+NAS Synology DS 923 עם כרטיס רשת 10Gbe במבחן
בואו נודה על האמת, ככל שזה נוגע למידע, כולנו רוצים אותו כאן ועכשיו. כמה שיותר מהר וללא כל שיהוי. כדי לענות על הצורך הבלתי מתפשר הזה, הוטמעה לאחרונה טכנולוגיית ה-10Gbe, שמספקת מהירות של 10Gb/s. ניתן לקרוא כאן, כתבה המפרטת את הרכיבים הדרושים לכך.
למען הסר ספק, אין המדובר רק בסנונית ראשונה. כל יצרניות הנתבים, המתגים, וכרטיסי הרשת כבר כוללות דגמים עם מהירות זו, ורבים מהמשתמשים הביתיים כבר עושים בה שימוש כיום. הבעיה שעם העליה המסחררת בכמות המידע, חלה גם עליה בסיכון שאנו לוקחים באיחסון שלו. תחום תקיפות הסייבר בכלל, ומתקפות הכופרה בפרט, צומח כתופעה גלובלית, שהיקפה מוערך בכ-20 מיליארד דולר בשנה וגדל בקצב גובר, במיוחד לאחר התפרצות מגיפת הקורונה. ניתוח מקרי הכופרה בישראל, מציג רמת תחכום הולכת וגוברת וגידול משמעותי בהיקף התופעה בשנים האחרונות. בפברואר השנה דיווחה הרשות לאיסור הלבנת הון על עליה במתקפות הסייבר בישראל, ועל נזק עקיף של כחצי מיליון דולר בממוצע לתקיפה.
ספקיות שירותי האיחסון משפרות את ההגנות של אמצעי איחסון המידע, אולם השירותים שהן מספקות מתאימים בעיקר לשוק המוסדי. מכיוון שגם לקוחות פרטיים ועסקים קטנים עלולים להיות קורבן למתקפה כזו, קיימות חברות המספקות בנוסף לשירותי האיחסון, גם אפשרויות גיבוי בענן, המשמרות את השרידות במידה ואחד העותקים נפגע. מכיוון שלא כל השירותים והמוצרים זהים, כדאי לדעת במה להתמקד.
מדוע אנשים לא מגבים מידע?
בינינו, אין אדם שלא מודע לסיכון שהוא לוקח כשאינו מגבה מידע קריטי, ועדיין, רבים מאיתנו לא מגבים אותו כלל, ואחרים מגבים רק באופן חלקי. מסתבר שקיימות 3 סיבות עיקריות בגינן אנשים אינם מגבים מידע:
-
עלויות כספיות: חומרה, תוכנה ותחזוקת המערכת
-
תמיכה של אנשי מיקצוע: ללקוחות אין מספיק ידע בנושא, אין להם צוות IT מקומי וגם לא תקציב לצוות כזה
-
האיחסון מבוצע במגוון מיקומים פיזיים, חלק מהאנשים עובד מהבית, אחרים במשרדים ארעיים של Open Space, ולכן מתקשים לנהל את כל האיחסון במקביל.
סינולוג'י (Synology)
סינולוג'י היא חברה טאיוונית שהוקמה בשנת 2000 על ידי Cheen Liao ו-Philip Wong שעזבו את מיקרוסופט והחלו מתמחים בייצור ופיתוח NAS. ארבע שנים מאוחר יותר השיקה החברה את ה- Disk Station 101, ה- NAS הראשון שלה עם מערכת הפעלה ייעודית, ומאז ועד היום ביססה עצמה במדינות רבות בעולם וביניהם גם בישראל. בהכללה אציין שמוצרי ה-NAS של סינולוג'י כוללים משפחות המוצרים הבאות:
-
NAS בעל דיסקים קשיחים נשלפים
-
NAS בעל איחסון מסוג FLASH, כלומר זיכרון מובנה בכרטיס
-
NAS המיועד להתקנה בארונות תעשייתיים – Rack mount
מכיוון שאיחסון וגיבוי מהווים פעולות פשוטות יחסית, על מנת להיות יותר תחרותיים, פיתחה סינולוג'י מערכת הפעלה בקוד פתוח בשם DSM, המאפשרת למפתחים חיצוניים להציע התקנת אפליקציות שיאפשרו לנו שימוש נוח ורחב יותר במכשיר שיועד בתחילה לגיבוי בלבד.
מהו NAS?
NAS – Network attached storage, ובעברית "מאגרשת", הוא מכשיר בעל קיבולת גבוהה לאיחסון, המתחבר לרשת הביתית או המשרדית, וכך שאני ומשתמשים אחרים להם אני מאשר גישה, יוכלו לגשת לקבצים נבחרים ממכשירים ניידים וממחשבים אישיים מרוחקים, מבלי להתחבר פיזית לכונן בו הקבצים מאוחסנים.
באמצעות NAS, ניתן כמובן לבצע פעולות פשוטות כגון גיבוי ספריות נבחרות במחשבים בבית במהלך הלילה, אולם גם פעולות מורכבות יותר. במידה ותרצו להזרים סרטים באיכות דגימה גבוהה במיוחד מה- NAS ישירות למחשבים, טלוויזיות או סטרימרים בבית, יתכן ותידרשו ל- NAS בעל מפרט מתקדם יותר כגון זיכרון, מעבד וחיבור רשת מהיר במיוחד.
מאחר ולרוב NAS לא כולל בתוכו אמצעים לאיחסון מדיה, נידרש לרכוש בנוסף גם דיסקים קשיחים ולהתקינם ב- NAS. משכך, הפרמטר הבסיסי ביותר ב- NAS הוא מספר המפרצים שלו לדיסקים קשיחים. רוב מכשירי ה- NAS הביתיים כוללים כיום עד ארבעה מפרצים. שימוש ב- NAS שכולל מפרץ אחד מקשה לשמור על גיבוי הנתונים ולכן פחות מומלץ.
NAS בעל מפרץ איחסון אחד one bay NAS
מהי שרידות?
הייחודיות של NAS טמונה בכך שהוא משתמש בטכנולוגיה בשם Redundant Array of Independent Disks (RAID). מדובר בטכנולוגיה שמאפשרת לתוכנה שמנהלת אותו לשכפל את הנתונים שמאוחסנים בו על גבי מספר דיסקים קשיחים. משכך, במידה ואחד מהדיסקים הקשיחים מת, מערכת ה- RAID תוכל לאפשר לנו להחליף הדיסק הקשיח המת שמכיל את המידע החשוב לנו, להשליכו לפח, ולדחוף למפרץ שהתפנה דיסק קשיח חדש וריק לחלוטין.
באמצעות ה- RAID יודע ה- NAS להעתיק לדיסק הקשיח החדש את המידע שגובה בדיסקים התקינים שנותרו בו, ולחזור לפעולה רגילה. כדאי לציין שקיימות רמות שונות של RAID, שלכל אחת מהן רמת שרידות אחרת.
מגוון השירותים שסינולוג'י מספקת כדי לשמור על שרידות יוצא מגדר הרגיל:
1. Synology C2 Cloud
סינולוג'י לקחה את השרידות הבסיסית שלב אחד קדימה, והחלה להציע ללקוחותיה בעלי ה-NAS, גם שמירת מידע בענן בשם "C2". כך בנוסף על העותק המקורי על המחשב והעותק ב-NAS בבית או במשרד, יישמר גם עותק בענן של סינולוג'י. נזכיר שעד כה הלקוחות המוסדיים היו צריכים להתקשר עם ספק ענן חיצוני, וכעת השירות הזה פשוט הרבה יותר, ישירות מול ממשק ה-NAS. הפתרון כולל:
-
ניהול סיסמאות – ניתן לשמור ולארגן את פרטי ההתחברות (Login) והפרטים האישיים כאשר זקוקים להם במהירות, או אפילו להעביר קבצים בלי סיכון.
-
גיבוי והתאוששות מאסון – ניתן להגן על עומסי עבודה אישיים או עסקיים באמצעות פתרון מרכזי ואינטואיטיבי השומר על המידע בטוח.
-
שיתוף קבצים בטוח – ניתן לשלוח קבצים על גבי פלטפורמה מהימנה הכוללת הצפנה מקצה לקצה וטכנולוגיות אימות המשתמשים.
-
מערכת לניהול משתמשים והמוצרים שמתחברים לענן C2.
הפתרונות המוצעים בענן C2
2. Synology Drive
בנוסף לשירות הענן C2, סינולוג'י השיקה שירות Drive בדומה לזה של גוגל, שמטרתו לאפשר למשתמשים להעלות קבצים לענן פרטי שמקושר לחשבון שלהם בסינולוג'י, וכך גם לשתף המידע בקלות עם אחרים. שירות Synology Drive הוא חינמי ואפשרי מכל מכשיר NAS של היצרן.
3. Synology Office
התוסף Synology Office מאפשר למשתמשים עבודה משותפת על מסמכים כגון גיליונות אלקטרוניים ושקופיות מצגת בזמן אמת, לנהל גרסאות של קבצים, תוך שחזור קל והגנה באמצעות סיסמה.
4. Synology Photos
התוסף Synology Photos משמש כמרכז לארגון המדיה למי שמעוניין לנהל ולשתף ביעילות את התמונות והסרטונים באמצעות ממשק נוח ושיתוף מאובטח.
+DS923
ההכרזה על ה- +DS923 התקיימה ב- 16.11.2022. שלל החידושים, כמו גם השירותים החדשים שמציעה סינולוג'י, גרמו לי לבקש אותו לסקירה, והנה הוא לפניכם. מדובר ב- NAS קומפקטי הכולל ארבעה מפרצים ומיועד בעיקר למשתמש הביתי. העיצוב החיצוני שלו דומה לדגמים אחרים של סינולוג'י.
+DS923
בחזיתו תמצאו:
-
ארבעה מפרצים להכנסת דיסקים קשיחים
-
תאורת לד לאינדיקציית סטטוס המכשיר וכל אחד מהדיסקים
-
לחצן הפעלה
-
כניסת התקן USB Type-A 3.2 Gen 1 להעתקה מהירה של מידע
מצדדיו הוא סגור במעטפת מתכת ששם היצרן מתנוסס עליה.
בגבו נמצא:
-
2 מאווררים
-
2 כניסות RJ-45 במהירות 1 Gigabit לחיבור שתי רשתות במקביל בטכנולוגיית Link Aggregation, כך שבמידה ורשת אחד נופלת, השניה עדיין שורדת. כדי ליהנות מתכונה זו, צריך שבבית יהיה לכם שני ספקי אינטרנט, מה שפחות פופולרי ברוב הבתים.
-
אפשרות להוספת כרטיס רשת קוי מדגם E10G22-T1-Mini התומך במהירות 10Gbe, מה שישפר דרמטית את המהירות בהשוואה לחיבור במהירות 1 Gigabit. לצורך ההדגמה קיבלתי גם את כרטיס ה- E10G22-T1-Mini המשדרג מיידית את ה- DS923 למהירות 10Gbe. ההתקנה שלו פשוטה ביותר ודורשת רק הכנסתו למגירה מתאימה בגב המכשיר
-
חיבור eSATA – להוספת יחידת הרחבה (Expansion unit) של סינולוג'י, כדוגמת DX 517 וכך להוסיף 5 מפרצי דיסקים נוספים מעבר ל- 2 הקיימים.
-
חיבור USB Type-A 3.2 Gen 1 נוסף
מראה אחורי
בתחתיתו של ה- NAS ממוקמים שני פתחים דרכם ניתן להתקין שני כונני איחסון מסוג M.2 NVMe SSD לשם הגברת המהירות בביצועי המכשיר בקריאה ובכתיבה בזיכרון המיידי (Cache). לא ניתן להשתמש בהרחבות אלו גם לשם הוספת כונני איחסון ל- NAS.
ה- +DS923 מכל צדדיו
הערך המוסף של כונני ה- NVMe מגיע לידי ביטוי בעיקר אם תחליטו להתקין דיסק קשיח רגיל, ולא דיסק מסוג SSD. בנוסף, צבירת המטמון בכונן ה- NVMe באה לידי ביטוי רק במידה וכמות המידע שמועתק מהדיסק הקשיח שב- NAS עולה על כמות הזיכרון ב- RAM.
חומרה
+DS923 כולל מעבד מסוג AMD Ryzen R1600 עם DDR4 ECC RAM בנפח 4 ג'יגה שניתן להרחבה ל- 32 ג'יגה (באמצעות שני זיכרונות של 16 ג'יגה כל אחד). כדי לבצע את ההרחבה תידרשו לשלוף את הדיסק הקשיח מהמפרץ הימני ולדחוף לצידו כרטיס ההרחבה לזיכרון. את הדיסקים הקשיחים ניתן להקליק לתוך המסגרות הייעודיות שמתקבלות עם ה- NAS, ללא צורך בכלים מיוחדים, ומחליקים לתוכו. תצרוכת החשמל של ה- NAS נמוכה ביותר והינה 35 וואט בלבד בעת פעולה, ו-11.5 וואט בעת המתנה.
התקנה
סינולוג'י לקחו את הנושא שהכי מרתיע את לקוחותיהם הפוטנציאליים, והפכו אותו לפשוט ביותר. תכניסו את הכוננים למפרצים, חברו את כבל הרשת לשקע ה- LAN, חברו לחשמל ותפעילו את המכשיר.
מסך הפתיחה מיד לאחר הדלקת ה- NAS
התקשורת עם ה- NAS מתבצעת באמצעות מחשב אחר ברשת, עימו תתחברו ישירות לממשק האינטרנט של סינולוג'י, שיפשט לכם את ההתקנה. במהלך ההתקנה, תורידו את מערכת ההפעלה העדכנית ביותר, הדיסקים יפורמטו והמערכת תהיה מוכנה מיידית לאיחסון.
הורדה אוטומטית של מערכת ההפעלה
בניגוד לחשש של רבים, על מנת להתקין את ה- NAS של סינולוג'י, לא נדרש מידע מוקדם במחשבים או ברשתות. הוא מאד נוח להפעלה, כך שגם מי שמעולם לא התקין NAS, יוכל לנווט בין התכונות העיקריות שלו.
אם יש מידע שהייתי רוצה לראות על גבי ה- NAS היא מדבקה שעליה כתוב "לאחר הדלקת ה- NAS, היכנס לכתובת http://find.synology.com". אפשרות נוספת היא לחפש בממשק הראוטר שלכם את ההתקנים שמחוברים ולזהות את ה- IP שהוקצה ל-NAS ולהקישה בדפדפן. כך מגיעים היישר למסך ההתקנה.
מורידים את מערכת ההפעלה (DSM) העדכני ומרגע זה הממשק של ה- NAS בדפדפן עובד עצמאית.
המערכת מעדכנת עצמה לגרסה האחרונה
בשלב הבא נתבקש להחליט מהי רמת השרידות שנרצה לבחור ל-NAS. אני בחרת ב- RAID 1, כלומר ששני הדיסקים שהתקנתי ב- NAS שיכול להכיל גם ארבעה דיסקים, יהוו גיבוי האחד של השני.
שני דיסקים לשמירה על שרידות
נבחר את שיטת ניהול הקבצים המועדפת עלינו, כאשר Btrfs מהווה ברירת המחדל, ותוך 10 שניות יש לנו NAS פעיל. מרגע זה נוכל להשתמש בו ככונן ברשת לכל דבר ועניין.
המערכת מספקת מידע עדכני לגבי סטטוס ה-NAS
Secure Signin ואימות
אם יש דבר מטריד זה שאפליקציות רבות מבקשות סיסמאות מורכבות שממש קשה לזכור. לשם כך, סינולוג'י פיתחה מערכת ניהול נוחה יותר במערכת ההפעלה DSM. כך בשילוב עם האפליקציה Secure Signin, כותבים בממשק ה- web של ה- NAS רק את שם המשתמש, ובמקביל מאשרים באפליקציה Secure Signin את החיבור. במידת הצורך, ניתן להפיק באמצעות האפליקציה גם קודי גישה חד פעמיים ל- NAS לגורמי חוץ. Secure Signin מקושרת לחשבון הסינולוג'י שלכם, וכך גם אם במקרה תאבדו את הסלולרי, תוכלו לאחזר הגישה ל-NAS.
אבל זה רק הבסיס. תרצו למצות את הפוטנציאל שלו למקסימום? כנסו ל- Package Center, המקביל ל- Play Store של גוגל, וקיבלתם עשרות אפליקציות שיאפשרו לכם לנצל את ה-NAS למגוון שימושים.
אפליקציות
בשונה מחלק מהמתחרים, סינולוג'י משקיעה בפיתוח אפליקציות שמאפשרות לנו לנצל את ה- NAS לשימושים רבים, מעבר לאיחסון וגיבוי. חנות האפליקציות החינמיות של סינולוג'י כוללת מגוון אפליקציות בהן תוכלו להשתמש לצורך גיבוי בסיסי ומתקדם, כגון Active Backup for Business שמאפשרת לנו לגבות דיסקים במחשבים ברשת, במועדים שנבחר, ותאפשר לנו להחליט מהן מספר הגירסאות שהמערכת תשמור, בטרם תמחקו גרסאות ישנות, או אפליקציית Antivirus Essential החינמית השומרת שהמידע ב- NAS לא ידבק בוירוס, ורבות אחרות, עליהם תוכלו לקרוא בסקירה של ה- +DS720 אותו סקרתי כאן.
בנוסף, ניתן להזרים קבצי מדיה ישירות מה-NAS באמצעות פרוטוקול PLEX Media server, iTunes server, DLNA Roon audio server. כמו כן, תוכלו גם לנהל את ההקלטות ממצלמות ה- IP שפיזרתם בבית, לנהל הורדות טורנטים ישירות באמצעות ה- NAS.
אם יש אפליקציה שהביאה רבים לרכוש NAS של סינולוג'י, הרי שזו ה-Surveillance Station, שמתפקדת כמכשיר לניהול והקלטה של מצלמות רשת. כך, בנוסף ליכולתו של ה- NAS לגבות את המידע שלנו, הוא גם מנהל את ההקלטות מכל המצלמות שנבחר, מגבה אותן לפרק הזמן שנחליט ומוסיף יכולות אנליטיקה למצלמות ותיקות שחסרות את התכונות החדישות.
חשוב לציין שהשימוש בחלק מהאפליקציות כרוך בתשלום, אולם קיימות אפליקציות רבות שהשימוש בהן בחינם.
ביצועים
מכיוון שביצועיו של ה- NAS תלויים לא רק במהירות החיבור של כרטיס הרשת, אלא גם במהירותם של הכוננים הקשיחים המותקנים בו, וגם אם התקנתם כונני מטמון מסוג M.2 NVMe SSD שיגבירו את המהירות בקריאה ובכתיבה בזיכרון המיידי (Cache).
כדי להדגים את מהירות הפעולה של ה- NAS התקנתי בו כונן SSD בגודל 2.5 אינטש. מכיוון שה- NAS סופק ללא כונני מטמון מסוג M.2 NVMe SSD, לא ניתן היה לבחון את הערך המוסף של שידרוג זה.
ממשק ניטור המשאבים (Resource Monitor) ב- DSM מספק לכם תמונת מצב ברורה וגראפית על ביצועי ה- NAS. נתונים כגון קצב העברת קבצים וזיכרון בשימוש
לשם הדגמת המהירות, העתקתי קובץ בנפח 15 גיגה מהמחשב הביתי, כאשר הוא מחובר לכרטיס הרשת המובנה ב- +DS923 במהירות 1Gbe שהביא למהירות כתיבה של כ- 75 MB/s.
בהעתקה של אותו הקובץ מה- NAS למחשב, כאשר המחשב וה-NAS מחוברים לרשת באמצעות כרטיסי רשת תומכי 10Gbe, מהירות הכתיבה הייתה כ- 300 MB/s. מכיוון שהמהירות המקסימלית של כל SSD שהותקן היא כ-550 MB/s, זה גם עשוי להיות צוואר הבקבוק ברשת שמהירותה הפוטנציאלית 10 Gbe.
מהירות מקסימלית בחיבור 10Gbe
סיכום
ה-NAS כבר הפך למוצר פופולרי יותר ויותר גם בשימוש ביתי, וכדי להנגיש אותו לאוכלוסיה שחלקה נרתע עד כה להשתמש ב- NAS, יצרה סינולוג'י ממשק מהפכני נוח מאד לשימוש, עם מערכת הפעלה רזה ויציבה. האפליקציות המוצעות בו רבות, רובן חינמיות והן עוזרות מאד למצות את הפוטנציאל ממנו. החומרה שלו עשויה להתאים לרבים בשימוש משרדי, אבל גם לשימוש ביתי, לאלו מאיתנו המעוניינים לגבות מסמכים חשובים, תמונות וסרטים משפחתיים בעלי ערך סנטימנטלי רב.
ה- +DS923 הקפיץ את החומרה המקובלת עד כה, והפך את רשת ה- 10Gbe לסטנדרט החדש, מה שמשפיע מאד על מהירות גיבוי המידע. העיצוב הקומפקטי, הממשק הנגיש לכל אחד ושלל השירותים הנלווים שכוללים גם גיבוי בענן, הופכים את השירותים שמספקים סינולוג'י ל-one stop shop ללקוחות פרטיים ולארגונים מוסדיים כאחד. השירות שמספק היבואן בישראל
יבואן: בנדא
3 שנים אחריות באתר הלקוח. החלפה של שרת או דיסק תוך 3 ימי עסקים של יחידה חדשה תמורת ישנה, באמצעות שליח..
מחיר +DS923 הוא: 4,100 ש"ח
מחיר כרטיס 10Gbe הוא: 1,100 ש"ח