מחשב נייד Dell Latitude 5455 במבחן
אין זמן טוב יותר מאשר באמצע שנת הלימודים האקדמית, על מנת להבין שאחד העזרים הכמעט הכרחי כיום לסטודנטים הוא מחשב נייד איכותי. בוודאי שמתם לב כבר בסמסטר הראשון, שכל החומרים מתקבלים כיום באופן אלקטרוני ואונליין. נגמרו הימים בהם המרצה היה מחלק בשיעור דפים. מחשב נייד מהיר ואמין מסוגל לקצר מטלות, לעזור להתכונן לבחינות, לשתף ניוטונים ולהשתתף אונליין בשיעורים. עכשיו כשאנו רגע לפני הסמסטר השני, כדאי לבחון האם המחשב הנייד הנוכחי שלנו עומד בדרישות, או שיש לשקול החלפתו בחדיש יותר.
השידרוג של לפטופ מורכב יותר מזה של מחשב שולחני, מכיוון שרכיבים רבים מובנים על בו ולכן חלק גדול מהמפרט ניתן לשינוי רק במועד הרכישה. זו גם הסיבה שכדאי לקחת בחשבון את כל הקונפיגורציות המוצעות בטרם הרכישה, ולהחליט מבעוד מועד מה מתאים לנו.
Dell Latitude
קו המחשבים latitude של Dell (דל) מכוון ללקוחות עיסקיים ואחרים שרוצים מחשב מהיר ללא השקעה מייקרת בעיצוב, כך שמינימליסטי, ללא אמירה עיצובית. בקיצור, בלי כל הרעש והצילצולים ולכן הוא מוזמן לרוב על ידי לקוחות מוסדיים. מכיוון שחלק ניכר מהסטודנטים שוקלים את ההוצאות שלהם, אני מוצא שה- Latitude עשוי מאד להתאים גם להם.
Latitude 5455
לפני כשלושה חודשים הכריזו דל על השקת קו המחשבים תומך ה- AI, במטרה לשפר את פרודוקטיביות המשתמשים, וכעת הגיע הדגם המסקרן ביותר מבחינתי, שמהווה מחשב +Copilot ומופעל על ידי מעבדי Snapdragon X Series1.
מעבד Snapdragon X Series1
קיימות
דל לוקחת את נושא הקיימים ברצינות רבה, ומציינת ש 50% ממארז האלומיניום ומהפלסטיק ממוחזרים ו-100% מסיבי הפחמן ממוחזרים. לזה נוסף גם שימוש בנייר ואריזת קרטון 100% ממוחזרת, כך שמדובר במוצר שעונה על הציפיות של מי שאיכות הסביבה חשובה לו.
בנוי מחומרים ממוחזרים
חומרה
נגיע לעיקר? הפרטים הטכניים של ה- 5455 כוללים:
מעבד NPU של Snapdragon® X Plus X1P הפועל גם כ-CPU וגם כמעבד גרפי, בשתי אפשרויות בחירה:
-
8cores up to 3.2 GHz, NPU up to 45 TOPS
-
10cores up to 3.4 GHz, NPU up to 45 TOPS
החלקים הבאים מגיעים במחשב באופציה אחת, ללא אפשרויות בחירה:
-
המסך אינו תומך במגע. יחס תמונה 16:10 ברזולוציה 1920x1200, ועוצמת הארה של 300 nits.
-
הזיכרון RAM בנפח 16 ג'יגה בייט, מולחם על הלוח LPDDR5x, 8448 MT/s
-
מקלדת English US backlit Copilot key keyboard, 79-key
המפרט הבא ניתן לשינוי לפי בחירה:
-
נפח האיחסון מסוג TLC PCIe Gen 4 NVMe, SSD, ה-M.2 2230 נע בין 256 ל-512 ג'יגה בייט
-
המצלמה המובנית מסוג IR Cam ברזולוציית 1080p או 720p
Latitude 5455
עיצוב
העיצוב של ה- Latitude 5455 כולל כמעט רק אלומיניום, כשהפלסטיק מהווה רק המסגרת הדקה של המסך. השאר הכל אלומיניום, מה שמספק תוצאה של מראה מלוטש ותחושה איכותית ביותר.
הודות לכך, בעת קיפול המסך, המכסה יוצר מגע עדין יותר של אלומיניום על פלסטיק, ולא אלומיניום על אלומיניום.
