ראוטר ASUS RT-AX89X במבחן
בשנתיים האחרונות היה מוצר אחד שעבד בפרך, ללא הטבות, תמריצים, או התיחסות מיוחדת. זהו כמובן הנתב הביתי, הראוטר. ברוב הבתים, הראוטר עושה הרבה יותר מסתם להזרים סרטים או לשחק במחשב. נתבי Wi-Fi ביתיים איפשרו למליוני אנשים לעבוד, בעודם הם בביתם, ובמקביל איפשרו את הגידול המשמעותי של מכשירים חכמים שמתחברים לאינטרנט.
בחירת נתב איכותי עשויה לעשות את ההבדל בין התרכזות בעבודה, לבין התמודדות בלתי פוסקת בתקלות רשת, איפוס הנתב ותעבורה כושלת. ההבדלים בין הנתבים הופכים גדולים יותר במיוחד כעת, כשנתבים תומכי Wi-Fi 6 ורשת ביתי במהירות 10Gbe הופכים לזמינים.
בבואנו לבחור ראוטר חדש, כדאי גם לקחת בחשבון את האזור אותו אנו מעוניינים לכסות (דירה או בית עם מספר קומות, מרפסת או חצר), במספר המשתמשים בהם הוא צריך לתמוך, ובסוגי המכשירים שנחבר. לא כולם צריכים את הביצועים המקסימליים שניתן לקבל עם דגמי הראוטרים הטובים ביותר, ואין סיבה לשלם עבור תכונות שסביר להניח שלעולם לא נשתמש בהן לעולם.
בין השחקניות המובילות כיום בשוק הנתבים האלחוטיים, ניתן למצוא את TP-LINK, D-Link, NETGEAR, Huawei, Linksys ו-ASUS.
תדרים
כיום, רוב הנתבים כוללים לפחות שני תדרי שידור: 2.4 ג'יגה ו- 5 ג'יגה. ה- 2.4 ג'יגה פועל למרחק גדול יותר ומסוגל לחדור קירות ומבנים, אולם אין לו את המהירות הגבוהה בה תומך תדר ה- 5 ג'יגה. קיימים גם נתבים שכוללים 3 תדרים שמיועדים לבתים עמוסים במיוחד: תדר אחד ב- 2.4 ג'יגה, ושניים נוספים ב- 5 ג'יגה. הנתבים החדשניים ביותר כוללים גם את תדר ה- 6 ג'יגה שאושר לאחרונה. תקן 802.11ax, מהווה הטכנולוגיה שבבסיס נתבי ה-Wi-Fi 6 המתקדמים. Wi-Fi 6 מבטיחה מהירות תעבורה של עד 9.6 ג'יגה בייט לשניה, רשת פחות עמוסה, וטכנולוגיות אלחוטיות חדשות ומשופרות שמפצלות את ערוצי ה-Wi-Fi לערוצי משנה, ומאפשרת ליותר משתמשים לחלוק ערוץ בו זמנית. טכנולוגיית Target Weight Time (TWT) נועדה להפחית את צריכת החשמל של סמרטפונים ומנהלת טוב יותר את תדירות התעוררותם על מנת להתחיל לשלוח ולקבל נתונים. באופן זה מוארכים חיי הסוללה שלהם.
אסוס (ASUS)
אסוס היא חברה רב-לאומית טייוואנית שנוסדה בשנת 1989העוסקת בתחום המחשבים והחומרה. מוצריה כוללים מחשבים שולחניים, מחשבים ניידים, טלפונים סלולריים, ציוד רשת, מסכים, נתבים, מקרנים, לוחות אם, כרטיסים גרפיים, אחסון אופטי, מוצרי מולטימדיה, ציוד היקפי, ציוד לביש, שרתים ותחנות עבודה. בנוסף, היא גם מייצרת מוצרים ללקוחות OEM.
RT-AX-89X
הראוטר RT-AX89X מהווה ספינת הדגל העדכנית ביותר של ASUS. מבחינה עיצובית הוא דומה מאד לנתב הקודם ROG GT-AX11000, אבל רגע לפני כן, שווה להתמקד בעיצוב שלו.
המוצר באריזתו
עיצוב
הראוטר הזה מעוצב באופן יוצא דופן, מה שהופך אותו בולט באופן קיצוני. שמונה האנטנות החיצוניות שלו והמבנה המעוגל, מדמים אותו לחללית בקוטר 35 ס"מ, עוד לפני חיבורי כבלי הרשת שמגדילים את הקוטר לגדול יותר.
