אולי זה הצליל הקרוב ביותר לפורטפיאני (==פסנתרי תקופה, פיאנופורטה זה פסנתר מודרני) ששופן הכיר, אבל זה ממש לא דומה.מעניין מאוד!
הצליל שהכי מצא חן בעיני, מפני שאני מוצא תואם בינו לבין המוזיקה, הוא של שני הפסנתרים
ב-600 וב-1200 דולר. יש להם את הצליל הקרוב ביותר לאוזניי לפיאנופורטה השונים ששופן הכיר.
למען האמת, כבר המון זמן אני מעדיף בבירור ביצועים (טובים כמובן) בכלי התקופה -
במקרה של שופן במיוחד זה ממש מחלץ את המוזיקה שלו מהשמאלציות הדודתית שדבקה בה במאה העשרים.
גם העוצמות והברק חסרים, גם כל מיליוני הגוונים שניתן להפיק, גווני הצליל עקביים, ולא משתנים במעבר מרגיסטר לרגיסטר, וכו'.
ברור שאתה לא היית אומר חסרים, כי הם לא חסרים לך. אני כתבתי חסרים כי הם חסרים לי.לא הייתי אומר שחסרים, אלא שאלה לא התכונות של הפורטהפיאנו (כלי אהוב עלי מאוד). כשם שלא תצפה מקרן יער להיות טרומבון, כך אל תצפה שפורטפיאנו יהיה פסנתר, ולו רק מפני שלשניהם יש קלידים והשם שלהם דומה. מדובר בכלים שונים, לא בכלי מפותח לעומת כלי מפגר.
וכמובן, השאיפה שלך לשמוע פסנתר מודרני בנגינה משותפת עם כלי תקופה איננה ריאלית, מפני שהוא פשוט יבלע אותם, שלא לדבר על צבעים טונליים לא חופפים, וככל הנראה גם על PITCH לא חופף.
בכל מקרה, שנים ארוכות לא יכולתי לסבול את המוזיקה ממוצרט עד מהלר, ותליתי את האשם במלחינים עצמם. MEA CULPA. הביצועים בכלי התקופה גילו לי את טעותי הקשה.
תסתכל בכל אינציקלופדיה בערך "פסנתר" או Piano ותראה את ההיסטוריה של הכלי, שעוברת דרך פורטפיאנו. זה אלמנטארי. לדוגמא כאן.פורטפיאנו ופסנתר הם אכן דורות שונים של אותו שם, בערך, אם כי לאו דווקא של אותו כלי. מה הקשר בין חליל הברוק העשיר והמעודן לבין התותח המודרני הנקרא חליל צד? לטעמי, השם בלבד.
לשמחתי הרבה, על נקודת המבט שלך, של "מפותח-מפגר", אבד הכלח כבר בשנות השבעים, לפחות בחוגים מסוימים.
אמיר, יהיה טעמך מה שיהיה, שופן כתב למה שהוא הכיר, לא למה שעשוי להיות. והואיל ואני חושב שהאיש היה מלחין לא רע, אין לי שום בעיה שהוא יוביל אותי בנתיב שהוא הכיר, ולא בנתיב שזמן כזה או אחר מנחית על ראשנו.
אולי אתה לא רואה את הקשר כי אולי ב"חליל ברוק" אתה מתכוון לחלילית=recorder=Flauto dolce=Blockflöte, אבל גם בתקופת הבארוק וגם לפניה היה חליל צד=transverse flute=flauto traverso=Querflöte.מה הקשר בין חליל הברוק העשיר והמעודן לבין התותח המודרני הנקרא חליל צד?