תהיו לי בריאים.. לפעמים לא יודע אם לבכות או לצחוק. כנראה רובנו באמת חווייתיים בתחביבנו זה.
בסך הכל הועלה פוסט נחמד הנוגע לטופולוגיה של מגבר (דעתנו , ניסיוננו וחוויתנו, התרשמותינו) ב class A. מפה הפלגנו עד לרכבים, נשים, טכנוקרטים/חווייתיים, מכונות קפה, 1 db הנחתה, מחלת שדרגת, בי אמפליפיקציה , כן/לא.. בקיצור בליל של נושאים שלעיתים לא קשורים לנושא הדיון והפוסט המקורי.
חלילה מלפגוע בכל אותם חברים, אבל אני חושב שרבים ישמחו ויודו אם נצליח להיות ממוקדים להבא.
ותרומתי הצנועה..שוב
1. יש הרבה חברות שממליצים על קבלת סאונד אופטימלי לאחר x שעות של חימום ההגברה. למה? בעיקר שעל מנת להגיע למיצוי אופטימלי של המגבר (או כל רכיב אחר) יש צורך להגיע לטמפ׳ עבודה מסוימת. טמפ׳ זו יש בה כדי לרתום את כל הרכיבים בצורה טובה יותר המתורגמת לסאונד ״איכותי״ יותר.
2. זמן ההמתנה , שונה בין חברה לחברה אבל אני מניח שחלקנו מודעים לעובדה שמגביר חם נשמע פשוט טוב יותר. או בקיצור ״מוסיקלי״ הרמוני יותר.
3. משך הזמן שונה ממגבר למגבר והשפעת החימום לעניין ההשפעה והתרומה החווייתית שונה ממגבר למגבר, איכות המערכת , ניסיון בעליו וגם סובייקטיביות.
4. לא תמיד (נכון להיום) ניתן להסביר באופן מדעי ואמפיריי את התרומה של חימום יותר לאיכות הסאונד. אבל לחלקנו זו עובדה. מה לעשות אחרי x זמן הפרשנות שלנו לאיכות הצליל והחוויה היא טובה יותר. לא תמיד אנחנו יודעים להצביע מה הייתה התרומה של זמן ההמתנה/חימום מוקדם ולבטח לא ישבנו ומדדנו, אבל בשורה תחתונה פשוט נשמע טוב יותר.
5. התאמת הגברה לרמקולים הוא נושא מורכב וביאמפליפיקציה בפרט. שזה עובד טוב זה מושלם, אבל הדרך לשם מורכבת, יקרה ולא תמיד רלוונטית לרובנו . שניצל תיאר זאת נכון. לפעמים הדרך הפשוטה היא הנכונה. בתיאוריה תמיד קיימת הגברה איכותית יותר לטווח התדרים הספיציפי, אבל הדרך להגיע לאופטימיזציה לא פשוטה (התאמת פאזות, עוצמה, שילוב לעיתים של פרה פאסיבי, שימוש בקרוס וכו׳) ומעבר לזאת הפוטנציאל לפגיעה בהרמוניה של הרמקול. או במילים אחרות תזמון כל תחום התדרים.
לפיכך הפיתרון ״הפשוט״ לדעתי הננו במונובלוקים ע״מ לאפשר עוצמה של מגבר בודד בכל תחום התדרים. או לחילופין (לדעתי לפחות) חיבור של 2 מגברים מאותו סוג/אופי (ע״מ לשמור על אופי הסאונד הטונאליות, התיזמון, והסנירגיה לרמקולים) , אבל אם שימוש בקרוס איכותי ע״מ לצמצם את טווח התדרים והעבודה של כל מגבר ולהגביר את יעילותו. עבודה בטווח תדרים מצומצם של כל מגבר ובכך למקד את ״עבודתו״ בתחום צר של תדרים.
5. נחזור לעניין החוויה ולמה לעיתים מגבר קלאס A, נשמע לנו טוב יותר. אז שוב אין כלל ברזל. לא תמיד העדפותינו, אופי הרמקול, איכות המגבר , תקציב וכו׳ בהכרח יביאו לכך שמגביר pure class a, מתאים ונישמע לנו טוב יותר. עם זאת בהנחה שאופי המגבר לרוחינו (אופי הצליל, סינרגיה לרמקולים), אזי יש קסם באופי הצליל בקלאס A. ההפרדה, אוויר בין הכלים ״מוסיקליות״ וההרמוניות לטעמי לפחות מקבלות ביטוי ופשוט הסך הכל נשמע טוב יותר. יסלח לי רוברט , אבל לא תמיד אני יודע להצביע ולכמת את ההשפעה ואיזה מדד תרם .
בשורה התחתונה נשמע לאוזני טוב יותר. למה? ככה. לא תמיד יודע להסביר ולא תמיד או רוצה למדוד מה גרם. אבל בשורה התחתונה נשמע טוב יותר גם לאחר חימום וגם במעבר לקלאס A. שכאמור אנחנו יודעים מה מעבר לקלאס A תורם. המגבר ״עובד תמיד״ וללא הפסקה ולכן מתחמם יותר.
6. לעניין חימום היתר , רק אוסיף ואומר שהרבה יצרנים מכובדים כותבים במפורש שמומלץ הדלקה מוקדמת של מס׳ שעות ואפילו ימים בטרם המגבר יגיע למצב אופטימלי . ואף יש כאילו שטוענים שאין לכבות אותו. אצלי המגבר תמיד דלוק. ושיש זמן להאזנה קריטית, עובר ל class A.
7. לעניין המתנה וחימום המגבר, לא יודע לכמת בדיוק בזמן. ומה התרומה באחוזי לשיפור הסאונד בהמתנה של x שעות. ואני מניח שכל מגבר ותחושות ״סוביקטיביות״ לחוויה . אבל מנסיוני לאחר כשעה ב class A, אני מגיע לכמעט 95% מהיכולת. לא יודע להצביע בדיוק על הזמן. כמו שבעת המעבר ל class A, ההשפעה היא לא מיידית , נדרש קצת זמן עד שהמגבר מתחמם מה שמתורגם לחוויה ושיפור באיכות הסאונד.
8. אז מצטער רוברט לעניין החוויה לא יודע לתרגם מה המדד שתרם לסה״כ שיפור בסאונד בעצם ההמתנה ״לחימום״ המגבר במעבר לקלאס A (מעבר לתכונות שציינתי במעבר למוד קלאס A( ובכלל בעת הדלקת המגבר לאחר כיבויו ובהשוואה לאחר x שעות). מה לעשות נשמע טוב יותר אחרי x שעות.
ד״א חימום היתר בא לידי ביטוי באופן גדול יותר אצלי לפחות בפונו מנורות. ממתין מס׳ שעות להגיע לאופטימום. ושוב גם מהדקה הראשונה נהנים, אבל לאחר מס׳ שעות פשוט נשמע טוב יותר.
9. ושוב, היות המגבר תומך בטופלוגית class A, לא בהכרח תהיה טובה יותר ממגבר A/B אחר או קלאס D. ולא ניכנס לעניין התאמה לרמקולים , אופי הצליל, וסובייקטיביות המאזין. אבל בהנחה שאופי המגבר מתאים לנו, כמעט תמיד במעבר ל class A, החוויה מהאיכות הסאונד תגדל. לפעמים יותר לפעמים פחות לפעמיים במיידי ולפעמים לאחר מס שעות.
מקווה שקצת הצלחתי למקד בחזרה את מטרת הפוסט, וגם אם לא אז מאחל לכולם הרבה זמן למוסיקה ונזכור תמיד להנות מהדרך ..