נמר,
מה בדיוק אמרתי שלא נכון?
מבחינת חוויית האזנה, אמרתי שכיף להאזין לפטיפון ושהוא נשמע נעים לאוזן. עם זה אתה כנראה מסכים איתי.
מבחינת מאפיינים כמותיים ירודים:
אל תאמין לי, תבדוק לבד. זהו דבר מדיד.
מן הראוי שתבצע את המדידות הללו ותבוא עם הפרכות ענייניות לפני שאתה תוקף.
רק בבקשה, אל תתיימר להיות מסוגל לקבוע את הנאמנות למקור (או את תוחלת ושונות השגיאה) באמצעות "אוזני הזהב" שלך, ואתה יודע למה? כי זו בורות:
אם היית מבין מדע מהו, היית יודע שבמדע, כל הסבר אפשרי עומד לפי תור למבחנן השיטתי והבלתי-סלחני של העובדות. עובדות הן לא רק החוויה הסובייקטיבית האישית שלך, הנתונה לשלל ארטיפקטים (משאלות לב, הטיות והשאות), אלא גם תוצאות ניסויים
בלתי-תלויים במידת האפשר, נתונים, תצפיות, וגם מדידות. מדענים טובים לא קונים הסבר רק משום שזוהי נטיית ליבם או מתאהבים בהשערה כלשהי רק משום שהיא שלהם. וגם את זה אומר סייגן, אני רק מתמצת את דבריו. האם סייגן לא יודע מה זה מדע?
אתה יכול להמשיך לצטט אחרים מספרים ככל שתרצה, אבל זה רק מסביר שאתה נתלה על דעתם של אחרים ודיעה משלך {או כל משהו שאתה בדקת לבד} אין!
זה שאני מצטט מספרים ומביא מקורות לדברי, זה רק אומר שדיעותי מלומדות ומבוססות, בניגוד אליך, שמומחיותך מסתכמת בהאזנה לפטיפון ששוויו כמה עשרות אלפי שקלים - מה שלדעתך אוטומטית מעניק לו יכולות ערטילאיות, ולהתרשמותך הסובייקטיבית - תוקף "עובדתי" ו"מלומד".
בקיצור, לא מעניין אותי לכמה פטיפונים או פיוזים כבר האזנת בחייך, בדיוק כמו שלא מעניין אותי כמה מכשפות תפסו האינקוויזיטורים כהוכחה-כביכול לקיומן. קודם תמדוד את תוחלת ווריאנס השגיאה הריבועית הממוצעת (בתור "בעל ידע טכני" אתה בטח יודע מה זה) ואז תתיימר לקבוע בצורה מבוססת שהפטיפון יותר "נאמן למקור".
וכאמור, זה שהפטיפון יותר
נעים לאוזניים לטעמם האישי של רבים - על כך מעולם לא חלקתי.