כונן WD P40 במבחן!

טל גורן
14-11-2022 10:13

חברת Western Digital ידועה מאוד בתחום הכוננים. היא מציעה את כל סוגי הכוננים, החל מרגילים HDD ועד SSD ועוד מספר סוגי SSD. כשלכל סוג יש מגוון נפחים בנוסף לאפשרות של כונן חיצוני או פנימי.

לא אפרט בכתבה יותר מדי על הסוגים השונים של כוננים, אם תרצו, תוכלו לקרוא את המדריך שכתבתי העוסק בנושא זה. אבל מה שאגיד על רגל אחת הוא שכונני SSD הרבה יותר טובים מכונני HDD הן מבחינת מהירות והן מבחינת תקופת שימוש (למשתמש הממוצע) ובהתאם, הם גם עולים יותר.

הכונן שאסקור כעת, WD P40, הינו כונן חיצוני נייד, כך שתוכלו לקחת אותו איתכם. בדרך כלל תרצו לקנות כונן כזה במידה ויש לכם קבצים חשובים שאתם רוצים לגבות או אפילו סתם בשביל להעביר קבצים ממכשיר אחד לשני. עם זאת, הכונן הפעם קצת שונה, הוא עונה על צורך מיוחד, גיימינג.

ה-P40 הינו כונן מסוג SSD עם המהירויות הכי גבוהות בשוק ומתאים בעיקר לאנשים הרוצים להוסיף למחשב או לקונסולה שלהם SSD או עוד נפח של SSD במידה והנפח בכונן הפנימי הולך ומצטמצם.

אופציה נוספת לשימוש היא לגיימרים אשר בשימושם מספר מחשבים (ניידים או נייחים) ורוצים שחוויית המשחק שלהם תהיה חלקה וזורמת ללא צורך להתקין כל פעם מחדש את המשחק על מחשב אחר ואולי חשוב יותר, להמשיך בדיוק מהנקודה בה הם עצרו.

שימו לב, לא ניתן לעשות זאת בין מחשב לקונסולה או בין קונסולות שונות (גם אם מאותה חברה ואותו הדגם) כי במידה ותרצו לחבר את הכונן לקונסולה, היא תפרמט את הכונן לפני שתעשה בו שימוש.

בתור אחד שהיו לו מספר לא קטן של כוננים חיצוניים, הייתי מאוד מפחד על הכוננים הרגילים שלי שהיו מסוג HDD. במידה ולא קראתם את המדריך, כונני HDD עושים שימוש במספר דיסקים המסתובבים במהירויות גבוהות כשיש מחט העוברת ביניהם כמו פטיפון לקריאת המידע. כך שבמידה והכונן נופל, מקבל מכה או אפילו מושפע בצורה מסויימת ממגנט חזק, הם יכולים, במקרה הטוב, לאבד מידע או במקרה הגרוע, להיהרס לגמרי - ובהצלחה לנסות לשחזר את המידע שהיה עליהם.

בגלל העניין הזה, מאוד שמחתי לראות כונני SSD חיצוניים, לא רק בגלל המהירות הגבוהה אלא גם בגלל העמידות לאורך זמן וללא שימוש בחלקים נעים.

אמנם אמרתי בהתחלה שהכונן מיועד לגיימינג, אך אתם ממש לא חייבים להשתמש בכונן למטרה זו, יש עוד המון שימושים אפשריים לכונן מהיר כמו כונן BOOT שניתן להתקין עליו מערכת הפעלה כזו או אחרת ולחבר למחשב ללא מערכת הפעלה או לשימוש במערכת הפעלה שנייה. שימוש נוסף הוא הגדרת הכונן בתור גיבוי ON TIME המגבה בכל רגע את המידע שלכם.

אך היום, נתמקד בפעילויות הכלליות של כונן מן השורה וכמובן, גם גיימינג.

קצת מידע יבש לפני שנתחיל במבחני הביצועים:

  • נפח: 1TB

  • חיבור: USB C 2 GEN 2X2

  • מהירות קריאה וכתיבה: עד 2,000 MBps

מה בקופסא:

  • הכונן

  • כבל עם חיבור USB C משני הצדדים

  • מתאם מ-USB C נקבה ל-USB A זכר

מה באריזה

בשביל לא להתבלבל:

  • MB = מגה בייט

  • Mb = מגה ביט

  • GB = ג'יגה בייט

  • Gb = ג'יגה ביט

וכדאי לדעת:

  • Byte = 8 x bit

  • PS = Per Second

  • 1 ג'יגה בייט = 1,000 מגה בייט = 8,000 מגה ביט.

