מצלמת צינור TiOC 2.0 של Dahua עם בינה מלאכותית במבחן
אם הסתובבתם לאחרונה במרחב הציבורי, בוודאי שמתם לב לשלל מצלמות האבטחה שהותקנו בו. כמעט בכל צומת ראשי, מגרש משחקים או שביל הליכה. הכל מרושת. ההתקנה מתבצעת ביישובים רבים במקביל, כשהסיבות העיקריות לכך הן כדי למלא תפקיד מכריע בהרתעת פעילות פלילית והבטחת בטיחות הציבור. המגמה הזו אינה פוסחת גם על בתים פרטיים ובנייני מגורים, במטרה לנטר אירועים חריגים ולהתמודד עימם בזמן אמת.
אם בתחילה המצלמות פשוט תיעדו כל מה שקורה מולן, הרי שבשנים האחרונות הן זינקו באיכות ההקלטה גם בתנאי ראות ירודים, ביכולת לדחוס את המידע לנפח איחסון קטן יותר, ולאחרונה גם ביכולתן לעבד את המידע באנליטיקה חכמה, בהטמעת יכולות בינה מלאכותית, וכך להפיק התראות מותאמות אישית.
ממצלמות אנלוגיות פשוטות ועד למצלמות IP ו-PTZ מתוחכמות, האבולוציה של מצלמות האבטחה משקפת מגמה רחבה יותר בחדשנות דיגיטלית ובקישוריות למערכות חכמות אחרות. מגוון יצרניות מצלמות האבטחה רחב, ולכן כדאי לדעת במה להתמקד.
Dahua
Dahua, או בשמה המלא Zhejiang Dahua Technology Co., Ltd היא יצרן ציוד אבטחה שבסיסו בסין. החברה נוסדה בשנת 2001 על ידי טכנאי התעשייה הביטחונית לשעבר Fu Liquan, וכיום היא חברת ציוד מצלמות האבטחה השנייה בגודלה בעולם. עד לפני מספר שנים התמקדה רק במצלמות אבטחה, אולם כיום היא משווקת גם מסכי תצוגה וציוד משלים.
ל-Dahua נציגות גם בישראל, עם אנשי פיתוח ותמיכה שמספקים פתרונות ייעודיים גם ללקוחות מקומיים. הצוות הייחודי הזה מונה עובדים ישראלים לצד עובדי Dahua שהיגרו מסין, על מנת לספק מענה מקצועי ככל שניתן ללקוחות.
המפיצות בישראל של מוצרי Dahua הן גטר גרופ ובנדא מגנטיק. במסגרת שיתוף הפעולה הנרחב בין Dahua ו-גטר, מספקת האחרונה גם פתרונות נוספים ומשלימים, הכוללים מוצרי אנליטיקה, כבילה, תקשורת ותשתיות. גטר הביאה עימה בשורה משמעותית בשוק מצלמות האבטחה עם טכנולוגיה מהמובילות בעולם. היכולת שלה לספק את הידע ולתת ללקוחות פתרון מקיף עם שירות ברמה הגבוהה ביותר, חשוב מאין כמוהו ללקוחות Dahua, עם מוצרים טכנולוגיים מהמדרגה הראשונה.
הנסיון שלי עם Dahua ארוך וחיובי בעיקר בשל יכולתה לספק את מיכלול ציוד התיקשורת לבית, החל ממצלמות אבטחה, אינטרקום, מתגים מתאימים ומתקני עגינה אסתטיים, כשכולם מתממשקים לאפליקציה אחת, ידידותית למשתמש.
WizSense
מכירים את התופעה של אנליטיקה שמזהה יונים, ענפים ואפילו צל ויוצרת בגללם התראות? התופעה הזו כל כך מוכרת, שרבים מבעלי מצלמות האבטחה פשוט מכבים את ההתראות, פשוט נמאס להם לקבל התראות שווא.
