בוויניל, ההשמעה מעניקה איכות סאונד חמה ואותנטית עם טווח דינמי רחב
האם זה "אותנטי" זה נתון לוויכוח. בהינתן כל התהליכים שעובר הסיגנל בהכנת הוויניל וניגונו, אין ספק שהוא רחוק יותר מהמאסטר מאשר העברה דיגיטלית טובה. אנשים שיש להם גישה גם למאסטר וגם לוויניל שלו, טוענים שהוויניל רחוק.
אני חבר בקבוצת פייסבוק שיש בה מפיק בינלאומי של הקלטות של מוזיקה קלאסית, Michael Fine, שזכה גם בכמה פרסי גראמי, והוא אומר שהוא ממש מתבאס כשרוצים להפיק תקליטי ויניל מהקלטות שלו, ושהוא לא מקבל את ההתייחסות לוויניל כאל מדיום של hi-fidelity.
והטווח הדינאמי? אפשר להגיע בווויניל לטווח דינאמי של 70dB בתנאים אופטימליים, אבל בדרך כלל מקמפרסים את הטווח הדינאמי לסביבות 55dB. לעומת זאת, בדיגיטל, אפילו באיכות CD, בד"כ אין בכלל צורך לכווץ, והטווח הדינאמי הבסיסי של CD יכול להגיע ל-96dB, ועם noise shaping להרבה יותר, ובפורמאטי hi-res עוד הרבה יותר.
יש לציין שטווח דינאמי גדול מדי אינו מתאים להאזנה ביתית, כי אם מכוונים את הווליום שלא יפוצץ את האוזן, לא שומעים את הקטעים השקטים, ואם מכוונים אותו כל ששומעים את הקטעים השקטים מעל לרעש הסביבתי, הקטעים החזקים מפוצלים את האוזן. לכן דווקא אולי לוויניל יש טווח דינמי מתאים יותר.
ישנן הבדלים בהערכה האישית של האזנה ובתובנות הסופיות של המאזינים. זה נובע מעובדה שחוויית האזנה היא חוויה פרטית וכל אדם מעריך ומבין את המוסיקה בצורה ייחודית לו. לכן, דעות והעדפות בתחום השמעת המוסיקה יכולות להיות מגוונות ולשתות ממגוון רחב של פרמטרים ומובנים.
ברור לגמרי.
חשוב לקחת בחשבון את המציאות שהשמעה בוויניל כוללת רעשים טכניים ועיוותים שקשורים לתהליך ההקלטה וההפקה האנלוגית ועדיין יש חלק מהמאזינים שמעדיפים את התוצאה הכוללת של הוויניל עם כל התמונה הכללית של הסאונד שהיא מעניקה.
אכן.
אבל יש לא מעט חובבי ויניל שפיתחו אנטי לדיגיטל, או שלא יצא להם לשמוע דיגיטל טוב, ודיגיטל טוב זה לא רק יותר ביטים והרצים, אלא התוצאה, וכאמור, בחלק מהמקרים, התוצאה של דיגיטל עדיפה לגמרי.
חובב ויניל מושבע שאני מכיר מדי פעם היה מביא איזה תקליט סופר אודיופילי שידוע באיכות ההקלטה שלו, שאכן נשמע מדהים גם אצלי (ציוד האנאלוג אצלי
הרבה יותר יקר מהדיגיטל -- במחירי מחירון, כבר רק הראש עולה יותר מפי 13 מהנגן, והפונו סטייג' "רק" פי 10), אבל במקרים שהייתה לי גירסה דיגיטלית טובה של זה, אפילו הוא נאלץ להסכים שהדיגיטל עדיף.