בזק מציגה את מפת הדרכים לאינטרנט מהיר עד 25 גיגה - סיכום מסיבת עיתונאים
חברת בזק, ערכה היום מסיבת עיתונאים בה הציגה את מפת הדרכים הטכנולוגית של החברה לשנים הבאות, והכריזה על שיתוף פעולה עם חברת נוקיה העולמית, במטרה לספק קצבי גלישה שטרם נראו בישראל.
מרכז המבקרים של בזק בחולון
ראשון הנואמים היה רן גוראון, מנכ"ל בזק, שהכריז שהמהלכים שבזק מציגה כעת חושפים את מפת הדרכים לעידן המולטי גיג (Multi Gig), עם קצבי גלישה שוברי שיאים שיתמכו בשירותים שאנחנו אפילו לא יכולים לדמיין היום. גוראון חשף שבזק הגיעה לקצב גלישה של עד 25 ג'יגה בניסוי מעבדה מוצלח שקיימה עם חברת נוקיה העולמית, שנציגיה נכחו באירוע. מהירות שיא זאת הושגה בתשתית הסיבים הקיימת של בזק.
בנוסף, ציין שבזק ערוכה לתקן Wi-Fi 7 שיושק בתחילת 2024 ויוטמע בציוד הביתי שתשיק. עם ה- Wi-Fi 7 נערכת בזק לאספקת מהירות של 10 גיגה כבר בשנת 2024, תוך הטמעת ה- XGPON שמספק קצבי גלישה של עד 25 ג'יגה.
רן גוראון, מנכ"ל בזק
לדברי גוראון, הפריסה של הסיבים שמוטמנים כיום באדמה, תספק את צרכי השוק גם ל-100 השנה הקרובות, כי על סיב כזה ניתן להעביר מידע כמעט אינסופי. את האור שעובר על הסיב אפשר לפרוס לפרוסות ולקודד וכך להעביר מידע אינסופי.
המטרה שמוליכה את השינויים הטכנולוגיים שמשיקה בזק
קצב העברת הנתונים יהיה תלוי משלב זה בשיפורים הטכנולוגיים שיוטמעו בציוד הקצה האלקטרוני שישודך לסיבים בצד הספק ובצד הלקוח. ה"רעב" לרוחב פס הוא אינסופי, בזק פועלת להחליף את רשת חוטי הנחושת ברשת סיבים, וזהו תפקידה לאפשר את הפיתוחים העתידיים להתרחש ולהטמיע אותם. אם לפני עשרות שנים הושק האינטרנט המהיר, לאחריו ה- NGN ולאחרונה הסיבים, הרי שבעתיד הקרוב מאד יושק ציוד הקצה החדש שיאפשר מיצוי טוב יותר של הסיבים הטמונים באדמה, ה- Multi Gig.
מפת הדרכים של בזק בעולם האינטרנט
בזק מצטרפת לחברות התקשורת בעולם שכבר עובדות על הטמעת מהירויות שיא בתשתית הסיבים הקיימת, ומציבה לראשונה רף לספק ללקוחותיה מהירות של 25 ג'יגה בייט לשניה בשנת 2027.
טלי פולג, סמנכ"לית השיווק של בזק ציינה שמחקרים שביצעה בזק מראים כי בנוסף על דרישה לקצבי גלישה גבוהים, הלקוחות מעוניינים בחווית גלישה טובה יותר בבית, כלומר אינטרנט יציב וגלישה רציפה בכל חדרי הבית.
מגוון היישומים שמגדיל הדרישה לרוחב פס גדול יותר
לדבריה, בזק נערכת כבר היום להשקת הדור הבא של האינטרנט, מבחינת קצבי גלישה גבוהים יותר, בשילוב עם ציוד קצה משופר בבית הלקוחות, במטרה לאפשר ללקוחות חווית גלישה אלחוטית רציפה בכל הבית. השילוב של פריסת סיבים מוגברת שבזק עורכת בישראל, עם קצבי גלישה מהירים במיוחד בבית, יאפשרו לבזק להמשיך ולהוביל את שוק התקשורת בישראל.
טלי פולג, סמנכ"ל השיווק של בזק
מני ברוך, סמנכ"ל הטכנולוגיות של בזק ציין שבזכות רשת הסיבים הרחבה של בזק שפרוסה ברחבי המדינה, יכולה החברה גם להכריז על קפיצות מדרגה בתחום האינטרנט בישראל. לדבריו, בזק נמצאת כעת בפריסה הרחבה ביותר בישראל, ומטרתו להמשיך ולפרוס בקצב מהיר כך שעד סוף שנת 2023 תגיע בזק ל-2 מיליון משקי בית.
מני ברוך, סמנכ"ל הטכנולוגיות של בזק
מני הציג את מפת הדרכים של בזק בשלושה היבטים:
- התשתית: אם כיום אנו מכירים את ה- GPON שמספק קצבים של עד 2.5 ג'יגה בייט לשניה, הרי שבשנת 2024 תשיק בזק את ה- XGPON שיאפשר קצבים של עד 10 ג'יגה, ובשנת 2027 צפוי להיות מושק ה- 25G PON שיספק מהירות של 25 ג'יגה.
מפת הדרכים הרב שנתית של התשתית
לדבריו, על מנת להטמיע טכנולוגיה חדשה, היא אמורה להיפגש עם המציאות בתשתית הקיימת של חברות התקשורת. את הצומת הקריטית הזו עברה הטכנולוגיה החדשה בהצלחה, מכיוון שבימים אלה סיימה בזק ניסוי מעבדתי בשילוב חברת נוקיה, בו הודגמה בציוד של בזק מהירות מקסימלית של 25 ג'יגה בייט לשניה. לדבריו, לבזק היה חשוב מאד לודא שתשתית הסיבים שבזק מניחה כיום באדמה אכן מסוגלת לספק את הקצבים האולטרה-מהירים שחברות הטכנולוגיה כמו נוקיה, מציעות, והדבר אכן הוכח בניסוים שערכה. בזק אמנם אינה יכולה לחזות את האפליקציות שידרשו את המהירויות האדירות הללו, אולם כל יישום כזה בודאי יבקש שיהוי נמוך, אמינות, יציבות וקצבים מהירים במיוחד.
- ה- Wi-Fi: מכיוון שרוב הציוד שמתחבר בבית שלנו עושה זאת בחיבור אלחוטי, פיזור הקליטה באופן הומוגני בבית הופך לאתגר מאד משמעותי. לדבריו, תקן ה- Wi-Fi 7 החדש אמור לשנות את כללי המשחק: התוספת של תדר 6 ג'יגה הרץ, הרחבת רוחב הפס מ- 160 ל-320 מגה הרץ, והמעבר ל-3 תדרים מרווחים יותר, מאפשר ניתוב חכם יותר ושימוש בו זמנית במספר תדרים, במקום בחירה של ציוד הקצה בין התדרים בו ישתמש. רבים אינם מודעים לכך, אולם לעיתים קרובות הסיבה לשיהוי בתגובה של ציוד שמחובר לרשת ב-Wi-Fi, נקרא Resource unit. מדובר בהמתנה של המכשיר שלכם כדי לפרוץ לשידור.
יתרונות Wi-Fi 7
ברוך הציג את מפת הדרכים של ה- Wi-Fi, לפיה אם כיום קצב העברת הנתונים המירבי הוא כ- 9 ג'יגה בייט לשניה, הרי שבשנת 2024 בה תשיק בזק אינטרנט במהירות 10 ג'יגה, ותטמיע את ה-Wi-Fi 7, יגבר רוחב הפס בבית ל- 46 ג'יגה, כלומר פי-4 ממה שאנו מכירים כיום. ב- Wi-Fi 8 שצפוי ב- 2027 צפוים גם חידושים, אולם לא מהותיים לקהל הרחב כמו במעבר ל-Wi-Fi 7.
מפת הדרכים של ה- Wi-Fi אותה חוזה בזק
- ציוד הקצה. ככל שספקיות התשתית משקיעות יותר בפריסת סיבים וטכנולוגיה שתנגיש יותר את המהירויות הגבוהות הללו למשתמש, ביתו של לקוח הקצה הופך להיות חוליה מאד מהותית שעלולה להחליש את התוצאה הסופית. כדי להנגיש את ה- Wi-Fi 7 בבית הלקוח, מציגה היום בזק את נתב האינטרנט החדש Be Multi Fiber (Be3), שיתמוך ב- Wi-Fi 7 ויאפשר גלישה אלחוטית בקצב של 10 ג'יגה. הסיבה לכך שההשקה של ה- Be Multi Fiber תגיע רק בשנת 2024, היא מכיוון שטרם השלמו מהלכי התקינה הסופיים שמאפשרים השקתו בישראל, ולכן השימוש בו כאן אפשרי כיום רק במסגרת ניסויים טכנולוגיים. המטרה של בזק היא שהנתב החדש יאפשר את הקפיצה הגדולה באינטרנט האלחוטי הביתי.
הנתב החדש יאפשר קליטה איכותית יותר, תמיכה במספר רב יותר של מכשירים מחוברים לרשת בו זמנית, הגנת סייבר, והבשורה העיקרית - ותמיכה בגלישה אלחוטית בבית הלקוח בקצב של עד 10 גיגה באמצעות תמיכה ב- XGPON.
יתרונות Be Multi Fiber
טכנולוגיית Wi-Fi 7 המוטמעת בנתב החדש תכלול תדר נוסף וחדש של 6 ג'יגה הרץ המאפשר מעבר מ-2 תדרים צפופים ל-3 תדרים מרווחים יותר. כמו כן, הנתב יכלול חיבור אוטומטי וחכם המבצע אופטימיזציה בין הערוצים הפנויים והקרובים ביותר למכשיר ואפשרות לשידור בשני תדרים בו זמנית תוך בחירה בתדר הטוב ביותר, כך שתתאפשר תקשורת רציפה ויציבה במעבר בין החדרים.
לסיכום מפת הדרכים שרואה בזק תשלב בין עליה במהירות אינטרנט, פרוטוקול Wi-Fi מתקדם יותר, והחלפת הנתב לחדיש יותר .
מפת הדרכים הטכנולוגית
בשלב השאלות, ציין מנכ"ל בזק שהחברה מעכבת את ההטמעה של מהירות 10 ג'יגה עד לאחר שניתן יהיה גם להשיק בישראל גם את ה-Wi-Fi 7, שיימצה את הפוטנציאל של ה- 10 ג'יגה גם בגלישה אלחוטית בתוך הבית.
הפניתי למנכ"ל בזק את השאלות הבאות:
-
מדוע בזק מונעת מלקוחות קצה להשתמש ב- GPON שרכשו בשוק הפרטי, ולא בבזק סטור, באמצעות ניתוק קו האינטרנט שלהם. ציינתי בפניו שהדבר מפורסם באופן גלוי בפורומים, ושאלתי האם גם ב- XGPON תמשיך בזק לחסום לקוחות קצה מלרכוש אותם בשוק הפרטי. מנכ"ל החברה ענה שלא ידוע לו על מניעה שכזו ושמדיניות בזק היא לאפשר ללקוחותיה שימוש בציוד קצה.
-
מכיוון שבאירוע היום הכריזה בזק על שאיפתה לפרוס את הסיבים בכ-2 מיליון בתי אב, שאלתי אותו מהו אחוז הבתים הפרטיים בו בזק פרסה את הסיבים. גוראון ענה שהבתים בישראל מתחלקים לערך חצי בחצי, בניה רוויה מול צמודי קרקע. בזק התחייבה לכסות כ-85% ממדינת ישראל בסיבים, עד שנת 2026-2027. בכל איזור סטטיסטי בו התחייבה בזק לחבר את התשתית, היא מחויבת לעשות זאת עד הבית האחרון, כולל בניה חדשה. לדבריו, הוא אינו יודע את החלוקה המדויקת, אולם סביר להניח שכשני שליש מהפריסה היא לבניה רוויה, וכשליש לבתים צמודי קרקע.
הדגמות
בתום המצגות, עברנו להצגת הטכנולוגיה בפועל באמצעות ניסוי. מאחר ולא נמצא כיום ציוד קצה כדוגמת סמארטפון או מחשב, שיודע לעבד מהירות של 25 ג'יגה בייט לשניה, נאלצה בזק להוציא מהמעבדות את ציוד הבדיקה שלה שמדמה את המחשב והיישומים.
המערכת בנויה מצב"ק (ציוד בדיקה) אחד שמשדר ואחר שקולט. מכיוון שבבזק מעוניינים לבחון את התעבורה באופן לא סטרילי, משתתפת בניסוי גם תנועה מלקוחות שיש להם GPON בקצבים נמוכים יותר, ודרך מפצלים שקיימים ברשת. במעבדה אמנם יש מערך הרבה יותר גדול שמדמה את התעבורה המורכב וכולל את המגוון הרחב של הציוד שפרוס על ידי בזק ברחבי הארץ, אולם בניסוי שהוצג כאן, המודל מצומצם יותר. עד כה, כל הניסוים שבוצעו בתנאי המעבדה הוכתרו בהצלחה, וזו הפעם הראשונה שבזק מציגים אותה לעיתונאים.
המיכשור בעזרתו בוצע הניסוי
מיד לאחר הכנסת ה- XGPON של ה- 25 ג'יגה, ניתן היה לראות במחוג מהירות של 23.7 ג'יגה.
הניסוי בו הוצגה מהירות תעבורה של כ-24 ג'יגה בייט שניה
בהזדמנות זו הוצג נתב ה- Be Multi Fiber. מדובר בנתב גדול באופן משמעותי מהנתב הנוכחי של בזק. יש לו כניסת WAN של 10 ג'יגה, SFP של 10 ג'יגה לחיבור מחשב במהירות שיא של 10 ג'יגה, וארבע יציאות של 1 ג'יגה. כששאלתי מיהם היצרנים של ה- Be Multi Fiber, נענתי שקיימים שני יצרנים לנתב: Heights Telecom, ו- Sagemcom.
נתב ה- Be Multi Fiber החדש, לצד הנתבים הוותיקים
במענה לשאלתי מדוע לבחור בשני יצרנים לאותו הנתב, והאם מדובר במוצר מדף שלהם, ענה סמנכ"ל הטכנולוגיות שהשילוב בין שני היצרנים לאפשר לבזק לקבל מוצר טוב יותר ומהר יותר, ולהפחית סיכונים, ושאין המדובר במוצר מדף, אלא במוצר שהותאם לדרישותיה של בזק ברמת האפיון והעיצוב.
יציאה אחת של 10 ג'יגה לצד 4 יציאות של 1 ג'יגה
לסיום האירוע, הציגה בזק לראשונה בישראל נתבים של Heights Telecom שהשבבים שלהם יוטמעו ב- Be Multi Fiber של בזק, על מנת להדגים תעבורה אלחוטית מהירה במיוחד. במהלך הניסוי שבוצע באופן חי, בתוך מספר שניות הודגמה תעבורה במהירות 7.77 ג'יגה בייט לשניה.
הדגמת תעבורה במהירות של 7.7 ג'יגה בייט לשניה ב- Wi-Fi 7
נזכיר ש- Wi-Fi 7 אמור לתמוך בתעבורה של עד 46 ג'יגה בייט לשניה.
ציוד ההדגמה של Wi-Fi 7
ולנו נותר רק להמתין למהפכת התעבורה הצפויה בשנת 2024!