סליחה אבל אני באמת חושב שהשרשור מיותר וכותב הפוסט בא מתוך בוז ולעג לקהילה האודיופילית, ואת זה אפשר להבין גם מתגובות לשרשורים אחרים, בהם הוא טוען שאנשים הוזים הבדלים בין כבלי חשמל, שירותי סטרימינג וכו'...
זה פוסט שהמנהלים צריכים לנעול עם פתיחתו. אני הייתי גם מעיף את המשתמש.
היכן בדיוק קראתי שאני מזלזל באודיפילים? בכלל נושא השרשור הוא קשר בין מדידות למבחן האזנה ולא לגבי כבלים, שזה נושא אחר. נכון, כמהנדס אני מאד מתקשה לקבל את התענה שכבל חשמל יכול לעשות הבדל בסאונד, ואפילו מתוך סקרנות השאלתי כבר יקר כזה מחבר ואני לפחות לא מצאתי שום הבדל מורגש מבדיקה פשוטה של החלפה והאזנה. אני מאמין שמי שבדק ושמע הבדלים, באמת שומע את ההבדלים, מסיבה שקשה לי להסביר אותה, שכן מבחינה הנדסית אין לכבר חשמל בצד ה AC כל יכולת להשפיע על אף פרמטר של אות האודיו. לכן בשרשור אחר הנחתי, כמו רבים אחרים, שכנראה ההבדל לא קיים באמת, אלא תחושה סוביקטיבית של המאזין הקשורה באמונה שלו ואפקט פלסיבו.
משום מה, מי שתוען שיש הבדל, מתחמק ממבחן עיוור. אני לעומת זאת תמיד אשמח לספק הסבר הנדסי מדוע השפעה אינה אפשרית, ותמיד אשמח להשתתף במבחן עיוור. ביום שאני אשמע הבדלים בין כבלי חשמל, אני מבטיח שאשנה את דעתי ואתחיל לחקור את התופעה במטרה להבין אותה. אבל זה יהיה חייב להיות על בסיס מבחן עיוור, כי אם למשל משהו יתען שהאשנה למוסיקה בחושך משפרת את הבמה הקדמית, ומיד לאחר מכן ידגים את התופעה שאינה קיימת, מתוך קהל של 10 אנשים, לפחות 3 ישתכנעו שהוא צודק. במבחן עיוור זה לעולם לא יקרה, אלא אם כן התענה אכן נכונה.
הבעיה היא שרוב האודיפילים שמאמינים בכל תורת הנסתר, לא מסוגלים לנהל שיח רציונאלי ולנסות לשכנע את הצד הספקן, ובמקום זאת רק תוקפים, כאילו שמדובר בכופר.
משום מה, מי שתוען שיש הבדל, מתחמק ממבחן עיוור. אני לעומת זאת תמיד אשמח לספק הסבר הנדסי מדוע השפעה אינה אפשרית, ותמיד אשמח להשתתף במבחן עיוור. ביום שאני אשמע הבדלים בין כבלי חשמל, אני מבטיח שאשנה את דעתי ואתחיל לחקור את התופעה במטרה להבין אותה. אבל זה יהיה חייב להיות על בסיס מבחן עיוור, כי אם למשל משהו יתען שהאשנה למוסיקה בחושך משפרת את הבמה הקדמית, ומיד לאחר מכן ידגים את התופעה שאינה קיימת, מתוך קהל של 10 אנשים, לפחות 3 ישתכנעו שהוא צודק. במבחן עיוור זה לעולם לא יקרה, אלא אם כן התענה אכן נכונה.
