מסך הגיימינג 27GS95QE-B מסדרת UltraGear של LG במבחן
חברת LG מקשיבה לגיימרים ויצרה במיוחד בשבילנו מסך מחשב המיועד לגיימינג עם פאנל OLED!
במידה ורק שמעתם על המונח "OLED" ולא יצא לכם לנסות בעצמכם (או שלא ממש הבנתם מה הוא אומר) הרשו לי להסביר בקצרה:
OLED או Organic Light-Emitting Diode, הוא סוג פאנל מיוחד המציג תכנים ויזואליים על מסך (החל ממסכים קטנים של טלפונים ועד מסכים ענקיים של טלוויזיות). טכנולוגיה זו, מאפשרת להאיר כל פיקסל בנפרד, ובכך לקבל שחור "אמיתי" מאחר והיא יכולה לכבות פיקסלים ספציפיים.
בניגוד ל-OLED, מסכי LCD רגילים לא יכולים לשלוט על כל פיקסל בנפרד ובפאנלים האלו יש אזורי תאורה האחראים להאיר אזורים שונים ברחבי המסך, כך שכשהם מציגים צבע שחור, זה אומר שאזורי התאורה עדיין יעבדו ויאירו.
במידה ויש לכם מסך שהוא לא OLED, מוזמנים להיכנס לאתר הזה. האתר מביא את האפשרות להציג צבע סטטי שחור (בנוסף לצבעים אחרים) ולפרוש אותו על המסך. תוכלו לראות את אזורי התאורה השונים ולראות איך המסך ממשיך לעבוד למרות שהוא אמור להיות שחור. במסך OLED, לא ייראו כלום (תמונה עם השוואה בין שני סוגי מסכים בהמשך הכתבה).
מעבר לצבע השחור, מסכי OLED ידועים ביכולת להצגת תכנים ויזואליים באופן מאוד טוב עם הרבה דיוק ויחסי ניגודיות מעולים. זמן התגובה גם הוא מעולה ובאופן כללי המסכים עצמם יהיו מאוד דקים.
עם זאת, יש הרבה מגבלות. העיקרית מבניהן, היא צריבה של המסך. צריבה (BURN IN) היא התופעה שאפשר לראות על המסך דברים שהיו קודם על המסך באופן דהוי למרות שכעת מופיע משהו אחר.
תופעה זו נגרמת מתמונה סטטית המופיעה הרבה זמן על המסך מבלי לכבות אותו. אבל, המסכים המודרניים יכולים להתמודד איתה באופן יותר טוב מהמסכים הישנים כמו כיבוי המסך לאחר זמן קצר ללא שימוש, קירור מיוחד ועוד. ולכן היא נדירה יותר בימינו.
מגבלה נוספת, היא תוחלת חיים קצרה יותר מאחר ומשתמשים בתרכובות אורגניות. תרכובות אלו דועכות עם הזמן ואף אחד לא באמת יכול להגיד כמה זמן יש למסך ספציפי לפני שהוא מתחיל לדעוך.
והמגבלה הכי משמעותית לצרכנים, היא המחיר הגבוה. בעוד שהמחירים בשנה האחרונה ירדו, הם עדיין גבוהים יחסית למפרט ורק בגלל פאנל ה-OLED.
ניקח לדוגמא את המסך הזה של LG מול אותו מסך בדיוק של LG עם אותה רזולוציה, קצב ריענון ותמיכה ב-GSYNC, רק בפאנל IPS. נכנסתי לחנות אינטרנטית עם שם דומה ל-KFC והתוצאה? הבדל של 2,000 ש"ח (בזמן כתיבת שורות אלו).
