כבר שנים שמוקד הפירסום עבר לסוג חדש של יחצנות. חברות (מקטנות ועד בכלל) שוכרות
אנשים בתשלום כדי "לפטפט" ולהלל בציבור מוצרים, במסווה של אנשים פרטיים. גם בכתב
בכל המדיות וגם בע"פ - למשל במקומות בילוי וכאלה.
וואי, כפרה, אני רואה שעשית חפיפה מסודרת עם תומרמעבר לשאלה של איך מתייחסים...
למי מכם יש מגזינים או סוקרים מועדפים?
האם אתם חושבים שסקירות בחו״ל הם לא יותר מקומבינה מסחרית בין
יצרן למפרסם או שהעורכים באמת מרשים לביקורת לצאת החוצה, עד הסוף?
כמה משקל אתם נותנים לסקירות לפני רכישה או אולי דווקא חיפוש בפורומים
יותר מועיל ואמין עליכם?
לי כואב הלב, מדמם אפילו, כשאני רואה כל מני שאנשים שכל חוויית הקניה שלהם היא דרך פורומים ושיחות על ציוד. מגבשים לעצמם דעות דביליות שאינן מבוססות על התרשמות אישית, וגרוע מכך - ננעלים עליהן כאילו חוו את זה בעצמם.סקירות שוות ל*** לא יותר.
נקודת המוצא שלי היא שאני לא יודע הכל. שגם אחרי 31 שנים בתחום, יש לי מה ללמוד.
בואו נתחיל בצורה פשוטה:
הנה מכשיר X שלא ראיתי מעודי ובוודאי לא שמעתי אותו.
והנה אדם Y שראה אותו וגם שמע.
עכשיו נרד לפרטים.
כל אדם בר דעת אמור להיות מצויד בכלים תבוניים לבחון את דברי הזולת: בבית, ברחוב, בתקשורת, ועוד.
נקודת מוצא של בוז או חשדנות מקבעת את האדם. נקודת מוצא של תמימות ופתיות מנדנדת אותו הנה והנה.
ניגש לביקורת.
הנה אדם שבדק מכשיר שאין לנו שום מושג עליו. כלומר, הוא יודע משהו שאנחנו לא יודעים - סיבה טובה להטות אליו אוזן, מה?
עכשיו, אנחנו מקשיבים לאופן שבו הוא מתנסח, וכבר למדים מזה משהו על היכולת האנליטית שלו.
בד בבד אנחנו למדים על הניסיון שלו ועל הבקיאות, ומהו ציוד ההאזנה שלו. האם הוא חובבן זב חוטם או אדם שעבר כברת דרך ארוכה.
אנחנו למדים על טעמו המוזיקלי - האם הוא מקשיב למוזיקה מעוטת כלים או מרובת כלים, אקוסטית או מסונתזת, וכיו"ב.
תמונות, כמובן, מסייעות מאוד. הן מבהירות לנו לא רק פרטים על המכשיר עצמו, אלא גם על החלל שבו נמצא המכשיר הזה, ומכאן להבין האם המכשיר זכה, או לא, לתנאים ראויים.
ברור שיש לבדוק מה המסגרת שבה נכתבו או נאמרו הדברים: כתב העת ומה סוגו, בלוג פרטי, יוטיוב, וכיו"ב. לרחרח אם יש ספונסרים, ומי הם, ובכלל - למה טרח Y לכתוב על X.
נשמע קשה? למעשה, כל בר-דעת נוהג כך ביומיום שלו, במודע או לא.
כל הפרטים האלה יחד אמורים לתת לנו אינדיקציה האם כדאי לנו, או לא, לבדוק, במו אוזנינו, את המכשיר הזה.
דרך אגב, לא מעט פעמים אני למד מביקורות מסוימות דברים שלא ידעתי על מכשירים שכבר ברשותי, דברים שמאירים את עיניי ומסייעים לי להפיק יותר מהמכשירים.
אבל הצליח למצוא עבודה....השאלה מה ההבדל בין איש שיווק רהיטים שרכש השכלה לבין כתב מגזין שניקרא "במחנה"?מאמין לכתבות אודיו כמו לקורות חיים של נתניהו, הוא היה איש שיווק רהיטים, חיפש
עבודה אחרת.
אבל הצליח למצוא עבודה....השאלה מה ההבדל בין איש שיווק רהיטים שרכש השכלה לבין כתב מגזין שניקרא "במחנה"?
יוסי בבקשה תשובה מנומקת.
הוא בסדר - שמעתי כמהErins Audio Corner
אין ספק שסקירות זה דבר מהנה לקרוא, השאלה כמה עזרה הן נותנות בקניית ציוד או ברכישת ניסיון אודיופילי. לדעתי מעט מאד מהראשון ואפס מהשני.סקירה כתובה טוב (כמו רבות מהסקירות באתר Stereophile וחלק מהסקירות כאן) בהחלט מהנות לקריאה.
סקירות בהן הכותב מצליח להעביר את החוויה אל הקורא חורגות מהנושא הספציפי בגללו "התכנסו" הכותב והקוראים ולפעמים נותן ערך מוסף. אם נקצין לסקס, אנשים שומעים מושגים כמו מולטי אורגזמות וכיו"ב שהם מעולם לא חוו ואומרים "גם אני רוצה", חלקם אף יגדילו לעשות וישקעו ממרצם וכספם ע"מ לנסות ולהשיג את זה. במידה דומה סוקר יכול לתאר חוויה מוסיקלית שתגרום לקורא להגיד "אני רוצה לחוות את זה במערכת שלי". מילים גבוהות? פנזטיות בשנקל או במיליון? לא באמת משנה.
מעבר לזה, אנשים נוטים לפעמים להתחבר לסוקר מסויים שהם עוקבים אחריו בגלל שתגובותיו לציוד כזה או אחר דומים להתרשמות של הקורא. שוב, אפשר לחרוג גם כאן מנושא האודיו ולדבר על כלי רכב. הנהג הממוצע לא נוסע כל סופ"ש למסלול בפצאל לקרוע צמיגים ובכ"ז חלקם עוקבים באדיקות אחרי מבחנים וסקירות של נהגי מרוצים שבודקים כלי רכב רגילים בתנאי קיצון. כמו כן, גם ברכב נתקלים הרבה בהבדל בין רכב טוב ומשמים לבין רכב מרגש.
דוגמא אישית, נהגתי על מאזדה 6 (2006) מספר שנים, רכב כמעט מושלם לדעתי. אפס תקלות, שים דלק וסע בבטיחות ונוחות מכל מקום לכל מקום בכל עת. יחד עם זאת, הרכב משמים. היום אני נוהג על לנצ'יה קאפה 1997. פחנוע? אסון על גלגלים? תרביצו, הכל טוב, אבל אני נהנה מהרכב, אפילו בפקק עם הרגל על הקלאצ' שמרגיש כמו מתקן בחדר כושר. למה? ככה. תנהגו ואו שתתחברו או שלא.
אם נישאר ברכב, (במידה והיה אפשר/מותר/כלכלי) האם הייתי משדרג מנוע/מתלים/אחר לפי מידע על הנייר וסקירות מבלי לנסות את זה על הרכב שלי (לא ממש אפשרי)? חד משמעית כן. מבצעים התאמות אח"כ.
נתון לויכוח אבל נראה לי שמוצרים כמו Trinnov (דוגמא קיצונית) מראים שאפשר להוציא זהב מציוד איכותי ולגרום לרכיבים לשחק יפה ביניהם ועם הסביבה.
אבל הצליח למצוא עבודה....השאלה מה ההבדל בין איש שיווק רהיטים שרכש השכלה לבין כתב מגזין שניקרא "במחנה"?
יוסי בבקשה תשובה מנומקת.