  • 1 ג'יגה ביט = 1,000 מגה ביט = 125 מגה בייט

במידה והחיבור נראה כמו סינית בשבילכם, הרשו לי לעשות לכם סדר:

כמו כל דבר במחשב, גם ל-USB יש גרסאות יותר מתקדמות ככל שהטכנולוגיה מתפתחת.

USB או  Universal Serial Bus, הוא חיבור הנועד לחבר בין כל המכשירים המתאימים למחשב. כתוצאה מכך, הוא נמצא בכל מחשב וכל גרסא חדשה מביאה איתה שיפור במהירות זרימת הנתונים תוך כדי תמיכה בגרסאות הקודמות.

רק בשנים האחרונות, חיבור ה-USB עבר מהפך ומחיבור גדול ומרובע עם אפשרות חיבור מאוד ספציפית (ובשמו הרשמי: USB A), הוא נהפך לחיבור קומפקטי, אליפטי וללא הגבלת חיבור. וכעת נקרא USB C (או בשם הרשמי, USB Type-C).

חיבור USB A מוגבל לגרסת USB 3.2 GEN 1X1 כשהגרסה האחרונה כרגע בשימוש צרכני של חיבור USB C היא USB 3.2 GEN 2X2. הסבר מפורט ממש עוד מעט.

בנוסף לחיבורי A ו-C, יש גם חיבור USB B שאותו ניתן למצוא בעיקר במדפסות וגם בכמה ממירי אודיו (DAC) בנוסף לחיבורי USB לגאדג'טים, מצלמות וטלפונים ישנים כמו Mini USB או Micro USB.

עם זאת, כמעט כל המוצרים מתקדמים לאט לאט לשימוש עם USB C וכן, גם חברת אפל כבר התחילה ליישם אותו באייפדים שלה ובקרוב מאוד נוכל למצוא אותו גם באייפונים.

מבחינת USB C, יש כמה גרסאות כשכולן באותה צורה. ההבדל העיקרי הוא במהירות זרימת הנתונים:

  • USB 2 GEN 1X1 -מגיעה למהירות של עד 5Gbps

  • USB 2 GEN 2X1 -מגיעה למהירות של עד 10Gbps

  • USB 2 GEN 1X2 -מגיעה למהירות של עד 10Gbps

  • USB 2 GEN 2X2 -מגיעה למהירות של עד 20Gbps

המספר מצד שמאל של ה-X מסמן את המהירות של כל נתיב בעוד המספר מימין מסמן את מספר הנתיבים בשימוש. המספר משמאל מכפיל את המהירות של אחד מתחתיו כך ש-1 מסמן 5 ג'יגה ביט, 2 מסמן 10 ו-3 (בעתיד) יסמן 20. כך שאומנם ששתי הגרסאות באמצע שונות, הן עדיין מגיעות למהירות זהה.

על מנת לנצל את המהירות המירבית, על שני המכשירים המחוברים וכמו כן גם הכבל המחבר ביניהם, להיות בהספק המתאים, אחרת ייווצר צוואר בקבוק והמהירות תרד לפי הגרסא הכי חלשה.

USB C

הדבר האחרון שאגיד על USB C, האותיות A ו-B בתמונה מסמנות את הנתיבים השונים כשהמספר לא ממש חשוב אבל הוא שם רק בשביל להראות שהם תואמים ללא קשר באיזה כיוון הכבל מחובר.

עיצוב ובנייה:

הכונן קומפקטי עם שכבת פלסטיק המגנה על הכונן עצמו. בחלק התחתון של הכונן יש תאורת RGB (וכולם יודעים שהיא מספקת עוד FPS) כשבכונן נמצאת התוכנה לשליטה על התאורה כולל אפשרות לכבות אותה.

RGB

ובזאת סיימנו את הרקע ואפשר סוף סוף להתחיל עם מבחני הביצועים:

כשאני מקבל כונן חדש בין אם לסקירה או לא, אני נוהג לעשות את מבחן ה-CRYSTAL DISKMARK בשביל לקבל רעיון כללי על הביצועים.

מבחן CDM

ובדיקה נוספת של תוכנת ATTO

בדיקת ATTO

כפי שאתם רואים, המהירות לא מגיעה אפילו לחצי מהמפרט הרשום, וכאן, אני נאלץ להודות כי הבעיה אצלי. במחשב שלי, אין את הגרסה הרביעית מהרשימה אלא את השלישית, כך שאומנם המהירות עדיין די גבוהה, היא בערך חצי מהמהירות.

במידה ונסתכל על הגרסה השלישית, היא אמורה להעביר עד 10 ג'יגה ביט בשנייה או 1,250 מגה בייט וזאת בפעולה האופטימלית שלה, כך שהמהירות המוצגת שהתקבלה קרובה יותר למציאות. מהירות יכולה להיות מושפעת מהרבה דברים כמו דברים שעובדים במקביל והנפח הפנימי שלאט לאט מתמלא.

עם זאת, מהירות כונן SSD מסוג SATA III מוגבלת עד 500 מגה בייט בשנייה, כך שגם אם גרסת ה-USB C שלכם לא הכי חדשה, עדיין תוכלו ליהנות ממהירויות גבוהות ללא צורך להתחיל להתקין כונן בעצמכם או להביא לחנות שתתקין.

זמני העברה בין המחשב (כונן NVME) לכונן P40:

ניקח למשל את ספריית המוזיקה הצנועה שלי:

ספריית המוזיקה שלי

זמן העברה: 29:15.14

ונעבור לתיקיה נוספת אותה יצרתי במיוחד עבור הבדיקה עם סרטי BLU-RAY:

בדיקת העברת ספריית סרטי BLU-RAY

זמן העברה: 24:24.79

ודאי שמתם לב למשהו מוזר בין שתי ההעברות. זמן ההעברה בתיקיית ה-TEST נמוך יותר כשהיא למעשה שוקלת יותר. ארחיב על התופעה ממש עוד מעט.

נעבור עכשיו לזמני העברה מהכונן P40 למחשב:

זמן ההעברה של תיקיית המוזיקה: 35:52:35

זמן ההעברה של תיקיית המבחן: 33:38.87

גם כאן ודאי שמתם לב למשהו מוזר בין ההעברות, הזמן של תיקיית המוזיקה בשתי ההעברות היה ארוך יותר למרות שהתיקייה שוקלת פחות מתיקיית המבחן. התשובה לכך היא, מעבר למשקל עצמו, יש גם חשיבות לכמות הקבצים בתיקייה בזמן העברה.

כלומר, העברות בדרך כלל יהיו יותר ארוכות כשנמצאים המון קבצים קטנים (14,713) כשלכל אחד משקל קטן, לעומת קבצים בודדים (10) ומשקל גבוה לכל אחד.

ונעבור לחווית המשחקים:

המשחקים אותם התקנתי על הכונן הם:

  • DARK SOULS 3

  • GRID AUTOSPORT

  • TEKKEN 7

  • ROCKET LEAGUE

לא שמתי לב לזמני טעינה מוגברים במיוחד ולא היו קרטועים או פעמים בהם המשחק נתקע. כל המשחקים רצו באופן די חלק וללא בעיה.

משהו קטן ששמתי לב אליו, שאומנם לא קשור לכונן עצמו אבל כן רלוונטי למטרה של הכונן, במידה ואתם משחקים בשרת ה-EPIC GAMES, לא תוכלו להגדיר ל-EPIC GAMES לעשות שימוש בתיקייה קיימת שלו אלא תהיו חייבים ליצור תיקייה ריקה.

כלומר, אם התקנתם EPIC GAMES במחשב הראשון ואמרתם לו להתקין את המשחקים בכונן, במידה ותחברו את הכונן למחשב הבא, ה-EPIC GAMES לא יכיר בתיקייה שהתקנתם ותהיו חייבים להתקין מחדש בתיקייה נוספת, כך שאין כאן באמת אפשרות של להמשיך מאיפה שהפסקתם במחשב הקודם.

יהיו משחקים כמו למשל ROCKET LEAGUE ששומרים את כל המידע ברשת, כך שלא משנה מאיפה תתחברו, עדיין תוכלו לשחק כרגיל (אם כי תהיו צריכים לחכות כמה דקות לעדכון הנתונים).

סיכום:

הכונן הכי מהיר שיצא לי לראות ומעולה לכל דבר שתשתמשו בו כולל גיימינג. יש כאן גם תאורת RGB שאותה לא ראיתי באף כונן חיצוני אחר והוא מאוד קומפקטי.

יבואן: ח.י אלקטרוניקה

 

 

מעבר לתגובות בפורום