האם המסך מספיק טוב בשביל להצדיק את גובה המחיר? המשיכו לקרוא
המפרט
רזולוציה: 2560 X 1440
גודל: 26.5 אינץ'
קצב ריענון: 240 הרץ
זוויות צפייה: 178 מעלות מכל צד
עומק צבעים: 07 מיליארד
סולם צבעים (CIE1976)
מינימום: DCI-P3 90.0%
טיפוסי: DCI-P3 98.5%
בהירות בקנדלה\מ"ר (cd/m²):
מינימלית: 250
טיפוסית: 275
HDR: HDR400
זמן תגובה: 0.03 מילי שניות
תכונות נוספות שראוי לציין:
HDR10
VRR
G-SYNC / FreeSync Premium Pro
שלט רחוק
אביזרים המגיעים ביחד עם המסך
שלט
כבל HDMI
כבל DISPLAYPORT
ספק כוח חיצוני
אביזר לסידור כבלים
הכבלים
הרכבה
המסך מגיע שוכב על משטח קלקר, כשמעליו יש עוד משטח קלקר עליו נמצאים חלקי המעמד והאביזרים.
המסך בשכיבה
המעמד מפורק
יש שלושה שלבים מאוד פשוטים:
להוציא את הזרוע והרגליים
לחבר אותן עם הבורג המובנה
לחבר את המעמד השלם למסך
המעמד המפורק עם הצגת החיבור בין שני החלקים השונים
המעמד המורכב
המסך השלם
כל התהליך היה די פשוט ולקח לי כ-5 דקות. אנשים פחות מנוסים כנראה יגיעו לכ-10 דקות.
הסקירה עצמה
מאחר וזה מאוד אינדיבידואלי (ויש מגוון רחב של אפשרויות להגדרת המסך), העדפתי להשאיר את המסך כמו שהוא בקטע סקירה זה (אל תדאגו, אכנס לאפשרויות השונות בהמשך), למעט קצב הריענון אותו העליתי ל-240 הרץ.
במהלך שימוש רגיל (גלישה באינטרנט, צפייה בסרטוני יוטיוב ועוד), לא הבחנתי בשינוי משמעותי מהמסך הקודם שלי (בעל אותה הרזולוציה רק עם קצב ריענון מעט נמוך יותר ופאנל IPS). אבל, במהלך סרטים, תוכניות וכמובן גם משחקים, ראיתי הבדל משמעותי.
הדבר הראשון ששמתי לב אליו, הוא השחור האמיתי (בעיקר בסרטים ותוכניות).
השחור האמיתי יימצא בפסים השחורים הממוקמים מעל ומתחת לתמונה וכמו כן גם באזורים שחורים הנמצאים בתוך התמונה. מאחר ואזורים אלו חשוכים לחלוטין, הניגוד בין האזורים המוארים לחשוכים נראה הרבה יותר טוב.
במידה ויש קטעים חשוכים מדי (עד שאי אפשר להבין מה קורה בתמונה), חברת LG מציעה מגוון פתרונות לשליטה על הבהירות ורמת הצבע השחור דרך השלט הנלווה:
Black Stabilizer – שולט על רמות הצבע השחור כך שתמונות חשוכות יוכלו להיות יותר ברורות.
Black level – מאוד דומה לראשון, אך כאן יש רק שתי אפשרויות, גבוה או נמוך (חשוך יותר).
Peak Brightness – עם שלוש אפשרויות: כבוי, נמוך וגבוה. מאפשר להגביר את הבהירות המקסימלית מעבר לטווח הרגיל דרך השלט.
שימו לב, המסך מפצל את האפשרויות בהתאם למצב בו אתם משתמשים, SDR (טווח דינמי סטנדרטי) או HDR (טווח דינמי גבוה).
SDR (המצב הרגיל של המסך), יביא לכם את כל האפשרויות כש-HDR מאפשר רק את Peak Brightness ומבטל את השאר.
האפשרויות דרך המסך עצמו
וכעת נתקדם לשאר הצבעים
כמו שרשמתי למעלה, המסך כרגע על ההגדרות הרגילות שלו כפי שהגיע אליי. כמובן, זה יהיה תלוי איך תגדירו את המסך, בין אם דרך האפשרויות המוגדרות מראש, או דרך כיוונון ידני בעצמכם. אך גם כאן, מצב HDR יבטל את רוב האפשרויות.
הצבעים כאן מאוד ססגוניים. הם הרבה יותר "חיים" ממה שהתרגלתי עד עכשיו. יש יותר ניגודיות בין הצבעים השונים, יותר חדות, יותר עומק והרבה יותר דיוק בצבעים עצמם.
אומנם בשימוש יום יומי לא יהיה שינוי רציני (בדיוק כמו עם הצבע השחור), אך במהלך סרטים, תוכניות ומשחקים, ההבדל הופך להרבה יותר ברור והרבה יותר משמעותי. נהניתי הרבה יותר במסך הזה מאשר אם הייתי משתמש במסך שלי (אל תדאגו, יש השוואה ישירה בין שני המסכים בהמשך).
אחת מהסדרות שראיתי על מסך זה, הייתה דברים מוזרים (Stranger Things), אותה ראיתי מחדש לקראת ההכרזה על העונה האחרונה העתידה לצאת השנה. הגעתי למסקנה מאוד ברורה, אם אתם לא רואים אותה על מסך מסוג OLED, אתם מפסידים ובענק. יש הרבה קטעים בהם יש חלל שחור לחלוטין כשבדרך כלל, רק הדמות 'אילבן' (11) נמצאת בו. ומאחר והוא שחור, המסך לא מציג כלום חוץ ממנה (והמטרה שלה). זאת הייתה חוויה הרבה יותר טובה ממה שתיארתי לעצמי. הייתי רוצה להראות לכם תמונה להמחשה אבל, זכויות יוצרים עוצרים אותי.
מעבר לקטעים אלו, יש גם הרבה קטעים מאוד חשוכים בסדרה וכל מה שהייתי צריך לעשות זה להגביר את הבהירות והשליטה על השחור דרך האפשרויות אותן הזכרתי למעלה. לצערי, בקטעים אחרים בהירים יותר, הצבעים נראו פתאום דהויים, לא מחמיאים ולפעמים מעוותים. הייתי צריך להחזיר את ההגדרות כך שאין הגדרה אחת טובה לכל התכנים. עם זאת, השלט הופך את השליטה על המסך להרבה יותר נוחה.
משחקים
לפני שאתחיל, אני מודה, אני אוהב את הז'אנר של עולם פתוח בתחום הגיימינג הרבה יותר משאר התחומים. ולשם כך, אני לא חייב את המסך עם קצב הריענון הכי גבוה, אלא את המסך עם איכות התמונה היותר טובה. וכאן, ה-27GS95QE-B מככב. בעוד שקצב ריענון של 240 הרץ הוא לא נמוך במיוחד, יש כבר מסכים שחצו את קו ה-500 הרץ. אותם מסכים, מיועדים באופן כמעט אקסקלוסיבי לתחום ה-FPS (First Person Shooter) ולאנשים הרוצים את כל היתרון שכסף יכול לספק להם במהלך משחקים תחרותיים.
מעבר לכך, בשביל להגיע לקצב ריענון גבוה במשחקים ברזולוציה הזו (1440P), תהיו צריכים כרטיס מסך די חזק (למזלי יש לי כרטיס שהוא יחסית סבבה, 7900XTX).
ועכשיו אחרי שאמרתי את מה שרציתי, אפשר לחזור לסקירה.
גם במהלך משחקים, אני נחשף לצבעים שנראים הרבה יותר טובים ומדויקים על פני המסך הרגיל שלי.
לצערי, השחור האמיתי לא מופיע הרבה במשחקים בהם אני משחק. אך במידה ואתם משחקים במשחקי אימה, תהנו יותר.
נכון לעכשיו, המשחקים העיקריים שלי הם Horizon Zero Dawn Remastered ,Marvel’s Spider-Man Remastered ו-CYBERPUNK 2077.
כששיחקתי במשחק של הורייזון, היו הבהובים כל עוד אפשרות ה-VRR עבדה. באופן די מוזר, זה היה המשחק היחידי מבין השלושה שזה קרה.
