הערה או שתיים.
מחיר הדיסק כולל הרבה מאוד דברים,מייצור עובר להפצה,עובר לשיווק,עובר למיזוג האוויר בחנות הדיסקים וגם חלקה של המדינה (מיסים) לא נפקד...הא כן גם כמה פרוטות לאמן על עבודתו ועוד כמה זוזים לאמן - בגין זכויות יוצרים והקניין הרוחני (לא תמיד חד הם).
הטיעון ש"כולם צורבים/גונבים" איננו מחזיק מים. לא משפטית ולא מוסרית. חוק זכויות היוצרים הישראלי תוקן לאחרונה,בעקבות זה האמרקאי. הכי טוב להסבירו זה באמצעות דוגמאות.
ולפני הדוגמאות רק כותרת מהתיקון - כותרת מאוד משמעותית והיא,בלשון החוק:"הוכחת שימוש סביר". עכשיו נסביר באמצעות דוגמא או שתיים.
קניתי דיסק שילמתי את מחירו,לקחתי אותו והלכתי הבייתה שהאזנתי לו בבית. כשיצאתי לסיבוב הספורט היומי שוב האזנתי לו בדיסק נייד ודרך אוזניות. וגם עכשיו,באמצעות אוזניות,אני מאזין לו ומחרבש לכם בשכל
.
עד כאן מימשתי את הזכות שלי על הקניין הרוחני של האמן ללא כחל וסרק.
קניתי עוד דיסק. את המקור שמתי בבית לא לפני שעשיתי לו עותק צרוב. לעותק הצרוב אני מאזין באוטו (אחרי שקניתי דיסק ויש לי צרוב עכשיו... אלך לקנות אוטו...
) וגם במשרד. אבל במשרד יחד איתי,לדיסק הצרוב, מאזינים עוד עובדים.
הדיסק הצרוב הוא,על פניו,שימוש סביר אבל ברגע שעוד עובדים מאזינים לו,במשרד,זה כבר לא שימוש סביר והדיסק הצרוב הפף ליצירת אומנות גנובה שמפרה את זכויות הקניין הרוחני של היוצר.
עכשיו "קצת" נגזים. לא רק שצרבתי את הדיסק אלא שאת הצרוב אני משמיע במספרה שלי (אין לי אבל אולי אקנה אחת) ובזמן שאני מספר את לקוחותי הם - מאזינים ליצירה שעל גבי הצרוב. זו הפרה בוטה ומלאה של זכויות היוצרים והקניין הרוחני וזה אסור על פי החוק.
קניתי עוד דיסק. בא אלי
ליובה ומתלהב ממנו. ללא היסוס אני צורב את הדיסק ואת הצרוב משאיר
לליובה,שהולך לביתו ומאזין לצרוב מידי פעם ופעם. אני
וליובה מפרים את הקניין הרוחני וזכויות היוצרים של האמן - וזה איסור חוקי בישראל 2013.
מאחר וכבר זכיתי בלוטו הדמיוני אז יש לי,בנוסף למספרה,גם חנות לממכר ציוד שמע. בחנות יש לי כמה וכמה דיסקים להדגמה כולם נקנו במחיר מלא ומקוריים למשעי. כשבא לקוח ורוצה הדגמה אני מניח במקור את אחד מהדיסקים ומשמיע לו,וגם לאחרים שנכנסים לחנות או נמצאים בה או סתם עוברים לידה ונהנים (או מתיסרים) מהגיטרות המיללות.
עד כאן תגידו חוקי למהדרין. חוקי כן למהדרין לא. כאשר אני רוכש יצירה ע"ג דיסק אני מסכים מראש שלא להשמיע אותה בפומבי. היא לשימושי האישי בלבד. היה והשמעתי אותה בחנות ההי פי שלי עלי להצהיר על כך ולשלם תמלוגים לבעל זכויות היוצרים. לא שילמתי תמלוגים השימוש ביצירה הוא הפרת זכויות היוצרים ופגיעה בקניין הרוחני של היוצר והם אסורים בישראל 2013.
לגבי העתקה לצורך גבוי: בישראל טרם נדונה הסוגיה הזו בבימ"ש. בארה"ב (וכאמור התיקון לחוק הישראלי בוצע ברוח החוק האמרקאי) קבע בימ"ש פדראלי שהעתקה לצורך גבוי של יצירה המוגנת בזכויות יוצרים אסורה. נדפקה לך המדיה - קח את המדיה המקורית (והדפוקה) לך ליצרן ובקש שיחליף במדיה תקינה ומסור לידיו את זו הדפוקה. כל פעולה אחרת היא הפרה של הקניין הרוחני וזכויות היוצרים.
גלוי נאות: אני אינני עורך דין והאמור לעיל הוא בגדר שיתוף ידע ואיננו מהווה המלצה או הצעה לעשות או לא לעשות דבר.
מנחם.