ליאור,
נושא הכתבה הוא האמנם השימוש במונח בינה מלאכותית אכן ראוי למגוון המוצרים והיישומים אליהם אנו נחשפים כיום.
כמבוא לכתבה הצגתי את העיקרון עליו עובדים המנועים כדוגמת Chat GPT. בכתבה התייחסתי לכך שלהבנתי מדובר ביצירת כלי שמחקה באופן משכנע התבטאות אנושית שכולנו מתפעלים ממנה, ואפילו משתכנעים ממהימנותה, אבל כשיורדים לפרטים, אין כאן לדעתי באמת בינה ובוודאי שלא תבונה.
הכתבה פתוחה לדיון בפורום בדיוק על מנת שכל אחד יוכל להתייחס ולקיים דיון. תבוני
אני מסתכל על כל העולם של בינה מלאכותית בצורה פחות דטרמיניסטית, או לפחות פחות כאילו יש רף* (נתייחס בהמשך) שבמידה ונחצה אותו אז נוכל להגדיר את הטכנולוגיה כ'בינה מלאכותית'.
כמו שאני תחפס את הנושא, ככול שמערכת AI עושה עבודה יצירתית (לאו דווקא יצרנית), שבעבר רק בני אדם היו עושים אותה, ועושה את זה טוב, אז מבחינתי לפחות זו בינה.
למשל: אם אני מבקש מ DaLL e2 לצייר משהו ע"פ תיאור בע"פ של רעיון, אז היא תעשה עבודה טובה, מהר מאוד, וצורה הרבה יותר משכנעת מהרבה מאוד אנשים.
אם אתה מבקש מ chatGPT לנסח מכתב רשמי, הוא יעשה את זה טוב יותר מהרבה מאוד אנשים.
אם אתה מבקש ממנו לכתוב מסמך אקדמאי, הוא יעשה את זה טוב. יותר מכמה וכמה בוגרי תואר שני.
אם אתה מבקש ממנו לייצר קוד תוכנה, אז הוא יעשה את זה בצורה יחסית משכנעת, גם אם כרגע הוא לא יצליח לעשות דברים יותר מדי מורכבים. בנושא זה של "עבודה יצירתית הנדסית" הוא עוד לא שם.
הרבה פעמים, כאשר יש משהו שאנו חושבים ש"רק בן אנוש יכול", ואז תוכנה עושה את זה' אנו חדלים לסווג את זה כ'בינה מלאכותית'. אולי זה נכון טכנית. אבל מבחינתי אני שומר על 'קונטקסט היסטורי' (אין לי ביטוי אחד כרגע) וכן מזהה את זה כבינה מלאכותית.
למשל, לפני שלושים שנה, היו מספרים לסטודנטים להנדסה ש"מחשב לא יכול לזהות גיל של בן אדם, וזה משהו שכל ילד בן 5 יכול לעשות". ובכן, זה כבר לא הכי מדוייק.
היה אתגר אדיר בכל הנושא של "הבנת שפה טבעית" (natural language understanding), ובפרט בניהול שיחה אנושית, ובימינו גם היום ה"רף האנושי" הזה נחצה. או לפחות בדרך הבטוחה להחצות (זוכר את
מבחן טיורינג? משנות ה 50..?).
סה"כ, כל אחד מחליט אחרת היכן עובר הגבול בין 'אוטומציה', בה מחשב מבצע עבודה אנושית טריוויאלית, רק מהר מאוד ובאופן יעיל ואף על אנושי, או 'בינה', בה מחשב מבצע עבודה יצירתית שבעבר היתה 100% אנושית. זה שאתה מבין כיצד עובדת רשת ניורונים, וכיצד מאמנים דאטה סט אדיר, ועוד נושאים טכניים לגבי כיצד המנוע מתפקד, זה לא משנה את המבחן הפשוט שלי: האם העבודה היצירתית מתחרה במשהו שבן אנוש יעשה.
* הרף, לפחות מבפרי מדע בדיוני, זה כשבינה מלאכותית תגיע למודעות לעצמה (consciousness), ואז היא עשויה (או עלולה לפי הפסימיים) לפתח אג'נדה. ואולי האג'נדה שלה יהיה לשרוד. קצת skynet אבל לך תדע..
בכל מקרה, עד שיהיה לנו מחשב קוונטי אמין וזמין, נראה לי שאנו יחסית "בטוחים". אמנם הרבה משרות בסכנה, ויכולת החשיבה העצמית של אנשים תידרדר מעצלנות, אבל זה 'בחזקת לא נעים לא נורא'.