מתוך ראיון עם מבקרת אמנות לשעבר, אחת הטובות ביותר שהיו כאן שהיום היא אוצרת ראשית של אמנות עכשווית במוזיאון תל אביב
למרות השוני בתחום, אפשר לחלץ מכאן כמה דברים מעניינים לדעתי
"אם תשאלי את הנמענים הישירים שלי, האמנים, מה הם מצפים מכתיבה על אמנות, מביקורת אמנות, לדעתי הם יגידו שהם רוצים מבקר פשוט, סטרייטי, שהולך וכותב על כל תערוכה בנפרד, עושה ניתוח ויזואלי ותוכני, ומשייך את האמנים לתולדות האמנות. את הסחורה הזאת אני לא יכולה לספק. היא לא ממש מעניינת אותי. אני עסוקה בשאלה איך כותבים על אמנות, ובמיוחד על אמנות עכשווית שהיא כל כך מסובכת, מה התפקיד שלי בתוך זה. אני חושבת שזה מה שמשאיר אותי במקום הזה כבר 20 שנה".
יש כאלה שחושבים שתפקידך לתווך.
"הרבה אנשים מצפים שאני אתווך את החידה האיזוטרית הזאת לקהל הרחב, ואני לא מזלזלת בזה. אבל זה לא רק זה. השאלה היא איך בכלל מדברים על אמנות. איך מעבירים את הדבר המרתק הזה למלים. אני עברתי תהליך מאוד ארוך סביב יחסי לכתיבה. בשנות הכתיבה הראשונות חוויתי רגשי נחיתות לעומת היוצרים. תפשתי את העיסוק שלי כעיסוק טפילי שאין לו קיום בלי הדבר עצמו שאליו הוא מתייחס. היה לי יחס של יראה לאמנים, דבר שהעמיד אותי במצבים מאוד מסובכים. הצבתי לעצמי כללים, כמו לא להתיידד עם אמנים, אבל זה היה בלתי אפשרי. אלה האנשים שאני מחבבת, אלה האנשים שמעניינים אותי, יש לנו עולם משותף. עם השנים הבנתי שכתיבה על אמנות זה תחום בפני עצמו, שיש לו קיום משל עצמו ושושלת משלו".
אז איך את מגדירה את עבודתך?
"אני לא מגדירה את עצמי כמבקרת אמנות, אלא ככותבת על אמנות. לא משום שאני מפחדת להגיד מבקרת, אלא מכיוון שזה באמת מה שאני עושה, שזאת הגדרה הרבה יותר רחבה. באנגלית מדברים על 'Art Writing' כמושג שכולל ביקורת אמנות, תיאוריה של אמנות והיסטוריה של אמנות. קיים, כמובן, גם כל העניין סביב המשמעות של הביקורת, השורה התחתונה.
"אני מרגישה שהרבה פעמים אני אומרת דברים מאוד אמביוולנטיים".
אחת הטענות היא שהכתיבה שלך רצופה סתירות.
"יש לי עמדה של ספק, של חוסר ודאות. אני הרבה פעמים לא יודעת, ואני מנסה להעביר את התחושה הזאת של האמביוולנטיות, של הבלבול".
אבל אנשים מצפים ממבקר לדעת, להיות נחרץ. זה קצת מכעיס.
"אני חושבת שהאמנות משאירה אותנו במצב מבלבל. אנחנו לא יודעים אם זה טוב, מה רוצים מאתנו. חשוב לי להתחבר למקום הלא ודאי הזה. לפעמים אני אומרת דברים נחרצים, אבל לא תמיד. אני חושבת שחוסר ודאות זה מצבנו הקיומי, ומנסה בדרכים שלי להעביר את המורכבות הזאת".