כמה הבנות שהסתדרו לי במוח...
אני לא בטוח שספציפית כאן יש עניין של פיספוס הנקודה. נראה לי שמה שמאפיין את הצליל של כלי בעיקרון אינו האיזון של המערכת בתחום הנמוך אלא ההרמוניות, במשמעות של הצלילים העיליים, וזה עניין של טונליות. לאוזן יש את היכולת להבחין בטונליות ולסנן עיוותים שקשורים לאקוסטיקה, אחרת לא היינו מזהים קולות של אנשים ודברים אחרים באקוסטיקות שונות. גם Dr. Floyd Toole -- זה מהספינורמה -- דיבר ו/או כתב על זה. לכן אנשים אומרים שהם שומעים בסדר גמור ומזהים כלים בצורה נכונה גם כשיש עיוותים אקוסטיים מאד משמעותיים. מבחינתם הם צודקים, ושום דבר לא "שבור", כי המוח מסנן את הדברים הבעייתיים, ורגיש בעיקר לטונליות ולא לאיזון של התחום הנמוך.
ועוד יותר ספציפית, הבעיות האקוסטיות שבהן מדובר הן בתחום הנמוך, מתחת לנגיד 100 הרץ, לא יודע בדיוק, אבל
הצליל הנמוך ביותר של קלרינט הוא כ-147 הרץ ושל אבוב כ-233 הרץ, וכמובן שכל ההרמוניות -- כפולות של הצלילים היסודיים -- גבוהות יותר, כך שהכלים הספציפיים האלה לא כל כך מושפעים מהבעיות של חוסר איזון מהסוג שבו מדובר. הם יכולים עדיין לסבול אם החדר מחזיר מדי או בולע מדי, אבל זה כבר עניין אחר.
החדר מאוד דומיננטי עד האזור של 200 הרץ פלוס מינוס, אבל אם תמדוד חדרים לא מטופלים רבים, תגלה שקיים חוסר איזון דרמטי גם בתדרים משמעותית גבוהים יותר.
אתה תגלה שקיימים חדרים רבים שההבדלים בין 400 ל 1K לצורך הדוגמא, יכולים להגיע ל 10-15DB.
אתה תגלה שרמקול ימין מגיב סביר, אבל רמקול שמאל נראה כמו אקורדיון שבור וכיוצ"ב.
כפי שציינת ובצדק, האוזן שלנו אדישה לזה, אין לה שום יכולת להבין שיש כאן הבדלים דרמטיים בין התדרים, כי אין לה שום מקור להשוואה.
לו היינו יכולים להקשיב למערכת שלנו באופן מאוזן של +/- 3DB על כל הספקטרום, היינו מבינים כמה מצב A, היה מאוד לא מאוזן וכתוצאה מכך גם הטונאליות הייתה משמעותית פחות מוצלחת.
מעבר לכך, חייבים להבין כי ככל והתחום של עד 200 הרץ שבור והוא ב 90 אחוז שבור בחדרים לא מטופלים, השבר הזה לא נעצר ב 200 הרץ, אין כאן סוג של קיר.
השבר הזה בבאס משפיע באופן דרמטי על המיד וגם על הגבוהים. זה דופק לך את הבמה, את הטונאליות, את המוזיקליות.
אלו הן העובדות היבשות והן יהיו נכונות כמעט לכל חדר וחדר ברמה כזו או אחרת.
אפשר לקבל את זה, אפשר לא לקבל את זה, אפשר גם לנהל על זה דיונים תיאורטיים ופילוסופיים במשך 10 עמודים, אבל זו המציאות.
כשחושבים על זה, מדידות הן כמו סוג של בדיקת דם.
אנשים אומרים לעצמם אין צורך, אני בריא, אני קם בבוקר, אני רץ, לא אוכל ג'אנק פוד ואני מרגיש ערני וחד, אז למה צריך לבצע בדיקות?
הרי לא ימצאו כלום..ולכן אעשה בדיקות רק אם יכאב לי..
ו..בלי קשר... לא בא לי לדעת.
רן