המחשב הדק בעולם ASUS Zenbook S13 UX5304V במבחן
עולם המחשבים הניידים, מונע מזה שנים לכיוון של עיצוב דקיק יותר, קלים יותר וחסכוניים יותר בצריכת החשמל. בכל שנה הדרישות הללו מביאות את יצרניות המחשבים הניידים לעצב מחשבים ניידים אולטרה דקים, ובכל שנה נשבר עוד שיא. במידה ושאלתם את העצמם מה בדיוק מגדיר מחשבי Ultralight, אז לרוב מדובר במחשבים ששוקלים מקסימום קילו וחצי, כוללים צגים בגודל 14 אינטש ומטה ומספקים סוללה שתשרוד יום עבודה שלם ללא טעינה. מחשבי Ultralight הפכו גם למהירים במיוחד הודות לטכנולוגיית המיזעור, ולכן בחירה בהם תהיה מיטבית לנסיעות, ללא התפשרות על ביצועים. העיצוב שלהם מבוסס לרוב על שלושה עקרונות: דק, קל ובעל סוללה שתחזיק לאורך זמן.
כמי שעובד מזה שנים על לפטופ קטנטן בעל מסך בגודל 14 אינטש, היתרון עיקרי שאני מוצא בו היא הניידות שלו. אני יכול לקחת אותו איתי מחדר לחדר, להניח אותו על ברכי, ולהמשיך לעבוד., ללא שאחוש שאני אוחז במשהו כבד מידי. מכיוון שמדובר בקטגוריה נחשקת במיוחד ומתומחרת בהתאם, רבות היצרניות המתחרות על לב הצרכנים, ולכן כדאי לדעת במה להתמקד.
אסוס (ASUS)
אסוס היא חברה רב-לאומית טייוואנית שנוסדה בשנת 1989, העוסקת בתחום המחשבים והחומרה. מוצריה כוללים מחשבים שולחניים, מחשבים ניידים, טלפונים סלולריים, ציוד רשת, מסכים, נתבים, מקרנים, לוחות אם, כרטיסים גרפיים, אחסון אופטי, מוצרי מולטימדיה, ציוד היקפי, ציוד לביש, שרתים ותחנות עבודה. בנוסף, היא גם מייצרת מוצרים ללקוחות OEM.
על פי נתוני אתר Statista, נכון לשנת 2023 אסוס נמצאת השמיני במותגי מחשבים ניידים בארה"ב. בנוסף, היא מופיעה בדירוג "InfoTech 100" ו-"Asia's Top 10 IT Companies".
מצעד מותגי המחשבים הניידים בארה"ב נכון לשנת 2021 – מקור אתר Statistica.com
Zenbook UX5304V
המותג Zenbook של אסוס מהווה שם נרדף לקו המחשבים הניידים היוקרתי של היצרן. לפני כשנה סקרתי כאן את ה- Zenbook X, ולכן כשנודע לי שהדגם החדש, Zenbook S13 או במספרו הקטלוגי UX5304V, הגיע לישראל, ביקשתי אותו לסקירה.
תחושו אותו ביד ותבינו מיד שמדובר במחשב בעיצוב עכשווי שנועד להתחרות במחשבי האולטרה של המתחרים. מבחינת אסתטיקה, ה-Zenbook S13 החדש נראה מרשים מאד ומושך את עיני כל מי שהביט בו לראשונה. הגב של המסך, שמהווה גם המכסה למחשב, בנוי מחומר המקשיח אלומיניום והופך אותו לאלומיניום קרמי (Plasma ceramic aluminum), מה שהופך אותו לעמיד יותר בפני שריטות, טביעות אצבע וכתמים, בהשוואה לאלומיניום צבוע בצבע אנודייז. הטיפול הפיזי והכימי באלומיניום, הביא לכדי עמידות גבוהה יותר בפני שחיקה מוגברת, הגנה מפני קורוזיה, פיזור חום, קשיחות ותוחלת חיים ארוכה יותר של החומר. למרות הטיפול שהמיר את האלומיניום ל- Plasma ceramic aluminum, החומר הזה עדיין ניתן למיחזור.
עושה רושם ש-ASUS התעלתה על עצמה הפעם כדי ליצור את מחשב ה- Ultralight היפה ביותר שראיתי, במקביל להיותו חזק במיוחד. ASUS מבליטה את השימוש שלה במתכות ופלסטיק ממוחזרים, אבל מה שתפס לי את העין בראש וראשונה היה הקווים האלכסוניים בצבע כסף שחרוטים בכיסוי שלו.
קוים אלכסוניים חרוטים על גבו
חובבי איכות הסביבה יגלו שמדובר במחשב שנבנה ממיטב החומרים הממוחזרים: Post Industrial recycled (PIR) וגם Post Consumer Recycled (PCR) ואפילו מפסולת שנאספת מהאוקיינוסים. למכסה של המחשב הנייד יש מרקם מיקרו רך שמושך יותר מחלק עליון עם אנודייז. אסוס גם שמרה על התכונות ששומרות על ה- Zenbook S13 במשפחת ה- Ultrabook: יש לו מסך בגודל 13 אינטש והוא שוקל קילוגרם אחד בלבד. בשונה מקודמו, עוביו של ה- UX5304V הוא רק סנטימטר אחד. וזהו. לדעתי מדובר בהישג הנדסי יוצא דופן ושהופך אותו למחשב הנייד בעם מסך ה- 13 אינטש הדק ביותר בעולם כיום. כדי להכריז עליו כמחשב הנייד הדק ביותר בעולם, השוותה ASUS אותו למחשבים ניידים מתחרים, שכוללים מסך OLED בגודל 13.3 אינטש של היצרנים Acer, Apple, HP, Huawei, Lenovo, Microsoft וסמסונג. מימדיו 30 ס"מ על 21, על 1 ס"מ. משקלו, 1 קילוגרם, עשוי להשתנות במקצת בהתאם לחומרה שתבחרו להתקין בו.
הלפטופ הדק ביותר בעולם
צירי המסך מאפשרים לו להיפתח באופן מלא לזווית של 180 מעלות עם המקלדת, וכך לאפשר גם לאחרים לצפות במסך.
צירים במפתח של 180 מעלות
כדי להגיע למחשב דק כל כך, ייצרה ASUS את ה- Zenbook 13S כך שהחומרה שלו ממוקמת בכמה שפחות שכבות זו על זו. משטח המחשב בנוי משילוב של פלסטיק, מגנזיום ואלומיניום. בדרך זו הושגה קשיחות כזו שתמנע עיוות של המחשב, גם בדקיקות כה גבוהה. גם הזכוכית שמכסה את ה- OLED, דקיקה במיוחד ביחס לדגמי המחשבים האחרים של ASUS.
המחשב מגיע בשני צבעים אפשריים לבחירה: אפור (Basalt Grey) או כחול (Ponder Blue).
חומרה
מעבד: Intel® Core™ i7-1355U 1.7 GHz או Intel® Core™ i5-1335U 1.3 GHz
כרטיס מסך: Intel® Iris Xe Graphics
צג: OLED בגודל 13.3 אינטש ביחס תמונה של 16:10 וברזולוציה של 2880 על 1800 פיקסלים
זיכרון RAM: בין 8 ל-32 ג'יגה בייט מסוג LPDDR5על הלוח, כך שאינו ניתן להרחבה בעתיד
זיכרון איחסון, לבחירה בין:
1TB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 Performance SSD
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 SSD
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 Performance SSD
1TB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 SSD
1TB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD
1TB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD, 8G eMMC
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 SSD, 8G eMMC
מצלמה: ברזולוציית FHD עם חיישן IR שתומך ב-windows hello
מערכת הפעלה: חלונות 11
כדאי לשים לב שלאחר הרכישה כבר לא ניתן לשדרג כלום במחשב זה מלבד את נפח זיכרון האיחסון ה- M.2 SSD. זיכרון ה-RAM שלו מולחם על לוח האם ולא ניתן להרחבה.
תצוגה
אחת התכונות המוכרות של ASUS היא הקידום הבלתי פוסק של מסכי OLED במחשבים הניידים מתוצרתה. ה-Zenbook S 13 אינו שונה, וכולל תצוגת ASUS 2.8K Lumina OLED במסך שגודלו המדויק 13.3 אינטש, ביחס תמונה של 16:10 ורזולוציה של 2880 על 1800. המסך מגיע בצדדיו כמעט לקצה הפיזי של פינות המחשב, עם יחס תמונה\גוף מסך של 85%.
הפנל של המסך נקרא Lumina כיוון שהוא עומד בתקני איכות מחמירים של ASUS. מפרט המסך מציין זמן תגובה של 0.2 מילי שניות. הוידאופילים שבינינו ישמחו לגלות שהצג תומך גם בתקנים DisplayHDR, True Black 500, Dolby Vision. צפיה בו מגלה איכות תמונה לא פחות ממרהיבה: התמונות נראות מדהים והפעלה של קבצי וידאו עובדת חלק. הבהירות המקסימלית שלו גבוהה, 550 ניטים.
צג OLED מרהיב במיוחד
כדי להגיע לצג דק כל כך בהשוואה לצגי מחשב שייצרה ASUS בעבר, יוצר המסך של ה- Zenbook 13S בטכנולוגיית CNC, וכדי שהמצלמה המובנית לא תגזול מעובי הצג, הוטמעה בו מצלמה דקה במיוחד. מדדתי את עובי המסך, ומדובר בסה"כ ב-3 מ"מ, ועם זאת הוא מאד קשיח.
עוביו של מחשב נייד אינו נושא שאני נוהג להתעכב עליו, אבל קשה שלא לשים לב למחשב בעובי כולל של 1 ס"מ, במיוחד לאור ריבוי החיבורים שכוללים גם כניסת HDMI בגודל מלא. מעתה, כשתראו יצרן לפטופ שמספק יציאת HDMI mini בתואנה שאין מקום ליציאה בגודל מלא, תשלחו אותו ל-ASUS.
תקשורת וחיבורים
למרות שה-Zenbook S 13 סופר קומפקטי, יש לו את החיבורים החשובים באמת: שתי כניסות USB Type-C בתקן Thunderbolt 4 שתומכות בטעינה מהירה, בחיבור לצגי מחשב חיצוניים ברזולוציית 4K ובמהירות העברת נתונים מקסימלית של 40 Gbps. בנוסף, תמצאו יציאת HDMI 2.1 ויציאת 3.5 מ"מ לאוזניות משולבות מיקרופון.
כל החיבורים החשובים באמת
הקישוריות של ה- Zenbook 13S כוללת לראשונה את ה-Wi-Fi 6E (dual band 2x2) שמהווה תקן ה- Wi-Fi המהיר ביותר שמשווק כיום בישראל. בנוסף, הוא כולל את טכנולוגיית ASUS WiFi Stabilizer שנועדה לסנן הפרעות אלחוטיות, וכך לאפשר את מהירות הגלישה המיטבית. באמצעות אפליקציית MyASUS, ניתן גם להפעיל את WiFi SmartConnect, שמתחבר אוטומטית לאות ה-WiFi הטוב ביותר ולנקודות חמות ניידות מוכרות, או להשתמש ב-WiFi TaskFirst כדי לבחור משימות שתרצו לתעדף כשקיימת גישה לאינטרנט.
הבלוטות' במחשב בתקן 5.3.
סאונד
האזנה לסאונד הבוקע מה- Zenbook S13 מבהירה שמדובר באיכות שמע גבוהה ביחס למחשב נייד. הרמקולים המובנים מתוצרת Harmon Kardon, מספקים סאונד סטריאו מאוזן עם באסים מורגשים. ASUS מציינת שהמגבר החכם המשולב עם הרמקולים, מסוגל להגביר את עוצמת השמע עד פי 3.5 ביחס מגבר רגיל.
לאורך ההאזנה לא חשתי בעיוותים גם במידה והגברתי את עוצמת השמע. זה כמובן לא זהה לרמקולים ייעודיים הנלווים למחשב, אולם ביחס לרמקולים מובנים במחשב נייד, היא מעל ומעבר. בהאזנה לפס קול מתאים, מורגש אפקט סראונד שיוצר חווית שמע סוחפת. ניתן להתאים את הגדרות השמע באמצעות תוכנת Dolby Access.
אלו מביננו המשתתפים בשיחות ועידה מקוונות ישמחו לגלות שהמיקרופונים המובנים, כוללים תכונת ביטול רעשים, שפועלת היטב. לאורך ביצוע שיחות ועידה בזום וב- teams הורגש סינון רעשים מיטבי, למרות שהסביבה שלי לא תמיד היתה רגועה. כדי שחוויית העבודה מרחוק תהיה מיטבית, ASUS הטמיעה טכנולוגיית AI Noise-Canceling Technology שלומדת את הסאונד ומבודדת רעש לא רצוי מפס קול הדיבור האנושי. הטכנולוגיה הזו עוזרת לסנן רעשי סביבה ונועדה לספק איכות סאונד אופטימלית במהלך שיחת ועידה מרובת משתתפים.
סוללה
אחת החששות הפופולריים בשימוש במחשב נייד הוא הצורך לוודא שיש איתנו מטען ושקע חשמל בנמצא. זו גם הסיבה שהמשתמשים רבים בלפטופ משאירים אותו בטעינה גם כשהסוללה מלאה. ASUS פותרת את הסוגיה עם ה- Zenbook 13S, מכיוון שהוא אמור להחזיק עד 14 שעות שימוש ברצף, כשהוא לא מחובר לרשת אלחוטית, ועם בהירות מסך של 150 cd/m2. משך זמן השימוש בין טעינות, עשוי כמובן להתקצר במידה ועושים שימוש רציף ברשת האלחוטית, בהגברת בהירות התמונה ובעוצמת השמע. למחשב יש סוללה גדולה יחסית של 63 Wh עם 4 תאים. בנוסף, הטעינה שלו מהירה יחסית, מאפס ל70% ב-49 דקות.
את המחשב הזה ניתן לטעות באמצעות מגוון רחב של מטענים סטנדרטיים בחיבור USB Type-C, החל מ-5 ועד 20 ואט. בנוסף, מסופק עימו מטען מהיר של 65 ואט.
מקלדת ועכבר
למרות שמדובר במחשב נייד כה דק, המקלדת של ה-Zenbook S 13 מרגישה מאד נוחה. אמנם שורת המקשים העליונה קטנה משמעותית ביחס לשאר המקשים, אבל השימוש בהם אינו כה תדיר. לחצן ההדלקה והכיבוי של המחשב משולב במקלדת, מה שעלול לגרום לרבים להתבלבל בתחילה, אולם לאחר שמתרגלים זה יותר נוח. עם זאת, המיקום שלו משמאל למקש ה-Delete חכם, כיוון שכך לא לוחצים עליו בטעות. כדי למנוע לחיצה בטעות, צריך להשקיע יותר כח בלחיצה עליו, בהשוואה ללחצנים אחרים במקלדת, ולכן המיקום שלו עם שאר המקשים לא אמורה להיות בעיה עבור רוב האנשים.
גם משטח המגע של העכבר נעים לשימוש ומרווח באופן יחסי לגודל המחשב הקומפקטי. בלחיצה עליו מרגישים "קליק" פיזי נעים יחסית.
חווית שימוש
מכיוון שמדובר במחשב הנייד בעל מסך 13.3 אינטש הדקיק ביותר עימו עבדתי, ובמקביל גם עם חומרה סופר-עכשווית, אתם בוודאי יכולים לנחש את התוצאה. השימוש בו פשוט מהנה. המשקל המזערי בשילוב עם משקל מינימלי מאפשרים לנייד אותו לכל מקום. החלק העיקרי שמתחמם בו הוא האזור התחתון, ולא הצדדים שהם בד"כ האזורים שבהם אוחזים. במידה ותשתמשו בו לצד אחרים, מובטח שילטשו אליכם עיניים. העיצוב המוקפד והלא שגרתי, איכות הבנייה ובמיוחד תצוגת ה-OLED, מספקים חוויה מהנה במיוחד. אמנם מצלמת הוידאו המובנית אינה כוללת תריס סגירה פיזי, אבל מדובר בהעדפה אישית. בסופו של דבר מדובר במחשב סופר יוקרתי, שעומד בשורה אחת עם יצרנים אופנתיים אחרים כדוגמת ה-MacBook Air.
המפרט התחרותי שכולל מעבד Intel Core i7-1355U ו-RAM מרשים של 32 ג'יגה מספק תוצאות מהירות במיוחד. הרזולוציה שלו אופטימלית: היא אמנם לא 4K, שממש לא נדרשת במסך בגודל 13.3 אינטש, אולם גם לא FHD, ולכן מספקת טווח ביניים שיושב בול על מחשב נייד קומפקטי. המסך מושך את העין, עם צבעים רוויים ושחורים עמוקים. הבהירות גבוהה ומתאימה גם במידה ורוצים לעבוד בתנאי שמש ישירה. אם עוד לא עבדתם על לפטופ עם מסך OLED, שווה שתציצו, כי מדובר בעליית מדרגה אדירה בצבעים ובקונטרסט ביחס לכל פנל LCD ממוצע.
סיכום
אם הגעתם עד כאן, כנראה שהבנתם שמאוד אהבתי את השימוש ב-Zenbook S 13 של ASUS. העיצוב שלו בולט ביחס למתחרים, הוא מרגיש יוקרתי ובנוי היטב למרות שהוא סופר-דקיק. החיבורים שלו מספקים ולמרות שהוא כה קטנטן, הסוללה עדיין גדולה מספיק. מכיוון ששידרוג ה- RAM בלתי אפשרי לאחר רכישתו, שווה שתרכשו את גרסת ה- 32 ג'יגה. לכן, אם אתם אוהבים לפטופ מעוצב באופן שונה מהנורמה, ולא רוצים להתפשר על חומרה עדכנית, ה-Zenbook S 13 עשוי להוות אופציה שכדאי לקחת בחשבון.
יבואן: Visual D.G
מחיר: החל מ-5,400 ₪ למפרט הבסיס