אני חושב שזה מעניין כי יש כאן שני ערוצים שזורמים במקביל: וויכוח על מה יותר טוב, ובמקביל, שיח על טעם אישי.
אני חושב שהויכוח מה יותר טוב הוא תפל קצת, כי זה כמו על הבדלים בין כבלים, אבל דווקא בטעם האישי אני מוצא יותר ענין.
מעניין אותי איך אנשים נמשכים לדברים שונים. איך טעם מתפתח בכיוון אחד או אחר שלא בכלל.
למשל, יש כאלו שלעולם יעדיפו הגברה מנורתית מעוטת ואטים ורמקולים נצילים פצצות. ידברו בשיבחן של השקיפות והדינמיות. ואני, לא יכול לסבול את הסאונד הזה. נשמע לי תמיד חלול. כמו לדחוף את הראש לתוך קונכיה. אבל אי אפשר להתווכח על האיכויות האובייקטיביות שלו.
(זהירות ארוך מאוד, חולה במיטה ויש זמן..)
זו באמת סוגיה מאוד מעניינת ופילוסופים, מדענים ופסיכולוגים עוסקים בה באופן די אינטנסיבי יותר מ 2500 שנה (פילוסופים מתקופת יוון העתיקה)
הפסיכולוגים והמדענים כמובן הרבה פחות.
היה לי מרצה מקסים לפילוסופיה שתמיד הביא כדוגמא את ״הקוסקוס של אמא שלו״ זה הקוסקוס שעיצב לתמיד את הטעם שלו בקוסקוס, לא דווקא בחיפוש אחר קוסקוס זהה, אלא בבניית קריטריוני טעם אישיים שתמיד אומדים את הקוסקוס שמולו ומבצעים שיפוט טעם על בסיס אותו ״קוסקוס של האמא שלו״ (תוסיפו מבטא מרוקאי צרפתי כבד ביותר).
כך נטען שקורה גם בשיפוטי טעם אחרים, ויזואלים, סונים וכולי לגבי החברה האנושית.
אפשר להניח שחוויות מוסיקליות מתמשכות, או משמעותיות מהעבר בונות את הטעם, גם במובן של רצון להרחיק משם עקב נסיבות שליליות (נגיד אמא שהיא טבחית גרועה מאוד). נסיון שלעיתים הוא רק תעתוע ובפועל הנטיה הנפשית שלנו היא בד״כ לשחזר דפוסים מגיל מוקדם.
בתוך חברה קטנה או גדולה או ענקית (גם הפורום חברה, או קבוצת חברים קרובה) מתפתחים גם קריטריוני טעם כלליים, שהם אומנם לא אובייקטיבים אבל בשיח אסתטי (שיפוט טעם) השאיפה היא להגיע להסכמות רחבות ככל האפשר כדי לקיים שיח בעל מובן ומשמעות. למשל
יהיה קשה למצוא אדם מערבי שיתכחש ליופי של ג׳יג׳י חדיד.
ההסכמות האלו מתערבבות בחוויות האישיות ויוצרות הכלאה שמולידה שיפוט טעם פרטי, שבו מעורבים גם חוויות רגשיות שאינן מהתחום הנידון, או מסוגלות רגשית, אינטיליגנציה רגשית וגם אינטילגנציה כללית שיש להן השפעה על היכולת של המאזין לצורך העניין לאהוב ולהעריך חוויות אסתטיות מורכבות ולהתרגש מהן.
גם השכלה וידע מאותו תחום אסתטי, או תחומים משיקים גורמים בד״כ לשינוי הטעם ולהפיכתו למורכב ומה שאוהבים לכנות אנין.
כמובן על כל כאשר מבצעים בחירה ברכיב מסויים נוסף המימד של השיוך החברתי, הפוזיציה החברתית, שיקולים כלכליים, אינטרסים ושאר גורמים שאינם שיפוט טעם לכן אני אתעלם מהם.
זה על טעם באופן כללי.
לגבי אנלוג/דיגיטל טרנזיסטור/מנורות אפשר להקיש ממה שכתבתי, למקרה הספציפי הזה.
אומנם זה ארוך לפורום, אבל זה לא מגרד אפילו את קצה הנושא שמתן העלה..