הוידאו הזה מראה שני דברים חשובים:
- את אותן סוגי מדידות של אותו מכשיר ניתן לעשות בכמה צורות שונות שנותנות תוצאות שונות, אם בכוונה, בטעות, במקרה, בזדון, לא משנה. לכן יש בעיה בהשוואה ישירה בין תוצאות של מודדים שונים, או בין מדידות של אותו מודד אם הוא אינו עקבי, מה שיכול לקרות במיוחד כאשר יש לו עניין לשפר או להגריע מדידות של מוצרים ספציפיים
- יצרנים יכולים לשפר תוצאות של מדידות בעזרת בחירות הנדסיות, ולפעמים הבחירות התכנוניות שנותנות שיפור תוצאת מדידה שמייחסים לה חשיבות מיוחדת כמו SINAD יכולות לגרום לירידה משמעותית באיכות הסאונד.
וגם מדגיש (ב-26:52) ש:
- אין לקחת מדידות כמשהו מוחלט אלא כקווים מנחים בלבד
- רק SINAD לכשעצמו לא אומר הרבה, בטח לא המדידה הבודדת ב-1kHz
- מכשירים עם SINAD גבוה מאוד יכולים להישמע לגמרי שונה
אבל בכלל העיסוק ב-SINAD שמעל איזה 80dB כמדד למשהו נראה לי מופרך לחלוטין. הרי
אמיר מ-ASR סיפר במו פיו על הניסוי של הקופסאות שהוא נתן לאודיופילים, כאלה שמעבירות את הסיגנל כפי שהוא, וכאלה שמוסיפות 2.5%(!) עיוות, ואודיופילים בנוחיות של בדיקה במערכת שלהם אצלם בבית לא ידעו להבחין ביניהן. אז 2.5% עיוות שקול ל-SINAD של כ-32dB(!). האוזן בטח לא רגישה לעיוותים של פחות מ-0.5% (כ-46dB) אפילו עבור סינוס בהשוואה מיידית בתנאי מעבדה, ובמוזיקה הרבה פחות. אז מה המשוגעים מתעסקים בהבדלים בין 112dB ל-115dB אני לא מבין.
בכל מקרה, מה שהוידאו הזה לא מרבה לדבר עליו הוא מיעוט המיתאם בין תוצאות המדידות השונות לבין מה ששומעים באוזן, ובעצם רק מה ששומעים אמור לעניין, לפחות בהקשר של בחירת/השוואת ציוד.
פחות או יותר המדידה היחידה שידוע לי שהוכח שיש מיתאם בינה לבין מה ששומעים -- לגבי רמקולים בלבד -- היא אינה רלוונטית לרכיבים אחרים -- היא ספינורמה. זו בעצם סידרה גדולה של כ-90 מדידות של Frequency Response מכל הכיוונים, בחדר אנאקואי (או בעזרת מכשיר בשם Klippel, שעושה מדידות near-field מכל הכיוונים בחדר שאינו אנאקואי, ובעזרת כל מיני חישובים והיוריסטיקות מנטרלים במידה זו או אחרת את השפעת החדר). לפי המדידות אפשר לייצר גרפים שמתוכם אפשר לראות חזותית מאפיינים חיוביים/שליליים לגבי הסאונד, כמו מידת הדמיון בין צליל ישיר לבין הצליל שיגיע כהחזרים מהקירות. כמוכן, בעזרת נוסחה היוריסטית אפשר להגיע למספר בודד שמייצג את איכות הסאונד.
הוכח שיש מתאם בין תוצאת הספינורמה לבין העדפות של מאזינים, וגם שתוצאה גבוהה מנבאת שהרמקול ישמע טוב במגוון גדול יותר של חדרים ומצבים. עם זאת, הספינורמה אינה מנבאת איך הרמקול ישמע, ורמקולים עם ספינורומת דומות יכולים להישמע שונים מאוד. וכאמור, כל זה לגבי רמקולים בלבד.