כבלי חשמל: השדרוג הקטן שעושה את ההבדל הגדול בסאונד

exupgh12

חבר משקיען
מעורבות
3,127
נקודות
113
כולנו מחפשים את אותו "קסם" בשחזור הצליל – אותו רגע שבו המוזיקה מתעוררת לחיים. לפעמים, המסע הזה מביא אותנו למקומות לא צפויים, כמו ההבנה שהשפעה של כבל חשמל על מערכת השמע יכולה להיות משמעותית הרבה יותר ממה שחשבנו. זה אולי נשמע מפתיע, אבל כששומעים את ההבדל – זה פשוט משנה את כל החוויה.

אז מה הסיפור עם כבלי חשמל?

זה לא סתם חוט שמעביר חשמל. הכבל הוא בעצם השלב הראשון בתקשורת של המערכת שלך עם החשמל שמגיע מהקיר. העיצוב שלו משפיע על הדרך שבה המערכת מתמודדת עם רעשים, הפרעות אלקטרומגנטיות (EMI), ואפילו על היציבות הכללית של האספקה החשמלית. התוצאה? צליל נקי יותר, מעברים מדויקים יותר, ושכבה נוספת של בהירות.

"ומה עם כל החוטים מרשת חברת החשמל ועד לקיר?"

זו שאלה הגיונית. אבל לדעתי, ההבדל טמון במה שקורה קרוב לציוד שלנו. כבלי החשמל הם החלק המיידי שמתחבר למערכת, והאיכות שלהם משפיעה ישירות על איך היא מתמודדת עם הרעש והפרעות שמגיעים מהרשת.

"האם כבלים טובים זה למי שיש ציוד פשוט?"

לא, גם הציוד הכי יקר ומתקדם יכול להרוויח מכבל חשמל איכותי. בדיוק כמו שכבל רמקול טוב משפר את הצליל, כבל חשמל טוב נותן למערכת שלך את הבסיס שהיא צריכה בשביל להוציא את המקסימום.

מה עושה את ההבדל?

1. צמצום רעשים והפרעות: כבל איכותי מפחית EMI ומונע רעשים בתדר גבוה מלהיכנס למערכת.
  2. חומרים איכותיים: חומרים כמו מוליכים טובים וסיכוך נכון משפיעים על התוצאה הסופית.
  3. עיצוב ותכנון: התכנון המדויק עושה את ההבדל בין מערכת "סבבה" למערכת שגורמת לך לשבת שעות ולהאזין.
כבלי חשמל אולי נראים כמו משהו קטן, אבל בפועל – הם יכולים לשדרג משמעותית את התוצאה.

האם ניסיתם לשדרג את כבלי החשמל שלכם, או שאתם חושבים על זה?

Tamir159

חבר אתר
מעורבות
34
נקודות
18
גיא,
תודה על הנושא שאתה מעלה.
תמיד שווה לקרוא ולהכיר עוד משהו, שיכולה להיות לו השפעה על הסאונד ועל התחביב שלנו.
גילוי נאות שלי,
כל הרכיבים במערכת אצלי מחוברים בכבל חשמל ייעודי. חלק בכבל שעלותו מספר אלפי שקלים, חלק אחר, שעלותו מאות שקלים.
אני חלק מהמשחק הזה:)
להגיד שאני מאמין שזה עושה הבדל בסאונד? התשובה היא לא.
להגיד שערכתי בדיקות וחיבורים שונים? גם כאן התשובה היא לא. אין לי סבלנות לזה.
מה כן,
המערכת מחוברת אצלי בקו חשמל יעודי ישירות ללוח. את זה עשיתי עוד בשלב הבניה.
לפני כשבועיים אני מתחיל לשמוע זמזום מהמגבר. לקח לי רגע לגלות שזה מה שמזמזם. נלחצתי, אפילו מאד.
כיביתי את המגבר, הזמזום חולף.
הדלקתי, הזמזום חוזר.
אגב, מדובר בזוג מונו. אני מכבה, מדליק לסירוגין.. ומגלה שהזמזום משניהם.
האשמתי את הפרה, האשמתי את מקור, ניתקתי אותם. הזמזום ממשיך.
אפילו נתקתי את כבלי הרמקולים מהמגברים (בידיעה שאין לזה קשר) אבל הייתי מוטרד ולחוץ למצוא את המקור לבעיה.
וכבר הסרטים בראש, איך משנעים 60 קג כפול שניים לתיקון. מי מתקן, מה מתקן, מה עושים? סרט..
ואז טלפון לרועי קודו.
הוא שואל, האם חיברת משהו חדש, אולי תנור?
וכן, בדיוק חיברתי תנור פטריה כזה במרפסת, שכנראה מלכלך את הרשת והמגברים מתחילים לזמזם.
ניתקתי כמובן (וגם העפתי את התנור מהבית) והכל חזר חזר לקדמותו. שקט ומנגן נפלא.
אז לסיכום,
בהחלט לרשת חשמל נקייה ויציבה יש משמעות לסאונד. גם מהנסיון הצנוע שלי.

אהרון66554

אוהב את התחום
מעורבות
91
נקודות
28
נושא מעניין, עד היום כל התעסקות עם חשמל, (לא רק כבלים אלא מפצלים שמהווים דרמה לא פחות מכבל) נתנה תגובה מאוד מאוד מורגשת.
האם כל תגובה מורגשת היא שדרוג? פה אני חושב שלא, למעשה, לדעתי, מעטים מאוד המקרים שאין טרייד אוף.
אבל מעבר לזה, יש המון מוצרים לטיפול בחשמל (מדבר על פאסיביים) כבלים, מפצלים וכו' שפשוט "חונקים" את הצליל, למעשה, נתקלתי ביותר כאלה שהורסים יותר מאשר נותנים.
לדעתי זה תחום שבחירות נכונות בו, והתאמה לציוד היא קריטית יותר מכל דבר אחר.

ymym

אוהב את התחום
מעורבות
97
נקודות
28
המערכת מחוברת אצלי בקו חשמל יעודי ישירות ללוח. את זה עשיתי עוד בשלב הבניה.
סליחה אם מסיט את השירשור בשאלה ( שהיא אולי קשורה)
מה היתרון בכבל חשמל יעודי אם הפרעה מקו אחר מגיעה בכל זאת

Tamir159

חבר אתר
מעורבות
34
נקודות
18
סליחה אם מסיט את השירשור בשאלה ( שהיא אולי קשורה)
מה היתרון בכבל חשמל יעודי אם הפרעה מקו אחר מגיעה בכל זאת
שאלה טובה:)
אני יודע שמומלץ להפריד לפאזה נפרדת (מתוך השלוש). שרק צרכני שלוש פאזות ישתתפו (מזגן, כיריים).
לא בטוח שכך זה אצלי.
התנור ״לכלך״ את רשת החשמל בשתי נקודות שונות. אולי שתיהן על אותה פאזה. לא יודע? לא בדקתי.
בתוכנית להביא חשמלאי שיפריד את הפאזה רק למערכת.
אבל אולי מי שמכיר, שיענה על השאלה שלך.

exupgh12

חבר משקיען
מעורבות
3,127
נקודות
113
כאשר החלפתי את כבלי החשמל המקוריים של הרכיבים האלקטרוניים והוספתי מפצל איכותי, חוויתי שיפור במספר היבטים. המערכת הציגה פוקוס משופר, מיקרו-דינמיקה עשירה יותר, והפרדה טובה יותר בין הכלים. לדעתי ההבדל המרשים ביותר הגיע לידי ביטוי בשקט המוחלט של המערכת, כולל ברכיבים האנלוגיים. אמנם השינויים היו עדינים, אך הם היו מורגשים באופן ברור ומיידי ברגע שהושלמה החלפת כל כבלי החשמל.