את אטקינסון אתה מכיר?היכן בדיוק קראתי שאני מזלזל באודיפילים? בכלל נושא השרשור הוא קשר בין מדידות למבחן האזנה ולא לגבי כבלים, שזה נושא אחר. נכון, כמהנדס אני מאד מתקשה לקבל את התענה שכבל חשמל יכול לעשות הבדל בסאונד, ואפילו מתוך סקרנות השאלתי כבר יקר כזה מחבר ואני לפחות לא מצאתי שום הבדל מורגש מבדיקה פשוטה של החלפה והאזנה. אני מאמין שמי שבדק ושמע הבדלים, באמת שומע את ההבדלים, מסיבה שקשה לי להסביר אותה, שכן מבחינה הנדסית אין לכבר חשמל בצד ה AC כל יכולת להשפיע על אף פרמטר של אות האודיו. לכן בשרשור אחר הנחתי, כמו רבים אחרים, שכנראה ההבדל לא קיים באמת, אלא תחושה סוביקטיבית של המאזין הקשורה באמונה שלו ואפקט פלסיבו.
הבעיה היא שרוב האודיפילים שמאמינים בכל תורת הנסתר, לא מסוגלים לנהל שיח רציונאלי ולנסות לשכנע את הצד הספקן, ובמקום זאת רק תוקפים, כאילו שמדובר בכופר.
בפוסט הזה ממש, דיווחו לך אנשים, ואני דיווחתי בעצמי שעברתי אני ועוד כמה מחברי מבחנים עיוורים והמבחנים התפרסמו כאן באתר. שנית, חשוב לך מאוד להבהיר שאתה כמהנדס ואתה כמרצה להנדסה וכ״ו. בכלל, הקטע הזה בלנפנף בתואר מהנדס (שאין לו שום קשר לאודיו באמת) ולחשוב שזה מפיק איזו רצינות יתר מדברייך הוא שגוי. וזה למה? כי אתה כמהנדס מדופלם לא מצליח להסביר את זה שאנשים הבחינו בהבדלים בין כבלים (ולא תמיד צריך לעשות מבחן עיוור בשביל זה) אז מה זה אומר על יכולות הניתוח או הידע שלך? אולי עדיף בכלל להצניע את הגזרה הזו. וזה במיוחד כשאתה טוען שמעולם לא בחנת בעצמך את התחום הזה אם כי הכל מאיזה אתר (אודיוהוליק) די עלוב מבחינת התוכן האודיופילי שלו, או מהמתכנן של הרבת׳ שעד היום לא הצליח ליצר רמקול שקוף אחד. כל הרמקולים שלו צבועים כמו תוכי. וזה הרפרנס שלך?
אתה צודק. אתה לא מזלזל באודיופילים משום שאין לך מושג מהי אודיופיליה ומהו נסיון אמיתי. את טענותיך ומשנתך השגויה מהיסוד אתה מביא מתוך המגבר המשולב שלך, שהוא מצוין למחירו אבל וואלה, מידת השקיפות שלו לא נמצאת בקצה העליון, גם לא בבינוני, מרמקול שקוף יחסית אבל לא מאותה כיתה של כמה כאלה שמתדיינים איתך כאן, וכל מה שאנחנו שומעים ממך זה שאתה מהנדס, ולצד זה כל מיני פילפולי מדידות והפניות לדוברים שהבנתם באודיו היי אנד היא מקרית בהחלט.
אבל איפה הבדיחה הכי גדולה כאן? מאוד פשוט. אתה מדווח על זה שמגבר diy ישמע אותו הדבר במקרה הרע או טוב יותר מכל מגבר היי אנד נחשב ככל שיהיה. ואת זה אתה אומר מבלי שביצעת השוואה כזו.
בעבר היה פה איזה בחור מנוזל יחסית שכינה את עצמו דיגיסאן. סיפר לנו כמה הוא חכם, וגאון, ומהנדס ומבין. דיבר בביטחון של באטמן על כמה שאנחנו לא באמת מבחינים אם כי הכל זה חרטה ברטה אחת גדולה. אממה, בחיים לא היה מוכן לקבל הזמנה להתנסות בעצמו ובנוסף, להבדיל ממך, גם לא חשף את הנסיון שלו מעבר להיותו מהנדס חכם ורם מעלה (מזכיר אותך, שבכל פוסט אתה מדווח לנו שאתה מהנדס - וואו!!!).