אני מציין זאת, כי הוא פשוט לא נכנס בישיבה לארון התקשורת הקומפקטי שלי.
הוא גם כבד יחסית לראוטר, ושוקל כ- 1.5 קילו. בניגוד לחלק מהראוטרים שמאפשרים העמדה על הצד, הראוטר הזה כולל פונקציות כמעט בכל צדדיו, ולכן לא מיועד להצבה על צידו.
צבעו שחור, ללא נורות צבעוניות שמסיחות את הדעת. רק מכווני לד צידיים שמעידים על הסטטוס שלו רק אם מביטים מהכיוון הנכון. לסיכום העיצוב, צורה מלבנית היתה יכולה להיות פרקטית יותר לאיחסון בארון תקשורת או מדף.
מצד שני, לא קונים נתב כזה בגלל מראה, אלא בעיקר בשל הביצועים.
על הנייר
אחד המאפיינים המשמעותיים ביותר שלו, הוא שמדובר בראוטר דו ערוצי, בתקן AX6000 Wi-Fi 6, המסוגל לנתב אלחוטית בו זמנית 12 קליינטים שונים:
ארבעה קליינטים בתדר 2.4 ג'יגה, במהירות מקסימלית של 1,148 מגה בייט לשניה, ושמונה נוספים בתדר ה- 5 ג'יגה במהירות 4,804 מגה בייט לשניה. על מנת ליהנות ממהירות אלחוטית אדירה זו, תידרשו גם לסמרטפונים תומכי Wi-Fi 6 כדוגמת הסמסונג גלקסי S22, שמציין מפורשות את הספרה 6 לצד סימון ה- Wi-Fi.
בנוסף, יש לו גם שתי כניסות USB-A 3.1 Gen 1 (5Gbps) שמאפשרות חיבור ישיר לכונן USB.
התקנים החדשים החשובים בהם תומך ראוטר זה הם:
-
MU-MIMO: חשוב לזכור שככל שיותר מכשירים יתחברו ל-WiFi הביתי שלנו, כך הראוטר פועל לאט יותר. הסיבה לכך היא שרוב הנתבים יכולים לתקשר רק עם מכשיר אחד בכל פעם. עם נתבים למשתמש יחיד (SU-MIMO), כל מכשיר ממתין לתורו לשלוח ולקבל נתונים מהאינטרנט, כך שכאשר מכשיר חדש מתחבר, ההמתנה מתארכת. כדי לפתור זאת, פותח תקן חדש שמפחית דראסטית את זמן ההמתנה, בשם MU-MIMO, שמאפשרת לנתב לתקשר עם מספר מכשירים בו זמנית. כך מצטמצם פרק הזמן שכל מכשיר צריך לחכות לאות ומאיץ דרמטית את הרשת. בהתחשב בכך שבבית ממוצע יש למעלה משמונה מכשירים שמחוברים לאינטרנט בו זמנית, MU-MIMO אמור לשפר את חווית הגלישה ב-WiFi.
-
OFDMA: זהו התקן המעניין ביותר בשילוב עם 802.11ax, מכיוון שהוא מאפשר תקשורת בו-זמנית עם מספר רב של מכשירים, באמצעות חלוקה של התדר לתת תדרים, והקצאה למספר מכשירים שונים, בו זמנית.
במקום הגישה המסורתית הבלתי מנוהלת, שבה מכשירים שונים מתחרים זה בזה כדי לשלוח נתונים ב-, 802.11ax התקן החדש מתזמן אותם כך שהם לא יתנגשו זה בזה. כך מתקבל ניצול טוב יותר של משאבים ושיפור יעילת העברת המידע.
ממשק
ממשק הניהול זהה לכל הראוטרים של ASUS. הוא מאד מסודר ובנוי באופן הגיוני. לכן לא קשה מידי למצוא את דרככם בו, גם אם הוא חדש לכם. במידה ובכל זאת לא מצאתם דבר מה, בתחתיתו קיים ממשק חיפוש שמאפשר לאתר הגדרה נדרשת.
גיימרים יאהבו את הגדרות הראוטר להאצת תקשורת:
-
Gear Accelerator: ניתן באמצעותו להגדיר רוחב פס לכל מחשב ולקבוע מחשב שמקבל העדפה על פני אחרים.
