מקלדת Steelseries Apex 9 TKL במבחן
מקלדות Ten key less, או בשמן מקוצר TKL, הן בגודל אופטימלי עבור רוב האנשים, מכיוון שהן שומרות על איזון בין מקלדת סטנדרטית עם 104 מקשים, ובין מקלדת מיני בגודל של 60%. ה-TKL נראית ומרגישה כמו מקלדת בגודל מלא, אבל בלי לוח המספרים שפרוס בצד ימין. האיזון בין הקלדה נוחה וגודל קטן יחסית, הופך את מקלדות TKL לפיתרון אידיאלי עבור גיימרים, מתכנתים ויוצרי תוכן שמעוניינים לפנות מקום בשולחן המחשב שלהם מבלי להקריב מקשי ניווט חשובים. למרות שהן אינן נפוצות כמו המקלדות בגודל המלא, מספר חברות מייצרות מקלדות TKL, במיוחד לגיימרים. במקרים רבים, ניתן אפילו למצוא גרסאות TKL של מקלדות שמיוצרות גם בגודל מלא. מכיוון שמגוון האפשרויות כה רב, כדאי לדעת במה להתמקד.
Steelseries
מקלדות מאפשרות להקליד בהן מה שאנו רוצים. הבעיה שהן נועדו בדיוק לכך: להקלדת טקסט, ולכן במידה ובחרתם במקלדת שאינה מתאימה, היא פשוט תישבר. בדיוק לשם כך הצליחה SteelSeries, שמתחילת דרכה החליטה להתמקד בציוד לגיימרים, לייצר את מקלדת המשחקים המכנית הראשונה כך שיהיה לה דיוק ורגישות מתאימים למשחקים. מאז שנת 2001, בה נוסדה, ועד היום, היא מצליחה לבסס את עצמה כאחת מיצרניות הציד ההיקפי המקצועיות בעולם, במיוחד מקלות ועכברים. לא לחינם בחרו מספר חברות להשקיע בה. זה החל בשנת 2012 עם Catterton Partners ו-ClearVue Partners, בשנת 2019 עם חברת Axcel, בתחילת שנת 2020 עם A-Volute, ובסופה עם KontrolFreek.
Apex 9 TKL
לפני כחודש סיכמנו כאן את אירוע ההשקה של SteelSeries לסדרת מקלדות הגיימינג הקומפקטיות Mini ו-TKL, שניתנות להתאמה אישית. מכיוון שיש שטוענים שמקלדות מיני עשויות להיות קומפקטיות מידי, השיקה Steelseries גם את מקלדת ה-Apex 9 בגודל TKL, כלומר בפריסה של 75% ממקלדת מלאה שכוללת 104 מקשים.
מקלדת החסרה את לחצני המספרים מימין
סדרת Apex 9 מגיעה בשתי פריסות: TKL (Ten Key Less) ומיני (60 אחוז); סקירה זו תתמקד ב-Apex 9 TKL, אך המקלדות זהות במידה רבה. ה-Apex 9 TKL היא מקלדת חוטית עם מקשים אופטיים ליניאריים (OptiPoint linear optical)העובדים על עיקרון פעולה של קרני אור זעירות ששולטות בהפעלה שלהם. בשונה מה-OmniPoint של ה-Apex Pro, ה-OptiPoint מאפשרות הפעלה של המקשים במקלדת ב-2 נקודות הפעלה במיקום מוגדר מראש: האחת בעומק של 1 מ"מ והשניה בעומק של 1.5 מ"מ. נזכיר שבלחצני ה-Omni Point של מקלדת ה-Apex Pro Mini, אפשרי לקבוע את שתי נקודות ההפעלה היכן שנרצה, בהפרשים של 0.1 מ"מ, עד 3.8 מ"מ.
שתי נקודות הפעלה אפשרויות בכל לחצן
כאמור, ה-Apex 9 TKL בעלת פריסה שחסרה 10 מקשים שקיימים במקלדת בעלת פריסה מלאה של 104 מקשים. ל-TKL יש מקשי ניווט ומקשי חצים, אולם אין לה את לוח המספרים שנהוג למצוא בצד ימין. משימוש לאורך זמן עימה, מצאתי את איכות הבנייה שלה טובה מאד. בדומה ל-Pro Mini, גם המבנה של ה-TKL עשוי פלסטיק קשיח, ואילו השלדה העליונה עשויה אלומיניום יצוק. התוצאה מוצר סופר יציב. בהקשה על המקשים ניתן לחוש שהם יציבים מאד, ואין תנודות לצדדים. המקשים עשויים משתי שכבות (Doubleshot) של PBT (Polybutylene terephthalate) כלומר נוצרים בתהליך יציקה כפולה כדי להבטיח שהסימון על כל מקש לעולם לא ימחק. אם שאלתם את עצמכם מהו PBT, אז מדובר בפולימר חזק מאד מבחינה מכאנית ועמיד בפני ממסים אורגאניים. הוא גם עמיד בחום ובמידה ומוסיפים לו חומרים מעכבי בעירה, הוא גם לא יידלק.
Apex 9 TKL
בהשוואה ל-Pro Mini ל-Apex 9 TKL יש מעט יותר מקום והיא כוללת לחצן מדיה רב תכליתי וגלגלת מתכתית בפינה הימנית העליונה.
בגבה של ה-Apex 9 TKL נמצאות שתי רגליות שמגביהות אותה, וכן חולץ כתום ששולף את הלחצנים. החולץ מאוחסן מתחת ללשונית סיליקון. עם המקלדת מקבלים כבל USB-C C ל-USB-A ארוך מספיק כדי לשבת במרוחק מהמחשב, ומחברים אותה באמצעות כניסת USB-C בפינה השמאלית העליונה.
לחצנים
אין זה סוד שמקלדות הגיימרים המכאניות כבשו את השוק. לכן על מנת להתבלט, יצרנים רבים מנסים לכלול לפחות תכונה ייחודית אחת שתבליט אותם מעל המתחרים. במקלדת יש לחצנים אופטיים מסוג OptiPoint. לתחושתי הם הרגישו לי כאילו היו מכנים. עיקרון הפעולה שלהם הוא אלומות אור זעירות, שמושפעות בעת לחיצה על מקש.
הם ניתנים להחלפה (Hot Swappable) בשתי עומקי לחיצה. אמנם ל-Apex 9 יש לחצנים שניתנים לשינוי עומק הלחיצה, אבל הוא תואם רק ללחצנים אופטיים ולא מכניים. בנוסף, Steelseries מציינת שה-Apex 9 TKL תומכת רשמית רק בלחצני ה-OptiPoint שלה, כלומר לחצנים של יצרנים אחרים עשויים להתאים פיזית אולם עשויים שלא לפעול באופן מדויק.
את הלחצנים של ה-Apex 9 TKL ניתן לתכנת כך שיפעלו בשתי רמות:
-
מצב משחק: בלחיצה בעומק של 1 מ"מ
-
מצב הקלדה: בלחיצה בעומק של 1.5 מ"מ
ניתן לעבור בין שני המצבים האלה באמצעות תוכנת GG של SteelSeries או באמצעות מקש SteelSeries + מקש I/O.
בלב הרעיון של שני עומקים שונים של מקשים, עומד ההסבר שבעוד בהקלדה משרדית נעדיף הפעלה עמוקה יותר כדי למנוע לחיצות מקריות בטעות, גיימרים אוהבים שנקודת ההפעלה שלהם תהיה רגישה יותר, כדי שיוכלו להגיב מהר יותר. בעבר, המקלדות ששימשו להקלדה רגילה ולמשחקים כאחד, כללו פשרה: בין הפעלה עדינה לגיימר שעלולה לגרום לשגיאות הקלדה, לבין הפעלה עמוקה שתספק תגובה איטית מידי לגיימר. כעת, מתגי OptiPoint מבטיחים שהגיימרים יוכלו להחליף בין העומקים האידיאליים של ההקלדה באופן נפרד עבור משחק ועבור הקלדה משרדית.
חווית שימוש
ההקלדה ב-Apex 9 TKL מרגישה נעים מאד, למרות שמדובר בלחצנים אופטיים ליניאריים ולא מכאניים עימם התנסיתי ב-Apex Pro Mini. לשחק עם ה-Apex 9 TKL הרגיש ממש נוח, אפילו יותר מהקלדה לצרכי עבודה. חשתי שהתגובה שלהם מאד מהירה, במיוחד במצב משחק, שאיפשר לי לחיצות קלות מאוד ומהירות.
תוכנה
כידוע, Steelseries אינה מספקת במכירת חומרה בלבד, ומספקת ערך מוסף אדיר באמצעות התוכנות שנלוות למוצריה. כך גם מקלדת ה-Apex 9 TKL שעובדת במשולב עם SteelSeries Engine, שמהווה חלק מחבילת התוכנה SteelSeries GG. המקלדת מגיעה מוכנה עם קיצורי דרך מוגדרים מראש, אולם ניתן לעבור בין מצבים גם באמצעות מקשי קיצור, כך שהשימוש בתוכנה אינו מחויב אולם מאד נוח ויזואלית.
באמצעות התוכנה ניתן להקנות לכל מקש תכונות ייחודיות ולהגדיר מספר פרופילי שימוש מובנים במקלדת. בנוסף, ניתן לקבוע ייעוד לכל מקש.
Steelseries GG
סיכום
מקלדת TKL מהווה פשרה נוחה בין מקלדת מלאה עם 104 לחצנים, למקלדת מיני שיש שיחושו שיותר מידי מקשים חסרים להם. ה-TKL קלה להתמצאות, וה-Apex 9 TKL של SteelSeries מהווה פיתרון איכותי ונוח לשימוש בעבור אלו שמעוניינים במקשים אופטיים עם הפעלה מותאמת אישית, ואינו צריך פתרון מתקדם כמו ה-OmniPiont של ה-Apex Pro Mini שמאפשרת התאמה בדיוק של 0.1 מ"מ. הפריסה הגדולה יותר של המקשים ב-Apex 9 TKL מהווה יתרון משמעותי לאלו שמוצאים את הפריסה של מקלדת מיני בגודל 60% קטנה מדי. לעומת זאת מי שמתחבר לגודל מיני שילך על ה-Apex 9 Mini היא העלית של Steelseries.
יבואן: ביקונקט
מחיר: 759 ש"ח