אז בוא אגלה לך סוד. יש כאן בפורום מהנדסים, פיזיקאים ומומחים לחומרים. יש כאן מומחים לאקוסטיקה וכאלה שמתכננים בעצמם מגברים כתחביב (לא כאלה שקונים קיטים מעליבאבא ועושים קולות כאילו קנו מגבר על). ועל פי דברייך רובם המוחלט כאן לא רק מנוסים ממך, הם פשוט מאתגרים אותך. והדרך היחידה שלך לצאת מהפלונטר הזה הוא להזכיר שאתה כמהנדס (מעניין את ה-xxx שלי) לא הצלחת למצוא סימוכין הנדסי לטענות שלנו ולכן זה לא קיים? תגיד לי, אתה מסתלבט עלינו?
או שתתחיל לחקור את הנושא ברצינות ולבוא עם תשובות שיסבירו לנו מדוע יש הבדלים (כי יש), או שתשלים עם זה שאתה כנראה לא מספיק מבין במה שאתה מתיימר להבין בו.
את אטקינסון אתה מכיר?
הוא זה שמודד למעלה מ-30 שנים בסטריאופייל, וצבר כמה תארים מתקדמים בהנדסה.
הנה, שים לב, מוצר "שמן נחשים" עם תעודות.
יש לו אפס השפעה במדידה אבל...
You can see from the "Measurements" sidebar that I could find no significant effect that the JitterBug had on the analog signals output by three of the DACs I had to hand. Yet with those DACs and others, I heard an improvement in sound quality that I can attribute only to the JitterBug. I hate when that happens!
https://www.stereophile.com/content/audioquest-jitterbug-usb-noise-filter
עם כל ההערכה שיש לי ל-HYPEX, עד שלא תבחן אותו בלייב, ותגרום לו להזיע כהוגן עם רמקולים קשים להנעה עם פיקים ונפילות חדות בהתנגדות, בהאזנה לסימפוניות סופר כבדות, הטענות שלך לא מחזיקות מים.
אז?מכיר מצויין. אבל לא יכול לסמוך על עדות אישית של אדם שייתכן והוא בעל אינטרסים של קידום מכירות, כי אחרי הכל הוא מייצג אתר שמתפרנס מפרסומות. המדידות שלו הראו שאין הבדל, אבל הוא מציין שהוא כן שומע הבדלים. הנה ביקורת ASR של אותו המוצר:
https://www.audiosciencereview.com/...audioquest-jitterbug-usb-filter-review.10205/
מדידות ללא שינוי כלל. פשוט אין כל הבדל חשמלי. ולבסוף מבחן האזנה של הסוקר, אשר מעיד שגם כאן הוא לא הצליח להבחין בשום הבדל נשמע. אז למי להאמין? הנטיה שלי להאמין לדם שאין סיכוי שהוא יהיה משוחד או בעל ניגוד אינטרסים. איזה איטרס יש לאותו בעלי אתר ASR לשקר? אגב בהמשך השרשור יש עוד הרבה שגם אומרים את אותו הדבר. ניסו ולא הצליחו לשמוע הבדלים. אפשר כמובן לבצע מבחן אפס. להרכיב שתי מערכות זהות לחלוטין רק אחת עם ה JITTERBUG ואחרת ללא. לחסר את האותות האנלוגיים זה מזה. אם התוצאה אפס או מתחת לגבולות האבחנה האנושית, אז אין כל הצדקה להבדלי שמע מדוחים. מכאן שההבדל קיים רק באוזני המאזין.
הינה סיפור.
אני לא מזכיר את שמו של של חבר הפורום בו מדובר מפני שבמפגשים בארבע עיניים אני לא יודע אם הוא רוצה או לא רוצה ש״אקשקש״ עליו, הוא כמובן יכול להוסיף פה אם בא לו.
לפני כמה שבועות קניתי וגם סיפרתי פה סטרימר יד 2 מאחד מחברי הפורום. מדובר Pioneer N 50A, שילמתי עליו 2,000 שח, בואו נניח שהוא שווה כפול מזה.
