מחשב נייד ASUS Zenbook 14X UX5400 במבחן
בין אם אתם סטודנטים, אנשי מקצוע או סתם חובבי עבודה על לפטופ, כנראה שזהו כלי שימושי עבורכם. מחשבים ניידים בשנתיים האחרונות הפכו לכלים חיוניים בחיינו, במיוחד עבור אלו מאיתנו שעובדים מהבית. במידה ותרצו לקנות מחשב חדש, מציאת הלפטופ המושלם שיתאים לצרכים שלכם עלולה להיות מרתיעה. עם הכמות העצומה של מגוון המחשבים הניידים בשוק, רובינו עלולים להתבלבל.
אסוס (ASUS)
אסוס היא חברה רב-לאומית טייוואנית שנוסדה בשנת 1989, העוסקת בתחום המחשבים והחומרה. מוצריה כוללים מחשבים שולחניים, מחשבים ניידים, טלפונים סלולריים, ציוד רשת, מסכים, נתבים, מקרנים, לוחות אם, כרטיסים גרפיים, אחסון אופטי, מוצרי מולטימדיה, ציוד היקפי, ציוד לביש, שרתים ותחנות עבודה. בנוסף, היא גם מייצרת מוצרים ללקוחות OEM.
על פי נתוני אתר Statistica, נכון לשנת 2021 אסוס נמצאת השישי במכירות מחשבים בעולם. בנוסף, היא מופיעה בדירוג "InfoTech 100" ו-"Asia's Top 10 IT Companies".
UX5400
תקציר למנהלים? ה-ZenBook 14X הוא התוספת האחרונה לליין ה-ZenBook 14 של אסוס. הוא הוכרז בספטמבר 2021, והרי הוא לפניכם. מדובר במחשב עם שתי תכונות ייחודיות שלא תמצאו יחדיו אצל המתחרים: צג OLED עם תדר רענון של 90 הרץ, ומשטח מגע לעכבר שגם הוא משמש כמסך מגע, זעיר אבל עדיין מסך. תוכלו לנווט עליו ממש כאילו היה המסך הראשי במחשב.
מבחינת מימדים, הוא שוקל כקילו וחצי, מעט כבד למחשב נייד מסוגנן. עוביו כ-1.8 ס"מ, לא דומה למחשבי אולטרה בוק עכשויים, אבל יש לכך סיבות טובות: מלבד שתי יציאות USB-C Thunderbolt 4 שממוקמות אחת צמודה לשניה בצד ימין, יש לו גם יציאת HDMI 2.0b בגודל מלא (לא מיני), יציאת USB 3.2 Gen 2 Type-A, שקע אוזניות 3.5 מ"מ וקורא כרטיסי microSD. הייתי שמח אם אחת מיציאות ה-USB-C היתה בצד שמאל.
מגוון החיבורים
מפרט המחשב:
צג: 14-inch, 16:10, 2880 x 1800 pixels touchscreen OLED display
מעבד: Intel Core i7-1165G7
זיכרון RAM: 16GB 4266MHz LPDDR4x
איחסון: 1TB PCIe x4 M.2 SSD
כרטיס מסך: NVIDIA GeForce MX450
משטח עכבר:ScreenPad
עיצוב
בעידן בו כל סמארטפון כולל תצוגת OLED, אך טבעי שמסך כזה יוטמע גם במחשב נייד. אסוס עושים זאת עכשיו עם ה-ZenBook 14X וזה נראה נפלא. עם פרופיל משופע בתחתיתו, וגימור מתכתי בגב הצג, הוא ללא ספק מושך מבטים. הוא מגיע בצבע Pine Grey, כלומר אפור בהיר, אבל ללא תאורה חזקה עליו, הוא נראה שחור רוב הזמן. איכות הבנייה טובה מאוד. הפתיחה קלה לתפעול במיוחד בשל המגרעת במרכז החלק הקידמי של המחשב.
מסך
גולת הכותרת שלו היא כאמור המסך. מדובר בצג מגע OLED בגודל 14 אינטש וברזולוציה של 2880 על 1800 פיקסלים, כלומר יחס תמונה של 16:10. גבולות המסך מגיעים כמעט לקצה דופן המחשב, ובפועל 92% מצד זה מהווה מסך.
מסך מגע היא אחת התכונות הנוחות ביותר במסכי מחשב ניידים. ניתן לגלול טקסט עם האצבע, ללחוץ על לינקים ולעשות זום. המגע עובד נפלא, ללא כל בעיות או אזורים עם רגישות משתנה.
רזולוציה מקסימלית של 2880 על 1800
אסוס מציינת שהפנל כולל כיסוי של 100% ממרחב הצבעים DCI-P3, תומך HDR ומסוגל לספק בהירות מקסימלית של 550 ניטים. מכיוון שאין בידי כלי מקצועי, לא אוכל לאמת נתונים אלו, אולם התצוגה נראית פשוט מצוין. כפי שניתן לצפות, יש לו שחורים מדהימים, אבל לא פחות חשוב, הצבעים נראים חיים וטבעיים והתצוגה יכולה להיות בהירה במיוחד.
קול
הרמקולים של Harman Kardon ב-UX5400 נשמעים טוב מאד, אבל מעט חלש. הם ממוקמים משני צידי המחשב, בתחתיתו המשופעת, כך שגם הצבת המחשב על משטח לא אמורה לעמעם את קולם, אולם כאמור הסאונד חלש יחסית. בחנתי זאת באמצעות האזנה לקליפים ביו טיוב, שיחות ועידה בזום והזרמת סרטים.
אבל קול זה לא רק רמקולים. המחשב הזה שקט. בשום שלב לא שמעתי רעש מאוורר.
אימות ביומטרי
המחשב כולל חיישן טביעת האצבע שמוטמע במיקום טוב מאד - בלחצן ההפעלה של המחשב. מבדיקתי הוא עבד כנדרש, ללא כל בעיה.
מצלמה
מצלמת האינטרנט מספקת תמונה בצבעים מדויקים, אבל מספקת תמונה מעט מגורענת ומטושטשת. חשבתי לרגע שיש עליה ציפוי כלשהו שנדרש להסיר, אולם אין כזה. זוהי התמונה המקורית. יתכן שעידכוני דרייבר עתידיים יתקנו זאת. כיאה למצלמות מובנות במחשבים הניידים כיום, גם במחשב זה קיים תריס שניתן להסיט על מנת למנוע הפעלתה בטעות.
מקלדת ועכבר
המקלדת עם מקשים קפיציים מעט, שבלחיצה עליהם הם נוטים לצד הלחיצה. זאת בניגוד למתחרים ששומרים על זוית ישרה בעת הלחיצה. בנוסף, הלחצנים מספקים החזר הגון, לא ה-soft click שאנו מכירים בלחצנים של DELL או LENOVO. באסוס, עם כל הקשה תקבלו גם החזר וגם משוב קולי. לצורך השוואה, המקשים של האסוס גדולים יותר מאלו של מחשבי לנובו 14 אינטש. ויש לזה כמובן מחיר: לוח המקשים נפרס לכל רוחב המחשב, עם שוליים של כ-3 מ"מ בכל צד. בנוסף, מקשי הניווט שבקושי נותר להם מקום, דקים וארוכים. שינוי נוסף שנדרש בהרגל הוא שמקשי הניווט home, page up, page down ו- end ממוקמים בצידה הימני של המקלדת, זה תחת זה, בשונה ביצרנים אחרים שם הם ממוקמים בחלק העליון הימני.
פריסת מקלדת ו-ScreenPad
אבל גולת הכותרת כאן הוא משטח העכבר ScreenPad 2.0 של אסוס, שניתן להשתמש בו כמשטח עכבר רגיל או כתצוגה משנית. כתצוגה משנית, הוא מסוגל להציג גרסאות מותאמות של אפליקציות פופולריות כמו Spotify או קיצורי דרך עבור אפליקציות אחרות כמו Word ו-Excel. כתצוגה משנית, אני מוצא את השימושיות שלו כאטרקציה גדולה, אולם במימדים לא מספיק גדולים כדי להיות קריא. בנוסף, איכות התמונה שלו אינה דומה לזו של המסך הראשי, אלא מעט מטושטשת. עם זאת, בתור משטח לעכבר הוא גדול ומגיב באופן נפלא.
אלו ששואלים כיצד התפתח פד העכבר האקטיבי, התשובה היתה בצורך שזיהתה אסוס ל-num pad נפרד. לכן הטמיעה זאת בדגם ה-B7, שהיה מסך מונו כרומטי, ובהמשך פיתחה זאת למסך משני.
מסך עכבר בדגם ה- B7 של אסוס, ממנו התפתח המסך המישני
השינוי התפיסתי בנוגע לשימוש במשטח העכבר גם כצג משני תדרוש שימוש ארוך טווח והתרגלות לפונקציונליות הנוספת. לחלקינו היא עשויה לספק ערך מוסף, ולאחרים תוספת נחמדה.
ארגונומיה
אסוס ביצעו ב-UX5400 מהלך שלא ראיתי אצל המתחרים: קוראים לזה ה-ErgoLift: פתיחת המסך כלפי מעלה, מייצרת "רגלית" שמגביהה את חלקו האחורי, ובכך מטה את המקלדת בזווית קלה כלפי המשתמש. כאחד שעובד ללא סוף על לפטופ, מדובר בשינוי מבורך שמספק הטיה עדינה שהופכת את ההקלדה לנעימה יותר. בסך הכל, מדובר באקסטרה נוחות.
ErgoLift
ביצועים
המחשב כולל מעבד Core i7 מסוג Tiger Lake של אינטל, כפי שקיים גם אצל המתחרים ברמת מחיר זו. הוא כולל זיכרון RAM בנפח 16GB וכרטיס גרפי נפרד של NVIDIA GeForce MX450. זה אינו כרטיס מסך לגיימרים, ומשכך הציון המתאים שקיבלתי, לאחר שהרצתי מבחן של userbenchmark.com שאת תוצאותיו תוכלו לקרוא כאן.
בבדיקתי, בסך הכל המחשב הזה מתפקד כנדרש והוא יכול להתמודד בקלות עם רוב משימות המחשוב השיגרתיות. הוא מתאים למשחקים לא כבדים במיוחד. תוצאות הבדיקה הדגימו התאמה למשחקי תלת מימד מעל הממוצע. משחקי תלת מימד עדכניים ברזולוציית 4K, עלולים להוות לו אתגר. ה-16GB RAM די והותר על מנת להפעיל כל גרסה של Windows וכמובן גם לרוב המשחקים. לא אמורה להיות לו בעיה להתמודד גם עם עריכה מתקדמת של תמונות.
UserBenchmarks: Game 26%, Desk 81%, Work 24%
CPU: Intel Core i7-1165G7 - 66.5%
GPU: Intel Iris Xe - 22.9%
SSD: Nvme HFM001TD3JX013N 1TB - 242.2%
RAM: Samsung UBE3D4AA-MGCR 8x2GB - 118.7%
MBD: Asus Zenbook UX5400EG_UX5400EG
באופן כללי הביצועים שלו טובים מאוד. הקירור שלו IceCool Plus, שמר על המחשב והירכיים שלי קרירים, דבר חשוב כשלעצמו. הרצתי עליו גם קובץ REMUX HVEC באיכות 4K ו-HDR של הסרט No Exit, והוא רץ חלק, ללא איבוד פריימים או קפיצות באפר.
סוללה
חיי סוללה הוא אחד הפרמטרים החשובים במחשב נייד. על פי תוצאות בדיקתי, למרות שקיבולת הסוללה של ה-UX5400 שלו אמורה לספק פרק זמן ארוך של שימוש, בפועל הוא סיפק כ-5 שעות. יתכן שזה כתוצאה מהרזולוציה, תדר הריענון של 90 הרץ בו תומך המסך, העובדה שהמסך יכול להגיע לבהירות גבוהה, כרטיס המסך של NVIDIA GeForce MX450 וה-ScreenPad שמהווה מסך מישני. לכולם בסוף יש מחיר.
סיכום
ה-UX5400 ZenBook 14X OLED מהווה מחשב נייד בגודל מסך 14 אינטש מעולה למחירו. עם מסך OLED, תצוגה מישנית על משטח העכבר וכרטיס מסך MX450 של NVIDIA, הוא מספק חוויה ויזואלית נפלאה למשתמש. מבחינת היצע של אסוס, מדובר במחשב הנייד 14 אינטש הטוב ביותר שאסוס מציעה כיום. תצוגת ה-OLED מהווה כמובן מרכיב עיקרי בכך, ועם זאת, ביצועיו טובים מאוד, יש לו היצע רחב של חיבורים, רמקולים של הרמן קרדון, ארגונומיה ייחודית ואיכות בניה גבוהה. כולם יחדיו גורמים לכך לכך שהוא יסב הנאה מרובה למי שירכוש אותו.
הוא כמובן אינו מושלם, מכיוון שהמחיר של החומרה מביא לחיי סוללה קצרים יותר מהמקובל, אולם ניתן למתוח את משך הזמן שלה באמצעות הפחתת הבהירות. למרות זאת, התצוגה המצוינת והביצועים המעולים מעמידים אותו בשורה ראשונה של מחשבי הפרימיום הניידים.
מחיר: 6,499 ש"ח