נתב סיבים Fritz!Box 5530 במבחן

תמיר עיואן
24-05-2023 12:02

התחברתם בשעה טובה לאינטרנט בסיבים האופטיים? אלו מביניכם שלמדו להעריך רשת ביתית יציבה ומהירה, יודעים שלשם כך דרוש בראש ובראשונה נתב איכותי, שמסוגל לנתב את התיקשורת בבית ביד רמה, ולא לתקוע חלילה את הרשת.

למרות האמור לעיל, בין אם התחברתם לתשתית הסיבים של הוט, בזק, סלקום או פרטנר, קרוב לוודאי שיש לכם כיום נתב (ראוטר) של ספקיות האינטרנט בבית. הסיבה לכך נעוצה בכך שבמידה ותבחרו להישאר עם הנתב שלכם, שקרוב לוודאי ואין לו כניסת סיב ישירה, תצטרכו לרכוש חבילת אביזרים יקרה שתאפשר להתאימו לתשתית הסיבים החדישה שהותקנה לכם:

  • מתאם סיב בעלות של 80-100 ₪

  • SFP GPON בעלות של כ- 180 ₪.

עלויות ממיר סיב ו-SFP ששילמתי בטרם גיליתי את ה- Fritz!Box

עלויות ממיר סיב ו-SFP ששילמתי בטרם גיליתי את ה- Fritz!Box

העלות המשולבת של מתאם סיב ו-SFP GPON למי ששקל עד כה לרכוש ציוד פרטי לאינטרנט, הביאה כמעט את כל מנוי האינטרנט בסיבים לשכור מספקיות האינטרנט נתב שכולל בתוכו כניסה ייעודית לסיב אופטי, וכך לחסוך את הצורך ברכישת מתאמי אלה בסכום שקרוב ל-300 ש"ח. ספקיות האינטרנט יודעות שללקוחותיהם אין הרבה ברירות ולכן הן שמחות להציע לנו נתב תמורת שכירות לפרק זמן אינסופי. יבואן אחד החליט לשבור את המשוואה לפיה רק הנתבים של ספקיות האינטרנט כוללות חיבור ישיר לסיבים, ולעשות לזה סוף. תכירו את Fritz!Box.

AVM (Audio Visual marketing)

AVM היא יצרן גרמני שהחל את פעילותו בשנת 1986, והתבסס אחד מהיצרנים המובילים באירופה למוצרים המיועדים לפס רחב ולבית הדיגיטלי. הפריצה הבינלאומית שלה החלה עם השקת המותג !Fritz שכלל בתחילה כרטיס ISDN למחשב אישי. במידה ושאלתם מדוע הבחירה בשם !Fritz, אז התשובה לכך היא הרצון להבליט את העובדה שמדובר במוצר תוצרת כח עבודה גרמני. כולל מוצרים שנועדו לשימוש צרכן פרטי.

Fritz!Box 5530

ההיכרות שלי עם המותג Fritz!Box החלה ממש לאחרונה, כששקלתי להתחבר לאינטרנט בסיבים. מכיוון שמהר מאד הבנתי את העלויות הכרוכות שהמשך השימוש בציוד פרטי, שמעתי שהחל יבוא לישראל של Fritz!Box 5530, שחוסך את עלות ה- SFP ומתאם הסיב במידה ומתחברים לאינטרנט בסיבים בבזק, ובקרוב גם בפרטנר ובסלקום, מה שהוביל אותי לפנות לגדי, היבואן של Fritz!Box, ולבקש את הנתב לסקירה.

באריזה

אריזת המוצר כוללת:

  • נתב

  • כבל רשת באורך מטר וחצי

  • שנאי עם כבל באורך מטר וחצי

  • הוראות הפעלה

תכולת אריזה

תכולת אריזה

עיצוב

תשכחו מעיצוב בצורת חללית עם אנטנות בולטות שמקשות על סגירת ארון התקשורת, נורות לד שמשוות לנתב מראה של עב"מ, או שילוב של צבעי שחור ואדום. קבלו את Fritz!Box 5530 במראה ספרטני שנועד בדיוק לעובי ארון תקשורת דירתי סטנדרטי מקבלן.

חומרה

מי לא אוהב לחסוך כסף? מסתבר שה- 5530 חוסך לא מעט:

בשונה מיצרני נתבים אחרים, הוא כולל בתוכו גם GPON (Gigabit symmetric optical network) ו- SFP מובנים בתוכו, שתואם לתשתיות של בזק, ובקרוב גם של פרטנר וסלקום. בנוסף, כשבזק ישיקו בשנה הבאה את האינטרנט במהירות של 10 ג'יגה עם רכיב ה- XGS-PON (10 gigabit symmetric passive optical network), תשמחו לגלות שה-5530 תואם גם לו.

למי שהמונח XGS-PON אינו מוכר לו, אזי מדובר בתקן מעודכן של GPON. רשתות סיבים אופטיים של PON מוגדרות בתקנים שונים, כאשר אחד ההבדלים הוא רוחב הפס המרבי. עם XGS-PON, ניתן להשיג קצבי נתונים של עד 10Gbit/s בהעלאה ובהורדת תכנים, מה שהופך אותו לפס רחב משמעותית מקודמו, והכל על אותו הסיב שכבר מושחל בביתכם.

בנוסף, בעידן בו יש לנו בבית מחשבים שולחניים, לפטופים, קונסולות משחקים, טאבלטים וסמארטפונים מרובים, שמחתי לגלות שהמכשיר קטן המימדים הזה מצויד גם ב-Wi-Fi 6. זה אמנם לא Wi-Fi 6E שנתבים אחרים כבר כוללים אותו, או Wi-Fi 7 שכבר הוכרז, ועדיין מדובר בשיפור משמעותי ביחס ל- Wi-Fi 5.

התקשורת האלחוטית בו כוללת כבר Wi-Fi 6, והוא מאפשר יצירת רשת MESH בבית רחב ידיים, באמצעות צירופו של ה- Fritz! Repeater 1200AX.

הוא מעוצב בצורת מלבן דקיק, 21 על 12 ס"מ, ועוביו נע בין 2.5 ל-4 ס"מ, בקיצור בול לארון תקשורת דירתי סטנדרטי. לכן, גם אם תחליטו שלא להציבו על שולחן, יהיה ניתן להצניעו בקלות. כלל החיבורים שלו נמצאים רק בצד אחד, ולכן ניתן להציבו בקלות גם על צידו.

Fritz!Box 5530

Fritz!Box 5530

בראשו נמצא 5 חיווי לד שמאירים בצבע בהתאם לפעולתו התקינה:

  • Power/Fiber: דלוק כשיש סיגנל אינטרנט. מהבהב כשהאינטרנט לא מחובר

  • WLAN משולב לחצן: דולק כאשר ה- Wi-Fi פעיל. ניתן לכבות ה- Wi-Fi בלחיצה עליו

  • DECT: לחיבור טלפון תומך

  • Connect/WPS: נועד לחבר מכשיר חדש ברשת כדוגמת רכיב ה- MESH מדגם AX1200

בגבו נמצא את החיבורים הבאים:

  • כניסה LAN אחת התומכת במהירות 2.5 ג'יגה

  • שתי כניסות LAN במהירות 1 ג'יגה

  • חיבור לטלפוניית DECT – מכיוון שאין לי טלפון מסוג זה, לא בחנתי אותו בסקירה זו.

בעידן בו מכשירים רבים כ"כ כגון טלוויזיות, מחשבים ואפילו רמקולים חכמים, מאפשרים חיבור פיזי לכבל רשת, נראה שההיצע שכולל רק שלושה חיבורי LAN יגרום לחלקנו להידרש להוספת מתג (switch).

החיבורים מרוכזים כולם בגב הנתב

החיבורים מרוכזים כולם בגב הנתב

בשונה מהמתחרים, אין לו כניסות USB. אבל כפי שהבנתם, כוחו בפשטות השימוש ובתקן ה-Wi-Fi 6, המסוגל לנתב אלחוטית בו זמנית בתדר ה- 2.4 וה-5 ג'יגה. בנוסף, הוא תומך ב-2x2 MU-MIMO שמאפשר לנתב לתקשר עם מספר מכשירים בו זמנית. כך מצטמצם פרק הזמן שכל מכשיר צריך לחכות לאות ומאיץ דרמטית את הרשת. בהתחשב בכך שבבית ממוצע יש למעלה מעל ארבעה מכשירים שמחוברים לאינטרנט בו זמנית, MU-MIMO אמור לשפר את חווית הגלישה ב-Wi-Fi.

הוא תומך חיבור מקביל ל-2 תדרים שמסוגלים לתמוך יחדיו בתעבורה מקסימלית של 3,000Mbps:

  • 600Mbps בתדר 2.4 ג'יגה הרץ
  • 2,400Mbps בכל אחד משני תדרי 5 ג'יגה הרץ

חיבור ראשוני אצל ספק האינטרנט

אם תרכשו את ה-Fritz!Box בטרם תחוברו לאינטרנט בסיבים, טכנאי הבזק שיגיע אליכם יגלה שהעבודה שלו מאד פשוטה:

בגב הנתב כתוב המספר הסידורי של ה- GPON המורכב מ-12 ספרות, ונקרא גם Modem-ID. הטכנאי רושם אותו ברשת, מחבר אליו את הסיב ישירות, וזהו! שומעים את הגלינג גלינג? הרגע חסכתם 100 ₪ על ממיר סיב + 180 ₪ על SFP.

חיבור של הסיב ישירות לנתב, ללא צורך במתאמים

חיבור של הסיב ישירות לנתב, ללא צורך במתאמים

במידה וכבר יש לכם אינטרנט בסיבים ואתם רוצים להפסיק לשלם על הנתב שאתם שוכרים מבזק עם Fritz!Box 5530, אתם צריכים להרים טלפון ל-166 בבזק. בקרוב גם בפרטנר ובסלקום:

  • להגיד להם שאתם מחליפים הנתב ל-Fritz!Box: המוצר מאושר אצלם.

  • להקריא להם את המספר הסידורי של ה- SFP ב- Fritz!Box

  • לנתק את הסיב מהנתב של בזק ולחברו ישירות ל-Fritz!Box וזהו!

תחזירו הנתב לספק האינטרנט ותפסיקו לשלם על הנתב שלהם.

התקנה

ההתקנה של 5530 קלה ופשוטה ביותר. ניתן לבצע זאת באמצעות הדפדפן בכתובת http://fritz.box. לאחר הכניסה מתגלה לכם ממשק פשוט וידידותי ביותר. סיסמת הגישה הייחודית כתובה בתחתית הנתב.

מסך הפתיחה לנתב

מסך הפתיחה לנתב

מיד לאחר חיבור הסיב לנתב, ניגשים לתת לשונית "Acount Information" שם מזינים שם משתמש וססמת חיבור לספק האינטרנט, והחיוג מתבצע מיידית.

התחברות מהירה ביותר

התחברות מהירה ביותר

את סטטוס החיבור תוכלו לנטר בלשונית Online Monitor ולצפות בנתונים סטטיסטיים כגון משך זמן החיבור ונפח העברת נתונים.

מסך ניטור החיבור

מסך ניטור החיבור

בחיבור הראשוני לנתב, תידרשו להחליט האם לבחור את "קומת" ה-IP שכבר מותאמת למכשירים ברשת הנוכחית שלכם, או להותיר בברירת המחדל 192.168.178.1 של הנתב. תריצו בדיקת חיבור וההתקנה מושלמת. מבחינת הצפנה, הוא תומך גם בתקן האחרון WPA3, שזה כמובן מבורך.

מסך ניהול המשתמשים המחוברים לנתב

מסך ניהול המשתמשים המחוברים לנתב

תוכלו לבחון את עומס המשתמשים לאורך היום, לפי תדר, 2.4 או 5 ג'יגה הרץ.

ניטור עומס לפי תדר Wi-Fi

ניטור עומס לפי תדר Wi-Fi

בנוסף, תוכלו לנטר את סטטוס החיבורים הכולל של הנתב במסך Diagnostics.

לשונית דיאגנוסטיקה

לשונית דיאגנוסטיקה

אפליקציה

אפליקציית FRITZ!OS מהווה ממשק משתמש פשוט שעוזר למשתמש לנהל בקלות את תכונות הנתב ומה שמתחבר אליו, באמצעות תפריט דומה לזה הקיים בדפדפן. מכיוון שהמידע בדפדפן מרווח יותר, בחרתי להציג את צילומי המסך ממנו. הממשק אינו כולל תמיכה בעברית.

רשת לאורחים

במקום לשתף אורחים ברשת המקומית, תוכלו להגדיר להם באמצעות האפליקציה או הדפדפן, רשת לאורחים, כולל אפשרות לשתף את שמה ואת הסיסמא. בכל פעם שאתם משנים את הססמא, הנתב מייצר שיקופית צבעונית עם QR CODE שכולל את פרטי החיבור, במידה ותרצו לשתף עם אחרים.

ניהול רשת לאורחים

ניהול רשת לאורחים

הממשק בדפדפן

באמצעות הממשק ה-Web בדפדפן, ניתן לשלוט באופן מלא בתכונות הנתב, בממשק, לצפות באחוז השימוש הנוכחי במעבד ובזיכרון שלו, ואפילו לבדוק את התעבורה מהם ואליהם בזמן אמת.

ניטור עומס על מעבד הנתב

ניטור עומס על מעבד הנתב

פאנל ייחודי יאפשר לכם לחבר התקן Repeater שיפעל ב-MESH עם הנתב, ויגדיל את טווח ה- Wi-Fi גם לקומה אחרת בבית.

ניטור מגדיל הטווח

ניטור מגדיל הטווח

בממשק הראשי תוכלו לבחון את סטטוס החיבורים בנתב, ולראות את המכשירים המחוברים.

בעלי בתים רחבי ידים או עם מספר קומות, ישמחו לגלות שהנתב גם תומך בחיבור מגדיל טווח (Repeater) מדגם AX1200 של Fritz!Box, כך שיפעלו בתצורת Mesh עימו, וירחיבו את כיסוי ה- Wi-Fi בחללים השונים.

Repeater 1200AX

Repeater 1200AX

תוכנת הנתב מתעדכנת באופן פשוט ומהיר, והיצרן מבליט את העובדה שהוא מוציא עידכונים באופן תדיר.

ביצועים

זהו לב העניין. ביצועים. נזכיר שפרט לחיבור ה- LAN האחד שתומך ב- 2.5 Gpbs, שני חיבורי ה- LAN הנוספים תומכים 1Gbps.

מכיוון שאני מכיר את גבולות הרשת הביתית שלי, ומודע גם לאזורים עם קליטה גבולית, החלטתי לאתגר את ה-Wi Fi בנתב ה- Fritz!Box עם חומרה מגוונת:

תומך Wi Fi 6

תומך Wi Fi 5 ג'יגה

תומך רק Wi Fi 2.4 ג'יגה

תומך כרטיס רשת 1Gbe

Galaxy S22 Plus

Galaxy S10 Plus

Iphone 13 Pro Max

מחשב שולחני

Galaxy A73

Levono X13

 

 

 

מבחינת תקינות החיבור, כל המכשירים תומכי Wi Fi 6 אכן התחברו לראוטר בתקן זה, ושמרו על החיבור לאורך זמן. נזכיר שהחיבור ל- Wi Fi 6 מבוצע בעצם לתדר ה- 5 ג'יגה הרץ של הראוטר, אבל בפרוטוקול שונה מהרגיל, ולכן להתקן שיחובר לראוטר ב- Wi-Fi 6 תוצמד הספרה 6 לאייקון החיבור.

 תומכי Wi Fi 6

בחנתי את עוצמות הסיגנל של Wi-Fi 2.4 ו- 5 ג'יגה הרץ, כתלות במרחק מהנתב ובעצמים שמפרידים ביניהם. התחלתי במדידה קרוב מאד לנתב, במרחק של כ- 5 מטרים עם קיר אחד מפריד, ובמרחק של כ- 10 מטרים עם שלוש קירות בלוקים שחוצצים ביניהם. התוצאה היתה מעניינת ביותר.

בקרבת הנתב:

  • תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ היתה על ממוצע של 92-96%.

תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ היתה על ממוצע של 92-96%.

  • תדר ה- 5 ג'יגה הרץ היה על תוצאה ממש זהה של 96%.

5 ג'יגה הרץ היה על תוצאה ממש זהה של 96%

 

עברתי לבחון את הקליטה במרחק ל כ- 5 מטרים מהנתב, עם קיר בלוקים אחד שמפריד ביניהם.

  • תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ נחת לממוצע של כ- 40%.

תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ נחת לממוצע של כ- 40%.

  • תדר ה- 5 ג'יגה הרץ ירד ל-36%

תדר ה- 5 ג'יגה הרץ ירד ל-36%

במרחק של כ- 15 מטרים עם שלושה קירות בלוקים, הסיגנל צולל עוד יותר.

  • תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ נחת לממוצע של כ- 20%.

תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ נחת לממוצע של כ- 20%

  • גם תדר ה- 5 ג'יגה הרץ ירד ל-20%

גם תדר ה- 5 ג'יגה הרץ ירד ל-20%

מבדיקות אלו ניתן להסיק שה-Fritz!Box 5530 לבדו מתאים לדירת מגורים במידה ומציבים אותו ככל שניתן במרכז הדירה. במידה ותרצו ליהנות ממנו בדירה רחבת ידיים, או בבית קומות, כדאי לשלבו עם Repeater מדגם 1200AX של !Fritz.

סיכום

במחיר של 770 ₪ לפני מבצעים, הנתב Fritz!Box 5530 מהווה פיתרון משתלם במיוחד למי שרוצה להתחבר לסיבים של בזק, ובקרוב גם של פרטנר וסלקום, על תשתית בזק, במינימום עלות לאורך זמן. הוא קומפקטי במיוחד, בעל ממשק פשוט לניהול, ובמקביל מהיר ויציב בצורה בלתי רגילה. הממשק אמנם לא תורגם לעברית, ועם זאת הוא מספק את כל שצריך משתמש ממוצע. אמנם אין לו כלל חיבורי USB, ורק 3 יציאות LAN, אולם אחת מהן במהירות מקסימלית של 2.5 ג'יגה-ביט. תוסיפו לזה את ה- GPON שכלול במחיר הנתב, וקיבלתם עיסקה כידאית במיוחד.

בעלי בתים מרובי מכשירים מחוברים, עם דרישות תעבורה תובעניות במיוחד, עשוים לפזול לנתבים עם רוחב פס אלחוטי גדול יותר, אולם בעלי דרישות תעבורה ממוצעות יכולים בהחלט לראות בו מועמד פוטנציאלי.

מחיר: 770 ₪

אחריות: 3 שנים

יבואן: CD-ROM

 

מעבר לתגובות בפורום