AK1

חבר משקיען
מעורבות
2,947
נקודות
113
כידוע זה תחום מאוד טעון, עם חילוקי דעות לאורך דורות, עם דו שיח בין חרשים, שכל אחד מהם בטוח שהוא אומר את האמת המוחלטת והאחר לא מבין מהחיים שלו בנושא.

הדבר היחיד שאין לגביו ספק הוא שלפחות בחלק מהמקרים עבור חלק מהמאזינים מדובר בפלסבו טהור.

בחלק אחר הכבל מהווה פשוט פילטר, והמאזין מעדיף פילטר כזה ולא אחר בחיבור בין שני המכשירים הספציפיים שהוא מחבר באמצעותו.

תיאורטית, הצורה האמינה ביותר לבדוק את השפעת כבל על הסאונד היא השוואה double-blind או ABX, כשלפניה דואגים להתאים במדויק את הווליום הנשמע של רעש ורוד -- לא מצב כפתור הווליום -- או עדיף במדידת SPL, ועדיף אפילו יותר במדידת המתח על הטרמינלים של הרמקולים. כמובן שאלה שנכשלים בבדיקות כאלה טוענים שהבדיקות לא מתאימות לאודיו, אם הטיעונים למה הן לא מתאימות לא בהכרח משכנעים.

המומחה העולמי להשוואות סאונד, Floyd E. Toole, זה מהספינורמה, תיאר את המצב: ללא השוואה כזו המאזינים מתארים הבדלי יום ולילה בפירוט גדול, ואיתה ברוב המקרים ההבדלים נעלמים כלא היו, אפילו עד כדי אי יכולת להבחין בין השמעת פריטים שונים או אותו פריט פעמיים, וזאת אפילו בהשוואות רמקולים, שבהם ההבדלים יכולים להיות גדולים בסדרי גודל מאשר בכבלים. הוא אמר שאם אנשים יודעים מה הם שומעים בעת השוואת פריטי ציוד, לא מעניין אותו בכלל לשמוע מה דעתם.

חוצמזה, הוא גם אמר במפורש שההבדלים בין כבלים הם מדומיינים, לא אמיתיים. אז אמר, זו לא בהכרח "האמת", אבל זה לא סתם עוד מישהו שאמר.

היה לנו כאן שירשור על השוואה עיוורת (דומני ש-single blind), שבה @נמר ו- @שניצל הבחינו בין כבלים אצל @RanMoyal , אבל אני לא זוכר אם הייתה התאמת ווליומים לפני ההשוואות, והאם הם רק הבדילו או גם זיהו.

אני לא פוסל קיום של הבדלים בין כבלים, ואפילו אפשרות להשתמש בהם בצורה מועילה כפילטרים, אם כי הכבל שנשמע טוב יותר בין שני מכשירים נתונים לא בהכרח יישמע טוב יותר בין שני מכשירים אחרים, כך שזה לא בהכרח בגלל הבדלי איכות ביניהם אלא יכול להיות שבגלל הבדלי התאמה, או הבדלי טעם:
  • אם קיים מצב שבו כבל X עדיף על Y, ואחר שבו Y עדיף על X, זה מראה שלא מדובר בהבדלי איכות, אלא כנראה בהבדלי התאמה.
  • אם קיים מצב שבו מבין המאזינים המנוסים לאותה מערכת, חלק טוענים ש-X עדיף וחלק טוענים ש-Y עדיף, זה מראה שלא מדובר בהבדלי איכות, אלא כנראה בהבדלי טעם.
אישית, השקעתי עשרות אלפי שקלים בכבלים, שבזמנו שמעתי או דמיינתי הבדלים לטובתם בהשוואות רגילות, אם כי עם הזמן, האמונה שלי במידת ומשמעות ההבדלים, יכולות השמיעה הפיזיולוגית שלי, והסבלנות שלי להשוואות כאלה, ירדו. עדיין, כשנאלצתי להחליף כבלים, מכל מיני סיבות, עדיין החלפתי לכבלים באלפי דולרים (לא עשרות אלפים), לפחות על תקן של לעשות V, לייתר ביטחון.

למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור