אוזניות Sony WF-1000XM5 במבחן

תמיר עיואן
10-08-2023 17:42

המירוץ אחר אוזניות True Wireless איכותיות יותר ועמוסות בטכנולוגיות אודיו מתקדמות, נמצא בעיצומו. החדשות הטובות הן שבתמורה למימדים המיניאטורים וטכנולוגיית האלחוט, כבר לא צריך להקריב נתונים כגון חיי סוללה, צליל איכותי וביטול רעשים אקטיבי מעולה (ANC). יצרניות מובילות, הטמיעו באוזניות הקטנטנות שלל טכנולוגיות נוספות, שנועדו להעצים את חוויית השימוש בהם.

למי שעדיין לא מכיר, אוזניות True Wireless הן נטולות חוטים לחלוטין. המשמעות היא ששום כבל לא מחבר בין כל אוזניה, או בינן לבין המקור. נתוני המכירות מלמדים שהן הפכו לפופולריות ביותר, פשוט מכיוון שהחוסר בחוטים פשוט הכי נוח.

סוני, שמובילה בנתחי שוק האוזניות בעולם, משקיעה משאבים רבים בפיתוח מוצרים חדשים כך שתוכל להעמיק עוד את אחיזתה בו. מהנתונים שהציגה סוני עולה שהגידול השנתי במספר היח' של אוזניות TWS בשנת 2022 היה 7%, ואילו היא צופה צמיחה חזקה עוד יותר בשנת 2023, בדמות 8% גידול ביחידות. האסטרטגיה שהציגה סוני היא מיקוד בפלח השוק של כ- 56% אשר רוכש אוזניות איכותיות במחיר הגבוה מ- 50 יורו.

נתחי שוק האוזניות בעולם

WF-1000XM5

 לאחרונה הושקו אוזניות הפרימיום, ה- WF-1000XM5 (להלן XM5), וכעת הם כאן לפניכם. ה-WF-1000XM5 מחליפות את ה- WF-1000XM4 שהושקו בשנת 2021, וחולקות קווי דימיון רבים, משכך ההשוואה ביניהם מתבקשת.

סוני מייעדת את ה- XM5 לאנשי עסקים, המעריכים סאונד מוסיקה איכותית, ונוטים לאמץ טכנולוגיה מתקדמת בשלבים מוקדמים, בטווח הגילאים 25-50, הנעים בתחבורה ציבורית או העובדים מהבית.

מה באריזה

  • אוזניות בנרתיק שמשמש גם כמטען

  • 4 זוגות מתאמים לאוזן, מתוכן זוג אחד כבר מורכב על האוזניות

  • כבל טעינה מסוג USB-C-to-USB-A

  • מדריך למשתמש

תכולת אריזה

תכולת אריזה

עיצוב

כבר מהאריזה מבינים שה- XM5 שמים דגש על מיחזור. האריזה עשויה כולה חומרים ממוחזרים, והחומר שעוטף את האוזניות נראה דומה במרקם לקרטון ביצים ממוחזר. מארז הטעינה והאוזניות עשויים ברובן מפלסטיק ממוחזר. המארז בעל מרקם מעט מחוספס ובעיצוב אליפטי עם קוים מעוגלים. האוזניות לעומת זאת, בעלות מרקם חלק, כך שכדאי לאחוז בהן באופן יציב. עם האוזניות מקבלים כבל טעינה מ-USB Type-A ל- USB Type-C, ו- 4 מתאמים לאוזניים כשכל אחד מהם בעל צבע אחר. מידת המדיום כבר מולבשת כבר על האוזניות. החידוש ב- XM-5 היא מידת ה- SS, הקטנה במיוחד, ומתאימה גם לבעלי תעלת אוזן צרה במיוחד. כדאי לשים לב שאין המדובר במתאמי סיליקון רגילים, אלא מתאמים ספוגיים שלאחר מספר שניות של התאמה לאוזן עושים עבודה מצוינת בחסימת רעשי רקע.

כשמחזיקים את ה- XM5 ביד, קשה להאמין כיצד ניתן להקטין את מימדי האוזניות ב- 25%, ואת המשקל שלהן ב- 20%, ובכל זאת להטמיע בהן כל כך הרבה טכנולוגיות ואת אותה סוללה.

XM4 (משמאל) לעומת XM5 (מימין)

XM4 (משמאל) לעומת XM5 (מימין)

המזעור אינו מסתיים כאן, מכיוון שגם מארז הטעינה הוקטן ב-15% מקודמו, והוא כולל כעת לחצן צימוד ייעודי ונורת לד המציגה את סטטוס הטעינה:

  • אור ירוק: טעינה מעל 95%

  • אור כתום: טעינה מעל 30%

  • אור כבוי: לא טעון כלל

בנוסף, למארז הטעינה חיבור USB-C לטעינה קווית, אולם הוא תומך גם בטעינה אלחוטית בתקן Qi.

חומרה 

ה-XM5 כוללות זוג דרייברים מסוג Dynamic Driver X חדשני, שמספקים תוצאה מפתיעה, על כך בהמשך. בנוסף, כל אוזניה כוללת 3 מיקרופונים שתפקידם לקלוט ולהפריד בין הקול שלכם ורעשי הסביבה, ולנטרל אותם באפקטיביות.

דרייבר חדש ו-3 מיקרופונים

דרייבר חדש ו-3 מיקרופונים

כל אוזניה שוקלת 6 גרם, משקל לא קטן, אולם נמוך מהדור הקודם ב- 20%. גרסת הבלוטות' הנתמכת 5.3, כך שנתמכים פרוטוקולים עדכניים כגון Mono Mode ו- Multi Point. מכיוון שסוני גם מפתחת קודקים, היא הטמיעה באוזניות אלו את ה- Sony 360 Reality Audio שמספקת חוויה היקפית יוצאת דופן, ולא קיימת אצל אף מתחרה אחר. בנוסף, קיימת תמיכה ב- SBC, LDAC וב-AAC, אולם לא ב- apt X או ב- apt X HD.

נוחות ענידה

הענידה של ה- XM5 צריכה להתבצע באמצעות חצי סיבוב. סוני מבקשים להמתין כ-10 שניות עד שמתאם הסיליקון לאוזן, יקבל את הצורה של האוזן.

לאור ההפחתה במשקל ובנפח האוזניות, ה-XM5 נוחות מאד לשימוש. העיצוב המתקדם גרם לכך שהן פחות בולטות מחוץ לאוזן, והאחיזה שלהן באוזן החיצונית פחות מורגשת. כתוצאה מכך, מתקבלת הרגשה של קלילות באוזן. האוזניה יושבת באופן מדויק באוזן ולא חודרת אליה עמוק מידי באופן שעלול להעיק. לאחר התנסות עם מתאמי הסיליקון בגדלים השונים, מצאתי שהגודל שכבר הולבש עליהן, הוא המתאים ביותר בשבילי. חשוב לוודא התאמה מיטבית כדי למנוע חוסר נוחות ולקבל אטימה מקסימלית מרעשי חוץ.

עמידות במים 

ה- XM5בעלות תקן IPX4 במספק עמידות מסוימת בפני טפטוף גשם קל או זיעה ניגרת באימון. עם זאת, כדאי לשים לב שמארז הטינה אינו עמיד במים, וכן שהאוזניות יבשות בטרם מכניסים אותם למארז הטעינה.

שליטה וקישוריות 

הממשק ב- XM5 כולל לחצן מגע מובנה אחד בגב כל אוזניה. אלו הרגילים למשוב פיזי של הלחצן, עשויים להידרש להתרגלות מהירה, וכן לשים לב שאינם נוגעים באוזניה בטעות, יגלו לחצני מגע אמנם דורשים רק מגע, אולם אני מוצא זאת נוח יותר מלחצני מגע שעלולים לפעול במידה ונגעתם באוזן שלא בכוונה.

סוני שיפרה את ב- XM5את השליטה באוזניות כך שמשולבות בכל לחצן מספר פעולות. לדוגמא, באמצעות לחיצה בודדת, כפולה, משולשת, מרובעת, או ממושכת, ניתן להפעיל ולבטל את ה- ANC, לקבוע את עוצמת השמע ולהפעיל את העוזרת הקולית. אחת התכונות המוצלחות שסוני הטמיעה ב- XM5 היא הפסקת המוסיקה מיד עם הסרת אחת האוזניות מהאוזן.

סוני גם עדכנה את פרוטוקול הבלוטות' ב- XM5 לגרסה 5.3. הקודקים הנתמכים מרובים, וכוללים SBC ו- AAC, ובנוסף גם LDAC, אבל לא ב- AptX HD או AptX.

הצימוד של האוזניות קל יותר מתמיד. במקום הפעולה המעצבנת שמחייבת ללחוץ על שתי האוזניות יחדיו, מעתה יש לחצן צימוד על מארז הטעינה של ה-XM5, אשר מעביר את האוזניות מיד למצב צימוד.

תמיכה ב-Multi Point ו-Mono Mode

בשונה מה-WF-C700N שהתמיכה ב-Multi Point הובטחה בהמשך באמצעות עדכון חומרה, ב-XM5 קיימת תמיכה בחיבור לשני מקורות במקביל, מיד וללא המתנה, וזה עובד נפלא.

האוזניות גם תומכות במצב Mono, בו עונדים רק אוזניה אחד, אולם השליטה משתנה במידה וענדתם אוזניה שמאל או ימין: במידה ותבחרו לענוד את אוזניית ימין, תוכלו לשלוט במוסיקה היישר מלחצן המגע שעל האוזניה. לעומת זאת, במידה ותבחרו לענוד את אוזניית שמאל, השליטה במוסיקה תתבצע רק מהסמארטפון, ולא תיתכן מהאוזניה.

טעינה

למרות המימדים המיניאטוריים עוד יותר של ה-WF-1000XM5, סוני מציינת שהן מחזיקות פרק זמן שונה בהתאם לאופן השימוש בהם:

  • 5 שעות בהאזנה למוסיקה עם קודק LDAC ו- ANC פעיל

  • 8 שעות בהאזנה לקודק SBC או AAC

זמן ההאזנה ישולש בתוספת שני מחזורי טעינה במארז, ומכאן שיוכל להגיע עד ל- 24 שעות שימוש, בטרם תידרשו לחברם בחזרה למקור חשמל. מדובר בנתונים זהים לאלו הקיימים ב-XM4. ניתן לטעון את האוזניות באופן חוטי באמצעות כבל USB Type-C המצורף, או באופן אלחוטי בתקן Qi. זמן הטעינה החוטי אורך שעה וחצי. האוזניות תומכות בטעינה מהירה ולמעשה מסוגלות לספק עד שעה של האזנה למוסיקה, בתמורה לטעינה של 3 דקות בלבד.

למרות שמארז הטעינה מספק רק אומדן גס לרמת הטעינה, באמצעות נורת הלד שלו, האפליקציה של סוני תספק מידע מדויק על אחוז הסוללה שנותר באוזניות.

סוני מציינת שזמן השימוש באוזניות מתקצר במידה ומפעילים את אחת התכונות הבאות: האקולייזר, ה- DSEE Extreme, או את ה- Speak to Chat.

ההכנסה של האוזניות למארז פשוטה ביותר, מכיוון שהן פשוט נשאבות אליו באמצעות במגנט המובנה בו.

אפליקציה 

אחד הערכים המוספים של ה-XM5, היא האפליקציה של סוני. למעשה, כדאי מאד שתתקינו את האפליקציה במידה והתחדשתם ב- XM5. באמצעותה תוכלו לעדכן את גרסת התוכנה, להתאים אישית את פרופיל השמע, לכוון את האקולייזר, לקבוע האם תרצו לשמוע את הסביבה (Ambient Sound) ולהתאים את הפונקציונליות של הלחצן על כל אוזניה.

בנוסף, באמצעות האפליקציה תוכלו ליהנות מסאונד 360 reality audio הכה ייחודי לסוני, להפעיל את תכונת speak to chat, כך שהמוסיקה תעצור במידה ואתם מדברים עם מישהו, ולחוות את השידרוג של ההקלטות שיש בידיכם באמצעות DSEE Extreme.

אפליקציה עם תכונות ייחודיות

אפליקציה עם תכונות ייחודיות

חווית שימוש

מההתנסות שלי, סוני הפכה את השימוש הראשוני עם ה- XM5 לחוויה פשוטה ביותר. מיד עם ענידתן הראשונית, שמעתי הדרכה קולית בשפה האנגלית שמלווה את השימוש. באפליקציה ניתן לכוון את עוצמת הקול, לשנות את השפה או לכבות את העזרה הקולית. לדוגמא, מיד כשמוציאים את האוזניות לראשונה ממארז הטעינה, האוזניות נכנסות למצב צימוד, והעוזרת הקולית מציינת Pairing בקול רם. העזרה מגיעה גם במקרה והסוללה עומדת להיגמר "low battery", או שהתרוקנה לחלוטין, ואז רגע לפני שיכבו נשמע Battery is empty.

לחצני המגע אינם מסומנים פיזית, ולמעשה מדובר בכל המשטח החיצוני שפונה כלפי חוץ. צריך להתרגל לזה, מכיוון שכאמור, אין גבול פיזי.

תכונת ה- Speak to Chat נוחה לתקשורת עם הסביבה, אולם אינה מתאימה לכולם, במיוחד לאלה הנוהגים לשיר עם המוסיקה, כי היא פשוט תפסיק. בנוסף, מכיוון שהאוזניות מזהות את הדיבור של האדם שמרכיב את האוזניות באמצעות ויברציה, במידה ותצחצחו שיניים עם מברשת חשמלית, תתגלחו עם מכונת גילוח חשמלית, או תשתמשו להנאתכם במכשיר עיסוי רוטט, המוסיקה עלולה להפסיק.

חווית שמע

על איכות הסאונד המשופרת אחראיים הדרייברים החדישים מסוג Dynamic Driver X המספקים טווח צלילים רחב, עם עיוות צליל מינימלי. בנוסף, ה- XM5 כוללים DAC המעבד סאונד באיכות דגימה של 24 Bit, ובפורמט אודיו מרחבי מסוג 360 reality Audio with headtracking, וקודקים ברזולוציה גבוהה מסוג LDAC ו- DSEE Extreme.

אני ממליץ גם להפעיל את פורמט ה- DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) שמשדרג קבצי אודיו דיגיטליים ברזולוציה נמוכה לאיכות גבוהה יותר, וההבדל היה מרשים.

ה- MX5 תומכות בשתי תכונות ייחודיות לסוני, שמסוגלות לשפר את חווית הסאונד:

  • 360 Reality Audio שנועדה לגרום למוזיקה להישמע כאילו היא עוטפת אותנו מכל הצדדים. ניתן להפעיל אותה באמצעות האפליקציה, אולם על מנת ליהנות מהתכונה הזו באופן מיטבי, תידרשו לצלם את האוזניים שלכם באפליקציה ולאחר מכן להירשם לשירות סטרימינג תומך בכך, בתשלום כגון Tidal, Amazon Music, Nugs.net או Deezer.

  • DSEE - Digital Sound Enhancement Engine, שפותחה על ידי סוני כדי לשפר את איכות הצליל של קבצי אודיו דחוסים באמצעות שחזור צלילים בטווח הגבוה שהוסרו בתהליך הדחיסה. הפורמט יפעל רק עבור קבצים בפורמט דחוס. קבצים לא דחוסים או כאלה שאיכות הדגימה שלהם גבוהה לא יושפעו.

השפעת DSEE על איכות הסאונד

השפעת DSEE על איכות הסאונד

לאחר האזנה למגוון שירים חשתי שהאוזניות הללו נוטות מעט לבאסים, ומתאימות לשירים קיצביים שכוללים באסים עמוקים, אולם לא באופן שממסך לחלוטין את קולות השירה וכלי הנגינה האחרים. כולם נשמעים באופן ברור ומקבלים את מקומם בבמה. עם זאת, במידת הצורך ניתן להתאים את פרופיל הסאונד באמצעות האקולייזר הרב ערוצי המובנה באפליקציה.

ANC – Active Noise Cancellation

בואו נשים את זה על השולחן: מהחוויה שלי עד כה, ה-ANC פועל באופן המיטבי באוזניות של סוני, ולכן הציפיה שלי להתנסות ב- XM5 עם ANC מופעל, גדולה. סוני גם הציבה את היתרון העיקרי של ה- XM5 במסרים שלה: מדובר באוזניות מבטלות הרעשים הטובות ביותר כיום, בזכות הטכנולוגיות החדשניות הבאות:

  • חיישן Multi Noise שקולט יותר רעשי סביבה באמצעות 6 מיקרופונים המשולבים באוזניות

  • שני מעבדים חדשים של סוני, ה-QN2e וה-V2, המבצעים ביטול רעשים אקטיבי באמצעות שליטה בשלל המיקרופונים

  • דרייברים חדשים מסוג Dynamic Driver X, המייצרים גלי ביטול רעשים אפקטיביים ומדויקים יותר, במיוחד בתדרים הנמוכים

  • ארבעה זוגות מתאמי סיליקון לתעלת האוזן החיצונית, כולל מתאם קטן במיוחד במידה SS, כך שיתאימו למגוון רחב של אוזניים

ביטול רעשים משופר ביחס לדור הקודם

ביטול רעשים משופר ביחס לדור הקודם

עם זאת, כדאי לתאם ציפיות, מכיוון שהאפקטיביות של ה-ANC תלויה במגוון גורמים:

  • במידה ועונדים את האוזניות בצורה שגויה

  • ביטול הרעשים האקטיבי פועל בעיקר על רעשים בעלי תדרים נמוכים, כגון רכבים ומיזוג אוויר, ולא על תדרים גבוהים

  • כדי לאפשר לביטול הרעשים לפעול באופן המיטבי, חשוב שלא לכסות בטעות חלק מהמיקרופונים המובנים באוזניות, לדוגמא עם היד או עם כובע

סוני גם הוסיפה רשת מגן שתכסה פיזית את המיקרופונים וכך תפחית גם רעשי לוואי של משבי רוח חזקים.

רשת המגינה על המיקרופונים ב- XM5 (משמאל) ולא קיימת ב- XM4 (מימין)

רשת המגינה על המיקרופונים ב- XM5 (משמאל) ולא קיימת ב- XM4 (מימין)

 

התאמת ה- ANC או ביטולו מתבצעים באמצעות לחצן המגע או באפליקציית headphones שמשדרגת את השימוש בהן. בהתנסות שלי עם ה- ANC ב- XM5 יכולתי להיווכח כיצד הן מצליחות לסנן קולות במיוחד בתדרים הנמוכים, כגון מאוורר, או מפוח, אולם רעשים צורמים כגון צופר מכונית או קולות אדם מצליחים פחות להיבלם.

כשהפעלתי את מצב Ambient, המקביל למצב Transparency אצל יצרניות אחרות, יכולתי להקשיב בבירור לקולות הסביבה למרות שאני עדיין עונד את האוזניות. זו תכונה אפקטיבית במיוחד במידה ומישהו מעוניין לדבר איתכם, ולא בא לכם להוריד את האוזניות, לדוגמא במהלך אימון בחדר הכושר, או שיחה קצרה עם האישה.

מבחינתי השימוש הפרקטי ביותר ב- Ambient Sound נעשה דווקא בשעות העבודה. מכיוון שאני עובד בחלק מהזמן מהבית, חשוב לי שלא להתנתק מהסביבה ולקלוט מה קורה מסביב. הגדרת ה-Voice Passthrough הופכת את התקשורת עם הסביבה לפשוטה יותר. סוני לקחו את מצב ה-Ambient צעד אחד קדימה באמצעות בחירה בין מספר דרגות חשיפה לקולות הרקע.

גם ההתנסות בשיחת טלפון הדגימה את האפקטיביות בה המיקרופונים המובנים ב- XM5 פועלים: הם בלמו את רוב קולות הרקע בשיחות הטלפון שביצעתי, ושמרו על איכות השמע בשיחה.

בדומה לדגמי אוזניות אחרות של סוני, גם ב- XM5 ניתן להגדיר פרופיל שמע בהתאם למיקום גיאוגרפי. לדוגמא, קבעתי באפליקציה שכאשר אני מגיע למכון הכושר, האוזניות יחליפו פרופיל שמע אוטומטית ל-Ambient Mode. כנ"ל בכניסה למקום העבודה, או במסלול הריצה שלכם. מדובר בערך מוסף משמעותי שמספק אוטומציה, במקום להתמודד עם שינויי פרופיל בתדירות גבוהה.

לסיכום

שורה תחתונה? WF-1000XM5 ראויות להיקרא אוזניות ה- TWS הטובות ביותר של סוני: הן נוחות מאד לענידה, מנטרלות רעשי רקע באופן האפקטיבי ביותר מבין אוזניות ה- TWS של סוני, בעלות גוון סאונד נעים להאזנה, ומספקות את חוויית הסאונד ההיקפי 360 Reality Audio. תוסיפו לכך שלל קודקים, כולל LDAC ושיפור הקלטות עם DSEE Extreme, וקיבלתם מוצר מנצח.

ואם אתם מתלבטים, אז כדאי לזכור: סוני זה סוני! מבחינת איכות שיחה, סאונד אודיו ונוחות ענידה, סוני עושה באופן הטוב ביותר שהיא יודעת, ומספקת מוצר איכותי, מעוצב בקפידה, המאפשר לקיים שיחת טלפון והאזנה למוסיקה באיכות גבוהה ביותר, למרות מימדים קטנים מתמיד.

לכן במידה ואתם מחפשים את הטופ שבאוזניות ה- TWS, כדאי שתיקחו את ה- WF-1000XM5 בחשבון.

יבואן: ישפאר

מחיר: 1,290 ש"ח

 

מעבר לתגובות בפורום