוזנך רגישה גם לרעשי ההליכה של מקק הבית המצוי , אותם יכול לקלוט רק עכבר?

האם יש בקהל מישהו שחושב שפיל או עכבר מצויידים באמצעי קלט עדיפים על אלו של מכשור מדידה וניתוח אלקטרוני מודרני?

האם מישהו חושב שחתול (רף שמע עליון 80000 הרץ , פי 4 ויותר ממחונני השמיעה הטובים ביותר בקרבנו ובכלל) יכול לשמוע תדרים שנמדדים במגה הרצים , מהסוג שגם הספקטרום אנלייזר העלוב שיש לרוברט יכול לקלוט?

arye.gur

חבר משקיען
מעורבות
882
נקודות
113
שאלה מעניינת צריכה להיות, אם לא יודעים את הפסיכו אקוסטיקה, איך יודעים מה למדוד?

זו שאלה רטורית, לא מצפה לתשובה.

זה לא סתם שאין קשר בין נתונים לבין חווית ההאזנה.

אריה

clip99

חבר משקיען
מעורבות
129
נקודות
43
זו שאלה רצינית? מה הקשר בין נתוני מדידה לפסיכואקוסטיקה? נתוני מדידה הם ביטוי של אות חשמלי אנלוגי או ספרתי . מודדים אות חשמלי . איך זה נשמע , זה כבר עניין אחר שתלוי בציוד, סביבה ומאזין (עם או בלי ויסקי:)) , ולכן פסיכו' לא תקפה לעניין מדידה.

ברור! וזה מה שאני מנסה לומר מהתחלה . אפשר לדעת מה *מגיע* לאוזן , לא איך זה *נחווה*, וזה מה שעמיתך הטלפוני ניסה לומר .
אריה

סחבק

חבר משקיען
מעורבות
124
נקודות
43
אין סתירה . יכולת האבחנה שנמדדת ע"י מבחן עיוור , ומכשירי מדידה שבודקים אם בכלל יש במה להבחין , הם שני דברים שונים . וכמו שאי אפשר לבדוק מה אתה חווה בעזרת מכשירי מדידה , אי אפשר לבדוק מה קיים בעזרת האוזן שלך. ואם אתה באמת חושב שהאוזן רגישה יותר לצליל (ולא פענוח, זה לא התפקיד שלה) מאשר מכשירי מדידה, אז באמת אין על מה לדבר כי אתה מתנהל במישור מקביל .

אולי אוזן האדם רגישה גם יותר מאוזנו של הכלב? או החתול? מה עם אוזני פיל (תת תדר)? שמא אוזנך רגישה גם לרעשי ההליכה של מקק הבית המצוי , אותם יכול לקלוט רק עכבר?

האם יש בקהל מישהו שחושב שפיל או עכבר מצויידים באמצעי קלט עדיפים על אלו של מכשור מדידה וניתוח אלקטרוני מודרני?

האם מישהו חושב שחתול (רף שמע עליון 80000 הרץ , פי 4 ויותר ממחונני השמיעה הטובים ביותר בקרבנו ובכלל) יכול לשמוע תדרים שנמדדים במגה הרצים , מהסוג שגם הספקטרום אנלייזר העלוב שיש לרוברט יכול לקלוט?
הבעיה שלך היא מחסור בלוגיקה בסיסית והסברתי את הכשל.
אתה מנסה להחזיק את המקל בשתי קצותיו תוך הסתמכות על הנחות שרירותיות/מוטעות.

הסבר: אם מבחן השמע הוא הקובע אז זהו. נגמר. זה המבחן הקובע.
אם יש לך השגות על המטודולוגיה זו שאלה אחרת.

לגבי הבנתך את חוש השמיעה:
אתה פשוט טועה ולא מתייחס למה שרשמתי: מעורב כאן תהליך של עיבוד מידע בין שני מקלטים ומפענחים.
מאחר שאין לך את הכלים לעשות הפוכה או לחילופין אין לך אפשרות לעשות עקיבה מדוקדקת אחר המנגנון הנסיבתי במוח, אזי הנחות המוצא שלך פשוט שגויות.

עד כאן שיעור בלוגיקה בסיסית.
שוב, לא צריך להיות מהנדס סאונד או מהנדס אלקטרוניקה או אודיופיל או נוירולוג בשביל להבין את השגיאות הלוגיות שלך ושל רוברטס.

clip99

חבר משקיען
מעורבות
129
נקודות
43
אם מבחן השמע הוא הקובע אז זהו. נגמר. זה המבחן הקובע.
טיעון חסר תוקף אם לא יוצרים הקשר בין "קובע" לבין *מה* הוא קובע.
קובע אם נבחן יכול לחוש בהבדלים במידה וקיימים? כן, בהחלט.
קובע אם ההבדלים קיימים בפועל? לא.

מבחן עיוור בוחן בני אדם , מדידה בוחנת ציוד וביצועים. יכול להיות מצב שהנבחן לא יבחין בהבדלים קיימים , אך לא יכול להיות מצב שנבחן ידווח באופן הדיר על הבדלים שלא קיימים בפועל . זה נוגד את ההגיון.

לגבי הבנתך את חוש השמיעה:
מתי תבין שאני לא כורך בכפיפה אחת את מה שמגיע לאוזן לבין מה שקורה אחר כך? צטט את דבריי בהם ניסיתי להסביר את מנגנון הפיענוח במוח , אם תמצא.

אין קשר , לא ישיר בכל מקרה, בין אות השמע לבין המניפולציה שהוא עובר בתוך הראש.

נערך לאחרונה ב:

exupgh12

חבר משקיען
מעורבות
3,124
נקודות
113
מקריאה של השרשור עולים שתי גישות אפיסטמולוגיות, הגישה הרציונליסטית והגישה האמפרציסטית או מה היחסים בין הידע ליודע ואיך אני יודע שאני יודע?

אתם נמצאים במחנות שונים, רוב הסיכויים שלעולם לא תגיעו לעמק השווה, חבל על וויכוחי סרק בשרשורים כאלו שבסופו של דבר מגיעים לקרב מהלומות אישי, אפשר גם לא להסכים מבלי להתנצח ללא סוף.

roberts

מושעה
מעורבות
647
נקודות
113
סליחה סחבק, עייפתי....
שאלה מעניינת צריכה להיות, אם לא יודעים את הפסיכו אקוסטיקה, איך יודעים מה למדוד?

אריה

התשובה פשוטה וידועה לעולם האודיו כבר 100 שנה או יותר

נדרש למדוד Frequency Respons , עקום פאזה כפונקציה של תדר, יחס אות לרעש, עוותים הרמוניים ו Jitter
לרמקולים רצוי למדוד גם -Watherfall שמכיל את כהפרמטרים הנ"ל בתצוגה אחת שהיא נוחה ומובנת יותר.

הפרמטרים הללו מגדירים באופן מוחלט וחד חד ערכי את כל הפרמטרים של האודיו כולל אלו של רמקולים.

הבעיה במדידה מדוייקת של רמקולים היא הדרישה לחדר יבש שעולה כמה מליוני דולרים.

מהנדסים שיודעים לקרוא מדידות מסוגלים לבצע קורלציה ב- 99% בין הנמדד לבין הנשמע - לא כולל רמקולים אשר המדידות שלהם אינם מספיק מדוייקות כי הם לא נמדדים בחדרים היקרים שתארתי.

נערך לאחרונה ב:

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113
ואם אתה באמת חושב שהאוזן רגישה יותר לצליל (ולא פענוח, זה לא התפקיד שלה) מאשר מכשירי מדידה, אז באמת אין על מה לדבר כי אתה מתנהל במישור מקביל .

אם אתה חושב שמכשיר מדידה מסוגל לתאר לך את מה שהמוח האנושי חש אז באמת אין על מה לדבר כי אתה מתנהל במישור מקביל.

arye.gur

חבר משקיען
מעורבות
882
נקודות
113

נדרש למדוד Frequency Respons , עקום פאזה כפונקציה של תדר, יחס אות לרעש, עוותים הרמוניים ו Jitter
לרמקולים רצוי למדוד גם -Watherfall שמכיל את כהפרמטרים הנ"ל בתצוגה אחת שהיא נוחה ומובנת יותר.

הפרמטרים הללו מגדירים באופן מוחלט וחד חד ערכי את כל הפרמטרים של האודיו כולל אלו של רמקולים.

כל מה שכתבת טוב לסיפוק צרכיהם של מכשירי מדידה, לא של מערכת השמיעה.

אריה

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113
https://en.wikipedia.org/wiki/Hearing_range

מאחר שחוננת בחוש שמיעה פנומנלי , נחריג מעט את התחום עבור המאושרים שחולקים עמך את היכולת הזו (הלוואי עלי) ב, נאמר , עוד 5000 הרץ?

הבנתי. אז אתה מבין מה אדם יצליח לשמוע ומה לא לפי טווח ההעינות לתדר? זהו? שם נגמר לך הידע?
טווח השמיעה זה נחמד, מה עם טווח ההבחנה בתוך טווח השמיעה? האם לדעתך אתה תבחין בכל מה שאני אבחין ולהיפך?

ולשאלת השאלות.
האם אתה מסוגל להבחין בהבדלים (במבחן עיוור) בין שני מוצרים שההבדלים בניהם משמעותיים ברמת המדידה?

סחבק

חבר משקיען
מעורבות
124
נקודות
43
מקריאה של השרשור עולים שתי גישות אפיסטמולוגיות, הגישה הרציונליסטית והגישה האמפרציסטית או מה היחסים בין הידע ליודע ואיך אני יודע שאני יודע?

אתם נמצאים במחנות שונים, רוב הסיכויים שלעולם לא תגיעו לעמק השווה, חבל על וויכוחי סרק בשרשורים כאלו שבסופו של דבר מגיעים לקרב מהלומות אישי, אפשר גם לא להסכים מבלי להתנצח ללא סוף.
אני ניסיתי להסביר מדוע הטיעונים ה"רציונאליים" שהוצגו כאן הם אינם רציונאליים.
חוסר האפקטיביות של הדיון נובע מאי עמידה בכללי ההיגיון הבסיסיים מצידם של ה"רציונליים".

אגב, אני לא מסכים שיש כאן אתגר אפיסטימולוגי מורכב. השאלה כאן היא קוגניטיבית ויחסית פשוטה.
ה"רציונליים" חושבים שהאוזן האנושית זה אוסילסקופ, והאודיופילים שומעים שהם טועים. (עקב מערכת פיענוח האותות המתוחכמת וברת האימון והשיפור שנמצאת במוח). Simple as that.

נערך לאחרונה ב:

סחבק

חבר משקיען
מעורבות
124
נקודות
43
הויכוח הזה מזכיר לי את האופן בו הוצגה לי המערכת הראשונה שרכשתי לפני 5 חודשים לעומת כשישבתי כחודש אחר כך בסטודיו של אודיוזיפ ושמעתי את אחד התקליטים שלו.

במקרה הראשון שמעתי את הצלילים. גם אם רובם היו שם, זה היה אוסף של צלילים. גם כשעצמתי עניים.
במקרה השני באודיוזיפ, כשעצמתי עיניים הייתי ממש יכול לשלוח את היד ולגעת בקסילופון ש"נמצא" שלושה מטרים ממני ובגובה מטר וחצי מצד שמאל ובתוף שנמצא שני מטרים ממני בצד ימין ובגובה של מטר.

roberts

מושעה
מעורבות
647
נקודות
113
היום היה לי ראיון עם נורדוס. המדידות סותרות את עניין ה״אין הבדלים״ אגב.
אם מדובר בכבלי רמקול אז יש ועוד איך הבדלים , אם מדובר באינטרקונקטים והוא מחבר PRE נורמלי לPOWER נורמלי אז בדמיון ובחלומות שלו יש הבדלים במדידות (כדי 110-120 dB ) בתחום 10-50,000 Hz

roberts

מושעה
מעורבות
647
נקודות
113
האם אתה מסוגל להבחין בהבדלים (במבחן עיוור) בין שני מוצרים שההבדלים בניהם משמעותיים ברמת המדידה?

זאת ממש לא שאלת השאלות- השאלה האמיתית היא אם אתה מסוגל להבחין בין ציוד שנמדד זהה - אתה חייב לחבדיל בין שתי טענות אלו, כל הויכוחים הם על הטענה שלי .

סחבק

חבר משקיען
מעורבות
124
נקודות
43
זאת ממש לא שאלת השאלות- השאלה האמיתית היא אם אתה מסוגל להבחין בין ציוד שנמדד זהה - אתה חייב לחבדיל בין שתי טענות אלו, כל הויכוחים הם על הטענה שלי .
מה זה "נמדד זהה"?
אין דבר כזה.
לכל מדידה יש טולרנס.
לכל מכשיר מדידה יש סף רגישות ורעשים וSNR.
לא ברור למה אתה מתייחס לזה כמו 1/0.
ועוד יותר לא ברור למה אתה מתעקש לחשוב שאוזניים זה אוסילסקופ.

מהנדסים שיודעים לקרוא מדידות מסוגלים לבצע קורלציה ב- 99% בין הנמדד לבין הנשמע - לא כולל רמקולים אשר המדידות שלהם אינם מספיק מדוייקות כי הם לא נמדדים בחדרים היקרים שתארתי.
באיזה מכשירי מדידה מדובר? אשמח ללינק.

אגב, שים לב שכל מכשיר מדידה מעוות במשהו את הסיגנלים.
שים גם לב לכך שגלי קול מתפשטים בצורה לא טריוויאלית במרחב וגם שים לב שלאוזן יש מבנה מיוחד וכיווניות ובנוסף גם עצמות הגולגולת שותפות לחווית השמיעה.

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113

מבחין מבחין.

עכשיו אני שאלתי את קליפ99 אם הוא מבחין בין שני מוצרים שנמדדים שונה אבסולוטית.

הרי במידה וזה באמת מתרחש, ולא מבחינים, זה בהחלט עלול לערער את תוקפו של המבחן העיוור שלך.

clip99

חבר משקיען
מעורבות
129
נקודות
43
אם אתה חושב שמכשיר מדידה מסוגל לתאר לך את מה שהמוח האנושי חש אז באמת אין על מה לדבר כי אתה מתנהל במישור מקביל.

מה שקורה כאן זה פשוט בלתי נתפס , איך אתם מתעקשים להדביק לי טיעונים שלא היו ולא נבראו . גם אתה נמר? אני שואל ומבקש בפעם השלישית , נא הבא ציטוט מדברי שמשתמע ממנו כי טענתי דבר כזה. עד עכשיו לא הביאו שום ציטוט.

הבנתי. אז אתה מבין מה אדם יצליח לשמוע ומה לא לפי טווח ההעינות לתדר? זהו? שם נגמר לך הידע?

הערה נכונה מצידך בין יכולת האזנה ליכולת אבחנה. כל הכבוד, מתחילים להתקדם. אך תרשה לי לנסח מחדש את ההבנה שאתה מייחס לי.

אני יכול לדעת בדיוק מה יגיע לאוזנו של אדם , אך:
אני לא יכול לדעת אם היא תצליח לקלוט את הכל , אם יש לה הרגישות הנדרשת .
אני בהחלט לא יכול לדעת , אם מה שהיא כן קולטת ומעבירה הלאה , יעבור את סף התודעה.
אני מקווה שהבהרתי את עצמי .

טווח השמיעה זה נחמד, מה עם טווח ההבחנה בתוך טווח השמיעה? האם לדעתך אתה תבחין בכל מה שאני אבחין ולהיפך?
ראה לעיל , איני חולק על האבחנה שאתה עושה בין יכולת הבחנה לבין שמיעה בפועל . יש שומע, יש מקשיב. אותו דבר.

ולשאלת השאלות.

אני פשוט לא יודע , כי מעולם לא נדרשתי לכך . ואם כן , אז מה? ואם לא , אז מה ? האם יש בכך בכדי לערער על תקפות מבחן עיוור בהקשר צרכני? כבר אמרתי בעבר , בהחלט ייתכן מצב שקיים הבדל שמיע , שלא יאובחן במדידה עיוורת. מה זה אומר ? שכשיודעים מה מנגן קל יותר להרגיש בהבדל כי הפסיכולוגיה תורמת , אבל אם ההבדל קטן יכול להיות שבמבחן עיוור הוא לא יורגש . אבל זה לא אומר שההבדל לא קיים , אלא שבמקרה הזה פשוט כנראה לא ישתלם ללכת על הכבל היקר , בהתאם לשיקול הצרכני האישי של הנבחן .

ידידי . אני כבר רואה את חיוך הניצחון , אך אקרר את התלהבותך. שאלתך לא רלוונטית מהסיבה הפשוטה: מבחן עיוור לא נדרש במקרים של הבדל מדיד בסדרי גודל כאלה או אחרים . הוא כן נדרש במקרה שבו מדווחים על הבדל שאינו מדיד בפועל. אני מקווה שוב, שאני מובן.

אני רוצה לסכם . נראה שכולם שכחו את שיחת הטלפון של אריה בתחילת השרשור . מהצד השני של הטלפון נטען שאנשים לא שומעים את מה שהם שומעים , כך לפחות לפי אריה- לא יודע מה נאמר בפועל . זה הקפיץ כאן אנשים שפשוט לא הבינו את הכוונה המקורית . אף אחד לא חולק על חוויית ההאזנה האישית , הכוונה היתה - כנראה - להשפעות על תפיסת הצליל במוח שמקורן בהטיות אינהרנטיות להאזנה מודעת, השפעות שיוצרות שינוי (מוסיפות/גורעות מידע) מהצליל המקורי, זה שמגיע לאוזן.

clip99

חבר משקיען
מעורבות
129
נקודות
43
מבחין מבחין.
האם אתה או מישהו מטעמך בדקתם שהציוד נשמע זהה , באופן המתואר בתגובה 69?

עכשיו אני שאלתי את קליפ99 אם הוא מבחין בין שני מוצרים שנמדדים שונה אבסולוטית.
הרי במידה וזה באמת מתרחש, ולא מבחינים, זה בהחלט עלול לערער את תוקפו של המבחן העיוור שלך.
רוצה להוסיף על התגובה הקודמת שלי . קודם צריך לבדוק שההבדל המדיד אכן שמיע . יכול להיות שלא אבחין בו בהאזנה מודעת . ואם אדם אחר כן יבחין? גם יכול להיות שלא תהיה הדירות במבחן ההאזנה המודעת , הכל יכול להיות . לקחת את זה בחשבון? האם יש בכך כדי לערער על מבחן עיוור? כמו שאמרתי , אין למבחן עיוור תוקף במקרה של הבדלים שמיעים . כן יש לו תוקף במקרה שמדווחים עם הבדל שמיע שלא נמדד בפועל , ובמידה שמשיגים הדירות בתוצאות הבחינה , אפשר לומר שהמדע לא יודע הכל , בתגובה לשאלתך פעם "מה המדע יודע?"

נערך לאחרונה ב:

למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור