האם ?
יש הבדל מהותי בן תקליטים משנות ה60/70/80 שאז כולנו קנינו באלגרו תא .
לבין אלא המודפסים היום ? מחדש עי DG למשל .
האם משהו לקח את ההדפסות האלו והשווה ?
מניסיון שלי בעבר היה הבדל מהותי בן הדפסות שונות לאותה הקלטה בדיוק . אך לא יצא לבדוק תקליט המודפס היום .
תמיד הקלטות שיצאו קרוב תאריך הוצאת התקליט .היו טובות משמעותית .להדפסות שהגיעו אח"כ
במיוחד בקולמוביה היה בולט וגם RCA
@AK1
יש הבדלים ניכרים בין הוצאות, וזה לא תמיד הולך לפי כמה שיותר קרוב להקלטה יותר טוב. עשיתי עשרות רבות של השוואות כאלה.
למשל ספציפית ב-DG/DGG:
בהקלטות מתחילת עידן הסטריאו אצלם, המילה סטריאו שבמרכז עטיפת התקליט היא על רקע אדום, או שייש מידבקה אדומה שעליה כתוב סטריאו. זה נקרא red stereo והמחירים של זה גבוהים יותר.
בניגוד ל-stereo על הרקע הצהוב, כרגיל
לפעמים יש יותר מעטיפה אחת red stereo, ולא מיד אני יודע בוודאות איזו מוקדמת יותר (כאן נדמה לי שהשנייה):
בכל מקרה, מדבקות הפרס Grand Prix du Disque לצורותיהן מעידות על כך שזו לא הוצאה ממש ממש מוקדמת, שלפני קבלת הפרס
בנוסף, יש גם הבדלים ב-labels:
לייבל מתחילת עידן הסטריאו:
לעומת אחד הלייבלים המאוחרים יותר:
בלייבל המוקדם יש למעלה ובהיקף ציורים של פרחי צבעוני "גדולים" -- נקרא large tulips, ובמאוחר יש רק small tulips. כאן במאוחר אין tulips בכלל, אלא רק קו לבן, אבל לפעמים יש tulips קטנים גם בהיקף.
במוקדם כתוב Deutsche Grammophon Gesellschaft -- מכאן DGG -- ובמאוחר רק Deutsche Grammophon -- מכאן DG.
במוקדם גם כתוב Alle Hersteller ובמאוחר לא.
וכו'.
כעקרון, ה-red stereo אמור תמיד להיות עם large tulips, אבל נתקלתי כבר ביוצא דופן אחד
בכל אופן, השוויתי למשל את החמישית של בטהובן עם קאראיאן / ברלין מ-1962:
- red stereo large tulips -- נשמע עכור
- large tulips לא red stereo, מתוך קופסה של כל הסימפוניות -- קופסה בד"כ מאוחרת יותר כי יוצאת לאחר שיצאו כל הבודדים -- הרבה פחות עכור ועם יותר אימפאקט
- small tulips - הרבה יותר צלול ועם הרבה יותר אימפאקט (לא לטעות -- לא סאונד מזהיר)
והשוויתי איזה 6 ורסיות שונות של הרחמנינוב שצולם לעיל, עם שני סוגי העטיפות ואפילו אחת נוספת, הדפסות גרמניות ואנגליות, וגם שם המוקדמות יותר היו עכורות יותר עם פחות אימפאקט.
לעומת זאת, ב-RCA המצב שונה עד הפוך -- מוקדם יותר טוב יותר.
ואשר להדפסות מחודשות, כל ההדפסות המחודשות שבדקתי בהוצאת Analogue Productions / Quality Records היו עדיפות מכל הבחינות על הדפסות מקוריות.
לעומת זאת, מעט יחסית של הדפסות מחודשות של DG שבדקתי לא נשמעו לי כל כך טובות, לא כאלה שיצאו ע"י DG עצמם ולא Speakers Corner. יש עוד כמה מחודשות של DG בדרך, להעמקת הבדיקה.
עמיר