AK1
חבר משקיען
- מעורבות
- 2,930
- נקודות
- 113
טיעונים מעניינים מאוד, אבל:עמיר,
זאת טעות להסיק ש-ג' נכון.
כשל לוגי זה נקרא אישור הסוגר (לינק).
סעיף ג' כלל אינו המסקנה היחידה האפשרית,
ואפילו לא המסקנה הסבירה ביותר (לינק: תערו של אוקהם).
לכן לא נוכל לתאר את ג' (קיומן של תעלות על מאדים) כתופעה עובדתית.
התופעה היא לא ש"יש תעלות על מאדים", אלא ש"אנשים רואים תעלות על מאדים".
מה ג' כן מתאר? את האפשרות הטובה ביותר עבור הנפש הנוחה להאמין.
חפש על "תעלות מאדים". המשל שנתתי לך הוא סיפור אמיתי לגמרי מסוף המאה ה-19. אסטרונומים מכל קצוות תבל ראו את התעלות. רבים אחרים, אגב, לא ראו אותן, ו"הואשמו" בחוסר מיומנות או בקהות-חושים יחסית. לפי התיאורים, מדובר היה במשהו כ"כ מרשים שלא יכול היה להיות אקראי. אולם התעלות מיאנו להופיע בתצלומים. גם על כך היה הסברים שונים ומשונים לגבי איכות לוח הצילום בהשוואה לעין האנושית. כיום אנו יודעים למפות כל סלע על המאדים והמיתוס איבד אחיזה, מסיבות ברורות.
בעקבות מיתוס זה, כל רעיון החיים במאדים וקיומם של אנשי המאדים פרץ במאה ה-20. תוכל לקרוא תיאור מרתק של זה ב"עולם רדוף שדים" של קרל סייגן (בפרק 3). כמו שסייגן כותב: "כאשר ההשלכות של מה שנדמה לנו שאנו רואים הן כה מעמיקות לגבי דידנו, אפשר שאין אנו מגלים די משמעת עצמית וביקורת עצמית. מיתוס תעלות מאדים הוא אזהרה חשובה."
------
הלוגיקה הלא-נכונה שהצגתי מופיעה באנלוגיה מושלמת להפליא בטענות שלך ושל המתווכחים איתי כאן לעניין הכבלים. אתה כותב:
ובכן, יש לדייק:
התופעה היא לא "קיים הבדל שמיע בין כבלים".
אלא "צופים מדווחים על הבדלים שמיעים בין כבלים".
מדוע לא ניתן להסיק שהתופעה היא הראשונה?
בגלל אישור הסוגר:
א. אם יש הבדל בין כבלים, אנו נשמע הבדל.
ב. אנו שומעים הבדל.
ג. סימן שיש הבדל בין כבלים.
לא, זהו כשל לוגי. אבל ג' היא עובדה בשביל חלק מהאנשים פה, שאינם מכירים את השיטה המדעית, ומטיחים בי שאני איני מכיר אותה.
הנה הציטוט מויקיפדיה מהערך "השיטה המדעית" (לינק):
ובכן, המודל החלופי שאתה הצעת נופל בכשל אישור הסוגר, כמתואר בסעיף 4. המודל שאני הצעתי יותר מדעי.
אם נצמדים לשיטה המדעית,
במקום למצוא חיזוקים ל-2 (בכל העולם הגדול אנשים שומעים הבדלים), יש לחפש הפרכות ל-2 כלומר לטענה לפיה "קיים הבדל שמיע בין כבלים".
מבחני ABX אינם מוכיחים דבר, אבל הם כן מצליחים להפריך טענה זו.
טענות לארטיפקטים כמו קופסת מיתוג שמקלקלת הם תירוצים מגוכחים. ניתן לערוך את המבחן בצורה יעילה.
ומי שאינו מסכים איתי, מוטב כי יסביר עצמו (כמו ההודעה המרשימה והמנומקת של עמיר) במקום להטיח בי ללא נימוק שראייתי צרה והידע שלי מוגבל.
לא ניתן להוכיח תיאוריה מדעית. ניתן רק להפריך אותה.
כל תיאוריה, החל מהמפץ הדגול ועד לחוק הכלים השלובים - אינן חסינות הפרכה. הן עומדות למבחן חוזר ונשנה, וחסר רחמים.
ברגע שימצאו סתירה לתיאוריה מסוימת, היא תקרוס, ויהיה צורך למצוא תיאוריה אחרת.
מדעית, חוק שימור האנרגיה הוא לא "עובדה".
הסיבה שחוק שימור האנרגיה תקף היא שנכון להיום, עדיין לא נמצאה לו סתירה, למשל, כבל אודיו ש"מוסיף גיין בגבוהים". אם יהיה לנו כבל כזה, נוכל לחבר כבלים כמותו בשרשרת ולהאיר את כל עיריית ניו-יורק באמצעות סוללה של שלט טלויזיה.
למען הסר ספר, אם מתייחסים לכבלי רמקול ואינטרקונקט, אני מדבר רק על השוואה בין כבלים שבמדידות מתארים מאפיינים חשמליים זהים (ולא נראה לי שנמר או יואל אי פעם טרחו לבדוק אם חשמלית הכבלים שלהם שונים זה מזה - מה שהופך את הזמנות מבחני ההאזנה לחסרות תכלית). אם המאפיינים שונים, הדבר יבוא לידי ביטוי בשינוי באות המתח, ובוודאי שנראה תמונה אחרת בסקופ.
אופי ההבדלים זו כבר שאלה אחרת לגמרי (יואל בתגובתו האחרונה הכניס את השאלה הזאת על מנת לנגח בי, והרי היא לא רלבנטית לעצם ביטויו, כן או לא, של כל המידע המוסיקלי כולו באות המתח - מה שאני טוען שנכון).
איני אומר שזו "עובדה" שההבדל הוא בראשם של המאזינים, אלא שזהו ההסבר היחיד הקביל כי מעולם לא הוכח אחרת, רק הופרך.
אם נגלה בתצפיות (ולא ידוע על כלי אחר ממבחנים עיוורים שמבטל השפעה סובייקטיבית) שקיים הבדל אובייקטיבי מחוץ לראשם, אז "יש הבדל בין כבלים שזהים חשמלית" יהפוך להיות התופעה התמוהה והלא-מוסברת, ויהיה צורך למצוא לה הסבר אחר שמתאים לה, כנראה בכיוון הפיסיקלי. אבל זה עדיין לא קרה. כמה חבל.
1. שים לב שלא הסקתי את ג' ישירות אלא בהתנייה: כתבתי: אם מניחים שמה שרואים משקף את המציאות, אז ג' נכון כמסקנה מ-ב' בלבד, בלי קשר ל-א'.
2. המבנה הלוגי שאתה בונה אינו אנאלוגי למה שכתבתי. אתה כותב:
א. אם יש הבדל בין כבלים, אנו נשמע הבדל.-->ממש לא בהכרח, וזו לא טענת יסוד! יכולים להיות הבדלים ניכרים שאזנינו/מוחנו אינם רגישים אליהם, וייתכנו הבדלים שאנחנו מניחים אפריורית שהם זניחים ועבור אזנינו/מוחנו הם ממש לא.
ב. אנו שומעים הבדל-->זה מה שאנשים מדווחים
ג. סימן שיש הבדל בין כבלים-->לא, סימן שזה שווה בדיקה נוספת (בניגוד לפסילה אפריורית), שזה מה שאני טוען שהמדען ה"אמיתי" היה עושה -- בודק הלאה, מתכנן ניסויים לאישור (בניגוד ל"הוכחה") ו/או להפרכה, לא מתחיל בפסילת הגיונם/תפיסתם הלקוייה של הצופים.
מבחינת אלה שמתווכחים אתך, המציאות היא שייש הבדלים, ושהם משפיעים על הנאתם ביומיום. (בניגוד לתעלות על המאדים). אין לך סיכוי אמיתי לשכנע אנשים שהגיונם/תפיסתם לקוייה אפריורית, בלי שאפילו טרחת להתנסות בפועל בעצמך. אתה יכול להסתכל על זה כעל חולשה אנושית, אבל לחושים יש נטייה להיתפס כאמיתיים יותר מתיאוריות שמישהו מעלה, במיוחד אם נדמה להם שהוא עושה את זה מתוך התנשאות.
אני מציע שבמקום להמשיך סתם בהתנצחויות חסרות טעם/סוף, בוא תראה אם גם אתה רואה תעלות על המאדים, ואחר כך תחליט אם זה שווה בדיקה או לא מבחינתך... מבחינה "מדעית" נטו, בהתחשב בפרופילי המדווחים, אני מעריך שזה שווה בדיקה מעמיקה מאוד לפני פסילה.
עמיר