של מי יותר טוב? מה עדיף?

shushu

חבר משקיען
מעורבות
852
נקודות
113
אנלוג או דיגיטל?
אודיופילי או מוזיקלי?
כסף או נחושת?
פסיבי או אקטיבי?
אינטגרייטד או פואר?
סטריאו או מונובלוקים?
מחשב או טרנספורט?
קרמי או נייר?
מדפי או רצפתי?
מנורות או טרנזיסטורי?
Balance או RCA?

תראו כמה החלטות ניתן לקבל וזה עוד לפני שהזכרתי מוצרים ספציפים. מה זה אומר?

בעני, באודיו אין אמת אבסלוטית, או צליל "הכי טוב אבסלוטית". כל אחד עושה מה בא לו... זה לא אומר שהוא נהנה יותר או פחות ממישהו עם מערכת יותר או פחות מושקעת. והאם יקר יותר גורר "סאונד טוב יותר"?

אז מה הטעם בכל הוויכוחים/דיונים מה יותר טוב? הרבה יותר כיף לשתף מאשר לנסות לשכנע (לא שאני לא חוטא בזה)

מה אתם אומרים?

רוזי1

חבר משקיען
מעורבות
884
נקודות
113
אני חושב, שלפי השיטה שלך נסתפק באומטיקונים של פרחים ובבוהן למעלה.ויכוחים ודיונים הם הדברים שמפרים את המוח של מי שרוצה, ומעצבנים ומעיפים אחרים.
מי שיש לו ניסיון וקצת יכולת חשיבה, יידע לרוב לברור את המוץ מן התבן.
ולדעתי באודיו יש שיטה ויש כיוון ויש אמת מהו סאונד טוב ונכון.
אני מסכים איתך, ששיתוף הוא חלק מתהליך ההפרייה והלימוד, אבל ויכוחים ודיונים הם חלק לא פחות חשוב.
הבעייה בתחביב הזה בהעברת החוויה או הדיעה, שאלף מילים לא יכולים להחליף 10 שניות של האזנה.

חומוס

חבר משקיען
מעורבות
402
נקודות
83
אני חושב ששל כולם יותר טובה משלי.
אני אוהב את שלי.
אני יודע שלא אוכל באמת להתקרב לחלק או בעצם רוב היצירות פה. זה מרגיע, משחרר אותי לשמוע את המוזיקה במקום לבדוק של מי יותר גדול ומי משתין הכי רחוק.

רוזי1

חבר משקיען
מעורבות
884
נקודות
113
מסכנים אילו ששלהם יותר גדול משלך ( מעניין מי מודד, הם או אילו שכל הזמן מתלוננים על המדידות), הם לא יכולים לשמוע מוסיקה בנחת:(

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113
אנלוג או דיגיטל?

רובם המוחלט של חובבי האודיו בעולם מצביעים על האנלוגי - תעשה עם המידע הזה מה שעולה על רוחך.

אודיופילי או מוזיקלי?

אין סתירה בין השניים. הסתירה מגיעה רק ממי שאינו מבין דבר וחצי דבר באיך מערכת אודיו איכותית צריכה להעביר מוסיקה.
מי שמדווח לך על סתירה בין אודיופילי ומוסיקלי, תפסיק להקשיב לו. הוא בין הלא מבינים.

כסף או נחושת?

תלוי מערכת, תלוי איכות של כבל.

פסיבי או אקטיבי?

ב-99% מהמקרים אקטיבי. ב-0.5% מהמקרים פסיבי. ב-0.5 הנותרים מדובר בטענה שמיועדת לתת עידוד לרכישה לא מוצלחת של פסיבי.

אינטגרייטד או פואר?

תלוי תקציב. באם הוא לא מהווה מכשול, קדמגבר ומגבר הספק עדיפים.

סטריאו או מונובלוקים?

כמו עם קדמגבר ומגבר הספק. ההבדל היחיד הוא שגם מדובר בצורך. אם אין צורך בכך, לא יהיה שום יתרון סוני למונובלוקים.

קרמי או נייר?