גם כאן, נהניתי הרבה יותר מהמשחקים הודות לצבעים שפשוט נראים טוב יותר מכל בחינה אפשרית. בכך הבחנתי בעיקר בהורייזון. הנוף, האפקטים והמכונות נראו הרבה יותר טובים.
השוואה בין מסך זה למסך הראשי שלי
לא כל יום אני מקבל לידיי מסך גיימינג פר אקסלנס עם הרבה מה להציע. הייתי רוצה להגיד שזה הרבה יותר טוב ממה שאני רגיל אליו... אבל האמת שיש לי (כמעט) בדיוק אותו המפרט, רק בפאנל IPS. מה שאומר, שאני יכול להתמקד רק בסוג הפאנל עצמו ולהשוות בין מסך IPS ל-OLED.
אבקש מראש סליחה על איכות המצלמה של הטלפון שלי. ועם זאת, עדיין ניתן לראות את ההבדל בצבעים לטובת מסך ה-OLED (משמאל) ל-IPS (ימין).
אפילו בתמונה פשוטה כמו צבע אחיד, כשהשוואתי בין מסך זה למסך הרגיל שלי, ההבדל היה מיידי. אני פתאום שם לב שהרבה צבעים במסך הישן שלי הם דהויים ולא מציגים את הצבעים ה"אמיתיים". ומעבר לצבעים עצמם, ניתן לראות די בבירור את אזורי התאורה במסך שלי (שימו לב, קניתי את המסך בסוף שנת 2021 כך שהוא די ישן).
מסך לבן יכול לגלות הרבה על מסכים. ה-OLED עם צבע לבן אחיד וחלק בעוד שה-IPS לא אחיד ונראה קצת מוזר.
מסך שחור להמחשת השחור האמיתי. המלבן מצד שמאל בכוונה שם (הודעה שקופצת כשמגדילים אתר על מנת שיתפוס את כל המסך. הוא מטושטש בגלל המצלמה, שוב סליחה).
ההשוואה כנראה המכריעה בין מסכי OLED, לכל השאר. בעוד שאני לא יכול להעיד על מסכים מסוגים אחרים (או אפילו אותו סוג של חברות שונות), אני בהחלט יכול להגיד שמבחינתי, OLED הוא כמה רמות מעל המסכים הרגילים.
חוויה אישית
ובכן, לנוכח כל מה שחוויתי, אני חייב להודות שמסך OLED זה הדבר הבא. לא רק לגיימינג, אלא גם לסרטים וסדרות.
באופן אישי, העדפתי כאן יותר את מצב SDR, כיוון ש-HDR מבטל הרבה אפשרויות כמו שליטה על הבהירות, רמות הצבע השחור ועוד. ולצערי, לא יהיו הגדרות מסויימות הטובות לכל סוגי התכנים כך שתהיו צריכים לעבור בין מצבים שונים בהתאם לתוכן אותו תרצו לראות.
תאורת ה-RGB מאחור היא גימיק שיווקי ותו לא. אין אפשרות לגרום לה להעיר מאחור לפי התמונה במסך עצמו והיא יותר לאסתטיקה כך שכלל לא השתמשתי בה במהלך השימוש במסך.
ועכשיו לשאלה המכריעה, האם המסך מצדיק את מס ה-OLED?
לדעתי, התשובה היא כן.
עם זאת, מאחר וזהו הניסיון הראשון שלי עם מסך ה-OLED למחשב, אני לא יכול להגיד אם המסך הספציפי הזה הכי טוב משאר מסכי ה-OLED הקיימים בשוק, אך הוא בהחלט טוב.
לסיכום
מסך פשוט מצוין. מציג תכנים באופן פנטסטי ואין לי הרבה דברים רעים להגיד עליו, חוץ מהמחיר הכבד.
המחיר המומלץ עומד על 4,590 ש"ח עם תקופת אחריות למשך 3 שנים.