אין ספק שהקונצ'רטו לכינור של בטהובן הוא אחד הגדולים והאהובים ביותר, כך שהוא זכה לאינספור הקלטות, מתוכן לא מעט הקלטות מופת, כולל דויד אויסטראך, לאוניד קוגאן, יאשה חפץ ובעצם [כמעט?] כל כנר שמכבד את עצמו.
במצב כזה, בדרך כלל יש כמה ביצועים בצמרת, שקשה להחליט ביניהם איזה עדיף, אם בכלל. אבל במקרה הזה, יש לי העדפה ברורה, דווקא לא של אחד הכנרים הגדולים והמפורסמים, אלא של הכנרת הנהדרת
Vera Beths, שמוכרת אולי רק לחובבי אנסמבל כלי-התקופה L'Archibudelli, שהיא אחת המייסדות שלו וכנרת ראשונה בו. אני מאוד אוהב את האנסמבל הזה וקניתי כמעט את כל ההקלטות שלו. משתתף בו גם הצ'לן המצוין Anner Bylsma.
נחזור לקונצ'רטו לכינור --
Vera Beths היא הסולנית יחד עם המנצח הגרמני
Bruno Weil (לא לבלבל עם Walter
) ותזמורת כלי-התקופה
Tafelmusik הקנדית בהקלטה של סוני מ-1997, כמובן רק ב-16/44.1, אבל מצוינת.
הפרק הראשון של הקונצ'רטו מאופיין במוטיב בן ארבעה צלילים קצרים ואחד ארוך, שמופיע בשקט בטימפני בתחילת הפרק וחוזר בהרבה מקומות, אם בקו הראשי ואם בליווי. כבר מהטפיחה הראשונה בטימפאני שומעים שיש כאן משהו מיוחד, גם בביצוע וגם בהקלטה. התזמורת נעה בין עדינות ומתח, עוצמה וליריות, בצלילות ושקיפות יוצאי דופן. הכינור טהור ונקי, שירתי ולירי אבל גם דרמאטי כשצריך, בטכניקה מצוינת בלי שום "שוויץ", ברמה שבה אפילו לא שמים לב שהקטעים קשים לנגינה, הכל מאוד טבעי וזורם.
הבעיה הקטנה היא שהדיסקים עם ההקלטה הזו כבר מזמן אינם בקטלוג. אפשר עדיין למצוא אותם, חדשים או משומשים, במקומות כמו eBay, Discogs, Amazon ודומיהם, או כ-downloads.
ההקלטה יצאה לאור לראשונה בדיסק בודד יחד עם הקונצ'רטו החמישי לפסנתר של בטהובן ("הקיסר") עם Jos van Immerseel בפורטפיאנו (fortepiano=פסנתר תקופתי, בניגוד ל-pianoforte=פסנתר מודרני), עם אותו מנצח ואותה תזמורת. אישית, אני לא מת על הצליל של פורטפיאנו, אבל הביצוע טוב בהחלט. מבחינתי, הדיסק היה שווה את מחירו בזהב גם אם הוא היה מכיל רק את הקונצ'רטו לכינור, כך שה"קיסר" הוא בונוס. את ה-download אפשר לקנות
כאן יחסית בזול (£5.19 ברגע הכתיבה).
צפה בקובץ המצורף 56511
בהמשך, ההקלטה הזו יצאה יחד עם 5 הקונצ'רטי לפסנתר עם Immerseel באותו ליווי, ועם הסונאטות לצ'לו עם Immerseel ו-Bylsma בקופסה של 5 דיסקים בסידרת Vivarte של Sony. את ה-download אפשר לקנות
כאן.
כמוכן יצאה ההקלטה הזו גם בקופסה של 47 דיסקים (Tafelmusik Baroque Orchestra – The Complete Sony Recordings) ושל 60 דיסקים (Vivarte - 60 CD Collection Vol. 2), שכמובן אין טעם לרכוש עבור חצי דיסק, אלא רק אם מעוניינים באחוז ניכר מההקלטות הנוספות.
צפה בקובץ המצורף 56512
למי שלא אוהב כלי תקופה, או מעוניין בביצוע נוסף, ההעדפה שלי בביצועים בכלים מודרניים היא עם
David Oistrakh בניצוח
André Cluytens על
Orchestre National de la Radiodiffusion Française בהקלטה מצוינת של Columbia (בהמשך EMI וכיום Warner או Erato) מ-1958. דיסקים פיזיים קצת קשה להשיג, אם כי יש
SACD יפאני של זה. Hi-res download יש
כאן, ו-LP (reissue של Testament)
כאן.
צפה בקובץ המצורף 56513
עוד יש לציין לטובה במיוחד את Leonid Kogan בניצוח Constantin Silvestri על Paris Conservatoire Orchestra בהקלטה של Columbia מ-1959:
צפה בקובץ המצורף 56514