שאלה לא טובה. השאלה צריכה להיות ״יחידות קשות או רכות״. התשובה היא חד משמעית - אם מחפשים ביצועים גבוהים, צימצום העיוות בתנועת היחידה קדימה ואחורה, יחידות קשות עדיפות לחלוטין. קרמי, אלומניום, קרבון או כל שילוב אחר יעשה עבודה טובה יותר מכל חומר רך.

מדפי או רצפתי?

תלוי בחלל, בתקציב וברצונות של המאזין.

מנורות או טרנזיסטורי?

בעבר היו למנורות יתרונות שעם הזמן נעלמו כמעט לחלוטין. כיום זה רק עניין של טעם, העדפה אישית, התאמה למערכת. עם שני הטופולוגיות ניתן להגיע לתוצאה מעולה. בשורה התחתונה, רוב המוצרים הנחשבים לטובים ביותר שיש הינם טרנזיסטורים.

Balance או RCA?

אם המערכת מתוכננת לעבוד בבלאנס אז באלנס. אם לא, צריך לבדוק.

תראו כמה החלטות ניתן לקבל וזה עוד לפני שהזכרתי מוצרים ספציפים. מה זה אומר?

לא אומר הרבה. לכל דבר יש תשובה. התשובות מסתובבות ברחבי הגלובוס, הן מובהקות. אין מה להתלבט. יש לדעת את התשובות ולהחליט על מה אתה הולך.

אז מה הטעם בכל הוויכוחים/דיונים מה יותר טוב? הרבה יותר כיף לשתף מאשר לנסות לשכנע (לא שאני לא חוטא בזה)

לשתף זה נחמד. אבל בלי אי הסכמות לפורום הזה אין זכות קיום.

shushu

חבר משקיען
מעורבות
852
נקודות
113
"לשתף זה נחמד. אבל בלי אי הסכמות לפורום הזה אין זכות קיום."

אז אני לא מסכים איתך :)

התשובות לדעתי לא מובהקות. בוא נגיד ככה, יש פה מדריך באתר כיצד לקנות מערכת... משהו שאתה וליאור צילמתם אם אני לא טועה... העצה בסיסית שם זה ללכת להאזנה ולבחור מה שאוהבים... בניגוד ל:

1. תבינו מה התקציב וגודל החלל
2. הכינו רשימה של כל הרמקולים עם הדרייברים הקשים שאתם מכירים הקימים בתצוגה בארץ.
3. לכו לשמוע ותבחרו רמקול.
4. אם יש לכם כסף לכו על מונובלוקים ופרה, אחרת תכינו רשימה של משולבים טרנזיסטורים ברמה פצצה. אם אתם לא יודעים מה לבחור תשאלו פה בפורום, או שתקנו את האלקטרוניקה שאיתה שמעתם את ההדגמה.
5. כנ"ל לגבי מקור. אם מתאפשר לכם, רק פטיפון. אבל לא ברמת כניסה, זה דרעק.
6. אל תביאו להדגמה מוזיקה שאתם אוהבים היא עלולה להשמע לא טוב על המערכת שאתם קונים! תביאו הקלטות XRCD של זמרות ששרות גאז קל או בן וובסטר.
7. שיחקתם אותה, עכשיו לכו להרצאות על ג'אז קל או מוזיקה סינפונית, תתחילו להפתח לדברים חדשים. בינתיים את המוזיקה שאתם אוהבים, תשמעו באוטו.

AK1

חבר משקיען
מעורבות
2,947
נקודות
113

מכל מה שנמר כתב, זה דוקא כמעט המשפט הייחיד שאני יכול להסכים אתו, חלקית :)
זה לא שמה שהוא אומר כן/לא נכון, אלא זה שהדברים נאמרים בצורה נחרצת מדי, כאילו יש אמת אחת שנכונה לכולם, אבסולוטית.

לדעתי, לפחות בחלק מהתחומים, "אמת" כזו לא קיימת, ולו רק כי יש תכונות ספציפיות שאנשים מסויימים אוהבים ואחרים שונאים -- את אותו הדבר בדיוק.