הצירים של המחשב עשויים אלומיניום ומרגישים חזקים. הגוון האפור של המוצר עמיד בפני כתמים וטביעות אצבעות, אולם הוא אינו עבה במיוחד. עוביו נע בין 1.5 ל- 1 ס"מ ומשקלו כ-1.5 קילו בממוצע עבור מחשב עם מסך 14 אינטש. פתיחתו של הצג ביד אחת כמעט בלתי אפשרית, מכיוון שהשוליים המעוגלים שלו חלקלקים. בנוסף, מעל הצג ממוקמת מצלמת אינטרנט עם תריס פיזי לסגירה, הכוללת חיישן IR לאיתור המשתמש, אולם זו אינה תומכת ב- Express Sign-In.
כשהופכים את המחשב מזהים את הרמקולים שלו במיקום לא שיגרתי, ממש לצד הצירים של המסך, לצד פתחי האיוורור שממוקמים בגבו.
מקלדת ועכבר
לצורך הסקירה קיבלתי מחשב בעל מקלדת באנגלית בלבד, אז לא יכולתי להתרשם מאיכות ההטמעה של האותיות בעברית. המקלדת כוללת תאורה אחורית עדינה, וכמקובל במקלדות של דל, היא גם נוחה מאד להקלדה. ההקלקה על המקשים עמוקה מהרגיל וההרגשה מעט "קליקית". כמקובל בלפטופים של דל, חצאי המקשים היחידים שיש בה הם לחצני ה- page up ו- page down, מה שדורש תירגול למניעת לחיצה שגויה.
למקלדת אין לחצני NumPad, אולם יש לה לחצן הפעלה שכולל גם קורא טביעות אצבע. ה- touch pad של דל בנוי כמשטח מלא שחלקו התחתון מתפקד כלחצנים ימני ושמאלי. כמי שרגיל למחשב של המתחרה העיקרי, לנובו, שכולל לחיצים נפרדים לעכבר, נדרש תירגול כדי להתרגל לכך שהעכבר מובנה ב- touchpad, אולם היתרון בו שהוא מותאם גם ל- gestures כגון החלקה קדימה ואחורה בדפדפן.
סאונד ומצלמה
אם בעבר לאיכות הרמקולים ומצלמת הרשת המובנים במחשב הנייד הייתה משמעות מוגבלת, הרי שהפופולריות הגואה של שיחות ועידה הפכה אותם לחשובים מתמיד. זוג הרמקולים בהספק 2 וואט וצנועי המימדים, מתוגברים בטכנולוגיית Qualcomm® Aqstic™ Speaker Max technology ומספקים סאונד בעוצמה סבירה. במקובל בלפטופ, הסאונד נשמע ברור, אולם גם רזה יחסית. המצלמה בסטנדרט בסיסי של 720p וניתנת לשידרוג ל-1080p.
חיבורים ותקשורת
החיבורים משמאל כוללים כניסת USB Type-A 3.2 Gen. 1 (with powershare) שמסוגל לספק מתח גם ל-SSD ושקע לאוזניות משולב מיקרופון 3.5 מ"מ.
מימין, לעומת זאת, נמצא שתי כניסות Thunderbolt 4 שתומכות ב- Power delivery וב-Display Port 2.1 , וקורא כרטיסים מסוג Micro SD.
נמצא כניסת יציאת HDMI 2.0, וכניסת USB Type-A 3.2 Gen. 1 ושקע לאוזניות משולב מיקרופון 3.5 מ"מ.
התקשורת האלחוטית במחשב כוללת WiFi 7 וכן בלוטות'. בחיבור לראוטר תומך Wi-Fi 7 מדגם FritzBox 4690, החיבור התבצע בפרוטוקול Wi-Fi 7 בסיגנל יציב.
ביצועים
מהפכת ה-AI לא פוסחת על המחשבים הניידים, ולכן ה- Latitue 5455 כולל גם מעבד חדיש עם יחידות העיבוד העצבי (NPUs) שמניעות אותו. הדגם החדש הזה מצויד במעבד Snapdragon® X Plus X1P, ממשפחת מעבדי ה-AI של דל, שכולל עיבוד NPU להפעלת תכונות AI ללא צורך במעבד גרפי נפרד.
כדי לבחון את יכולות עיבוד הבינה המלאכותית שלו, בחנתי אותו באמצעות האפליקציה Geekbench AI 1.1.0 for Windows AVX2. התוצאה המלאה כאן. מדובר בתוצאות הרבה יותר גבוהות מאלו של ה- Zenbook S16 של ASUS שסקרתי כאן.
בגזרת ה- AI Performance, ניתן לראות שהדיוק של המעבד גבוה מאד, כמעט תמיד 100%. פרמטרים כגון Text Classification או Machine Translation הגיעו לביצועים גבוהים במיוחד.
עברתי לבדיקות פרודקטיביות עם ה-Geekbench 6.3.0 for Windows AVX2 שמדמה פעילות עיבוד שגרתית של מעבד ומודד ביצועי מערכת. את תוצאות ה- single וה- multi core המלאות ניתן לראות כאן. גם בבדיקה זו התוצאות הרבה יותר גבוהות מאלו של ה- Zenbook S16 של ASUS.
משם עברתי ל- Cinebench 2024 שעושה שימוש במנוע Cinema 4D להציג סצנה מורכבת, וכך מציג עומסי עבודה למשך 10 דקות, שהדגימה את הביצועים המתקדמים של המעבד.
תוצאות בדיקת Cinebench 2024
סוללה
כפי שנהוג מזה מספר שנים, גם ה- Latitude 5455 כולל סוללה מובנית בתוך המחשב. ב- 5455 היא בגודל אחד בלבד של 54Wh, מחולקת ל-3 תאים. הסוללה תומכת בטעינה מהירה בתקן ExpressCharge ו-ExpressCharge Boost. גם המטען בהספק אחד בלבד, 65 וואט, בחיבור Type-C האוניברסלי ובעיצוב EcoDesign.
תצוגה
ל-Latitude 5455 יש פאנל Full HD + IPS ביחס תצוגה של 16:10, כלומר ברזולוציה היא 1920 על 1200 פיקסלים. בהתנסות עימו, מצאתי את הצפייה נוחה גם בזוויות חדות של עד 45 מעלות. המסך לא ניתן לשידרוג, ובהירותו המקסימלית 300 ניטים.
תמיכה
אחד היתרונות של מחשב דל הוא שבמידה ותרצו להתקין מחדש את מערכת ההפעלה, המספר הסיריאלי של רשיון מערכת ההפעלה צרוב על לוח האם. לכן תוכלו להתקין את מערכת ההפעלה כמה פעמים שתרצו, ללא חשש שתשכחו את הפתק עם המספר הסידורי שלכם.
תוסיפו לזה את שירות ה- VIP אונליין של אפליקציית support assist, ואתם מסודרים. בכניסתכם לאתר דל, המחשב שלכם מזוהה מיידית ומייצר service tag: מספר שירות ייחודי אליו. ה-support assist מייתר את הצורך בתוכנות צד ג' להתקנת דרייברים: הכל מבוצע על ידי האפליקציה החינמית של דל. כך תהיו בטוחים שהכל מעודכן עד הפרט האחרון.
משקל
לדעתי זהו אחד הגורמים הקריטיים במחשב נייד. מעבר לעובדה שהוא נוטה להיגנב, מקומות עבודה רבים אוסרים על השארתו של המחשב הנייד ברכב ללא השגחה. לכן, רבים מבעלי מחשבים ניידים נדרשים לסחוב אותו על הגב. תוסיפו לזה את המטען, וקיבלתם משקל שמורגש על הגב. ה- 5440 שוקל כקילו וחצי, משקל נורמלי למחשב נייד.
לסיכום
בעידן בו ה- AI מוטמע ביותר ויותר יישומים, הגישה החדשנית של NPU בעל יכולת עיבוד AI מובנית, נכונה יותר מתמיד. מעבדי Snapdragon שמיושמים במחשבי Dell, מעודדים עוד יותר את התחרות על כיסו של הלקוח. החדשנות ב-Latitude 5455 קיימת גם בעיצוב, כולל שלד יוקרתי שכמעט כולו עשוי אלומיניום, אבל גם קלאסי ולא זועק מידי. יש לו שני חיבורי Thunderbolt 4 וקורא כרטיסי זיכרון מובנה שיוערכו על ידי רבים. המקלדת שלו נוחה מאד לשימוש, ולכן הוא עשוי לספק פתרון מעולה לרבים המחפשים מחשב נייד עם דגש על ביצועים ופחות על עיצוב.
עם זאת, רכיבים כגון המסך, נפח הסוללה וזיכרון ה- RAM אינם מוצעים לשדרוג. בעידן בו השמירה על איכות סביבה הפכה לדבר שבשגרה, יצרניות המחשבים הניידים מתחרות ביניהן מי משלבת יותר חומרים ממוחזרים. מכיוון שתוחלת חיים של מחשב נייד קצרה משמעותית ביחס למחשב נייח, טוב לראות שיצרניות המחשבים, ששותפות לייצור הפסולת האלקטרונית, תורמות גם לשיפור איכות הסביבה.
יצרן: Dell