כשהגעתי לחבר הפיוניר היה מחובר למערכת, מערכת יקרה עם צליל משובח תענוג אמיתי. החבר שאל מה אני רוצה לשמוע וביקשתי את הקטע Duke’s Place בביצוע של ארמסטרונג ואלינגטון. ביצוע שאני אוהב בין השאר כי הם מבצעים אותו בצורה מאוד שמחה ועליזה.
שמענו את הקטע בפיוניר, היה מצויין, שמענו עוד קטעים וכמה תקליטים על הדרך, וכך החלטתי לקנות את הפיוניר כי היה לי ברור שב 2,000 שח אין לי מה לחפש טוב יותר.
לפני שהחבר ניתק את הפיוניר, הוא הציע לשמוע את הקטע בסטרימר החדש שלו שעולה עשרות אלפי שח.
בשניות הראשונות הוא אמר לי - זה נשמע אותו הדבר. לי לא. הפניתי תשומת ליבו לכך שכל העליצות והעליזות של הקטע באה לביטוי הרבה יותר טוב במכשיר היקר בהשוואה לפיוניר.
במילים אחרות, הסטרימר היקר העביר את המסר המוסיקלי הרבה הרבה יותר טוב מהפיוניר.
כמובן שאין לי פה איזה עניין פסיכולוגי כי לא אני השקעתי את הכסף בסטרימר היקר. גם אין פה עניין של השפעה חיצונית של חדר או אקוסטיקה כי הדבר היחיד שהוחלף זה המקור.
העברת המסר המוסיקלי באמצעות המערכת הוא לא מדיד. זו התרשמות של המאזין. כל אודיופיל נתקל בטח פעם אחת בחייו לפחות במערכת שבאופן מדיד נותנת הכל - נמוכים, ביניים, גבוהים, במה פנטסטית, רק מה לא נותנת? מוסיקה. הכל נמצא אבל מוסיקה אין.
נאחל הרבה בריאות ואושר למודדים ואנחנו נישאר אודיופילים.
אריה
אז נתעלם למשל מההתרשמות של מאזינים בתערוכות - הרי הם לא מסתובבים עם מד די בי בין החדרים?יתכן ואצטרך להרוס לך ולחברך את המסיבה.....ידוע הוא שאות אפילו ב 1/4 dB חזק יותר (*) ישמע טוב יותר....איך אתה יודע שבתמימות ומחוסר תשומת לב שניכם לא שמעתם בטיפה חזק יותר את הסטרימר יחסית לפיוניר?
כשמשווים 2 מוצרים חייבים לבצע את הבדיקה בווליומים זהים- האם הקפדתם על כך ? (**)
------------------------------------------------------------------------
(*) לעיתים עושים פוווווו לכפתור הווליום והוא משתנה ב 1/4 dB
(**) רק מכשיר מדידה יכול לבצע השוואה עדינה כל כך.
כמהנדס למהנדס וכאחד שעסק בשוק המקצועי בתחום הרשה לי לתקן אותך, או את אמיר או פורום זה או אחר, האוזן האנושית מבחינה בעיוויתים קטנים גם מחצי אחוז,אם לקחת את המידע הזמין בפורום ASR, אז מנהל הפורום אמיר, שגם מבצע את המדידות, מעיד שהוא ברוב המקרים שומע הבדלים קורלטיביים לתוצאות המדידה, אבל עד גבול מסויים, שלתענתו הוא גבול יכולת האבחנה של האוזן האנושית. ז"א מגבר עם THD של 3% נשמע טוב יותר ממגבר עם THD של 10%, אבל מגבר של THD של 0.01% לא נשמע יותר טוב ממגבר עם THD של 1%, אך גם לא נשמע פחות טוב. זה מסביר מדוע יש מוצרי אודיו יוקרתיים שנמדדים גרוע, אך נשמעים טוב מאד.