הדוגמה הטריוויאלית -- באס: הרבה, עמוק, נמוך ופאנצ'י -- נשמע טוב?
אז אולי לאחוז מסויים מהאנשים מאוד כן, אבל יש כאלה שמבחינתם ממש לא -- הם שונאים את זה וסובלים מזה, מרגישים שזה מאיים עליהם ומתקיף אותם ומעיק עליהם, והם מעדיפים מעט מזה, ואולי בכלל לא -- לא מפריע להם לאבד לחלוטין את האוקטאבות התחתונות.

ואשר למשפט המצוטט, לחילוקי הדיעות יש מקום חשוב בפורום... אבל לא רק על זה הפורום מתקיים :)

עמיר

igall

אוהב את התחום
מעורבות
47
נקודות
28
השאלה האמיתית למה אין פה אודיופיליות ממין נקבה ? מה רק גברים גברים אוהבים צעצועים ?

menahem

כתב האתר
מעורבות
360
נקודות
83
השאלה האמיתית למה אין פה אודיופיליות ממין נקבה ? מה רק גברים גברים אוהבים צעצועים ?

יגאל, השאלה נשאלת פה מידי פעם והאמת שלא מצאתי לה תשובה רצינית,אבל:אם תבדוק את עולם התחביבים שבמהותו כולל איסוף של חפצים כלשהם (בולים,מכוניות,פחיות בירה - סתם דוגמאות מהאצבע) תגלה שלמין היפה יש יצוג בחסר או הן נעדרות כליל.

ככשאל אלוהים את מאמינו הנאמן מה יוכל לעשות עבורו,השיב המאמין: אני פוחד לטוס תסלול אוטסטרדה מיפו לניו יורק וכך אוכל לבקר בארה"ב. קצת מסובך השיב הכל יכול,יש לך משאלה חלופית? השיב המאמין הנאמן:כן,תן לי את היכולת להבין את אישתי. כמה מסלולים באוטוסטרדה השיב הכל יכול?....

צא ולמד.

מנחם.

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113

אתה יכול לא להסכים. אבל לא מעט פעמים אנשים נפתחו לאופקים חדשים כששמעו דיעות שונות עם נימוקים משכנעים.

התשובות לדעתי לא מובהקות. בוא נגיד ככה, יש פה מדריך באתר כיצד לקנות מערכת... משהו שאתה וליאור צילמתם אם אני לא טועה... העצה בסיסית שם זה ללכת להאזנה ולבחור מה שאוהבים... בניגוד ל:

זו לא היתה השאלה שלך. אם היית שואל אותי איך לבחור מערכת הייתי עונה לך תשובה אחרת. עניתי לך על מה שכתבת בדיוק עם התייחסות מפורטת משפט אחר משפט. לכן, איך אתה יכול לסתור את מה שאני טוען כשאני טוען בהתאם למה ששאלת?

1. תבינו מה התקציב וגודל החלל

לא קשור לעדיפות.
והשאלה שלך היתה ״מה עדיף״.

2. הכינו רשימה של כל הרמקולים עם הדרייברים הקשים שאתם מכירים הקימים בתצוגה בארץ.

לא. הכינו רשימה של כל הרמקולים הנחשבים לטובים בתקציב שלכם. אבל שוב, זו לא היתה השאלה שלך.

3. לכו לשמוע ותבחרו רמקול.

?

4. אם יש לכם כסף לכו על מונובלוקים ופרה, אחרת תכינו רשימה של משולבים טרנזיסטורים ברמה פצצה. אם אתם לא יודעים מה לבחור תשאלו פה בפורום, או שתקנו את האלקטרוניקה שאיתה שמעתם את ההדגמה.

זה לא מה שטענתי. בקושי קרוב למה שטענתי.

5. כנ"ל לגבי מקור. אם מתאפשר לכם, רק פטיפון. אבל לא ברמת כניסה, זה דרעק.

פטיפון זול (פרוג׳קט או רגה בסיסי למשל)מכוון היטב ישמע מרוב הנגנים הדיגיטלים במחיר כפול ומשולש ממנו. מדוע? כי ככה זה.

6. אל תביאו להדגמה מוזיקה שאתם אוהבים היא עלולה להשמע לא טוב על המערכת שאתם קונים! תביאו הקלטות XRCD של זמרות ששרות גאז קל או בן וובסטר.

הפוך. רק מוסיקה שאתם אוהבים.

7. שיחקתם אותה, עכשיו לכו להרצאות על ג'אז קל או מוזיקה סינפונית, תתחילו להפתח לדברים חדשים.

בהחלט רעיון נהדר.

בינתיים את המוזיקה שאתם אוהבים, תשמעו באוטו.

מה? למה? כי נתת לעצמך הצעות גרועות?

ולעניין.
עניתי לך למרות שהתגובה הזו לא ברורה משום מקום. האמת היא שאין לי מושג למה היא מתייחסת. האם למה שאני עניתי?
יכול להיות. אבל זה לא ברור כל כך.

המדריך באתר הוא כיצד לקנות מערכת. זהו מדריך בסיסי שמאפשר לך לבחור נכון ומצמצם טעויות נפוצות בקרב הצרכן הלא מנוסה בעליל. כאן חביבי, אתה לא פונה לאותו קהל. כשגולש שואל שאלה בפורום הוא מקבל מידע מסוג אחר. מעמיק יותר, ממוקד יותר. המדריך הזה הוא עזרה ראשונה לצרכן שרוצה לקנות מערכת. הדיונים כאן, הם ניתוחי לב פתוח לתחום. המהדרין של האודיו. ולכן, התשובות שלי בהחלט מובהקות. הן נובעות משנים של התנסות במכשירים שעיצבו את המסקנות שלי.
אתה לא חייב לקנות את הכי טוב מבחינת הביצועים. תמיד אפשר להגיע לפשרה לטובת מה שמתאים לך.

עכשיו ניכנס לעובי הקורה.

עם מה אתה לא מסכים ממה שטענתי?

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113
מכל מה שנמר כתב, זה דוקא כמעט המשפט הייחיד שאני יכול להסכים אתו, חלקית :)
זה לא שמה שהוא אומר כן/לא נכון, אלא זה שהדברים נאמרים בצורה נחרצת מדי, כאילו יש אמת אחת שנכונה לכולם, אבסולוטית.

נכון. התגובות מאוד נחרצות בהתאם לשאלות.
אני מוכן להבטיח לך שיהיה לך קשה מאוד לערער את התשובות הללו שלי.
מדוע? משום שתמצא שברוב המוחלט של המקרים, למעט בודדים, הן נכונות לחלוטין.

אבל בשביל הספורט.
עם מה למשל אתה לא מסכים באותה נחרצות.

shushu

חבר משקיען
מעורבות
852
נקודות
113
אתה יכול לא להסכים. אבל לא מעט פעמים אנשים נפתחו לאופקים חדשים כששמעו דיעות שונות עם נימוקים משכנעים.

זו לא היתה השאלה שלך. אם היית שואל אותי איך לבחור מערכת הייתי עונה לך תשובה אחרת. עניתי לך על מה שכתבת בדיוק עם התייחסות מפורטת משפט אחר משפט. לכן, איך אתה יכול לסתור את מה שאני טוען כשאני טוען בהתאם למה ששאלת?

לא קשור לעדיפות.
והשאלה שלך היתה ״מה עדיף״.

לא. הכינו רשימה של כל הרמקולים הנחשבים לטובים בתקציב שלכם. אבל שוב, זו לא היתה השאלה שלך.

?

זה לא מה שטענתי. בקושי קרוב למה שטענתי.

פטיפון זול (פרוג׳קט או רגה בסיסי למשל)מכוון היטב ישמע מרוב הנגנים הדיגיטלים במחיר כפול ומשולש ממנו. מדוע? כי ככה זה.

הפוך. רק מוסיקה שאתם אוהבים.

בהחלט רעיון נהדר.

מה? למה? כי נתת לעצמך הצעות גרועות?

ולעניין.
עניתי לך למרות שהתגובה הזו לא ברורה משום מקום. האמת היא שאין לי מושג למה היא מתייחסת. האם למה שאני עניתי?
יכול להיות. אבל זה לא ברור כל כך.

