ראוטר TP Link Archer AX11000 במבחן

תמיר עיואן
22-05-2022 11:57

זה לא יהיה מופרך לומר שרבים מאיתנו לא משקיעים יותר מדי מחשבה לגבי נתב (ראוטר) האינטרנט בביתם. אחרי הכל, חלקנו פשוט התקין את הנתב שקיבלנו מספק האינטרנט, כי חשבו שזה רק קופסא שמשדרת אותות Wi-Fi.

למרות זאת, אם אתם גיימרים בנשמה, עובדים מהבית, צופים בשירותי סטרימינג, או סתם גולשים להנאתכם בזמנכם הפנוי, בוודאי למדתם להעריך רשת ביתית יציבה ומהירה. מחשב חזק יפעל באופן מיטבי ברשת רק אם נחבר אותו לרשת ביתית עם חומרה איכותית ותקינה, שעליה מנצח נתב מוביל, שמסוגל להפנות את הבקשות למידע כהרף עין, ולא לתקוע את הרשת. במיוחד היום, לאחר גל קורונה שישי, הרשתות הביתיות עמוסות יותר מאי פעם: רבים חזרו לעבוד באופן היברידי, מה שמחייב חיבור יציב בשיחות ועידה, חיבור קבוע לרשת העבודה, ועיבוד קבצים מרחוק. תוסיפו לזה יותר מכשירים מחוברים מאי פעם, וקיבלתם מתכון מנצח לצפיפות יתר תעבורתית על ידי כלל בני הבית. כולם מתחברים לנתב הביתי המסכן שקיבלנו מספק האינטרנט.

לצורך המחשה אשתף שבבית שלי יש כ-30 צרכנים קבועים שמחוברים קווית או אלחוטית לרשת. במידה ויש לכם גיימר בבית, המצב מחמיר, מכיוון שהוא ירצה לשאוב את כל רוחב הפס של הנתב, לא רק מכל שאר המשתמשים, אלא גם מכל המכשירים החכמים שמחוברים במקביל. כל זה עלול להוביל לכדי ירידה בלתי צפויה בביצועים.

משכך, אם ביצועי הרשת חשובים לכם, שווה שתציצו שוב לכיוון הנתב שלכם.

TP Link

TP-Link Technologies Co., Ltd היא יצרנית גלובלית שמרכזה בסין, לציוד היקפי לרשתות מחשבים. החברה נוסדה בשנת 1996 על ידי שני אחים שביקשו לפתח כרטיס רשת. מקור השם TP link, במונח "twisted pair link", צורת ליפוף כבלים שהמציא אלכסנדר בל, המפחיתה הפרעות אלקטרו מגנטיות. הפריצה הבינלאומית שלה החלה ב- 2008, אז הוקמה זרוע גם בארה"ב. לחברה שני קוי מוצרים עיקריים:

  • Tapo הכולל מצלמות מבוססות Wi-Fi ותאורה חכמה

  • Deco הכולל פתרונות MESH לשיפור קליטת ה- Wi-Fi בחללים גדולים

Archer AX11000

כדאי להתעכב על העיצוב שלו, מכיוון שהוא ייחודי, ומאד מתחבר לעיצוב של גיימרים: שלד שחור, עם שמונה אנטנות משולבות שחור ואדום, הוא משהו שקשה להסיר ממנו את העיניים. בניגוד לחלק מהמתחרים, האנטנות שלו נשלפות אולם אינן מתקפלות מה שעלול להוות אתגר למי שמעוניין להתקין אותו בארון תקשורת קטן מימדים.

אריזת המוצר כוללת:

  • נתב

  • שמונה אנטנות

  • כבל רשת

  • שנאי

  • הוראות הפעלה

מה  באריזה

הוא מעוצב בצורת מרובע, 29 על 29 ס"מ. כך שבין אם תחליטו להציבו על שולחן, או בארון תקשורת קומפקטי, נוכחותו תהיה בולטת. בשונה מה-ASUS RT-AX89X שמעוצב בצורת עיגול ומקשה על הצבתו על הצד מכיוון שהוא מחלק את החיבורים במספר פאות, ה- Archer AX11000 כולל חיבורים רק בצד אחד, ולכן ניתן להציבו בקלות גם על צידו.

tp-link

בראשו נמצא חיווי לד שמאיר בצבע כשהוא פועל ומחובר באופן תקין. במידה והחיבור לאינטרנט נותק, הוא יאיר באדום, ובמידה וה-Wi-Fi מושבת, יאיר בכתום. אני מוצא זאת נוח יותר מעשרות נורות לד אצל המתחרים, שעל מנת להבין מה כל אחת מסמנת, יש להביט במדריך למשתמש.

בגבו נמצא את שלל החיבורים הבאים:

  • שמונה כניסות LAN תומכות מהירות 1 ג'יגה-ביט

  • כניסת WAN תומכת מהירות 2.5 ג'יגה ביט

  • לחצן reset

  • חיבור חשמל לשנאי חיצוני

  • לחצן הפעלה וכיבוי

שתי כניסות USB 3.0: אחת Type A ואחת Type C.

בצד נוסף נמצא שתי כניסות USB 3.0: אחת Type A ואחת Type C.

אבל כוחו אינו רק בחיבורים, אלא בחומרה ובתקנים בהם הוא תומך:

  • המנוע שלו הוא המעבד מרובע הליבות, במהירות 1.8 ג'יגה הרץ, 1 ג'יגה בייט RAM, ו- 512 מגה של זיכרון הבזק.

  • Wi-Fi 6, המסוגל לנתב אלחוטית בו זמנית 12 קליינטים שונים.

  • (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) OFDMA: התקן שמאפשר בשילוב עם 11ax תקשורת בו-זמנית עם מספר רב של מכשירים, באמצעות חלוקה של התדר לתת תדרים, והקצאה למספר מכשירים שונים, בו זמנית.

  • 4x4 MU-MIMO: נתבים ותיקים פועלים כך שככל שיותר מכשירים יתחברו ל- Wi-Fi, הראוטר יפעל לאט יותר. הסיבה לכך היא שרוב הנתבים יכולים לתקשר רק עם מכשיר אחד בכל פעם. עם נתבים למשתמש יחיד (SU-MIMO), כל מכשיר ממתין לתורו לשלוח ולקבל נתונים מהאינטרנט, כך שכאשר מכשיר חדש מתחבר, ההמתנה מתארכת. כדי לפתור זאת, פותח תקן חדש שמפחית דראסטית את זמן ההמתנה, בשם MU-MIMO שמאפשר לנתב לתקשר עם מספר מכשירים בו זמנית. כך מצטמצם פרק הזמן שכל מכשיר צריך לחכות לאות ומאיץ דרמטית את הרשת. בהתחשב בכך שבבית ממוצע יש למעלה משמונה מכשירים שמחוברים לאינטרנט בו זמנית, MU-MIMO אמור לשפר את חווית הגלישה ב-WiFi.

  • QAM – (Quadrature Amplitude Modulation): שיטה בה מחברים שני אורכי גל לערוץ אחד, וכך מוכפלת האפקטיביות של רוחב הפס.

  • TWT – (Target Wake Time): תקן שנועד להפחית את צריכת החשמל על ידי האפשרות לקבוע את תדירות התעוררותם של מכשירים מחוברים ב- Wi-Fi, על מנת לשלוח או לקבל נתונים מהנתב. באמצעותה, נתבים שפועלים בתקן 11ax מסוגלים לעבוד במקביל עם יותר מכשירים, במינימום חפיפה ביניהם.

הוא תומך חיבור מקביל ל-3 תדרים שמסוגלים לתמוך יחדיו בתעבורה מקסימלית של 10,756Mbps:

  • 1148Mbps בתדר 2.4 ג'יגה הרץ

  • 4804Mbps בכל אחד משני תדרי 5 ג'יגה הרץ

מכאן גם מגיע שמו AX11000 , בעיגול ל- 11,000.

התקנה

ההתקנה של Archer AX11000 היתה קלה ופשוטה ביותר. ניתן לבצע זאת באמצעות אפליקציית Tether לסלולרי, או דרך ממשק הדפדפן שלו. אני בחרתי בגישה המסורתית בדפדפן. מקישים את כתובת ברירת המחדל שלו, 192.168.0.1, ומתגלה לכם ממשק פשוט וידידותי ביותר. יצרתי סיסמת גישה חדשה לנתב, קבעתי את אזור הזמן, בחרתי "קומת IP" שכבר מותאמת למכשירים ברשת הנוכחית שלי, הרצתי בדיקת חיבור, יצרתי חשבון TP-Link Cloud לשליטה מרחוק, וההתקנה הושלמה. מבחינת הצפנה, הוא תומך בתקן האחרון WPA3, שזה כמובן מבורך.

התקנה

אפליקציה

אפליקציית Tether של TP-Link קיימת באנדרואיד וב- iOS. בשונה מיצרניות אחרות, Tether מאפשרת לשלוט ב-Archer AX11000 ברמת פירוט דומה לזו שקיימת בממשק הדפדפן במחשב. אבל יותר מכך: היא גוירה לחלוטין לעברית! לא צריך לשבור את הראש כיצד לשלוט בנתב, מכיוון שהכל פשוט ומאד ויזואלי. בשונה מהמתחרים, אין באפליקציה יותר מידי תת-תפריטים, ולכן קל מאד להתמצא בה. הכל זמין בין הידיים.

רשת לאורחים

במקום לשתף אורחים ברשת המקומית, תוכלו להגדיר להם באמצעות האפליקציה או הדפדפן, רשת לאורחים, כולל אפשרות לשתף את שמה ואת הסיסמא בוואטסאפ. בניגוד למתחרים, כאן לא ניתן לתחום אותה בזמן ובמשאבים. רוחב הפס אינו ניתן להגדרה ייחודית, ויש לבטל אותה בתום השימוש באופן ידני.

תמצית מסכי הממשק באפליקציית Tether

תמצית מסכי הממשק באפליקציית Tether

הממשק בדפדפן

באמצעות ממשק ה-Web בדפדפן, ניתן לשלוט באופן מלא בממשק ה-Game Center. בממשק תוכלו לעקוב אחרי ה- Latency בכל מכשיר המחובר לנתב, להפעיל הגנה באמצעות אנטי וירוס, לבדוק Ping, לראות את אחוז השימוש הנוכחי במעבד ובזיכרון של הנתב, ופאנל USB שמציג את מצב הכוננים הניידים המחוברים לנתב (במידה וחיברתם כאלה) ואפילו לבדוק את התעבורה מהם ואליהם בזמן אמת.

מצב הכוננים הניידים המחוברים לנתב

פאנל Device Priority מאפשר לכם לסקור את כל המכשירים המחוברים כעת לנתב, ובלחיצת כפתור פשוטה לתת למי שתירצו, תיעדוף על פני אחרים.

פאנל Device Priority

דרך הממשק תוכלו לגם לבצע בדיקת SpeedTest מהירה, שמציגה את מהירויות ההעלאה וההורדה הנוכחיים שלכם באינטרנט.

 SpeedTest

לשונית HomeCare מהווה בעיני אחד ההיבטים החשובים בנתב. בקלות ובמהירות ניתן לסנן תכנים לא ראויים או אפילו מסוכנים למשתמשים: תכנים בוטים, הימורים, ואתרים שזוהו על ידי MicroTrend כלא ראויים, מסוננים. תוכלו לקבוע את רמת הסינון בהתאם לגיל המשתמש, ולערוך את ההמלצה של הנתב בהתאם לדרישתכם.

HomeCare

בנוסף, הנתב כולל סינון וירוסים, אתרים שידועים ככאלו שמכילים רוגלות, כלומר פועל כאנטי וירוס לממשק באינטרנט.

סינון וירוסים

בנוסף, תוכלו לקבוע את שעות החיבור לאינטרנט של כל אחד מהמחשבים. כאן, בניגוד לחלק מהמתחרים, אין צורך לבטל את ה- NAT Aceleration על מנת לקבל שליטה מדויקת בזמני החיבור של כל מחשב. מצד שני, ימי הפעילות מחולקים לימי חול (ב-ו) וימי סוף שבוע (שבת, ראשון), כפי שנהוג בחו"ל, ובגרסה הנוכחית של הממשק, זה לא ניתן לשינוי.

זמני החיבור של כל מחשב

כדי להשלים את ההגנה ההיקפית, הנתב מספק גם חומת אש (Firewall) להקטנת הסיכון של מתקפות סייבר.

בעלי בתים רחבי ידים או עם מספר קומות, ישמחו לגלות שהנתב גם תומך בחיבור נתבים אחרים של TP-Link, כך שיפעלו בתצורת OneMesh עימו, וירחיבו את כיסוי ה- Wi-Fi בחללים השונים. לרשימת המכשירים התואמים לחצו כאן.

הנתב מאפשר עדכון תוכנה פשוט ומהיר, אולם מבדיקתי עלה שגרסת התוכנה המותקנת בו, 1.2.3 Build 20210719 rel.14861(4555), הופצה על ידי היצרן ביולי 2021, ומאז טרם יצא עידכון נוסף.

ביצועים

הגענו ליעד לשמו התכנסנו. ביצועים. נזכיר שפרט לחיבור ה- WAN שתומך ב- 2.5Gpbs, כל חיבורי ה- LAN תומכים 1Gbps.

מכיוון שאני מכיר את ביצועי הרשת הביתית שלי מעולה, כולל החולשות שלה שכוללות אזורים עם קליטה גבולית, החלטתי לאתגר את ה-Wi Fi בנתב AX11000 עם חומרה מעורבת:

תומך Wi Fi 6

תומך Wi Fi 5 ג'יגה

תומך רק Wi Fi 2.4 ג'יגה

תומך כרטיס רשת 10Gbe

Galaxy S20

Galaxy S10 Plus

Iphone 13 Pro Max

מחשב שולחני

Galaxy S22

 

 

 

ASUS Zenbook 16x OLED

Lenovo X13

 

 

 

מבחינת תקינות החיבור, כל המכשירים תומכי Wi Fi 6 אכן התחברו לראוטר בתקן זה, ושמרו על החיבור לאורך זמן. נזכיר שהחיבור ל- Wi Fi 6 מבוצע בעצם לתדר ה- 5 ג'יגה הרץ של הראוטר, אבל בפרוטוקול שונה מהרגיל, ולכן להתקן שיחובר לראוטר ב- Wi-Fi 6 תוצמד הספרה 6 לאייקון החיבור.

כל המכשירים תומכי Wi Fi 6

ערכתי בדיקות דומות לאלו שביצעתי עם ה- ASUS RT-AX89X.

בדיקת תעבורה מסלולרי כללה משלוח 5 אימיילים בזה אחר זה, כולל צרופות (attachments) בגודל 10 מגה, מהסלולרי, באמצעות אפליקציית ג'ימייל. בראוטר הנוכחי שלי RT-AC88U, במידה ולא הייתי ממתין בין שליחת אימייל אחד למשנהו, עד שהקודם היה נשלח, הבאים בתור היו נתקעים ב- outgoing emails בג'ימייל שבסלולרי.

לעומת זאת, עם ה- Archer AX11000, נשלחו כולם האחד אחר השני, ללא המתנה ביניהם, ואף אחד לא נתקע ב- outgoing emails.

בדיקה שניה בחנה מרחק קליטה. בחנתי באמצעות אפליקציית Wi-Fi signal meter את עוצמות הסיגנל של 2.4, 5, ו- 5Gaming ג'יגה הרץ, קרוב מאד לנתב, ובמרחק של כ- 15 מטרים עם שלוש קירות בלוקים שחוצצים ביניהם. התוצאה היתה מעניינת ביותר.

בקרבת הנתב:

  • תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ היתה על ממוצע של 84-86%.
    תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ היתה על ממוצע של 84-86%.

  • תדר ה- 5 ג'יגה הרץ היתה על ממוצע דומה של 82-85%.

תדר ה- 5 ג'יגה הרץ היתה על ממוצע דומה של 82-85%.

  • תדר ה- 5 ג'יגה הרץ Gaming היה חזק יותר בכ-10% בהשוואה ל- 2.4 וה-5 ג'יגה הרץ, כלומר רשת Wi-Fi 5GHz Gaming משדרת את הסיגנל החזק ביותר של הנתב.

תדר ה- 5 ג'יגה הרץ Gaming היתה חזקה יותר

עברתי לבחון את הקליטה גם מחוץ לבית, במרחק של כ- 15 מטרים מהנתב, עם שלוש קירות בלוקים שחוצצים ביניהם.

  • תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ נחת לממוצע של כ- 40%.

  • תדר ה- 5 ג'יגה הרץ הרגיל לא נקלט

  • תדר ה- 5 ג'יגה הרץ Gaming נקלט בעוצמות משתנות של 44-56% , ומהירות העברת המידע נחתה ל- 204Mbps.

תדר ה- 5 ג'יגה הרץ Gaming נקלט בעוצמות משתנות של 44-56%

מסקנה: סינגל ה- 5 ג'יגה הרץ הרגיל מתאים בעיקר בקרבת הנתב, ובמידה וניתן, כדאי להתחבר לערוץ ה- 5GHz Gaming או לתת לנתב להמיר בין הערוצים באופן עצמאי.

סיכום

במחיר של 1,800 ₪, הנתב TP-Link Archer AX11000 מהווה אחד הנתבים היקרים ביותר שקיימים בשוק, אבל הוא מהיר מאוד, יציב בצורה בלתי רגילה, עם אפליקציה מגוירת לחלוטין לעברית, ועמוס בתכונות שעשויות להעצים את חווית משחקי האונליין שלכם. בנוסף ליציבות שהוא מספק, יש לו שמונה יציאות LAN של 1 ג'יגה-ביט ולכן יכול לחסוך התקנת מתג (switch), חיבורי USB Type-C & A ויציאת WAN של 2.5 ג'יגה-ביט עבור מי שיש לו מודם מתאים. שירות ה- HomeCare שמספק הגנת אנטי-וירוס, בקרת הורים עם סינון תכנים, שעות פעילות ותיעדוף בית מכשירים מחוברים, מספק ערך מוסף אדיר למשתמשים. תוסיפו לזה ממשק בעיצוב אדום-שחור לגיימרים, יכולת לבחון מהירות עכשווית Speed Test, וקיבלתם מוצר שכל משתמש ביתי היה רוצה.

הוא אמנם אינו מתאים לכל אחד, אולם בתים מרובי מכשירים מחוברים, עם דרישות תעבורה תובעניות, ובמיוחד אנשים שעובדים מהבית וגיימרים צריכים לראות בו מועמד פוטנציאלי.

מחיר: 1,800 ש"ח

יבואן: בנדא מגנטיק

 

מעבר לתגובות בפורום