התראות שווא בגלל יונים
Dahua פותרת את הבעיה הזו באמצעות טכנולוגיית WizSense שייחודית לה, מוטמעת בסדרת מצלמות וכוללת שבב AI עצמאי ובעל אלגוריתם למידה עמוקה. האלגוריתם מסוגל לזהות בני אדם וכלי רכב, להתעלם מבעלי חיים, ולייצר התראות אמת עם כללים שהוגדרו מראש לצרכי הגנה היקפית וזיהוי תנועה חכם.
כדי לקחת את האנליטיקה שלב אחד קדימה, שילבה Dahua עם האלגוריתם מספר מרכיבים שלוקחים את האפקטיביות שלו לקצה, עם דגמי TiOC 2.0:
-
עדשה איכותית המספקת תמונה מעולה גם בעוצמת הארה נמוכה
-
פנס אור לבן השוטף את המטרה בעת זיהוי, כדי לספק תמונה צבעונית
-
סירנה עוצמתית שפועלת בהתאם לדרישה, כדי להרתיע
-
רמקול שמסוגל להשמיע הודעה שהוקלטה מראש, או הודעות מובנות
-
צ'קלקה בעלת נורות כחול ואדום והגברת ההרתעה
טכנולוגיית Smart Dual Light שהוטמעה במצלמת Wiz Sense משולבת עם האלגוריתם החכם שמזהה מטרות שהוגדרו מראש. בעוד תאורת האינפרה אדום דולקת באופן שיגרתי בלילה, כשמופיעה מטרה באזור הניטור, נדלק האור הלבן והמצלמה מתעדת את הווידאו בצבע מלא. לעומת זאת, כאשר המטרה נמצאת מחוץ לאזור הניטור, האור הלבן כבוי ותאורת האינפרה אדום ממשיכה לדלוק.
טכנולוגיית SMD 4.0 (Smart Motion Detection) פועלת עם אלגוריתמים חכמים כדי לסווג מטרות המפעילות אזעקות לזיהוי תנועה. האלגוריתם מתעלם מאובייקטים שלא סומנו כמטרות, כגון בעלי חיים, כדי למנוע הפעלת אזעקות שווא. בשילוב עם AI NVR, של Dahua, טכנולוגיית Acupik מאפשרת לסמן מטרות אנושיות וכלי רכב, ולחפש אותם בתוך סרטוני עבר. הנ"ל מוטמע במצלמות סדרה 5 ומעלה וכן במכשירי הקלטה סדרה 5 עם סיומת EI.
השיפורים של TiOC 2.0 לעומת הדור הקודם כוללים:
1. אופציה של תזמון אנליטיקה לפי זמנים
2. טכנולוגייה חכמה להגנה מפני הופעת אור אדום וכחול בתמונה
3. אזעקה מותאם אישית שניתן להעלאה בקלות דרך אפליקציית Dmss
4. שליטה בכפתור אחד - הפעלה/ניטרול של החלקים האקטיבים על ידי אפליקציית ה-Dmss
5. וידאו בזמן אמת של 25/30fps גם כאשר AI מופעל (הדור הקודם של TiOC מציע רק 20fps)
6. מערך מיקרופון כפול שתוכנן לאחרונה מסנן רעשי רקע חד יותר. מרחק איסוף האודיו גדל ב-7 מטרים בהשוואה לגרסה הקודמת של TiOC בסביבת מעבדה
IPC-HFW3849T1-AS-PV
בחרתי לסקור את הדגם הזה, מכיוון שהוא משלב את שלל הטכנולוגיות העדכניות ביותר של Dahua, במצלמת צינור: TiOC 2.0. השם הזה מלמד על שלוש פעולות במצלמה אחת:
-
Wiz Sense לזיהוי בני אדם ומכוניות, והתעלמות מבעלי חיים וצללים
-
תאורה כפולה: אור לבן בעת זיהוי גוף בעל עניין, ואור כחול\אדום בעת חירום
-
רמקול לכריזה
נורות אור לבן בתחתית, ואורות כחול ואדום בראשה
ה- HFW3849T1-AS-PV היא מצלמת רשת התומכת בחיבור POE, מסדרת הדגל של Dahua מבחינת רזולוציה: 8 מגה פיקסל המספק רזולוציית 4K אדירה של 3840 על 2160 פיקסלים. התוצאה היא תמונה כה חדה, שגם אם נבצע זום דיגיטלי על התמונה, עדיין יתקבלו פרטים מאד מדויקים.
HFW3849T1-AS-PV
כדי למנוע יצירת קבצי איחסון גדולים, ה- HFW3849T1-AS-PV תומכת בדחיסה של H.265 שמספקת קובץ קטן יותר מ-H.264, ועדיין שומרת על תמונה איכותית במיוחד.
בנוסף, המצלמה כוללת עדשה קבועה 2.8 מ"מ (קיים גם 3.6 מ"מ), עמידות מלאה למים ואבק IP67, תקן WDR (wide dynamic range) של 120dB, המאפשר התמודדות עם תמונה המשלבת אור וצל, ואפילו חריץ להתקנת כרטיס זיכרון בתוך המצלמה, כדי לגבות במקרה של כשל במכשיר ההקלטה.
רמקול מובנה וחריץ לכרטיס זיכרון
התקנה
מכירים את התופעה הלא אסתטית בה מתקינים לצד המצלמה גם קופסת חיבורים? התופעה הזו עדיין פופולרית מכיוון שהיא חוסכת למתקין כמה שקלים, אבל יש לה חסרונות נוספים על ההיבט האסתטי. ניתוק המצלמה קל יותר, היא אינה עמידה במים, ולכן עלולה לפגוע בחיווט לאורך זמן. Dahua מונעת את התופעה הזו באמצעות מתאם ייעודי שמתאים בול מתחת למצלמה, ומשמש גם כקופסת חיבורים הסתרת החיווט.
תופעה לא אסתטית של קופסת חיבורים לצד המצלמה
לצורך ההתקנה השתמשתי ב- PFA135 שמהווה כבסיס למצלמה ומורכבת ישירות על הקיר. למרות שהמצלמה מאפשרת לחבר גם מקורות מתח נפרדים, היא פועלת גם אם רק מחברים אליה כבל רשת ממתג POE. כך, כל שנותר היה לי הוא לחבר את כבל הרשת של המצלמה, לגלגל את החיווט בתוך קופסת החיבורים ולסגור את הברגים.
PFA135 Junction box של Dahua להתקנה ללא קופסאות חיבורים נראות
כדי לכוון את המצלמה לכיוון הנדרש, פותחים את שלוש הברגים בבסיסה, והללו מאפשרים לסובב אותה על צירה, ולהטות אותה אופקית ואנכית, עד לתוצאה הנדרשת.
שלושה ברגים לכיוון המצלמה
התוצאה המתקבלת היא התקנה נקיה, ללא קידוחים מיותרים על קיר החוץ, ויכולת כיוון של המצלמה לכל צד, מבלי להיתקל בקופסת חיבורים לצידה.
התקנת ה- HFW3849T1-AS-PV
חווית שימוש
לצורך הדגמת היכולות המקסימלית של המצלמה, חיברתי לרשת מכשיר NVR מדגם NVR5208-EI, שכולל גם את יכולות ה- AI המתקדמות של Dahua. כדי לצרף את המצלמה, יש לעדכן את כתובת ה- IP שלה, כך שתתאים לכתובת ה- IP של הרשת שלכם.
הממשק במכשיר ההקלטה
גם הקודק של מצלמה זו ייחודי, בהשוואה למצלמות של חברות מתחרות. Dahua פיתחה לצורך כך קודק שתומך בבינה מלאכותית, ובצירוף עם רזולוציית 4K, מתקבלת תמונה לא רק איכותית במיוחד, אלא גם כזו שמסוגלת לספק התראות אמת.
קודק לבינה מלאכותית
כדי להבין עד כמה כלי ה-AI שהוטמעו בדור החדש של מכשירי ה- NVR של Dahua מתוחכמים, צריך להיכנס לתפריט איתור האירועים. המצלמה שהותקנה, מקטלגת את האירועים לפי האובייקטים שקלטה: אנושי או כלי רכב ממונע. מבדיקתי עולה שכל האירועים שהיא איתרה, היו אכן זיהוי אמת.
אבל Dahua לא מסתפקת בזה, אלא שידרגה את טכנולוגיית האנליטיקה הבסיסית שלה IVS – Intelligent video system, באופן שכעת היא מאפשרת לזהות דמות אנושית או כלי רכב שנכנסים למתחם אסור, או חוצה קו, ולקבל התראה על כך. לאורך השימוש בה מצאתי שבשונה ממצלמות ותיקות, הדגם החדש שמשלב את שבב ה- AI, סיפק לי רק התראות אמת. לצורך הדוגמא, איירתי בממשק ה- NVR מלבן דמיוני בצמוד לחלונות בקומת הקרקע, כך שבמידה ויעמוד לידם אדם, תתקבל התראה. בעלי חיים, כדוגמת כלב או ציפור, לא יצרו התראה.
תיל ממעיד בצמוד לחלון בקומת הקרקע
הכניסה לתפריט המצלמה מתבצעת דרך כתובת ה- IP שלה, שם התפריט לניהול המצלמה רחב עוד יותר, וכולל העלאה אוטומטית של אירועים לשרת, קביעת לוח זמנים לדריכת ההתראות מהמצלמה, גילוי שמע חריג לפי סף דציבלים והתראות מכרטיס הזיכרון. כך, במידה והמצלמה שומעת קול ניפוץ זכוכית, צעקה רמה, או אפילו ירי, היא מסוגלת לספק התראה מיידית, גם אם לא ראתה אירוע חריג מולה.
תפריט המצלמה
איכות התמונה
כדי לבחון את איכות התמונה המופקת מדגם HFW3849T1-AS-PV, השוויתי אותה לאותה התמונה ממצלמת 4 מגה פיקסל ותיקה יותר של Dahua. העלים של העץ, הרבה יותר ברורים וחדים בתמונה משמאל, שצולמה עם ה- HFW3849T1-AS-PV, לעומת זו המופקת ממצלמת ה-4 מגה פיקסל הוותיקה.
4 מגה פיקסל (מימין) לעומת 8 מגה פיקסל (משמאל)
הרזולוציה האפקטיבית במצלמת ה- 8 מגה פיקסל כמובן גבוהה יותר מזו של ה-4 מגה פיקסל, ולפיכך גם ההבדלים בפרטים בתמונה. ההבדלים הולכים מגדלים ככל שעושים זום דיגיטלי לתמונות.
איכות דגימה ורזולוציה במצלמת 4 מגה פיקסל (מימין) לעומת 8 מגה פיקסל (משמאל)
סיכום
מצלמת ה- TiOC 2.0 שלפנינו, מדגם HFW3849T1-AS-PV, היא מוצר רב תכליתי, שבנוסף על יכולות הצילום המתקדמות, מסוגל אף לנתח את האירועים שלפניו, להבדיל בין אובייקטים בתמונה ולהתריע לבעלים. הייחודיות של ה- TiOC 2.0 טמונה בכך שבנוסף על כך, הוא מסוגל אף לנהל את האירוע שלפניו, באמצעות הדלקת אור לבן ששוטף את הלילה האפל ומייצר תמונה צבעונית של האירוע, מפעיל אזעקה במידת הצורך, ואפילו משמיע ברמקול טקסט שהקלטנו מראש, כדוגמת "לא לטפס על הגדר" או "זהירות, שטח פרטי".
מבחינות רבות מדובר בבשורה משמעותית, מכיוון ששבב ה- AI שמוטמע בה מסוגל להקטין עד למינימום את התראות השווא שהתקבלו עד כה כתוצאה מבעלי חיים, ענפי עץ ואפילו צללים.
לסיכום, אם חשבתם להתקין מצלמות אבטחה בביתכם, דעו לכם שעתיד הבינה המלאכותית כבר כאן!
יבואן: גטר
ציוד המצלמות של Dahua נמכר ומותקן על ידי מתקינים מורשים.