ראוטר TP Link Archer AX53 במבחן
בימים בהם אנו תלויים יותר ויותר ברשת האינטרנט, רבים מאיתנו לומדים להעריך רשת ביתית יציבה. אם פעם כולנו הלכנו בבוקר לעבודה, היום אנו מגלים שניתן לעבוד בחלק מהימים מהבית, הודות לחיבור מרחוק. זה כמובן מייצר אתגרים, מכיוון שתעבורה חלקה בכל שעות היום עלולה להיות מטלה בעייתית עבור הנתב (ראוטר) הזקן שקיבלתם מספק האינטרנט. אם הראוטר שלכם מתעייף בשל עומס המידע שעובר דרכו, שכולל צרכי עבודה, בנוסף על משחקי האונליין, הטלוויזיה באינטרנט וההורדות, כנראה שהגיע הזמן לחפש דגם מעודכן יותר. במידה ואינכם מעוניינים להשקיע סכומי עתק עבור ראוטר מפלצתי, כדאי שתדעו שקיימות חלופות משתלמות במחירים סבירים.
בשונה מראוטר מיושן, דגם חדיש ישתמש בעבורכם בטכנולוגיות ה-Wi-Fi העדכניות ביותר כדי לספק לכם קצבי העברת נתונים מהירים במיוחד. כדאי לדעת שלא כולם חייבים ראוטרים יקרים. אם אתם גרים בדירה ממוצעת, ומספר המכשירים שמתחברים לראוטר אינו גדול במיוחד, תוכלו ליהנות מראוטר קומפקטי תקציבי שיספק לכם תוצאות מעולות. למרות שרוב הראוטרים במחירי הביניים כוללים שני תדרים, של 2.4 ו-5 ג'יגה הרץ, חלקם הקטן כולל גם תמיכה ב- Wi-Fi 6 ומשכך מציעים מהירויות העברת נתונים גבוהות יותר, ומתאימים להזרמת וידאו ומשחקי אונליין. מכיוון שמגוון האפשרויות גדול, כדאי לדעת במה להתמקד.
מדוע צריך 2 ערוצים?
אם שאלתם עצמכם למה צריך 2.4 ו- 5 גי'גה הרץ יחדיו, כדאי שתדעו שתדר ה- 2.4 ג'יגה מתאים אמנם לשידורים ארוכי טווח, אולם עלולים להפריע לו מכשירים ביתיים כגון מיקרוגל וטלפונים אלחוטיים. תדר ה-5 ג'יגה הרץ בעל רוחב פס משמעותי יותר מזה של ה-2.4, ולכן אידיאלי להזרמת תוכן, משחקי אונליין והורדות קבצים. חסרונו של ה-5 ג'יגה, שהטווח שלו מוגבל, ולכן כדאי לשלבו עם מגדיל טווח, כמו זה שסקרתי כאן, במיוחד בבתים גדולים יותר, הכוללים מספר קומות.
TP-Link
TP-Link Technologies Co., Ltd היא יצרנית גלובלית שמרכזה בסין, לציוד היקפי לרשתות מחשבים. החברה נוסדה בשנת 1996 על ידי שני אחים שביקשו לפתח כרטיס רשת. מקור השם TP link, במונח "twisted pair link", צורת ליפוף כבלים שהמציא אלכסנדר בל, המפחיתה הפרעות אלקטרו מגנטיות. הפריצה הבינלאומית שלה החלה ב- 2008, אז הוקמה זרוע גם בארה"ב. לחברה שני קווי מוצרים עיקריים:
-
Tapo הכולל מצלמות מבוססות Wi-Fi ותאורה חכמה
-
Deco הכולל פתרונות MESH לשיפור קליטת ה- Wi-Fi בחללים גדולים
Archer AX53
ה-Archer AX53 של TP-Link הוא ראוטר קומפקטי, דו ערוצי, הכולל תמיכה ב-Wi-Fi 6 במחיר משתלם במיוחד. אם מציצים לקרביים שלו, מגלים שיש בו את כל מה שנמצא גם בראוטרים מתחרים, יקרים ממנו.
עיצוב
המוצר מעוצב כמלבן דקיק בעובי של כ- 4 ס"מ,. אורכו 26 ורוחבו 14 ס"מ, ומשכך ישב בקלות בכל ארון תקשורת דירתי שסופק על ידי הקבלן. בגבו תמצאו ארבע אנטנות מתקפלות ומסתובבות, ארבע חיבורי LAN במהירות 1 ג'יגה, וחיבור WAN אחד במהירות זהה. בחזיתו תמצאו 6 נורות לד קטנטנות לבדיקת סטטוס המכשיר. הגימור שלו שחור והוא מעוצב כעין מל"ט חמקן משופע בצידיו.
החיבורים בגבו של המוצר
חומרה
מבחינת חומרה, הוא תומך בתקנים שנתמכים על ידי אחיו הגדולים:
-
Wi-Fi 6
-
(Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) OFDMA: התקן שמאפשר בשילוב עם 11ax תקשורת בו-זמנית עם מספר רב של מכשירים, באמצעות חלוקה של התדר לתת תדרים, והקצאה למספר מכשירים שונים, בו זמנית.
-
4x4 MU-MIMO: המאפשר לראוטר לתקשר עם מספר מכשירים בו זמנית. כך מצטמצם פרק הזמן שכל מכשיר צריך לחכות לאות ומאיץ דרמטית את הרשת. בהתחשב בכך שבבית ממוצע יש למעלה משמונה מכשירים שמחוברים לאינטרנט בו זמנית, MU-MIMO אמור לשפר את חווית הגלישה ב-WiFi.
-
QAM-1024 – (Quadrature Amplitude Modulation): שיטה בה מחברים שני אותות איפנון לערוץ אחד, וכך מוכפלת האפקטיביות של רוחב הפס.
-
HE160 : הראוטר תומך בערוצים בתדר 160 מגה הרץ, וכך מקבלים Wi-Fi מהיר ביותר.
-
ההטבות אינן מוגבלות לחיבורי 160 מגה-הרץ. OFDMA מאפשר למערכות Wi-Fi לחלק ערוצים לתת-ערוצים קטנים יותר, תוך הקצאת כמות הספקטרום המתאימה לכל מכשיר מחובר כדי לספק איכות אופטימלית של שירות וחווית משתמש. נתבי Wi-Fi 6 עם יכולת 160 מגה-הרץ יספקו יתרונות משמעותיים גם כאשר הם מחוברים למכשירים המשתמשים ברוחב פס קטן יותר.
-
מהירות מקסימלית כוללת של כ-3 ג'יגה בייט לשניה, המורכבת מ-2400 Mbps בתדר ה- 5 ג'יגה הרץ, ו-574 Mbps בתדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ. לכן הוא נקרא גם AX3000.
-
ההצפנה העדכנית ביותר של WPA3
אמנם הראוטר אינו כולל חיבור להתקן ב-USB, אבל קיימים ארבעה ארבע חיבורי LAN במהירות 1 ג'יגה, וחיבור WAN אחד.
באריזה
האריזה כוללת:
-
ראוטר
-
שנאי
-
כבל רשת
-
מדריך למשתמש
התקנה
ההתקנה של Archer AX53 קלה ופשוטה כמו זו של יתרת מוצרי TP-Link בהם התנסיתי. ניתן להתקין באמצעות אפליקציית Tether לסלולרי, או דרך ממשק הדפדפן שלו. אני בחרתי בגישה המסורתית בדפדפן. מקישים את כתובת ברירת המחדל שלו, 192.168.0.1, ומתגלה הממשק המוכר והידידותי. יצרתי סיסמת גישה חדשה לנתב, קבעתי את אזור הזמן, בחרתי קומת IP שכבר מותאמת למכשירים ברשת הנוכחית שלי, הרצתי בדיקת חיבור, יצרתי חשבון TP-Link Cloud לשליטה מרחוק, וההתקנה הושלמה. מבחינת הצפנה, הוא תומך בתקן האחרון WPA3, אולם בחרתי להשתמש ב- WPA2 מכיוון שלא כל ההתקנים שלי תומכים בגרסת ההצפנה האחרונה.
התקנה פשוטה ומהירה
אפליקציה
אפליקציית Tether של TP-Link קיימת באנדרואיד וב- iOS. האפליקציה מאפשרת לשלוט בראוטר ממש כמו בממשק הדפדפן במחשב. פרט חשוב שאין אצל המתחרים שסקרתי: הממשק כולו בעברית! לא צריך לשבור את הראש כיצד לשלוט בו, מכיוון שהכל פשוט ומאד ויזואלי.
חיווי ברור לסטטוס ושליטה פשוטה על ההפעלה
רשת לאורחים
במקום לשתף אורחים ברשת המקומית, ניתן להגדיר להם באמצעות האפליקציה או הדפדפן, רשת נפרדת לאורחים, ותוכלו לשתף אותה בוואטסאפ עימם. בניגוד למתחרים, TP-Link לא מאפשרת להגביל לרשת האורחים את זמן הופעתה או את המשאבים שתצרוך. בסוף השימוש יש לבטל אותה באופן ידני.
הפעלה פשוטה של רשתות האורחים באפליקציה ובדפדפן
ממשק HomeCare הוא שירות חינמי לרוכשי הראוטרים של TP-Link: הוא מאפשר לסנן תכנים לא ראוים או אפילו מסוכנים בקלות ובמהירות. לדוגמא, תכנים בוטים, הימורים ופורנו, מסוננים. תוכלו לקבוע את רמת הסינון בהתאם לגיל המשתמש, ולערוך את ההמלצה של הנתב בהתאם לדרישתכם. הממשק מאפשר גם לקבוע את שעות החיבור לאינטרנט של כל אחד מהמחשבים.
ממשק HomeCare
בנוסף, הנתב כולל הגנה מפני וירוסים ואתרים המכילים רוגלות וחומת אש (Firewall) להקטנת הסיכון של מתקפות סייבר.
Firewall מובנה עם סינון אתרים מזיקים
OneMesh
TP-Link מאפשרת לחבר מגדיל טווח כגון זה שסקרתי כאן, כך שיפעלו בתצורת OneMesh עימו, וירחיבו את כיסוי ה- Wi-Fi בחללים השונים. לרשימת המכשירים התואמים לחצו כאן. בשונה מהמתחרים, TP-Link לא מאפשרת לחבר בין שני ראוטרים תומכי OneMesh כך שיצרו רשת Mesh ביניהם, אלא רק בין ראוטר למגדיל טווח.
ממשק OneMesh
ביצועים
כדי לבדוק את יציבות החיבור, חיברתי את הנתב למגוון מכשירים שתומכים בשלל תקנים אלחוטיים:
תומך Wi Fi 6 |
תומך Wi Fi 5 ג'יגה |
תומך רק Wi Fi 2.4 ג'יגה |
תומך כרטיס רשת 1 ג'יגה |
Galaxy S20 |
Galaxy S10 Plus |
Iphone 13 Pro Max |
מחשב שולחני |
|
Levono X13 |
|
|
מבחינת תקינות החיבור, כל המכשירים, כולל תומכי Wi Fi 6 אכן התחברו לראוטר בתקן זה, ושמרו על החיבור לאורך זמן. החיבור ל- Wi Fi 6 מבוצע בעצם לתדר ה- 5 ג'יגה הרץ של הראוטר, אבל בפרוטוקול שונה מהרגיל, ולכן להתקן שיחובר לראוטר ב- Wi-Fi 6 תוצמד הספרה 6 לאייקון החיבור.
קליטת Wi-Fi 6 בכל מכשירים התומכים
מכיוון שמדובר בראוטר קטן מימדים, החלטתי לבחון את עוצמת הקליטה כתלות במרחק ובמספר קירות הבלוקים שחוצצים ביני לבין הראוטר. לשם כך השתמשתי אפליקציית Wi-Fi signal meter שבחנה את עוצמות הסיגנל של תדרי ה-2.4 ו-5 ג'יגה הרץ, קרוב מאד לנתב, במרחק של כ- 10 מטרים עם קיר בלוקים אחד שחוצץ, ובמרחק של כ- 10 מטרים עם שני קירות בלוקים ביניהם. התוצאות לפניכם.
בסמוך לנתב:
תדרי ה- 2.4 ו-5 ג'יגה הרץ סיפקו תוצאה דומה, של כ-97%.
במרחק של כ- 10 מטרים מהנתב, עם קיר בלוקים אחד החוצץ ביניהם:
בעוד תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ נתן 86% קליטה, תדר ה- 5 ג'יגה הרץ נחת כצפוי ל-44% קליטה, מכיוון שצפוי שיתמודד פחות עם מכשולים.
במרחק של כ- 10 מטרים עם 2 קירות מפרידים:
תדר ה- 2.4 ג'יגה הרץ נתן 48% קליטה, בעוד ה- 5 ג'יגה הרץ נתן כבר 16% קליטה
התוצאות מדגימות את החיוניות שבנוכחות שני התדרים: ה- 2.4 ג'יגה הרץ חודר בקלות רבה יותר קירות, אולם בעל תעבורה איטית יותר בהשוואה לתדר ה-5 ג'יגה הרץ. בנוסף, הודגם שבמידה וה-AX53 יוצב במרכז דירה ממוצעת, הוא צפוי לכסות את כולה ללא מאמץ מיוחד.
סיכום
במחיר של 350 ₪, ה- Archer AX53 של TP-Link עשוי לנהל בקלות תעבורת אינטרנט בדירה ממוצעת. הקליטה שלו מעולה, הוא מהיר, יציב, כולל אפליקציה בעברית, תומך בכל התקנים החדישים, בעל שני תדרים, כולל Wi-Fi 6, ועמוס בתכונות שיתאימו אותו לצרכיכם גם אם אתם מזרימים תכנים או משחקים אונליין.
יש לו ארבע יציאות LAN של 1 ג'יגה-ביט, אמנם ללא חיבורי USB, אבל שירות ה- HomeCare שניתן עימו חינם מספק הגנות רבות, בקרת הורים עם סינון תכנים וניהול שעות פעילות ממש כמו הראוטרים היקרים. הוא אמנם בסיסי, אולם בעלי דירות ממוצעות שמחפשים לייצב את הרשת בלי לקרוע את הכיס צריכים לראות בו מועמד פוטנציאלי.
מחיר: 350 ₪
יבואן: בנדא