כיף גדול שהאוחזים בידע משתפים את הקוראים.
תודה, אבל יש לציין שלא מדובר כאן בדיוק בידע, אלא בעצם צירוף של היכרות עם ביצועים, ומעבר לזה,
טעם אישי בהערכתם.
מה שאני כותב אינו "האמת" בנושא, אלא תוצאה של חשיפה להרבה ביצועים, האזנה להם והשוואות ביניהם, חלקן "עיוורות" (ללא ידיעה מי המבצעים) ורובן לא, כאשר ההמלצות, בסופו של דבר, הן טעם אישי, לא משהו אובייקטיבי.
מרמה מסויימת של ביצוע ומעלה, אי אפשר לטעון שביצוע X עדיף על ביצוע Y באופן אובייקטיבי. זה תמיד בסופו של דבר טעם אישי.
אפילו במצב כמו למשל כש-X מדגיש ומבליט פרטים שאינם נמצאים אצל Y, יהייו כאלה שיגידו שאין צורך להדגיש אותם, והבלטת הפרטים מטשטשת ומסיטה את תשומת הלב מהתמונה הגדולה, שהיא כבייכול העיקר מבחינתם. אני בתור חובב פרטים כמעט תמיד אעדיף לשמוע אותם, למעט אם יש בעיות אחרות בביצוע שמפריעות לי במידה כזו שהמאזן הכולל הוא שלילי. אבל יש כאלה שמעדיפים אחרת, ואי אפשר להכריע בוויכוח מסוג זה.
יש אפילו מקרים יותר מובהקים, למשל ש-X עושה בדיוק מה שכתוב בתווים (למשל לנגן את הקטע חזק מאוד), ו-Y עושה משהו אחר (למשל מנגן את הקטע חלש, בניגוד לכתוב). אז אפשר לטעון ש-X עדיף כי הוא מנגן לפי כוונת המלחין. אבל אפשר גם לטעון שעם כל הכבוד למלחין, מה שהוא כתב זו רק המלצה לגבי איך צריך לנגן את זה, ואם צורת ביצוע אחרת נשמעת למבצע טובה יותר, אז הוא צריך לנגן לפי צו ליבו ולא לפי צו המלחין. גם את הוויכוח הזה אי אפשר להכריע, במיוחד כשייש דוגמאות שמבצע ניגן בצורה אחרת ממה שהמלחין כתב, והמלחין שמע את זה ואמר שהדרך של המבצע עדיפה.
עוד דוגמה מובהקת היא נגינתו של ארתור רובינשטיין, שבחלק מהמקרים הוא במודע לא ניגן את כל התווים -- הייה לו קשה מדי והוא התעצל להתאמן (כשהוא טרח להתאמן הוא הייה מסוגל לנגן דברים קשים מאוד). אז הוא הייה מומחה בלהשמיט חלק מהתווים כך שהקהל, למעט אולי מומחי מעט, לא יבחין שחסר משהו. חוצמזה, הוא גם הייה מפספס לפעמים ומקיש צלילים לא נכונים. עם זאת, הוא הייה משכנע כל כך מבחינה מוזיקאלית, שהרבה אנשים העדיפו ביצועים שלו, עם כל הפגמים, על פני פסנתרנים שניגנו את כל הצלילים הנכונים, בלי להשמיט ובלי לפספס, אבל לא הייה להם כל כך הרבה לומר מוזיקלית. אז גם זה ויכוח שאי אפשר להכריע -- האם נגינת כל התווים ללא פיספוסים הוא תנאי-סף בל יעבור, או שהמסר המוזיקלי חשוב יותר.
העדפה של ביצוע היא שיקלול של הרבה דברים. יש אנשים שאצלם זה הולך ממש לפי קריטריונים קשוחים, וייש כאלה שלא יודעים למה הם מעדיפים X על Y, אבל מעדיפים, וייש כאלה שפשוט אין להם העדפות.
בכל מקרה, הבחירה, כולל החשיבות שנותנים לקריטריונים, היא תוצאה של טעם והעדפות אישיות.