מי מאיתנו לא אוהב להתחדש במוצרים חדשים? במיוחד במבצעי סוף השנה וה-"Special Days" של נובמבר: חג הרווקים, בלאק פריידי, סייבר מאנדיי, חגיגת אמזון פריים דיי, מה לא? רק שנצא לקניות. ברגע הזה חשוב גם להקדיש מחשבה לרכישות חכמות שישמרו על הסביבה.
בנוסף לכך, גם אתם מוצאים בכניסה לחדר האשפה בבניין בו אתם גרים, מוצרי אלקטרוניקה בני מספר שנים עם פתק "תקין" עליהם?
שמתם לב שיד נעלמה לוקחת אותם? האמת שזו כבר תעשייה של ממש: קבוצות מאורגנות של אנשים שעוברים בין הבניינים בשבת בערב ואוספים את כל מוצרי האלקטרוניקה שהדיירים מורידים, בצירוף פתקים על מצב המוצרים.
אחד הגורמים העיקריים לכך שאנחנו קונים כל כך הרבה קשור לאסטרטגיה העסקית של יצרנים רבים להביא לכדי התיישנות מתוכננת. אם לא הבנתם עדיין, אז חלק מהמוצרים מתוכננים כך שיפסיקו לעבוד באופן תקין בתוך פרק זמן מסוים, מתוך ציפייה שהצרכן ירכוש חדש במקום לתקן אותו. ישנם יצרנים שלקחו את האסטרטגיה הזו שלב אחד קדימה והביאו לכדי פגיעה של ממש בתפקודו של המוצר שרק לאחרונה רכשתם, כדי שתרצו לרכוש דור חדש.
ככל שההשלכות העולמיות של שינויי האקלים מתגלות יותר ויותר, גוברת ההתמקדות של דעת הקהל בטביעת הרגל הפחמנית וההשפעה הסביבתית של ייצור אלקטרוניקה.
זה לא תמיד היה כך. בעבר תעשיית האלקטרוניקה נתפסה כמושיעה של החברה, העוזרת לקידמה, ולאו דווקא ככזו שמייצרת מוצרים ברי קיימא. אבל בשנים האחרונות הציפייה ממנה להיות ירוקה עם פתרונות דיגיטליים שיפחיתו את ההשפעה הסביבתית.
הררי פסולת אלקטרונית. כמה ממנה ניתן היה למנוע?
קבלו סיפור שממחיש את הבעיה. לפני שנים קיבלתי במתנה IPAD 2 שעבד נפלא, אבל באורח פלא, בכל פעם שהגיעה הודעה מאפל שעליי לעדכן את גרסת התוכנה, הוא הפך איטי יותר. אפל כמובן לא גילתה שלעדכון התוכנה יש השלכות הרסניות על ביצועי הטאבלט, והפלא ופלא, מעדכון לעדכון הוא הפך עד כדי כך איטי שפשוט בלתי אפשרי היה להשתמש בו. לימים התגלה שאפל התקינה בגרסאות העדכון רכיב תוכנתי שמאט את פעולת הטאבלט, בטענה שלא יגרום לחימום יתר של המכשיר. לאחר שאפל הודתה בהאטה המכוונת, היא גם נקנסה על כך.
עוד דוגמא? רכשתם פעם IPOD? ה-Vlogger המוכר Casey Neistast רכש וגילה שהסוללה שבו מחזיקה רק 18 חודשים, לאחריהם הסוללה פשוט לא נטענת. לאחר שפנה לשירות הלקוחות של אפל, נענה בתשובה שמכיוון שאפל אינה מציעה שירות החלפת סוללה, יש לרכוש מוצר חדש ואת הישן לזרוק לפח. בתגובה הוא הקליט סרטון בן 2 דקות שהפך ויראלי וכותרתו "הסוד המלוכלך של אייפוד". לא חלף זמן רב, ואפל הכריזה על מתן אחריות מורחבת לבעלי אייפוד, בנוסף לשירות חדש להחלפת סוללה בתשלום.
דוגמא אחרונה חביבה? לפני שנים רכשתי אוזניות ולאחר חודשים מועטים גיליתי שהכיסוי שלהן מתפורר על האוזן. למעשה הן כל כך התפוררו שצריך היה לשטוף את האוזניים לאחר ענידתם. מכיוון שאהבתי אותם מאוד, גיליתי שישנה תעשייה שלמה של כיסויים תחליפיים שאינם מתפוררים, אשר נועדו לאפשר את המשך השימוש באוזניות לאורך שנים.
מסתבר שאפשר גם אחרת
אם בעבר טלוויזיה נועדה רק לצפייה בערוצי השידור, הרי שבשנים האחרונות התגלתה מערכת ההפעלה של הטלוויזיה והאפליקציות הנלוות כבעלות ערך מוסף לא פחות חשוב מזה של הצג עצמו. כתוצאה מכך, מדי שנה מתחרות היצרניות בפיתוח תכונות חדשות למערכת ההפעלה, בין אם מדובר ב- Tizen, WebOS או גוגל TV.
בראותה את המצב, השיקה סמסונג עוד בשנת 2012 את ה-Evolution Kit, רכיב "מוח" שניתן להחלפה ומאפשר לעדכן את המעבד ומערכת ההפעלה של הטלוויזיות מתוצרתה. זו היתה הכרזה מרעישה שכן עד לאותה העת לא ניתן היה לשדרג חומרה בטלוויזיות כלשהן. סמסונג הבטיחה באותה העת שתשחרר קיט שדרוג חדש בכל שנה עד 2016. היא אמנם השיקה קיט ב-2013 ו-2014, אולם ב-2015 הקיט כבר לא תאם את חלק מדגמי הטלוויזיות, וב-2016 המכירה של ה-Evolution Kit הופסקה לחלוטין, תוך הבטחה שהעדכון יבוצע באמצעות עדכון תוכנה. הנסיון הזה לשמר את עדכניות הטלוויזיה אמנם לא צלח לבסוף, אולם הוא מלמד על היכולת של יצרניות טלוויזיה לעשות זאת אם רק ירצו בכך.
Samsung Evolution kit
שלט רחוק סולארי
בשנה שעברה הציגה סמסונג לראשונה את השלט רחוק המבוסס תאים פוטו-אלקטריים, ללא צורך בסוללות. בכך הפכה ליצרנית הטלוויזיות היחידה עד כה המציעה שלט רחוק סולארי. סמסונג העריכה שהדבר יביא לחיסכון של יותר מ-14 מיליון סוללות בשנה ברחבי העולם.
חומרים ממוחזרים
לאחרונה הפכו רוב היצרניות את נושא המחזור לטרנד שקשה לעמוד בפניו: שימוש באריזות קרטון מתמחזרות, החסרת מטענים ואוזניות מאריזות הסמארטפונים כדי שחלילה לא תזרקו אותם, אוזניות פרימיום ארוזות בקרטון ביצים ממוחזר וקרטונים של טלוויזיות שתוכלו להכין מהם צעצועים לילדים. היו שציינו שמוצריהם מיוצרים מפלסטיק ממוחזר, ואחרות אף שהגדילו לספר שהפלסטיק שלהם נאסף מהאוקיינוס.
Cradle to Cradle
יצרנית האודיוB&O דוגלת בייצור מוצרים שניתן לתקנם, ולהחליף את ה"מוח" שלהם, כך שבמידה ויעודכן תקן אלחוטי, ניתן יהיה להחליף אותו בשיטה המכונה Cradle to Cradle. הרמקול מתוכנן בגישה מודולרית, באופן שמקל על תחזוקה, שירות ותיקון. לדוגמה, לקוחות יכולים להחליף את הסוללות בעצמם. בנוסף, באמצעות עדכוני תוכנה והחלפת מודול הסטרימינג, מתאפשר חידוש המוצרים במידה והטכנולוגיה בהם מתיישנת. למעשה, אחת לשנה B&O מפרסמת דו"ח קיימות בו היא מציגה לציבור את תרומתה בנושא.
רכישת אוזניה חליפית
רבים מאיתנו שמשתמשים באוזניות True Wireless, חוו איבוד של אחת האוזניות. כדאי לדעת שבעוד חלק מהיצרניות מחייבות רכישת סט אוזניות חדש, Jabra ו-B&O לדוגמא, מאפשרות רכישת אוזנייה אחת בלבד, וכך מונעות השלכת אוזנייה מיותמת לפח.
החלפת כיסוי אוזן
רכשתם אוזניות איכותיות במיטב כספכם ואחרי מספר חודשים גיליתם שהכיסוי לאוזן מתפורר באופן שפשוט לא מאפשר המשך שימוש בהם? אז כדאי שתדעו שיש יצרניות שמנצנצות מעל האחרות. יצרנית אוזניות הגיימינג Steelseries, מספקת ללקוחותיה כיסויים חדשים לאוזניות שלה ללא עלות! כל שנדרש הוא פשוט לפנות ליבואן הבקשה להחלפתם. גם B&O מאפשרת החלפת כיסוי, אולם מכיוון שמדובר בכיסוי יוקרתי מעור, ההחלפה כרוכה בתשלום.
פתרון לכיסויי האוזניות המתקלפים
שדרוג פרוססור רב ערוצי
מי מאיתנו, חובבי האודיו הרב ערוצי, לא חווה כאב לב בשל הצורך למכור רסיבר תקין אבל מיושן, מכיוון שאינו תומך יותר ברזולוציית 4K, בדולבי אטמוס או במערכת כיול משוכללת יותר. לא לחינם תמצאו רסיברים רב ערוציים בשוק היד השניה, כשעד לאחרונה נחשבו יקרים להחריד וכעת מוצעים בעשירית המחיר, רק בגלל שהם חסרים את יכולת השידרוג הכל כך מתבקשת לרזולוציה ופורמטי אודיו עדכניים. עם זאת, קיימות יצרניות פרוססורים רב ערוציים שהרימו את הכפפה ומספקות קיטים לשדרוג החומרה והתוכנה בתשלום.
Trinnov, יצרן הפרוססורים הרב ערוציים הצרפתי, מייצר כבר שנים את ה-Altitude 16 באותה אריזה מודולרית הבנויה כמחשב עם כרטיסים נשלפים, ולקוחותיו נהנים מהיכולת לשדרג בתשלום את כניסות ה-HDMI לגרסה 2.1 העדכנית ושתומכת ברזולוציית 8K. בנוסף, עדכוני תוכנה המתקבלים מעת לעת מאפשרים תמיכה בפורמטי אודיו שלא נתמכו בגרסה המקורית. ליכולת השדרוג הזו כמובן שיש מחיר, מכיוון שה-Altitude 16 גם עולה פי שלוש מכל רסיבר פרימיום אחר.
Storm Audio היא יצרנית אודיו צעירה יותר, שמתכננת את הפרוססורים שלה כך שיוכלו לעבור שידרוג עתידי בקלות יחסית. לדוגמא, לוח ה-HDMI של ה-ISP Elite MK2 ניתן לשליפה, כך שהיא מציעה שדרוגי לוח HDMI או החלפת כרטיס DAC בתשלום.
הדוגמאות המתוארות כאן מהוות טיפה בים, מכיוון שיצרניות הרסיברים הגדולות: דנון, ימאהה, מרנץ ואנת'ם, שמהוות את רובו של השוק, עדיין לא שם.
מה צופן העתיד?
דבר אחד בטוח: המהפכה הירוקה בתחום ה-A/V ממש לא הסתיימה. למעשה היא רק החלה. היצרניות מודעות לכך שמחויבותן אינה מסתיימת בעיצוב אריזות קרטון הניתנות למחזור, החסרת מטען ואוזניות מאריזת סמארטפון, או אריזת מוצרים בקרטוני ביצים ממוחזרים. גם יעדי צמצום פליטת הגזים אינם מספקים יותר את קהילת הצרכנים. למעשה תעשיית ה-A/V מתמודדת כעת עם האתגר המורכב ביותר: עיצוב מחדש של מוצרים קיימים, כך שהצרכנים יוכלו להשתמש בהם יותר זמן משתוכננו מלכתחילה, כשהמטרה בראש ובראשונה היא אחריות סביבתית.
הדרך האפקטיבית ביותר בה הצרכנים יוכלו למנוע הפיכת מוצר תקין לפסולת אלקטרונית רק מכיוון שכבר אינו עומד בתקנים העדכניים, היא באמצעות רכישה מושכלת ועידוד רכישת מוצרים הניתנים לשידרוג. כמובן שחלק מהמכשירים לא יחזיקו מעמד ויישברו מתישהו, אבל לפחות נקטין את הפסולת שנוצרת בשל חוסר עדכניות.
הפסקתם להשתמש במוצר רק בגלל שכבר אינו עדכני? בכוונתכם לשנות את הרגלי הרכישה בעקבות התנהגות יצרנים? שתפו בתגובות, שנלמד!
שמע, אם אתה מוכן לקנות ממני רסיבר במחיר 60,000 ש"ח (Trinov Altitude 16) כשהצורך שלך מסתכם בביצועים של רסיבר שעולה 4,000 ש"ח, אני אדאג לך לשדרוגים בחינם. איך אני אה? יותר טוב מטרינוב?
בנוסף, יצרני סלולר ניסו ובדקו אפשרות לבניית מכשיר מודולרי, אבל אריזת הרכיבים בנפרד, יצירת מחברים ופתיחת המערכת גרמו לעלייה ניכרת בעלויות, במשקל, בנפח ובנקודות כשל אקוטיות. מעבר לזה, גם על מערכת משתדרגת מתישהו אובד הכלח. בשורה התחתונה, קיימות זאת סיסמה נפלאה, הקונספט והביצוע בהחלט לוקה בחסר.
הי Cloudy,
האמת שהצורך שלי ממש לא מסתכם בביצועים של רסיבר שעולה כ- 4,000 ש"ח, ועם זאת ציינתי בכתבה "ליכולת השדרוג הזו כמובן שיש מחיר, מכיוון שה-Altitude 16 גם עולה פי שלוש מכל רסיבר פרימיום אחר."
העליתי כאן על הכתב נושא מדם ליבי. העובדה שרכשתי רסיבר ב- 15,000 ש"ח ולאחר מספר שנים מועט הוא הופך לא רלוונטי, קשה לי ולרבים אחרים.
אם תתעמק בכתבה אני מאמין שתוכל למצוא כאן מספר רב של דוגמאות שתוכל להזדהות עימם.
מה אומר?
הי Cloudy,
האמת שהצורך שלי ממש לא מסתכם בביצועים של רסיבר שעולה כ- 4,000 ש"ח, ועם זאת ציינתי בכתבה "ליכולת השדרוג הזו כמובן שיש מחיר, מכיוון שה-Altitude 16 גם עולה פי שלוש מכל רסיבר פרימיום אחר."
העליתי כאן על הכתב נושא מדם ליבי. העובדה שרכשתי רסיבר ב- 15,000 ש"ח ולאחר מספר שנים מועט הוא הופך לא רלוונטי, קשה לי ולרבים אחרים.
אם תתעמק בכתבה אני מאמין שתוכל למצוא כאן מספר רב של דוגמאות שתוכל להזדהות עימם.
מה אומר?
הייתי שם וירדתי מזה כשהבנתי את המחיר.
לפני HDMI היה S-VIDEO וקומפוננט, לפני זה היה חיבור 21Pin ו RCA VIDEO 75 Ohm ולמרות ש HDMI נשאר עימנו זמן רב יחסית, גם הוא מתישהו יעלם.
מאחר ואנחנו לא יודעים מתי נאלץ להיפטר מהכבל הזה (ויפה שעה אחת קודם) לטובת משהו הרבה יותר טוב, זול, נגיש ועוד (לדוגמא USB-C, RJ45) לא הייתי משקיע במכשיר ניתן לשדרוג שיהפוך ללא רלוונטי שניה אחרי ש HDMI ימות.
חמור מכך, אם תסתכל מה קרה בתעשית הרכב והציוד הרפואי בהן יש חלקי חילוף ושדרוגים לרוב, הכניסו 'פטנטים' כביכול לטובת הלקוח והבטיחות שמונעים שימוש ב"חלפים לא מקוריים" כשלמעשה הם כובלים אותך ליצרן ולנותני השירות המאושרים על ידו. בסופו של יום? הציוד הישן שלך מתמחזר יופי במקומות אחרים שלא צריכים את הסטנדרטים העשירים שלך. רוב האנושות עדיין ענייה ממך באופן משמעותי וכמו שיש לא מעט ארגונים שממחזרים טלפונים ישנים עבור מדינות עולם שלישי, גם האלקטרוניקה הגדולה והכבדה יותר יכולה להתמחזר. אם יש לך כסף "מיותר", במקום לשדרג חלק במחיר מופקע ולהיפטר מהחלק הישן שיש בו קרוב לאפס שימוש, תוריש/תמכור את הציוד הישן שלך למי שיעריך אותו וקנה לעצמך חדש.
עריכה: לא שזה משנה לגבי הטיעון, אבל זה מה שאני נוהג לעשות עם הציוד הישן שלי. מוריש, לא מוכר.
נושא חשוב וחם בקיימות של מוצרי חשמל ואלקטרוניקה הוא הזכות לתקן, the right to repair.
דרישה שמוצרים לא ייזרקו עם התקלה הראשונה. שיפרסמו תוכניות, מעגלים ומודולים של מוצרי אלקטרוניקה, לאפשר תיקון ע"י גוף שלישי.
נושא חשוב וחם בקיימות של מוצרי חשמל ואלקטרוניקה הוא הזכות לתקן, the right to repair.
דרישה שמוצרים לא ייזרקו עם התקלה הראשונה. שיפרסמו תוכניות, מעגלים ומודולים של מוצרי אלקטרוניקה, לאפשר תיקון ע"י גוף שלישי.
הי omi,
תודה על המשוב.
הזכות לתקן הוא בדיוק הנושא שהעלה Casey Neistat בסרטון שצירפתי, בו הקליט נציג של אפל שענה לו שעליו להשליך ה-IPOD לאחר שהסוללה שבקה חיים. אגב האפשרות לתיקון על ידי צד ג', אפל מונעת בפועל את היכולת להחליף מסך באייפון 13 על ידי צד ג', מכיוון שרכיב זיהוי המשתמש face ID נהרס בהחלפה. היא הבטיחה שבעתיד תאפשר https://9to5mac.com/2021/11/09/iphone-13-screen-repairs-face-id/
מסתבר שגם בארה"ב הגדולה, השינוים הגדולים תלויים בצרכנים.
אני מאמין שהאופן בו נבחר את המוצרים יקבע בסופו של דבר את הכיוון אליו תלך התעשיה.
מה אומרים?
חשוב בגלל הנהירה הטכנולוגית קדימה עוד לפני שאמרנו "אינציקלופדיה"...
חשוב שהמוצר יהיה "Future Proof"
זא כבר מקדים טכנולוגית בתשתית.
טרינוב וסטורם אכן דוגמא טובה לכך
אך למדנו זאת גם במחיר צנוע יותר
כמו Anthem למשל
בעיקר הסדרה היוצאת.
(יצאה ב 2015 והייתה רלוונטית טכנולוגית גם לאחר 5 שנים).
הי איתי,
תודה על התובנות. להבנתי, האנתם כדוגמת ה- mrx 1120 היה רלוונטי לפרק זמן ארוך יחסית אבל הפך לפחות נחשק מיד לאחר שהושק HDMI 2.1 עם תמיכה ב-8K ו- HDR10, או פורמטים כמו DTS:X Pro ו- IMAX Enhanced מכיוון שגם הוא לא איפשר שדרוג כלשהו.
לדעתי, כמו שההטמעה של DIRAC אוטוטו מוכרזת כמעט בכל עולם הרסיברים, גם המודולריות בשידרוג כרטיסים עשויה להיות מוטמעת.
אני הגעתי לתוצאה סוף גם עם פרוססור טטה פרמיטיבי בן 20 בלי שום כיולים, לא הייתי מחליף אם לא היה מת.
החיסרון היה שאם הייתי רוצה לשנות משהו בצליל זה היה מחייב החלפת ציוד, מה שהיום שינוי מתבצע ע"י שינוי פרמטר\ים בכיולים.
לפני שבועיים בערך הייתה כתבה בנושא באחד מערוצי הטלויזיה המרכזיים, הראו איך מקררים חדשים, מהבסיסיים, שובקים אחרי שנים מועטות לעומת המקרר המקורי של פולה ודוד בן גוריון מתוצרת 'אמקור' שעדיין עובד עם תיקונים פשוטים פה ושם.
קיצור מכוון של תוחלת חיים של מוצרי צריכה (קונסומר) הוא דבר שמאחוריו שיקול כלכלי, תופעה מכוערת כלכלית ומזהמת סביבה, כשאני רואה את התור של הזומבים ה'נאורים' שעומדים בתור מול חנות 'אפל' למטרת החלפת הפלצפון משנה קודמת אני מרגיש שאבדה התקווה.
לפני שבועיים בערך הייתה כתבה בנושא באחד מערוצי הטלויזיה המרכזיים, הראו איך מקררים חדשים, מהבסיסיים, שובקים אחרי שנים מועטות לעומת המקרר המקורי של פולה ודוד בן גוריון מתוצרת 'אמקור' שעדיין עובד עם תיקונים פשוטים פה ושם.
קיצור מכוון של תוחלת חיים של מוצרי צריכה (קונסומר) הוא דבר שמאחוריו שיקול כלכלי, תופעה מכוערת כלכלית ומזהמת סביבה, כשאני רואה את התור של הזומבים ה'נאורים' שעומדים בתור מול חנות 'אפל' למטרת החלפת הפלצפון משנה קודמת אני מרגיש שאבדה התקווה.
אני הגעתי לתוצאה סוף גם עם פרוססור טטה פרמיטיבי בן 20 בלי שום כיולים, לא הייתי מחליף אם לא היה מת.
החיסרון היה שאם הייתי רוצה לשנות משהו בצליל זה היה מחייב החלפת ציוד, מה שהיום שינוי מתבצע ע"י שינוי פרמטר\ים בכיולים.
כמעט התפתתי לציין את טטה כחברה שעשתה ציוד עם כרטיסים עוד בשנות ה 90.
לא שיש לאן לשדרג את הציוד ה(סופר יקר )זה היום.