-
Mobile Game Mode: מספק העדפה לסלולרי ספציפי, על פני אחרים.
-
Open NAT: מאפשר פתיחת פורטים לסרברים של משחקים מסוימים.
נזכיר שמדובר בתכונות שקיימות גם בראוטרים ותיקים של ASUS, כדוגמת ה- RT-AC-88 שבבעלותי מזה שנים.
מסך הבית
במקום לדפדף בין תפריטים, מסך הבית של הראוטר מספק לכם את כל מה שצריך:
-
מספר המשתמשים המחוברים אונליין כעת, ובלחיצה נוספת, גם את משתמשי העבר שכעת מנותקים.
-
שתי רשתות ה-Wi Fi הפעילות
-
רשת ה- Mesh: במידה וחיברתם ראוטר נוסף של ASUS, על מנת שיעבוד כשלוחה לראוטר הנוכחי, באיזור אחר בבית, ויתגבר את ה- Wi Fi. ניתן לקשר ביניהם באופן חוטי, או אלחוטי.
חלק ממסך הבית
רשת לאורחים
במקום לשתף אורחים ברשת המקומית, תוכלו להגדיר להם רשת לאורחים, תחומה בזמן ומשאבים, שאינה מסוגלת להתחבר למחשבים שבבית, אלא רק ליהנות מרוחב פס מוגדר, לפרק הזמן שקבעתם, ולאחריה היא מבוטלת אוטומטית.
Firewall
הראוטר כולל חומת אש מובנית שחוסמת אתרים זדוניים, שיתוף עם Trend Micro. באופן זה, מכשירים המחוברים לרשת יוזהרו בטרם יכנסו לאתרים חשודים. אני מוצא זאת נוח מאד במיוחד כשילדים גולשים ברשת באופן עצמאי.
AI Protection
במקום שנתקין אפליקציות לניהול התכנים בסלולרי ובמחשבים האישיים של הילדים, הראוטר מסוגל לנהל את התכנים בעצמו, כך שתכני פורנו, הימורים, אלימות וכו', יסוננו למכשירים נבחרים.
ניהול זמנים
במקום להתווכח עם הילדים על כיבוי המחשב, ניתן פשוט לנהל את זמני הגלישה לפי ימים ושעות, כך שבשעה היעודה ינותק האינטרנט מקליינט מבוקש.
ניהול רוחב פס לכל משתמש (Quality of Service – QoS)
מכירים את זה שיש לכם שיחה מהעבודה בזום, ובגלל שהילדים בבית צופים ביו-טיוב או משחקים אונליין, הזום נתקע לכם? התכונה QoS מסוגלת להבטיח שהמחשב שלכם יקבל רוחב פס מובטח, וכך למרות שמצטרפים משתמשים נוספים, הזום שלכם לא יתקע. פשוט בוחרים את המשתמש, וקובעים לו רוחב פס מינימלי מובטח.
אפליקציה
האפליקציה של ASUS מסוגלת לבצע כמעט כל מה שאפשרי בממשק ה- web, בפשטות ובמהירות:
-
פתיחת רשת Wi Fi לאורחים שהיגיעו זה עתה
-
חסימת תכנים לילדים
-
ניהול משתמשים
-
קביעת רוחב פס לכל משתמש (QoS)
-
ניהול שעות גלישה ותכנים אסורים לילדים
-
היסטורית חסימה באמצעות הפיירוול.
ביצועים
בשלב הראשון החלטתי לבדוק את כניסת ה- T-Base שתומכת Gbps10. זה אמנם קצת מבעס שקיים רק חיבור אחד מסוג Base-T שתומך ב- 10 ג'יגה. כראוטר קצה של ASUS הייתי מצפה שכל 8 חיבורי ה- LAN שלו יתמכו במהירות מקסימלית זו.
על מנת לבחון את מהירות התקשורת בחיבור 10Gbe חיברתי את אחד המחשבים בבית, שכבר כולל כרטיס רשת 10Gbe, ל-RT-AX89X, על מנת לבחון את השיפור בביצועים.
בדקתי שאכן לאחר חיבור לשקע המתאים בראוטר, המחשב שלי מציג מהירות חיבור של 10Gbe בכרטיס הרשת שלו. נזכיר שרק אם גם הראוטר שבצד השני של כבל הרשת, תומך במהירות כזו, תינתן אינדיקציה מתאימה במחשב. לשמחתי החיבור שידרג את עצמו ממהירות של 1Gbps ל-10Gbps.
בשלב הבא התקנתי את התוכנה החינמית LAN Speed Test שבודקת מהירות חיבור ברשת הביתית. התוצאה היתה מהירות כתיבה בפועל של 3 גי'גה בייט לשניה, וקריאה של 8 ג'יגה בייט לשניה.
מכיוון שאני מכיר את ביצועי הרשת הביתית שלי מעולה, כולל החולשות שלה שכוללות אזורים עם קליטה גבולית, החלטתי לאתגר את ה-Wi Fi בראוטר RT-AX-89X עם חומרה מעורבת:
תומך Wi Fi 6 |
תומך Wi Fi 5 ג'יגה |
תומך רק Wi Fi 2.4 ג'יגה |
תומך כרטיס רשת 10Gbe |
Galaxy S20 |
Galaxy S10 Plus |
Iphone 13 Pro Max |
מחשב שולחני |
Galaxy S22 |
|
|
|
ASUS Zenbook 14x OLED |
Lenovo X13 |
|
|
מבחינת תקינות החיבור, כל המכשירים תומכי Wi Fi 6 אכן התחברו לראוטר בתקן זה, ושמרו על החיבור לאורך זמן. נזכיר שהחיבור ל- Wi Fi 6 מבוצע בעצם לתדר ה- 5 ג'יגה הרץ של הראוטר, אבל בפרוטוקול שונה מהרגיל, ולכן להתקן שיחובר לראוטר ב- Wi Fi 6 תוצמד הספרה 6 לאייקון החיבור.
עוד בטרם הבדיקות, ניתן היה לחוש שהחיבור יציב.
בדיקה ראשונה כללה משלוח 4 אימיילים בזה אחר זה, כולל צרופות (attachments) בגודל 10 מגה, מהסלולרי, באמצעות אפליקציית ג'ימייל. בראוטר הנוכחי שלי RT-AC88U, במידה ולא הייתי ממתין בין שליחת אימייל אחד למשנהו, עד שהקודם היה נשלח, הבאים בתור היו נתקעים ב- outgoing emails בג'ימייל שבסלולרי.
לעומת זאת, עם ה- RT-AX-89X, יכולתי לשלוח את כולם האחד אחר השני, ללא המתנה ביניהם, ואף אחד לא נתקע ב- outgoing emails.
בדיקה שניה בחנה מרחק קליטה. בחנתי באמצעות אפליקציית wifi signal meter את עוצמות הסיגנל של 2.4 ג'יגה הרץ, ו- 5 ג'יגה הרץ. התוצאה היתה מוחצת. במקומות בהם סיגנל ה- 5 ג'יגה הרץ היה בחצי עוצמה ב- RT-AC88U, הוא היה בעוצמה של 96% ב- RT-AX-89X. ההבדל המהותי ביותר היה בנוגע ליציבות הסיגנל. בעוד ב- RT-AC88U הוא נטה לחוסר יציבות, ב- RT-AX-89 הוא היה יציב.
באשר לסיגנל של תדר ה- 2.4 ג'יגה, ההבדלים היו מינימליים, ובשני הראוטרים, ה- RT-AX-89 והנוכחי שלי RT-AC88U הוא היה חזק ויציב.
סיכום
במחיר של 1900 ש"ח, ה-RT-AX89X הוא אחד הנתבים היקרים ביותר שקיימים בשוק, אבל מסתבר שיש תמורה לאגרה, מכיוון שביצועיו ומערכת ההפעלה של ASUS מצדיקים זאת.
הוא אמנם אינו מתאים לכל אחד, אולם בתים רחבי מימדים במיוחד, עם דרישות תעבורה תובעניות וחומרה של 10Gbe, עשוים לראות בו מועמד פוטנציאלי.
מסקירת המתחרים בשוק, לא מצאתי עוד ראוטר שכולל Wi-Fi 6, חיבור LAN כפול שתומך ב- 10 ג'יגה בייט לשניה ושתי כניסות USB 3.1. לכן, אם אתם מחפשים את הקרם דלה קרם שבשוק הראוטרים, ה- RT-AX89X עשוי בהחלט לענות על הדרישות.
בנימה אישית אציין שלמרות מחירו, הרגשתי הוא מספק את הסחורה באופן כל כך טוב, שפניתי ליבואן במטרה לרכוש אותו.
מחיר: 1,900 ₪
יבואן: Visual D.G