ארז,
לא הבנתי מדוע לא ניתן להעריך באיזו עצמה ייגרם נזק כאשר משתמשים במגבר שהספקו גבוה מהמומלץ.
תסתכל על החישוב הזה מנקודת המבט של יצרן הרמקולים. הוא יודע למה הוא מיעד את הרמקול שלו אבל לא יודע לאיזו אלקטרוניקה בסופו של דבר תשדך אותו. השונות האלקטרוניקה היא גדולה מאוד. למשל: במקרה של פותח הפוסט (ולהבנתי) מדובר במגבר של 400 ואט RMS הוא יכול להוציא פיקים הרבה יותר חזקים מזה ועוד הרבה לפני 400 הואטים.
שוב,מנקודת מבטו של יצרן הרמקולים,הוא צריך לחפש מכנה משותף. ומאחר והמטרה שלו היא לשחזר את המוסיקה באמצעי מכאני לחלוטין (הרמקולים עצמם) הוא חייב להתחשב במגבלות המכניות שלהם. המגבלה המכנית היא הטולרנס של 3 דציבל כלפי מעלה וגם כלפי מטה (ובאחרון מסיבות אחרות דווקא שקשורות באלקטרוניקה של המגברים). לכן אי אפשר להעריך מתי ובאילו תנאים זה יקרה כי יש שונות מאוד גדולה בין המגברים ולאלקטרוניקה בכלל. ולכן מסתמכים על המגבלה הטכנולוגית של 3 דציבל.
דבר נוסף - האם החישוב הוא לא תיאורטי? האם יכול להגרם נזק לרמקול כאשר מדובר על האזנה בעוצמה נורמלית (לא עוצמה של דיסקוטק או אולם חתונות)?
ושוב מנקודת מבטו של היצרן,בהחלט יכול להיות מצב שבעוצמה לא של אולם חתונות או הופעה של לד זפלין במדיסון סקוור גרדן יגרם לאחד האלמנטים (בד"כ דווקא לבס או המיד) נזק מכאני. הרבה פעמים הרמקולים ניזוקים מבחינה מכאנית אבל הנזק הוא בתחום הטולרנס שלהם ואיננו שמיע. בגלל זה אם המגבר שלך נמצא מעבר לגבולות ה 3 די.בי אתה מסתכן בכך שיגרם נזק מכאני אפילו בעוצמות סבירות. זה יקרה פעם פעמיים ועוד הרבה פעמים כשבפועל אתה מקצר מלאכותית את חיי הרמקול יותר ממה שאני (לצורך העניין) כיצרן הרמקולים תיכננתי וסיפקתי לך את הנתונים.
אתן דוגמא סתמית (מבוססת על מה שפותח הפוסט סיפק): נניח שהוא שומע בעוצמה של 1 ואט ובמטר אחד מהרמקולים העוצמה היא 90 דציבל (מה קורה בשאר המטרים תלוי במליון ואחד גורמים אחרים חלל החדר למשל ועוד). ובכן לכאורה שום נזק לא יכול להיגרם ו 90 דציבל זה רעש אימים ומזיק לבריאות. אבל... נניח שהוא מאזין למוסיקה אלקטרונית מ CD זה דורש מהמגבר מהירות דיוק והמון כוח. אבל אין לו ואז "בורחים" לרמקולים נחשולי זרם שמקורם בפיקשושים של האלקטרוניקה של המגבר ולא מכילים מידע שאמור להזיז את הממברנות וליצר רעש (מוסיקה אם תרצה) אחד כזה מספיק כדי לגרום לנזק מכאני. נזק קל ומצטבר או להדמים אותם לעד. כמו שאתה מבין מאוד קשה לדעת לנחש וגם להרגיש במצב שאותו תיארתי,למרות שהוא שכיח מאוד. ולכן כאשר מדברים על הגברה שהיא מאוד רחוקה מטווח הטולרנס של הרמקולים (הרמקולים הכוונה לאלמנטים עצמם לא לכל הארגז ותכולתו) אז הסיכון הוא גבוהה ובכל מצב,ואם לא מידית אז בוודאות לאורך הזמן הרמקולים האלה ילכו לעולם הדממה.
קח בחשבון דבר נוסף: אנחנו,בני האדם, מתרגלים לרעש. תוך כדי האזנה נתרגל לעוצמה הנוכחית ואז אחד מהשתיים: או שננמיך את העוצמה או שנגביר אותה. אם ננמיך לא יקרה כלום אבל אם נגביר....
בד"כ נאמר שלדעתינו המוסיקה הוגברה ביחס למה שהיה קודם רק אם הוספנו 6 דציבל לעוצמה הקודמת. האוזן פחות רגישה מהאלקטרוניקה. עכשיו צא ולמד: שמעתי עד היום העוצמה כזו שלא קרה לרמקולים נזק הנראה לעין והנשמע לאוזן ואני מחיליט "להגביר קצת" הקצת הזה הוא 6 צדיבל והינה לך מתכון בטוח לשלוח את האלמנטים של הרמקול לעולם הדממה.
קראתי בזמנו את הפוסט שלך והיה על הכיפק
לדעתי מיהרת לקחת את הביקורת ללב
מי שלא ירצה שלא יקרא!
לא לקחתי ללב הלב שלי כבר זקן מידי ואין בו מקום. הייתה לי יותר מסיבה אחת להסיר את הפוסט ההוא ולא לכתוב את הפוסט בנושא הדציבל ואני חושש שאם אפרט אותן פה גם ניקח את הפוסט הזה למקום שאיננו ראוי להיות בו וגם אני עשוי להצטייר ממש לא נכון ולכן נשאיר את זה - פתוח. מכל מקום הסברתי קצת כאן,בפיסקאות הקודמות, למה אסור לסמוך על האוזן בענין העוצמה עצמה (שוב עוצמה לא איכות לא במה לא צבע וכו וגו זה עולם אחר לגמרי).
HIH
מנחם.
HIH