רגע של עברית

TakeOne

חבר משקיען
מעורבות
865
נקודות
113
קשה לא להסכים עם גיא ,שעברית הייתה שפה מתה במשך אלפיים שנות גלות וכמעט בלתי אפשרי לשקם במאה שנות היסטוריה חדשה את הבור,שנוצר ביחס לשפות מודרניות עם סיפרות מפוארת כמו אנגלית,צרפתית,רוסית,איטלקית,ספרדית.דור צעיר של "עם הספר" כבר מזמן הפסיק לקרוא ספרים ורוב הזמן עסוק ברשתות חברתיות. ליבי עם שומריי השפה הגבוה,אבל כאן פורום אודיו ולא חוג לספרות ועדיף להתרכז במהות של התחביב ולא בתיקון טעויות כתיב,אפילו אם זה מנקר למישהו את העיניים וגורם לנדודיי שינה וזאת דעתי.

כל מקום הוא מקום ראוי וחשוב לתיקון השפה ולתיקון מי שטועים בה, ועל אחת כמה וכמה אם מדובר במדיום שמגיע לקהל רחב. תיקון שפה צריך להינתן על ידי המתקן, ולהתקבל על ידי מי שמתקנים אותו, לא כ"הערה" או התנשאות, אלא כהזדמנות ללמידה. כאן לדעתי רובנו מפספסים. לוקחים את התיקון כהערה אישית ונעלבים.

אתה מוכן לקבל בהבנה נגן או זמר שמזייף?
אתה מוכן לקבל בהבנה מכשיר אודיו שנשמע לא נכון ומעוות את המוזיקה?
בהנחה שלא, מדוע אתה מוכן לקבל מי שמדבר לא נכון?
מדוע כשמדובר בשפה שלך, בתרבות שלך, אתה מוכן להתפשר?

שפה נכונה זו לא התנשאות ולא תכונה מולדת. לומדים את זה, ובדרך כלל מתיקונים. אמי ז"ל תיקנה אותנו לאורך כל שנות הילדות וכך למדנו לדבר עברית נכונה. אני מתקן את הבנות שלי ואת מי שעובדים סביבי ואני מקבל בהערכה רבה את מי שמתקנים אותי (וזה קורה לא מעט).

gayle

אוהב את התחום
מעורבות
12
נקודות
18
ענווה זו מילה חשובה.
לא קורין גדעון ולא אתם: למה אתם חייבים להפסיק לתקן לאחרים את העברית - איך לא להיות בומר - הארץ (haaretz.co.il)

מבטיח לכם שניתן למצוא שגיאות, חיבור, לשון, דקדוק וכתיב, בכל אחת ואחת מההודעות שלכם.

למה

חבר משקיען
מעורבות
837
נקודות
113
אתה צודק בכל מה שכתבת,אבל אנחנו עדיין לא משדרים על אותו גל. לי לא מזיז,כאשר מתקנים אותי, אבל יש מספיק אנשים,שפשוט יפסיקו לכתוב ולהשתתף בדיונים מפחד ותחושת אי נעימות אם כל פעם יתקנו אותם וזה בעיניי פסול.;)

matanoosh

חבר משקיען
מעורבות
1,626
נקודות
113
מבין לליבם של המתקנים, וגם מבין את הצד שני.
אני גם חושב שזה מאד תלוי איזה טעויות עושים. יש טעויות שרואים שהם של עולים חדשים, יש טעויות שרואים שהן של חינוך רע, ויש טעויות שרואים שהן טעויות שנעשו בחופזה.

גם אני חוטא בפלצנות תיקונית, כמו שאני מניח שחלק מהוותיקים זוכרים, ואפילו משתמש בזה לעיתים כדי לנגח את מי שאני כותב לו. למדתי בשנים האחרונות שיש הרבה דברים שאפשר לשמור לעצמנו - דעות על אחרים נכללות בקטגוריה הזאת. ודעות על אופי / יכולת כתיבתם נכללות בקטגוריה של הקטגוריה.

במילים אחרות - כוסאומו, זה לא שווה את הזמן.

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113
לא כותבים כוסאומו כותבים "כוס אמק". ואם כבר, בשפה המדוברת משפרים ל-"כוס אמק ערס!"

סליחה כן? אבל לא התאפקתי.

AK1

חבר משקיען
מעורבות
2,943
נקודות
113
ראשית, לדעתי הפוסט הזה אינו שייך לדו-ערוצי. לכל היותר ל"מטבחון", אבל למעשה הוא עובר על חוקי הפורום. סעיף 9 כאן אומר:
9. שמור על שפה תקנית ואל תתקן אחרים
(אתה לא מורה), סלח לחברי פורום על שגיאותיהם ועל שגיאות הכתיב שלהם, אל תכתוב בפורום מה שלא היית כותב במכתב רגיל.

שנית, לדעתי הוא מיותר, לא מנומס ונזקיו גדולים על תועלתו. ריבוי פוסטים/תגובות מסוג זה עלול לגרום לאנשים שהדקדוק אינו הצד החזק שלהם להימנע מלכתוב, גם אם אודיו הוא כן צד חזק שלהם.

אני דווקא חושב שטוב להעיר וחשוב לתקן, מתוך רצון לשפר ובוודאי שלא מתוך ביקורתיות ושיפוטיות חלילה. כשמתקנים אותי אני מודה עך כך בנפש חפצה ובמלא הכנות ומקפיד לסגל את מה שלמדתי באותו רגע.
כשנתקלים בתיקון שפה, בוודאי כשהם נעשים פנים מול פנים, אין שום דרך לדעת מה מניעיו של המתקן, בין אם הם "תוך רצון לשפר ובוודאי שלא מתוך ביקורתיות ושיפוטיות חלילה" ובין אם מתוך נודניקיות, התנשאות, OCD, או כל סיבה אחרת, לאו דווקא חיובית.

למעשה, אם אתה מתחיל להתייחס למניעים, הרי אתה מזמין מצבים כמו שאדם דתי יתחיל להעיר לך על זה שאתה לא כותב 'בס"ד' כתחילת כל קטע שאתה כותב, או לא הולך לבית כנסת, או נוסע בשבת, או אוכל משהו חלבי בלי לחכות 6 שעות אחרי בשרי, ולא מפריד כלים וכו'. הרי מניעיו חיוביים בעליל (על פי צורת חשיבה זו), והוא רק מבקש ממך לכבד דברים שמקודשים לו אולי אפילו יותר משהשפה מקודשת עבורך.

אתה מוכן לקבל בהבנה נגן או זמר שמזייף?
אתה מוכן לקבל בהבנה מכשיר אודיו שנשמע לא נכון ומעוות את המוזיקה?
בהנחה שלא, מדוע אתה מוכן לקבל מי שמדבר לא נכון?
מדוע כשמדובר בשפה שלך, בתרבות שלך, אתה מוכן להתפשר?
אתה משלם ו/או מקדיש מזמנך לנגן ו/או זמר כדי שינגנו או ישירו בצורה מעוררת השראה, זו מהות קיומם עבורך בהקשר זה, וכנ"ל מכשיר אודיו, שמהות קיומו עבורך היא להישמע נכון ככל האפשר וללא עיוותים, ועל זה אתה משלם ומקדיש מזמנך.

אתה לא משלם ו/או מקדיש לזמנך למישהו שכותב באינטרנט כדי שיכתוב ללא שגיאות, וזו אינה מהות קיומו עבורך אלא התכנים שהוא כותב, למעט במקרה שהמהות שלך היא תיקון השפה ו/או שאר העולם.

שפה נכונה זו לא התנשאות ולא תכונה מולדת. לומדים את זה, ובדרך כלל מתיקונים. אמי ז"ל תיקנה אותנו לאורך כל שנות הילדות וכך למדנו לדבר עברית נכונה. אני מתקן את הבנות שלי ואת מי שעובדים סביבי ואני מקבל בהערכה רבה את מי שמתקנים אותי (וזה קורה לא מעט).
לאמך הייתה מחויבות הורית לחנך אותך, ולימוד שפה הוא חלק מזה. כנ"ל לך יש מחויבות הורית כלפי בנותיך. אבל אין לבלבל בין זה ובין חינוך אנשים בוגרים על ידיך. אין זה מתפקידך. אתה לא אמור להעיר למי שלא ביקש ממך שתעזור לו, כמו שאינך אמור להעיר לאנשים על הדרך שבה הם מתלבשים או כל דבר אחר שהם עושים שאינו פלילי או פוגעני ברמה אקטיבית, רק בגלל שזה לא מוצא חן בעיניך ויש לך שיפוטים פילוסופיים עליו, מוצדקים בעיניך ככל שיהיו.

נערך לאחרונה ב:

RanMoyal

חבר משקיען
מעורבות
1,146
נקודות
113
היי מאסטרו.

איך מזג האוויר היום בצפון?

מניח ששמת לב, שלא ממש טרחתי לתקן את כותרת השירשור שפתחתי (אגב, עניין אותך, יש לך תובנות ענייניות כלשהן...? ) וזאת למרות הטעות שטרחת להדגיש.

לא זכור לי שטרחתי אי פעם לתקן מישהו עת שהבחנתי באיזו שגיאה תחבירית כלשהי (מלבד בנותיי על ימין ועל שמאל) ביום יום, או ב-22 שנה שאני פעיל בפורומים בארץ ובחו"ל ולא זכור לי שאי פעם מישהו תיקן אותי, למרות שאנגלית איננה שפת האם שלי ואני כותב בה בשצף קצף.

כנראה עניין של נימוסים אירופאים/אמריקאים.

באופן אישי, אני מייחס לכך פחות משמעות וחשיבות, היות ולעיתים אנשים לא שמים לב, כותבים את הדברים בזמן העבודה, או באמצע מליון דברים אחרים, או אפילו בלהט רב, המונע מהם לעצור ולחשוב על התחביר.

מניח שלו הנושא היה ממש בוער בעצמותיך והיה מציק לך בעיניים, היית פונה אליי בפרטי במיידי ומבקש ממני לתקן את השגיאה ולא נותן לשרץ הזה לרוץ במשך 12 עמודים ו 220 הודעות , כי זה ממש מונע ממך להשתתף בשירשור ובנוסף, אתה חרד לקדושת השפה, או שמא, היית פונה לנמר ומבקש ממנו לחרוג מהתקנון הברור של הפורום, או בכלל פותח את השירשור עם דוגמאות תיאורתיות , רק על מנת להדגיש את חשיבות העניין.
מניח שלעולם לא נדע...:)

מכל מלמדי השכלתי.

רן

מאסטרו צפון

עוסק בתחום
מעורבות
53
נקודות
28
וואו (זה בקזחסטנית), בחיי שלא שיערתי שההערה הקטנה הזאת תחולל לה סערונת.
היו פשוט שני פוסטים צמודים עם שתי כותרות עם אותה בעיה, ונעצרתי על זה לרגע. לא יותר, לא פחות.
מכל מקום, התגובות כאן משקפות תהליך מעניין בחברה הישראלית: בצעירותי, לא רק שתיקוני לשון היו מובנים מאליהם בשיח הבינאישי והציבורי, אלא שהיו לא מעט תכניות רדיו שהוקדשו לכך, כולל ספרים, חוברות ופינות מיוחדות בעיתונים. אחרי הכל, היה מדובר בחברת מהגרים שהעברית איננה שפת אמם.
המעניין הוא שגם היום ישראל היא חברת מהגרים. שום דבר לא השתנה מהבחינה הזאת. מה שכן השתנה, בין השאר, הוא היחס לתיקוני הלשון האלה. יותר ויותר אנשים וקבוצות אוכלוסיה מגלים כמעט עוינות לתיקונים האלה.
עד כאן עובדות. מה הסיבות לכך? יש לי רעיון או שניים, אבל אנחנו פורום אודיו, אז אולי באמת נתמקד באודיו, גם אם, אישית, לא תמיד אני מבין מה נכתב.

AK1

חבר משקיען
מעורבות
2,943
נקודות
113
היו לא מעט תכניות רדיו שהוקדשו לכך, כולל ספרים, חוברות ופינות מיוחדות בעיתונים. אחרי הכל, היה מדובר בחברת מהגרים שהעברית איננה שפת אמם.
כל אלה מאפשרים לאדם בחירה חופשית להתעניין בנושא או לא.
הערות דקדוקיות כמו שלך נכפות עליו מחוץ להקשר השיחה.

המעניין הוא שגם היום ישראל היא חברת מהגרים. שום דבר לא השתנה מהבחינה הזאת. מה שכן השתנה, בין השאר, הוא היחס לתיקוני הלשון האלה. יותר ויותר אנשים וקבוצות אוכלוסיה מגלים כמעט עוינות לתיקונים האלה.
עד כאן עובדות. מה הסיבות לכך?
לפחות העובדה שזו פעולת כפייה, בה אתה מניח שמותר לך לחנך מישהו שלא ביקש ממך עזרה, ואין ביניכם יחסים מתאימים, כמו הורה/ילד או מורה/תלמיד, מתוך דברים שחשובים לך ולאו דווקא חשובים לו, באותה מידה או בכלל.

תשובה מפורטת יותר כאן.

נערך לאחרונה ב:

TakeOne

חבר משקיען
מעורבות
865
נקודות
113
עמיר, כהרגלך אתה "מעמיק" (חופר?) בנושא וקצת מתבלבל בין העיקר לתפל.
לא אמשיך בכך כי אתה יכול להקדיש לנושא עוד עשרות הודעות שלא תקדמנה דבר, רק אציין לסיום שניסיתי להבהיר בהודעות קודמות שלדעתי הבעיה הקשה היא בהתייחסות לפעולה של תיקוני שפה כאל התנשאות מחד גיסא ולכן גם התגוננות ותרעומת מאידך גיסא. ביום שבו אנשים יקבלו את התיקונים ברצון ובהבנה (כפי שהיה כאן בעבר וצדק שמעון כשכתב את זה), הכל אולי יראה אחרת. לצערי כשאתה כותב לשמעון "אתה מניח שמותר לך לחנך" אתה מוכיח לי (שוב) שהטיעון שלי היה נכון. אבל ניחא, אעצור כאן כי אחרת זה לא יגמר. שא ברכה.

AK1

חבר משקיען
מעורבות
2,943
נקודות
113
עמיר, כהרגלך אתה "מעמיק" (חופר?) בנושא וקצת מתבלבל בין העיקר לתפל.
לא אמשיך בכך כי אתה יכול להקדיש לנושא עוד עשרות הודעות שלא תקדמנה דבר, רק אציין לסיום שניסיתי להבהיר בהודעות קודמות שלדעתי הבעיה הקשה היא בהתייחסות לפעולה של תיקוני שפה כאל התנשאות מחד גיסא ולכן גם התגוננות ותרעומת מאידך גיסא. ביום שבו אנשים יקבלו את התיקונים ברצון ובהבנה (כפי שהיה כאן בעבר וצדק שמעון כשכתב את זה), הכל אולי יראה אחרת. לצערי כשאתה כותב לשמעון "אתה מניח שמותר לך לחנך" אתה מוכיח לי (שוב) שהטיעון שלי היה נכון. אבל ניחא, אעצור כאן כי אחרת זה לא יגמר. שא ברכה.
אין שום סיבה להניח שהיום התיאורטי הזה יגיע אי פעם, וגם בעבר הזוהר זה לא היה בדיוק כך. שמעון דיבר על תוכניות רדיו ועיתונים, שמאפשרים בחירה חופשית, לא על הערות ישירות.

ובסך הכל עטפת את החלק הענייני היחיד בתשובתך בהרבה מעטפות והגנות, שמא אמשיך לחפור ולא יהיה לך מה לענות לעניין, מעבר לאוטופיה הזו, אבל לא התייחסת למה שעניתי לדבריך, אלא סתם המשכת את הקו של כמה אתה צודק באופן כללי. נו שויין, מה אני יגיד? ;)

TakeOne

חבר משקיען
מעורבות
865
נקודות
113
אגיד.
אני אגיד.
הוא יגיד.
היא תגיד.
:)(ורד):לב-שבור:

TakeOne

חבר משקיען
מעורבות
865
נקודות
113
רוזי צודק.
אם ו' החיבור פותחת אחרי הפסיק משפט עצמאי (שכולל נושא ונשוא) ונוצר משפט אחד מתוך חיבור של שני משפטים, אזי זה אפשרי ( מתנוש נסע לעמיר להקשיב לטרינוב החדש, ורוזי הצטרף אליהם אחרי שעתיים).

יודגש, אני לא ידען גדול. כמעט הכל נמצא באתר של האקדמיה ללשון, ואם לא מוצאים שם תשובה לשאלה כלשהי אפשר לכתוב להם והם חוזרים תוך יום - יומיים עם הסבר.

DavidGil

חבר משקיען
מעורבות
1,882
נקודות
113
לא מדוייק, ו החיבור יכולה להופיע אחרי פסיק אם היא פותחת משפט.
נכון, לכן כתבתי בהודעה אחת לפני שלך: צודקים.

למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור