מבלי להתייחס לדברים אחרים - וחשובים - אדון ביטון (גולן) חב את הקריירה שלו לשניים, נחמה וקליסקי מאתניקס. לולא פרסו עליו את חסותם בראשית דרכו, סביר להניח שלא היה מגיע ל-10% ממה שהגיע.
אתה פשוט לא מכיר את ההיסטוריה שלו. אייל הוציא תקליט עוד לפניהם - ״לחישה בלילה״. הוא היה עובד במועדונים כל סופ״ש. אחד המועדונים הראשונים שעבד בהם היה ה״מידנייט״ ואני הייתי ה-dj שם. זאב נחמה ששמע אותו באחד הערבים התלהב מהיכולות שלו ולקח אותו תחת חסותו. בוא נגיד שהמצב היה הפוך, בלי גולן זאב נחמה היה חי הרבה פחות טוב.
כשהוא הופיע לראשונה בטלוויזיה היה הסכם שתבע בזמנו דן שילון ״אני לא מראיין אותו, לא מדבר איתו. הוא שר והולך״. משם לא היתה דרך חזרה. היכולת הקולית שלו היא כזו שאי אפשר היה להתעלם ממנה. הוא שר, והלך. הם נעלמו, הוא נישאר.
וסתם שתדע. אתניקס לקחו אותו, אבל מי שהפך אותו לאגדה באמת היה בן צור. היום הוא לא ממש צריך מישהו שייקח אותו תחת חסותו. בהרבה מובנים גולן גדול יותר מהרבה זמרים גדולים אחרים. הוא בא ממקום שהיה קשה להתקדם ממנו ובתקופה שהזמר הים תיכני היה מוגדר כמעט ״מוקצה״. סתם לדוגמא. איינשטיין היה זמר אדיר, גם כספי הוא יוצר וזמר מהמשובחים שדרכו פה. אבל הם באו ממקום מאוד נוח. קל להם היה להגיע למקומות החשובים (טלוויזיה, רדיו).
תודה על ההצעה, אבל למה הוא שינה (ליתר דיוק: החליט להשמיט) את שם משפחתו לדעתך? רמז: אולי משום שאצלו זה מקור לבושה או ביוש. אז אל תפיל את התיק הזה עלי.
אתה לא צריך את דעתו. אני יכול לספר לך למה. ראשית יחסיו עם אביו היו בעייתיים בלשון המעטה. אייל גדל עם סבו וסבתו. הוא השתמש בשם המשפחה של אימו (ג׳מיל) עוד מילדות. כולם קראו לו אייל ג׳מיל או ליתר דיוק, אם כבר הולכים לקצה, אלי ג׳מיל (מה לעשות, מכירים, אתה יודע). ג׳מיל הפך ל-גולן עוד לפני שהיה מפורסם בשירתו. אפילו לפני שהוציא את התקליט הראשון. אך כשהפך מפורסם, השמיט את שם משפחתו מצד אביו והוסיף את שם משפחת אימו (ג׳מיל - גולן).
אז האם להפיל את התיק הזה של שינוי שם משפחתו עלייך? ממש לא. אבל את הבורות בעניין הזה, בהחלט ניתן להפיל עלייך. אתה פשוט מסיק מסקנות מתוך סוג של התנשאות.
אבל יש עוד בגזרת ה״מתביישים״.
אווה אלברשטיין - חווה אלברשטיין
שלמה הֶרְצִיג - שלמה ארצי
אלכסי אולארצ׳יק - אלון אולארצ׳יק
אסתר זייד - אסתר עופרים
דן אלבלינגר - דן אלמגור
שלומית חבינסקי - שולה חן
פימה שמוקלר - אפרים שמיר
יעקב ונטורה - קובי אושרת
לֶאוֹנִידַס פּוֹלִיקָארִיס - יהודה פוליקר
חנן בוליבסקי - חנן יובל
ירדנה פַיְנְבַּאוּם - ירדנה ארזי