ronengolanpt
אוהב את התחום
- מעורבות
- 341
- נקודות
- 63
הקדמה
הפורום הנחמד הזה , חשף אותי לעולם של הROOM CORRECTION
היה לי מאד מעניין לשמוע על הנסיונות של החברים היקרים רן מויאל , איסי , ואחרים עם ROOM CORRECTION.
לפי התיאור שלהם , ביצוע מדידות וROOM CORRECTION בחלל ההאזנה שלהם גילה בעיות באקוסטיקה של החדר (בעיה אופיינית לרוב החדרים)
שכללו לפעמים הבדלי גדולים בהיענות לתדר כך שתדרים מסויימים הונחתו ותדרים אחרים הוגברו , עם הבדלים שיכלו להגיע ל10DB ויותר
למותר לציין שבעיות אלו לא ניתנות לפתרון על ידי הגברה איכותית יותר מכיוון שהמגבר אינו מודע לחוסר האיזון שקיים בחדר ולכן לא יכול לפצות על כך
בהמשך התיאור בוצע תיקון ROOM CORRECTION של הסאונד בעזרת עיבוד דינמי באופן שמותאם לחלל שלהם
כך בסוף התהליך הסאונד תאם לפונקצית מטרה שנבחרה
לפי הפידבק , לאחר התהליך היה שינוי משמעותי ולטובה של הסאונד , איזה יופי
מעבר לזה , נורא עניין אותי הדרך והלימוד של התחום
עניין אותי מאד האם החלל שלי בעייתי ואיזה בעיות יש בו
עניין אותי התהליך , כיצד מתבצעת המדידה והתיקון
ובעיקר איך נשמע RC אחרי התיקון , זה באמת שמיים וארץ ?
חוץ מזה חלק מהחברים השתמשו בפתרונות מסחריים יקרים (עשרות אלפי שקלים)
סיקרן אותי מאד האם הפתרון חייב להיות לבעלי כיסים רחבים או שיש אופציות נוספות בתקציב צנוע
אז ניסיתי ובדקתי ..
תהליך
הרעיון בגדול זה ביצוע מדידות , חישוב פונקצית התיקון (מקדמי FIR) , והזנה שלהם לתוכנת ROON כך שיוכלו לבצע תיקון בזמן אמת
השלבים הם בגדול ..
שלב 1: מדידת חדר: מדידת החדר תיעשה על ידי מיקרופון כיול איכותי (UMIQ-1)
שלב 2: ביצוע תיקון של RC לפונקצית מטרה שנבחרה בעזרת תוכנה
שלב 3: הזנת התוצאה לROON על מנת שיבצע RC לקובץ הדיגיטלי לפני הSTREAMING
שלב 4: האזנה לתוצאה
החלל שלי הוא סלון ישראלי טיפוסי ,רמקולים רצפתיים (אופרה גרנד קאלאס) במרחק 2.4 מטר האחד מהשני ו25 סמ מהקיר
מרחק האזנה 2.6 מטר במרכז בין 2 הרמקולים
מדידות
כמו שמלת כלה שמצריכה מדידות כדי להתאים לכלה באופן מושלם ביום חתונתה ,
גם כאן נדרשות מדידות על מנת להגיע לתיקונים הנדרשים , רק שבמקום סרט מדידה כאן משתמשים במיקרופון
בחרתי להשתמש במיקרופון של UMIQ-1 , כי יש עליו חומר רב וקונצנזוס שהוא איכותי
למיקרופון יש פונקצית כיול , שהוזנה למכשיר מראש (נבחר כיול ב90 מעלות)
את המדידות עשיתי בעזרת אפליקצית HOMECURVE לIPAD (אפליקציה חינמית למדידות)
האפליקציה די זהה לREW המפורסם ומאפשרת מדידות עם מיקרופון חיצוני וכיול של המיקרופון בעזרת קובץ כיול
מניסיון התוצאה מאד דומה לREW
את הכיול ביצעתי מספר פעמים , בנקודת האזנה ,בערך 40 סמ קדימה ,40 סמ ימינה ,40 סמ שמאלה ו40 סמ אחורה
התוצאה נמצאת לפניכם בקובץ המצורף..
תובנות
כפי שניתן לראות , לחדר שלי יש תגובת היענות לתדר לא לינארית
התוצאות של המיצוע של המדידות מצוין בירוק כהה , בירוק חלש רואים את המדידות השונות
תובנה ראשונה היא שהמדידות זהות בתדרים הנמוכים ושונות בתדרים מ1000 הרץ ומעלה
זה אומר שכיול שיתאים לSWEET SPOT, הוא מאד נקודתי , תזיז את האוזן כמה סנטימטרים לכל כיוון ואתה במצב אחר
תובנה שנייה היא שהתוכנה מראה לך מתי יש סטייה שגדולה ב3DB לכל כיוון (חגורה צהובה\שקופה בציור)
במקרה שלי ישנם ארבע הנחתות (דיפים) בתחומי התדרים הנמוכים (אזור 70-75 , 120-140 , 210-235 , ו470-530)
מדובר בתחומי תדרים יחסית לא גדולים של כמה עשרות הרצים , אבל שבהם יש הנחתה משמעותית של 5DB ויותר
אינני יודע האם להנחתות האלה תהיה תרומה משמעותית , כי אלה תחומים צרים , אבל האימפקט שם גדול
מעניין אותי לדעת איזה כלי נגינה אמור להיפגע מתדרים אלה (תופים\קונטרה באס\פסנתר\..)
התובנה השלישית היא שיש הגבר משמעותי של באסים בתחום תדרים צר של 35 עד 50 הרץ
זה תחום תדרים של באסים מאד נמוכים , אני מנחש שזה בגלל אופיו של הבאס שהוא גל ארוך ויכול להיות שבשל הפיזיקה של החדר נוצרים גלים עומדים שמתכנסים למקום הישיבה , ולכן מוזיקה שכוללת קטעים של באסים נמוכים מאד תוגבר משמעותית (לא שזה המוזיקה שאני שומע בדרך כלל )
התובנה הרביעית והאחרונה נוגעת לתדרי המיד-ריינג , שם יש הנחתה משמעותית בתחום תדרים רחב יחסית בין 2KHZ ל3.5KHZ
אני מניח שמינוס 5 DB זה משהו שאמור להיות שמיע (למרות שאין לי מושג איך זהאמור להישמע ,ואיזה כלי מנגן בתחום הזה ..)
הנה פירוט של כל המקומות שיש בהם הנחתות\הגברים (הוספתי פירוט לגרף)
המדידות האלו מעבר לתובנות מעלות גם שאלות מעניינות
1. האם טיפול אקוסטי פאסיבי ידע להעלים חלק מהבעיות האלה בקלות יחסית
2. האם חלל ההאזנה שלי יחסית סביר אקוסטית , או שיש פה בעיות קשות
3. האם טיפול RC אמור לעשות שיפור משמעותי בחלל הזה
כל כך הרבה תובנות ושאלות , נמשיך את התהליך בימים הקרובים ונדווח ..
רק בשורות טובות ולילה טוב
הפורום הנחמד הזה , חשף אותי לעולם של הROOM CORRECTION
היה לי מאד מעניין לשמוע על הנסיונות של החברים היקרים רן מויאל , איסי , ואחרים עם ROOM CORRECTION.
לפי התיאור שלהם , ביצוע מדידות וROOM CORRECTION בחלל ההאזנה שלהם גילה בעיות באקוסטיקה של החדר (בעיה אופיינית לרוב החדרים)
שכללו לפעמים הבדלי גדולים בהיענות לתדר כך שתדרים מסויימים הונחתו ותדרים אחרים הוגברו , עם הבדלים שיכלו להגיע ל10DB ויותר
למותר לציין שבעיות אלו לא ניתנות לפתרון על ידי הגברה איכותית יותר מכיוון שהמגבר אינו מודע לחוסר האיזון שקיים בחדר ולכן לא יכול לפצות על כך
בהמשך התיאור בוצע תיקון ROOM CORRECTION של הסאונד בעזרת עיבוד דינמי באופן שמותאם לחלל שלהם
כך בסוף התהליך הסאונד תאם לפונקצית מטרה שנבחרה
לפי הפידבק , לאחר התהליך היה שינוי משמעותי ולטובה של הסאונד , איזה יופי
מעבר לזה , נורא עניין אותי הדרך והלימוד של התחום
עניין אותי מאד האם החלל שלי בעייתי ואיזה בעיות יש בו
עניין אותי התהליך , כיצד מתבצעת המדידה והתיקון
ובעיקר איך נשמע RC אחרי התיקון , זה באמת שמיים וארץ ?
חוץ מזה חלק מהחברים השתמשו בפתרונות מסחריים יקרים (עשרות אלפי שקלים)
סיקרן אותי מאד האם הפתרון חייב להיות לבעלי כיסים רחבים או שיש אופציות נוספות בתקציב צנוע
אז ניסיתי ובדקתי ..
תהליך
הרעיון בגדול זה ביצוע מדידות , חישוב פונקצית התיקון (מקדמי FIR) , והזנה שלהם לתוכנת ROON כך שיוכלו לבצע תיקון בזמן אמת
השלבים הם בגדול ..