יתכן ואצטרך להרוס לך ולחברך את המסיבה.....ידוע הוא שאות אפילו ב 1/4 dB חזק יותר (*) ישמע טוב יותר....איך אתה יודע שבתמימות ומחוסר תשומת לב שניכם לא שמעתם בטיפה חזק יותר את הסטרימר יחסית לפיוניר?
כשמשווים 2 מוצרים חייבים לבצע את הבדיקה בווליומים זהים- האם הקפדתם על כך ? (**)
------------------------------------------------------------------------
(*) לעיתים עושים פוווווו לכפתור הווליום והוא משתנה ב 1/4 dB
(**) רק מכשיר מדידה יכול לבצע השוואה עדינה כל כך.
יהיה נחמד אם היה אפשר לערוך סקר כאן עם הצבעה כמה מהמשתמשים כאן הבחינו באופן אישי בהבדלי סאונד עבור המוצרים הבאים:
1. כבל אינטרקונקט אנלוגי
2. כבל אינטרקונקט דיגיטאלי
3. כבל USB
4. כבל רמקולים
5. כבל חשמל
6. מייצב מתח רשת
אני בטוח שכמות ההצבעות הכי גבוהה תהיה עבור 4 - כבל רמקולים, בהנחה שהיו הבדלים גדולים באיכות הכבלים.
חבל שאין אפשרות כאן לעלות הודעת סקר כמו בפורומים אחרים.
שאני אבין: מהנדסים זה כמו עורכי דין, לכל אחד יש עמדה משלו? (-:כמהנדס למהנדס וכאחד שעסק בשוק המקצועי בתחום הרשה לי לתקן אותך, או את אמיר או פורום זה או אחר, האוזן האנושית מבחינה בעיוויתים קטנים גם מחצי אחוז,
אני יוכול להעיד על עצמי שבמדידות שבצעתי באין ספור ציודים ממש הבחנתי גם בעיוותים של 0.5 אחוז, ויש לי אוזן אנושית ואני ממש לא אדיופיל בהשוואה להרבה אחרים, לכן מגבר שיש לו THD של 0.01 אחוז ישמע הרבה יותר וממש יותר טוב ממגבר שיש לו עיוותים של 1%
ובכלל אין מגבר כזה של THD 10% בעברי בצבא הייתי טכנאי קשר והיינו מבצעים בדיקת עיוותים במכשירי קשר,
מכשיר קשר שיש לו פחות מ 5 אחוז היה נכשל בבחינה, ולא מדובר על מוזיקה, בעיוותים מעל הסף הזה זה גם דיבור הופך להיות לא מובן
כמהנדס למהנדס וכאחד שעסק בשוק המקצועי בתחום הרשה לי לתקן אותך, או את אמיר או פורום זה או אחר, האוזן האנושית מבחינה בעיוויתים קטנים גם מחצי אחוז,
אני יוכול להעיד על עצמי שבמדידות שבצעתי באין ספור ציודים ממש הבחנתי גם בעיוותים של 0.5 אחוז, ויש לי אוזן אנושית ואני ממש לא אדיופיל בהשוואה להרבה אחרים, לכן מגבר שיש לו THD של 0.01 אחוז ישמע הרבה יותר וממש יותר טוב ממגבר שיש לו עיוותים של 1%
ובכלל אין מגבר כזה של THD 10% בעברי בצבא הייתי טכנאי קשר והיינו מבצעים בדיקת עיוותים במכשירי קשר,
מכשיר קשר שיש לו פחות מ 5 אחוז היה נכשל בבחינה, ולא מדובר על מוזיקה, בעיוותים מעל הסף הזה זה גם דיבור הופך להיות לא מובן
כמהנדס, מקובל להוסיף רפרנס להצהרות כמותיות. גם כמהנדס, אתה אמור להאמין לניסוים אמפריים שבוצעו:
http://www.r-type.org/articles/art-143.htm
לפי המקור לעיל, רוב הנבדקים לא הצליחו להבחין גם ב 4% THD במוסיקה, אבל הצליחו להבחין ב 0.4% THD בטון סינוס טהור.
עדיין לא מאמין? אז נסה בעצמך:
https://distortaudio.org/
אתה יכול להוריד את הכלי שנקרא DISTORT שלוקח קובץ מוסיקה או טון סינוס טהור, ומאפשר לך לזהם אותו באיזו הרמוניה שאתה רוצה מאיזו עוצמה וליצור קובץ חדש באותו קצב דגימה ורזולוציה מקורית, ואז לבצע בדיקת AB בין שני הקטעים. תתפלא שלא תצליח להבחין מתחת ל 3%, או במקרה הכי טוב, אם יש לך אוזני זהב, לא תבחין מתחת ל 1%.
למוח האנושי יש אפקט פסיכואקוסטי של מיסוך או סינון (התעלמות) מתדרים מוחלשים בסמוך לתדר דומיננטי אחר. על זמך עובדה זו פיתחו את עקרון הדחיסה של MP3. כאשר מקליטים פסנטר בתחום תדרים 200 ל 700 הרץ בעוצמה של 10- דציבל, וברקע יש נגן חלילית שמנגן בעוצמה 20- דציבל בתחום תדרים חופף או קרוב, המוח שלנו יתעלם או לא ישים לב לחלילית בגלל תופעת מיסוך.
מקור התופעה הוא אבולוציוני. עובר ברחם של אמו ממסך קולות אנושיים ברקע ומתמקד רק בקול של אמו, מה שוגורם לו לזהות את קולה מיד לאחר לידה. העקרון הזה מנוצל לדחיסה סלקטיבית של תחומי תדרים בקידוד MP3, מה שמקטין את גודל הקובץ כי מקדישים פחות ביטים ופחות דגימות לכל פס תדרים ואז מחברים הכל לקוב אחד.
אז למעשה, מי שתוען שהוא מצליח להבחין בין איכות MP3 192kbps לבין FLAC המקורי, למעשה תוען שהוא אינו עונה עקרון האבולוציה האנושית, מה שלא ייתכן כמובן.
אז אם אנשים לא מצליחים להבדים בין אודיו HD ל MP3, איך בדיוק הם מצליחים להבחין בהבדלים בין כבלי חשמל, או באפקט JITTER דיגיטאלי באודיו? משהו פעם ראה ספקטרום של קטע מוסיקאלי מקורי, ואותו הקטע לאחר שעבר דרך ערוץ תקשורת ספרתי שגרם לעיוותי JITTER? ההבדלים קטנים מיכולת האבחנה האנטומים של דיוק תזמונים של אותן שערות גילוי קול שיש לנו בתוך תעלת האוזן! שוב - מי ששומע הבדלים, כנראה לא משקר לעצמו ולא לאחרים. מי שמשקר זה המוח שלו שמשקר לו. רק מבחר עיוור יוכל להוכיח לו אחרת.
אני מניח שאתה בדקת את עצמך עם טונים ואכן במקרה זה ניתן להבחין ב 0.5 אחוז עיוותים....יש הבדל עצום בין יכולת ההבחנה שלנו עם טונים ועם מוזיקה אמיתית- יכולת ההבחנה עם מוסיקה אמיתית פחותה בהרבה ומתקרבת למספרים שמתאר EBכמהנדס למהנדס וכאחד שעסק בשוק המקצועי בתחום הרשה לי לתקן אותך, או את אמיר או פורום זה או אחר, האוזן האנושית מבחינה בעיוויתים קטנים גם מחצי אחוז,
אנשים לא מצליחים להבדיל בין אודיו HD ל MP3, מאיפה הבאת את זה בדיוק ?
https://phys.org/news/2016-06-people-difference-high-resolution-audio.html
https://www.whathifi.com/news/people-can-hear-difference-hi-res-audio-study-finds
https://www.digitalmusicnews.com/2016/06/28/people-can-tell-when-they-hear-hi-res-music-study-finds/
@נמר , ריספקט לסבלנות ולסובלנות שלך