המדריך באתר הוא כיצד לקנות מערכת. זהו מדריך בסיסי שמאפשר לך לבחור נכון ומצמצם טעויות נפוצות בקרב הצרכן הלא מנוסה בעליל. כאן חביבי, אתה לא פונה לאותו קהל. כשגולש שואל שאלה בפורום הוא מקבל מידע מסוג אחר. מעמיק יותר, ממוקד יותר. המדריך הזה הוא עזרה ראשונה לצרכן שרוצה לקנות מערכת. הדיונים כאן, הם ניתוחי לב פתוח לתחום. המהדרין של האודיו. ולכן, התשובות שלי בהחלט מובהקות. הן נובעות משנים של התנסות במכשירים שעיצבו את המסקנות שלי.
אתה לא חייב לקנות את הכי טוב מבחינת הביצועים. תמיד אפשר להגיע לפשרה לטובת מה שמתאים לך.

עכשיו ניכנס לעובי הקורה.

עם מה אתה לא מסכים ממה שטענתי?

רגע... השאלות ששאלתי לא נועדו באמת שמישהו יענה עליהם.. לכן זרקתי איזה 10 שאלות... יכלתי להמשיך ולשאול עוד 20 לפחות. והוספתי את השאלה:

"תראו כמה החלטות ניתן לקבל וזה עוד לפני שהזכרתי מוצרים ספציפים. מה זה אומר?"

כדי שהעניין יובן, ולא יפורק לאוסף שאלות ספציפיות.

הכוונה היתה להטיל ספק בקיום "אמת אבסלוטית" באודיו. בעני זה לא קיים. אדם יכול להנות יותר ממערכת "רכה/צובעת" מאשר "קשה/ניטרלית" ללא קשר למה שטוענים אחרים. אז לנסות להגיד A עדיף על B לא הגיוני לדעתי. זו הטענה הבסיסית שאיני מסכים איתה.

נ.ב. לי אישית יש מערכת מהזן הניטרלי חושפני עד כמה שהתקציב איפשר לי. אבל יש מערכות מהזן האחר ששמעתי שהם הרבה יותר טובות משלי.

נ.ב.2. אילו עצות גרועות נתתי לעצמי? ז"א אם אני נניח אוהב רוק משנות ה70 שמוקלט לא משהו... ונניח אני אודיופיל... איך אני קונה מערכת? לפי השיטה שרצה פה, אודיופיל שאוהב רוק שנות ה70 זה סתירה פנימית... ואם לא, איך הבחור בוחר מערכת?

AK1

חבר משקיען
מעורבות
2,947
נקודות
113
אבל בשביל הספורט
אני שונא ספורט.

לאחרונה התחלתי ללכת למכון כושר, אבל זה מבחינתי זה ממש לא כייף, רק כי "צריך".

אז אוותר על הספורט הפעם :)

עמיר

shushu

חבר משקיען
מעורבות
852
נקודות
113

עם זה דווקא אני מסכים... אם ככה מה הטעם "בהכי טוב מבחינת בצועים"?

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113
הכוונה היתה להטיל ספק בקיום "אמת אבסלוטית" באודיו. בעני זה לא קיים. אדם יכול להנות יותר ממערכת "רכה/צובעת" מאשר "קשה/ניטרלית" ללא קשר למה שטוענים אחרים. אז לנסות להגיד A עדיף על B לא הגיוני לדעתי. זו הטענה הבסיסית שאיני מסכים איתה.

למה להטיל ספק?
אם באיכויות עסקינן אז יש אקסיומות. אתה יכול להסכים או להטיל ספק. אבל זה לא משהו שיש לו השפעה על העובדות.

בוודאי שניתן להגיד ש-a עדיף על b.
השאלה היא מה מחפש.

זה כמו להגיד שכלי רכב שמתנדנד חצי שעה אחרי פס האטה עדיף על כזה שמסוגל לרסן את ההתנדנדות הזו. הרי אין דבר פחות נכון מזה. סה שאתה אוהב יותר את ההוא שמתנדנד זה עניין שלך. אין קשר בין זה לאיכות, ביצועים או מה שמצופה מרכב נהיגה איכותי.

אחרון החביב.
מי אמר שמערכת נטרלית היא גם קשה?

אתה מוזמן אלי. תשמע אחת כזו, מאוד נטרלית ואין בה אנליטיות, יובש, קושי.

רוזי1

חבר משקיען
מעורבות
884
נקודות
113
רגע... השאלות ששאלתי לא נועדו באמת שמישהו יענה עליהם.. לכן זרקתי איזה 10 שאלות... יכלתי להמשיך ולשאול עוד 20 לפחות. והוספתי את השאלה:

"תראו כמה החלטות ניתן לקבל וזה עוד לפני שהזכרתי מוצרים ספציפים. מה זה אומר?"

כדי שהעניין יובן, ולא יפורק לאוסף שאלות ספציפיות.

נ.ב. לי אישית יש מערכת מהזן הניטרלי חושפני עד כמה שהתקציב איפשר לי. אבל יש מערכות מהזן האחר ששמעתי שהם הרבה יותר טובות משלי.

נ.ב.2. אילו עצות גרועות נתתי לעצמי? ז"א אם אני נניח אוהב רוק משנות ה70 שמוקלט לא משהו... ונניח אני אודיופיל... איך אני קונה מערכת? לפי השיטה שרצה פה, אודיופיל שאוהב רוק שנות ה70 זה סתירה פנימית... ואם לא, איך הבחור בוחר מערכת?
מהיכן הקביעה שמערכת נייטראלית צריכה להיות "קשה"?
לאוזני, פוקאל אלקטרה מסדרת ה - 1000, לא נחשבים לרמקולים נייטראלים.

ZEEV78

חבר משקיען
מעורבות
349
נקודות
83
השאלה הנצחית והטרגית בתחום הזה, מדוע אנשים בעצם לא יכולים להיות מרוצים ממה שיש להם, הרי לרוב חברי הפורום יש מערכות אודיו שיזילו דמעה של קנאה בעיני האנשים שאין להם מערכות ברמה כזו? למה המרדף התמידי אחר משהו שלא בהכרח קיים. אני מניח שהסיבה לכך היא בגלל שיותר כיף להתחדש ברכיב אקזוטי מאשר לקנות פנל אקוסטי, אם המסקנה הזו ברורה אז השאלה הנכונה שצריכה להישאל היא מה יותר טוב, מערכת שעולה מיליון דולר בחדר/סלון שלא מטופל אקוסטית או סט אפ בשולי קטגוריית המחיר של ההיי אנד בחדר/סלון שכן מטופלים אקוסטית? התשובה לכך לדעתי היא שהבעלים של הסט אפ היקר לא ישן טוב בלילה לאחר שהוא ישמע סט אפ זול יותר בחלל מטופל אקוסטית.

shushu

חבר משקיען
מעורבות
852
נקודות
113
נמר, תגיד מתי אתגלגל אליך.
רוזי, האלקטרות לא ניטרלים? מה הם לדעתך, חמים?

AK1

חבר משקיען
מעורבות
2,947
נקודות
113
למה להטיל ספק?
כי יש כאלה שחושבים שייש ספק

אם באיכויות עסקינן אז יש אקסיומות. אתה יכול להסכים או להטיל ספק. אבל זה לא משהו שיש לו השפעה על העובדות.
המשמעות של "יש אקסיומות" היא שמישהו/הם הגדיר/ו אקסיומות. נחמד מצידו/ם.
ולהגדרת אקסיומות אין שום קשר לעובדות.

אני יכול להגדיר שמערכת צריכה להיות בצבע כסוף, וכמה שיותר כסוף זה יותר טוב, ואחר כך גם אפשר יהייה להתווכח מה זה כסוף. בדיוק אתמול נתקלתי בוויכוח על האם משהו הוא סגול, ורוד או אדום.

בוודאי שניתן להגיד ש-a עדיף על b.
נכון! הנה: אני אומר: "a עדיף על b", והנה, אני גם אומר "b עדיף על a", והנה, אני גם אומר "שניהם נכונים בו זמנית!". אפשר.