שלב 1: מדידת חדר: מדידת החדר תיעשה על ידי מיקרופון כיול איכותי (UMIQ-1)
שלב 2: ביצוע תיקון של RC לפונקצית מטרה שנבחרה בעזרת תוכנה
שלב 3: הזנת התוצאה לROON על מנת שיבצע RC לקובץ הדיגיטלי לפני הSTREAMING
שלב 4: האזנה לתוצאה
החלל שלי הוא סלון ישראלי טיפוסי ,רמקולים רצפתיים (אופרה גרנד קאלאס) במרחק 2.4 מטר האחד מהשני ו25 סמ מהקיר
מרחק האזנה 2.6 מטר במרכז בין 2 הרמקולים
מדידות
כמו שמלת כלה שמצריכה מדידות כדי להתאים לכלה באופן מושלם ביום חתונתה ,
גם כאן נדרשות מדידות על מנת להגיע לתיקונים הנדרשים , רק שבמקום סרט מדידה כאן משתמשים במיקרופון
בחרתי להשתמש במיקרופון של UMIQ-1 , כי יש עליו חומר רב וקונצנזוס שהוא איכותי
למיקרופון יש פונקצית כיול , שהוזנה למכשיר מראש (נבחר כיול ב90 מעלות)
את המדידות עשיתי בעזרת אפליקצית HOMECURVE לIPAD (אפליקציה חינמית למדידות)
Home
HouseCurve is an iOS app for tuning audio systems. Use it for room correction, adjusting equalizers, setting subwoofer phase, choosing crossovers and more.
housecurve.com
האפליקציה די זהה לREW המפורסם ומאפשרת מדידות עם מיקרופון חיצוני וכיול של המיקרופון בעזרת קובץ כיול
מניסיון התוצאה מאד דומה לREW
את הכיול ביצעתי מספר פעמים , בנקודת האזנה ,בערך 40 סמ קדימה ,40 סמ ימינה ,40 סמ שמאלה ו40 סמ אחורה
התוצאה נמצאת לפניכם בקובץ המצורף..
תובנות
כפי שניתן לראות , לחדר שלי יש תגובת היענות לתדר לא לינארית
התוצאות של המיצוע של המדידות מצוין בירוק כהה , בירוק חלש רואים את המדידות השונות
תובנה ראשונה היא שהמדידות זהות בתדרים הנמוכים ושונות בתדרים מ1000 הרץ ומעלה
זה אומר שכיול שיתאים לSWEET SPOT, הוא מאד נקודתי , תזיז את האוזן כמה סנטימטרים לכל כיוון ואתה במצב אחר
תובנה שנייה היא שהתוכנה מראה לך מתי יש סטייה שגדולה ב3DB לכל כיוון (חגורה צהובה\שקופה בציור)
במקרה שלי ישנם ארבע הנחתות (דיפים) בתחומי התדרים הנמוכים (אזור 70-75 , 120-140 , 210-235 , ו470-530)
מדובר בתחומי תדרים יחסית לא גדולים של כמה עשרות הרצים , אבל שבהם יש הנחתה משמעותית של 5DB ויותר
אינני יודע האם להנחתות האלה תהיה תרומה משמעותית , כי אלה תחומים צרים , אבל האימפקט שם גדול
מעניין אותי לדעת איזה כלי נגינה אמור להיפגע מתדרים אלה (תופים\קונטרה באס\פסנתר\..)
התובנה השלישית היא שיש הגבר משמעותי של באסים בתחום תדרים צר של 35 עד 50 הרץ
זה תחום תדרים של באסים מאד נמוכים , אני מנחש שזה בגלל אופיו של הבאס שהוא גל ארוך ויכול להיות שבשל הפיזיקה של החדר נוצרים גלים עומדים שמתכנסים למקום הישיבה , ולכן מוזיקה שכוללת קטעים של באסים נמוכים מאד תוגבר משמעותית (לא שזה המוזיקה שאני שומע בדרך כלל )
התובנה הרביעית והאחרונה נוגעת לתדרי המיד-ריינג , שם יש הנחתה משמעותית בתחום תדרים רחב יחסית בין 2KHZ ל3.5KHZ
אני מניח שמינוס 5 DB זה משהו שאמור להיות שמיע (למרות שאין לי מושג איך זהאמור להישמע ,ואיזה כלי מנגן בתחום הזה ..)
הנה פירוט של כל המקומות שיש בהם הנחתות\הגברים (הוספתי פירוט לגרף)
המדידות האלו מעבר לתובנות מעלות גם שאלות מעניינות
1. האם טיפול אקוסטי פאסיבי ידע להעלים חלק מהבעיות האלה בקלות יחסית
2. האם חלל ההאזנה שלי יחסית סביר אקוסטית , או שיש פה בעיות קשות
3. האם טיפול RC אמור לעשות שיפור משמעותי בחלל הזה
כל כך הרבה תובנות ושאלות , נמשיך את התהליך בימים הקרובים ונדווח ..
רק בשורות טובות ולילה טוב
תמונות מצורפות
נערך לאחרונה ב: