בעז, צודק 100%.
אני הייתי מחלק בגסות את הטיפוסים ל-3 קטגוריות:
ציודופיל =
1. שומע בעיקר קטעים לבדיקה ואוספים אודיופיליים או לכל הפחות רק כאלו שמאוד מחמיאים למערכת
2. מקשיב למערכת ולא למוזיקה
3. לא מסוגל לשמוע אלבום שלם מהתחלה עד הסוף
4. רק מחפש להחליף ולשפר כל הזמן
5. מוסיף המון (לא בציניות!) לתרבות האודיו בארץ מכיוון שמשחרר חדשות לבקרים ציוד טוב ליד-שניה
ובכך מאפשר לאנשים להיחשף לציוד טוב ולבצע שיפור משמעותי
מוזיקופיל =
1. העיקר ששומעים מוזיקה. כל השאר קצת פחות מעניין
2. לא נורא לו שהבאס "קצת" מהדהד או שהגבוהים "קצת" צורחים. אם זה יותר מ"קצת" אז פועל מיידית לשיפור
3. כשיש לו קצת כסף מחליף איזה כבל. כשמשתחררת לו קרן השתלמות פעם ב-6 שנים מחליף רמקולים או הגברה
4. כששומע מערכת הרבה יותר טובה משלו לוקח לו בדיוק 2 דקות להתאושש ולחזור לשמוע את שלו בכיף
אודיופיל =
1. שומע מוזיקה ולא קטעים
2. מסוגל לשמוע אלבום שלם מהתחלה עד הסוף
3. מקשיב למוזיקה אבל גם למערכת
4. מתבאס טילים מכל דבר שלא נשמע לו טוב
5. חולם בלילה על שדרוגים אבל לא גר באוהל במדבר עם מערכת במיליון ש"ח
6. לוקח חודש פרוזאק אחרי ששומע מערכת הרבה יותר טובה משלו
7. לאחר התאוששות ממשיך לשמוע במערכת הצנועה שלו כי לא יכול לוותר על מוזיקה
8. משנה את הטעם המוזיקלי שלו לכזה ש"מחמיא" למערכת במקום להחליף את הציוד כך ש"יחמיא" למוזיקה
כרגיל, כל אחד נותן משמעות למילים איך שבא לו, לאו דווקא לפי משמעותן המילולית/מילונית, ולפי איך שהוא נהנה שמגדירים אותו עצמו.
למשל, יש לי חבר טוב שמאוד בעניין של סאונד טוב -- משקיע בזה הון, כולל בכבלים וב-racks/stands, בודק סוגי מנורות להגברה שלו, משנה את האקוסטיקה בחדר ההאזנה עם כריות, וכו' וכו', אבל מתפלץ אם מכנים אותו אודיופיל. אני מכנה אותו "אודיופיל מוכחש": מבחינתו הוא רק חובב מוזיקה, שבמקרה גם חשובה לו איכות הסאונד, אבל כשהוא מגיע למה שהוא רוצה, הוא מניח לסאונד ומקשיב רק למוזיקה, מה שנכון כל זמן שהוא לא נתקל בשיפור גדול במערכות אחרות...
הגדרות ותיאורים כמו אלה שבפוסט הזה רק מערבות בין תחומים ויוצרות בלבול.
אני משתמש ומציע את ההגדרות הבאות:
- אודיופיל -- מי שאיכות הסאונד של מערכת חשובה לו (לפי תחושתו האישית, לא לפי מדדים שאחרים מציגים לו, כמו השקעה מטורפת במערכת וכו', ולא לפי כמות וסוג המוזיקה שהוא שומע וכו')
- מוזיקפיל -- מי שאוהב מוזיקה. זה לא אומר בהכרח שהוא אמור לאהוב מוזיקה בכל סאונד, אבל אם חשוב לו גם הסאונד, הוא גם מוזיקפיל וגם אודיופיל. אם הוא יכול ליהנות ולהתרגש ממוזיקה גם ברדיו מאפן באוטו, זו אינדיקצייה למוזיקפיליות שלו, אפילו אם הוא אודיופיל במשרה מלאה במערכת הביתית.
- ציודופיל -- מי שהציוד "עושה לו את זה". הוא נרגש מלראות ציוד, מהתעסקות בו, מבדיקתו (בטסטים של סאונד ו/או בפירוקו והסתכלות מה יש בפנים) וכו'. חלק מהציודופילים מדברים בהשתוקקות על מוצרים/חברות כאלה ואחרים כמו שחובבי הגה מדברים על פרארי ומזראטי וכאלה.
כך יש לנו שלושה צירים בלתי-תלויים (כמעט), ושכל אחד יכול להגדיר את עצמו לפי מידת החשיבות שהוא מייחס לכל אחד מהצירים. מבחינתי, אני בהחלט מוזיקופיל ואודיופיל, והציוד לכשעצמו מעניין אותי רק במידה שמשרתת אותי.
ולי אישית נראה טיפשי עד לא-לעניין להתעסק בהשמצת וליגלוגים על כאלה שאצלם הייחס בין הרכיבים האלה שונה מהותית משלי. אבל זה כבר עניין אחר. חבר אחר שלי הוא בראש ובראשונה ציודופיל, ואהבת המוזיקה ו/או מההנאה מסאונד לכשעצמו הם משניים עבורו, אבל אני לא חושב שאני נעלה עליו במשהו, ואני מעריך אותו מאוד.
מבחינתי זה מתחיל להיות חשוד כשאנשים משתמשים במה שהם אוהבים / שונאים כאמצעי להוכיח שהם טובים יותר.
עמיר