אני באופן אישי מתחבר לסצינת מכשירי הרדיו הגרמניים ( ימ"שו) משנות ה 60 ועד ה 90. יש משהו בתפיסת צליל שלהם , בייחוד בחלק של המיד באס / באס תחתון שממש גורם לי הנאה. כמובן שלא כל המכשירים. וכמובן שיש גם את מדינת הציר - יפאן , יחד עם בעלות הברית - אמריקה אנגליה , בצירוף הסקנדינבים, שהצליחו לייצר מכשירים שמתמודדים על תארים.
אני באופן אישי יכול לציין 4 מכשירים שעשו לי את זה מכל הבחינות, לפי סדר עולה:
Telefunken sst-1 , זול, לא מסובך, קליטה טובה סאונד עשיר והפרדת סטראו טובה. הטיונר הראשון שהכניס אותי לסצינה.
Hummel et-20 זול ומהמם. בקלות ניתן לחיות רק איתו לטעמי .הפרדת סטראו מרשימה, צליל מערב וממכר, קצוות צליל מודגשות, קליטה טובה עד מצויינת ונראות שמוסיפה לסלון חום ביתי מענג.
Grundig rt-50 רדיו מנורות הכי טוב שגרונדיג יצרו מעולם - בציר 1963. עקב האכילס היא הפרדת הסטראו - אבל ייתכן שאצלי המכשיר היה צריך טיפול באזור הזה. הבאס שלו מהמם ולמעשה לא הייתי צריך לשחק או להגביר את הסאב וופר שלי במעבר מדיסק לרדיו. מיד חלומי , קליטה משובחת, הופך סלון לבית, פשוט וואוו.
Telefunken 3156+ ext. stereo decoder מפלצת של אלקטרוניקה שמיועדת למעשה לשוק תחנות הרדיו כמקלט ומשדר של אותות רדיו במדינות עם עמקים וגבעות ( ball reciver) . מבוקש מאוד באיטליה ובשוק האסיאתי. שם יש להם כת של מעריצים אדוקים שבטוחים שזה הכי טוב שיש. ערכתי הדגמה לחבר אודיופיל שהגיע סקפטי ( " רדיו?..עזוב אותך בחייך! ), שמע, נפל, קנה. גם את הגרונדיג אגב. הבאס של ה 3156 אמנם לא עמוק כמו של הגרונדיג, אבל...הקליטה, ההפרדה, הקצוות, הגודל ,הדרייב,פשוט ליגה אחרת. Rhode & schwarz זו החברה הגרמנית שהמכשירים הללו של טלפונקן AEG מתכתבים ומתחרים מולם אגב..יש מידע ברשת.
מציין גם את SABA fm2000/a שהוא בין הגרונדיג להמל , אבל מצריך אנטנה טובה ורענון פנימי. צליל יותר מרוחק ויותר מפורט וגדולצ מההמל ו( אולי..גם מ) הגרונדיג, המחיר שלו פשוט לא כזה זול אז ב value for money....
יש את הסצינה של רסיברים מנורות ( רדיו+ מגבר) שמצריכה סקציה בפני עצמה גם שם טלפונקן, סאבא, גרונדיג מציגים מכשירים מרשימים שיכולים בהתאמות הנדרשות ובטיפול נכון ועם רמקולים תואמים ונצילים במידה , כאמור יכולים לספק בסיס של מערכת מענגת ומרגשת ( גם אם לא היי אנדית בהגדרה) לחדר האזנה וסלון ממוצע.
ותודה ליאיר פורמן שהשאיל לי בטובו את הרדיו הטוב הראשון, לגיא לנדאו שחשף בפניי את הגרונדיג ודיבר איתי על סאבא והסצינה הגרמנית, , והכי חשוב, למערכת שלי שמצליחה לרגש אותי ולסחוט סאונד מערב ומרגש גם שאני מאכיל אותה במקור די נכחד עם טכנולוגיה מלפני 70 שנה.