השאלה היא מה מחפש
יפה! זו אכן השאלה המרכזית, אבל יש כמה שיטות להגדיר מה רוצים.

יש כאלה שיגידו "אני מחפש באס שייתן לי מכה בבטן",

ויש כאלה שיגידו "אני מחפש באס 'נכון', ועכשיו כדי שנדע על מה אנחנו מדברים, אני אגדיר מה זה באס 'נכון'".

וכאן באה הגדרה, שבדרך כלל זו פשוט הכללה של הטעם האישי של המגדיר, שיכולה להיות בנוייה מתיאורים יפים שהניסוח שלהם יכול לפעמים לכלול מילים שנראות כמו 'עובדות', אבל גם זה לא חובה, או בעזרת ניסוחים שאכן מתייחסים לעובדות מדידות, אבל לא בהכרח מעניינות/רלוואנטיות.

ואם זה מנוסח בצורה מספיק משכנעת, אז זה מה שהופך להיות "אקסיומה" מקובלת, ואנשים מתחילים להתווכח מה יותר תואם להגדרה האקסיומאטית-כבייכול הזו, וה"מנצח" בוויכוח הוא זה שיודע לשכנע בצורה האפקטיבית ביותר שזה שלו הכי קרוב ל"אקסיומה"...

תהליך מעניין, בהחלט, קשור אולי לפילוסופייה ולפסיכולוגייה חברתית...

אז זהו, שפשוט כל העניין הזה הוא מסובך, ובפועל אין אפילו הסכמה על דברים ברמה הבסיסית ביותר, כמו האם המערכת צריכה להיות "נאמנה" ל"מקור" כלשהו, כשלא ה"מקור" ולא ה"נאמנות" מוגדרים היטב, או שהיא "צריכה" להסב הנאה לבעליה, או שבכלל היא לא "צריכה" שום דבר, אלא בעצם אנחנו הם אלה ש"צריכים" ממנה, וכל אחד מאיתנו "צריך" משהו אחר...

כל זה אכן פילוסופי מאוד, אבל זה המצב, וכשאין הסכמה אפילו על הבסיס, אין שום פלא שאין הסכמה על מה שנגזר מהבסיס.

זה כמו להגיד שכלי רכב שמתנדנד חצי שעה אחרי פס האטה עדיף על כזה שמסוגל לרסן את ההתנדנדות הזו. הרי אין דבר פחות נכון מזה. סה שאתה אוהב יותר את ההוא שמתנדנד זה עניין שלך. אין קשר בין זה לאיכות, ביצועים או מה שמצופה מרכב נהיגה איכותי.
והשיטה המקובלת ביותר "להוכיח" דברים בתחום שלנו, שבו כל ה"אמיתות" רעועות משהו, וכל מה שמדיד אינו מוסכם כקריטריון, היא להביא דוגמאות מתחומים שבהם כמעט כל דבר מדיד ו/או ניתן להדגמה בצורה שאפשר לחזור עליה וכל מי שיעשה זאת ייווכח שהדברים אכן כך.

ועדיין, אפילו בתחומים כאלה, כמו רכב, שייש בהם "עובדות", ההעדפות אינן באמת אבסולוטיות. מה שיעדיף כתב רכב או נהג מירוצים אינו בהכרח דומה בכלל למה שתעדיף זקנה צנועה וחסרת ניסיון, שאפילו רק הנהמה, שלא לדבר על הזינוק, של איזה פרארי/למבורגיני "מעולים" תגרום לה להתקף לב.

והאנשים שהכי בטוחים בכך שייש אמיתות מוחלטות הם אלה שלא שמו לב עד כמה ה"אקסיומות" שהם בחרו מבין כל ה"אקסיומות" האפשריות הן פשוט אלה שמשקפות את טעמם האישי ואת דיעותיהם, והם לא יקבלו את דברי מי שבא עם "אקסיומות" אחרות, כי רק האקסיומות שלהם מתארים נכון את ה"עובדות"...

עמיר

למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור