הי, DigiSUN!
שמתי לב ששוב העדפת להתכסח עם החבר'ה ולא ענית לי , וכמוכן שלא הבהרת את מקור השם...
עם זאת, הייתי היום בנסיעות, והייה לי הרבה זמן לחשוב על הדינאמיקה והנימוקים שהתפתחו כאן.
הבנתי שבעצם אולי יש לך יותר הכשרה מהסוג שמאפשר להיות מדען מאשר לכל אחד אחר בשירשור, אבל שאולי בפעם הספציפית הזו, לא נקטת ב"גישה מדעית".
נתון: יש הרבה אנשים (להלן "צופים") שמדווחים על הבדלים שמיעים בין כבלים (להלן "תופעה").
לא כל האנשים האלה הם מיסטיקאנים, מאושפזים במוסד סגור, לקויים נפשית/מנטאלית או סתם מטורפים.
להיפך, חלקם בעלי מקצוע בתחום (ראה ה"פירגונים"), ורובם כנראה ממעמד סוציו-אקונומי גבוה (אחרת כנראה שלא הייה להם כסף לקנות כבלים יקרים ומערכות חושפניות די הצורך כדי להבחין בהבדלים), שמתעסקים בעניין ברצינות ומקדישים לו הרבה אנרגייה ותשומת לב מודעת.
אדם בעל רקע בתחום יכול בקלות להיגרר לצורת המחשבה הבאה:
*** העניין של הבדלים בין כבלים הוא עניין שדשו בו הרבה. בטח כבר חקרו את הנושא
*** אם היו כבר מוכיחים שייש הבדלים שמיעים בין כבלים, בטח כבר הייתי שומע מזה
*** יש לי הכשרה רצינית בתחום, ואם הייה לזה הסבר הגיוני, הייתי חושב עליו או שומע עליו
*** אין לי צל של מושג ירוק של רעיון איך להתחיל להסביר את התופעה
*** סביר יותר, אם כך, שהתופעה לא באמת קיימת במציאות
*** הרבה יותר קל להסביר אותה פסיכולוגית מאשר פיסיקאלית
*** בטח האנשים מוטים, מצדיקים את עצמם ואת הוצאות הכספים המוטרפות שלהם,מושפעים מהמוכרים, מה-hype, הפרסומות ושאר סוגסטיות
*** כן, זהו, זה הסבר הרבה יותר הגיוני!
לא נראה לי שזו באמת "גישה מדעית".
מדען שמכבד את עצמו גם כנראה לא הייה אומר "ניסוי ABX זו הדרך הייחידה לעשות את זה", אלא מנסה להעלות כמה דרכים אלטרנטיביות ולבדוק איזו ישימה/אופטימאלית. במקרה של כבלים, למשל, בדיקת ABX היא בעייתית, כי אם רוצים שהמשתתף בניסוי יוכל לבחור פעם כבל A, פעם כבל B ואחר כך X להשוואה, יהייה כנראה צורך לבנות מתקן ששני הכבלים מתחברים אליו עם מפסק בורר, מה שעלול להוריד את איכות החיבור ולבטל את משמעות הניסוי... (sad) נראה שכאן יש צורך באדם שינתק את A ויחבר את B. כל זה מעבר לבעייתיות של חיבור/ניתוק מכשירים כשהמערכת דלוקה...
נראה לי שגישה מדעית "באמת" הייתה נראית אחרת לגמרי:
*** אם הרבה צופים, שכנראה הם "בסדר" מדווחים על תופעה, כדאי אולי לבדוק את התופעה לפני בדיקת האנשים...
*** אם אין לי צל של מושג ירוק של רעיון איך להתחיל להסביר את התופעה, כנראה שחסרים לי ידע והבנה משמעותיים לצורך ההסבר!
*** בוא נתחיל לבדוק
*** נגדיר ניסויים: יש אלקטרומגנטיים וייש תפיסתיים/קוגניטיביים (עם אנשים)
*** יש עניין של קהל יעד + ציוד לבדיקה, למשל אנשים שטוענים שייש הבדלים, הכבלים שהם מדברים עליהם, ואולי גם המערכות/החדרים
*** בוא נראה מה עלול להשפיע על ניסויים כאלה, כדי לא להגיע למסקנות שגויות (למשל ABX עם בורר..., מידת ההפרעות בזרם, תלות בשעות ביום...)
*** בוא נראה איזה בעיות לוגיסטיות יש באירגון ניסויים כאלה
וכו'
לי נראה שלמרות שהתהדרת ב"גישה מדעית" ובתעודות שמגבות אותה, במקרה ספציפי זה נגררת יותר לכיוון הראשון, שאולי לא לגמרי מכבד את הגישה המדעית ה"אמיתית" (sad)
לעומת זאת, דווקא את ה"היגררות" הזו "הרבה יותר קל להסביר אותה פסיכולוגית מאשר פיסיקאלית" , ואין לי שום טענה שההסבר המומצא הזה קשור איכשהו למציאות שלך!: הנה יש לנו כאן מישהו, מומחה עם תעודות, אבל בלי כסף למי-יודע-איזה ציוד, שרוצה להוכיח לכל אלה שחושבים שאם יש להם כסף לציוד שהוא לא יכול לחלום עליו, שהם לא באמת מבינים בזה כמו שנדמה להם. חוצמזה, כערך מוסף, אם הוא יצליח להוכיח ל"מבינים-כביכול" האלה שהם טועים, והם יקבלו את זה, זה יקטין בעיניו את ערך הציוד שייש להם והכסף שייש להם -- לפחות הוא יותר חכם, ואולי הקנאה תשכך קימעה.
אם לא נעים לך לקרוא "הסבר" כזה, אפילו אם אין בו שמץ אמת (וגרוע יותר, אם יש בו מן האמת) -- אל תתפלא שאנשים נלחמו בך בכל כוחם כשניסית להסביר להם, לגבי תחום שהם חושבים שהם מומחים בו, שהם לא מבינים כלום, ושכל תפיסת המציאות שלהם מעוותת, שהם נתונים לסוגסטיות, מרמים את עצמם ואשמים בהונאת/הטעיית אחרים. אני בטוח שלהם זה לא נעים יותר מאשר לך.
וכל זה בשם "האמת המוחלטת/המדעית" -- "האם יש/אין הבדלים שמיעים בין כבלים"?
לאן הגענו? (sad)
עמיר