כרטיס זיכרון Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II במבחן

תמיר עיואן
28-06-2023 09:12

זוכרים איך רגעים מסוימים מסמלים מהפכה בדרך חיים של אנשים בעולם? אירוע כזה התרחש בשנת 2014, בטקס הענקת המדליות הלאומיות למדע לטכנולוגיה וחדשנות. בסרטון הבא, החל מדקה 4:30 נצפה נשיא ארה"ב ברק אובמה, מוציא מכיסו כרטיס זיכרון מתוצרת סנדיסק, מנופף בו באוויר ואומר: "נאמר לי שאוכל לאחסן בו את כל המסמכים שלי בכרטיס זה". הקהל כמובן התפוצץ מצחוק, אבל כמה שנים לאחר מכן זה בדיוק מה שמתרחש. את הכרטיס בנפח 512 ג'יגה בייט, קיבל אובמה ממנכ"ל סנדיסק דאז, אלי הררי, שזכה באותה העת במדליית הוקרה. הרגע הזה שנקלט במצלמות שהפכו בעצמם למושפעות מהמהפכה, היה סמל לאופן שבו אמצעי אחסון הבזק מסוגל לשמור על נתונים במימדים כה מזעריים, ולכן מהר מאד הוטמע במגוון מוצרי אלקטרוניקה.

כמעט 10 שנים מאוחר יותר, לא רק שכרטיס ה-SD לא איבד מהרלוונטיות שלו, אלא שהוא ממשיך לשמש לאחסון בהרבה מוצרים, החל ממצלמות, מכשירים לגיימרים, ואפילו ברחפנים. המוצר שהפיתוח שלו החל לפני יותר משני עשורים בפארק המדע בתפן שבישראל, חולש כיום על כל העולם, ואף אחד לא מגחך יותר לנוכח המראה שלו.

סנדיסק (SanDisk)

למי שעדיין לא יודע, סנדיסק היא גאווה ישראלית שנוסדה בשנת 1988 על ידי אלי הררי אולם מהר מאד סומנה על ידי ענקיות המחשבים כיעד שיש לרכוש. בשנת 2016 היא נרכשה על ידי ענקית הדיסקים הקשיחים דאז, Western Digital, וכיום היא מהווה המותג שלה למוצרי זיכרון הבזק (פלאש), כולל כרטיסי זיכרון, כונני הבזק בחיבור USB וכונני SSD. נכון ל- 2019, וסטרן דיגיטל הייתה היצרנית הרביעית בגודלה של זיכרון פלאש. מבחינת רבים סנדיסק מהווה שם נרדף למותג אחסון נתונים, כמו ש-Dtown מהווה שם נרדף לבית לאודיופילים.

המהירות מהשטן?

עבור חובבי צילום, כרטיס זיכרון מהיר מאפשר לצלם שטף תמונות רב ב- Burst mode באמצעות לחיצה ממושכת על לחצן הצילום. כל התמונות הללו מאוחסנות בתחילה באופן זמני בזיכרון הפנימי של המצלמה, הנקרא Buffer, ומיד לאחר מכן מועבר לכרטיס הזיכרון.

ככל שהכתיבה לכרטיס הזיכרון תהיה מהירה יותר, הוא יאפשר למצלמה להעביר את התמונות שב-Buffer מהר יותר אליו, ומיד לאפשר לה המשך צילום תמונות. במידה וכרטיס הזיכרון יהיה איטי, הצלם יידרש להמתין עד שיועתק המידע מה-Buffer לכרטיס, בטרם יתרוקן ה- buffer והוא יוכל להמשיך לצלם.

מכיוון שמצופה ממצלמה שתעביר את הנתונים הללו במהירות וביעילות, במיוחד אם היא מצלמת במצב burst mode, כדי למצות את ביצועיה, חשוב שנבחר בכרטיס זיכרון מהיר במיוחד.

צילום ב-burst mode

צילום ב-burst mode

מדדי מהירות

כשרק החל השימוש בכרטיס הזיכרון, דרגות המהירות הראשוניות בהם השתמשו סומנו באות "C", תוך חלוקה לארבעה מדרגות:

  • C2 (Class 2): מהירות כתיבה מינימלית של 2MB/s

  • C4 (Class 4): מהירות כתיבה מינימלית של 4MB/s

  • C6 (Class 6): מהירות כתיבה מינימלית של 6MB/s

  • C10 (Class 10): מהירות כתיבה מינימלית של 10MB/s

מכיוון שהצורך בהעלאת המהירות גדל, נוצרה מדרגת מהירות חדשה בשם UHS (Ultra-High Speed) ומסומנת באות "U". ישנם שני דירוגים במחלקת המהירות של UHS:

  • U1 (UHS Speed Class 1): מהירות כתיבה מינימלית של 10MB/s

  • U3 (UHS Speed Class 3): מהירות כתיבה מינימלית של 30MB/s

התקן העדכני הוא UHS-II Bus interface שמגיע למהירות מקסימלית של 312MB/s, וכך תומך בכתיבה מהירה מאד לאחר Burst Mode. הוא מהיר יותר מ-UHS-I, וכולל בגבו שתי שורות של מגעים, ולא שורה אחת כמו UHS-I, וכך מאפשר שני נתיבים של העברת נתונים. ככל שמהירות ההעברה גבוהה יותר, זמן ההמתנה קטן יותר ופוסט-פרודקשן מוקדם יותר. זה אידיאלי גם כדי לפרוק במהירות כמויות גדולות של נתונים ולחזור לצלם.

כרטיס בתקן UHS-II לעומת UHS-I

כרטיס בתקן UHS-II לעומת UHS-I

עשינו סדר בתקני המהירויות? בואו נצלול למוצר היום.

התאמה למצלמה

חובבי צילום יודעים שמעבר לצורך בבחירת כרטיס זיכרון אמין שיאגור את התמונות ללא דופי, נדרשת גם התאמה בין המצלמה לכרטיס הזיכרון. חשוב לבחור בכרטיס אמין שנוכל לסמוך עליו, מכיוון שתמונה שצולמה לרוב קשה לשחזור נוסף.

Extreme PRO SDXC UHS-II 128 MB

סנדיסק מציינת שה-Extreme PRO SDXC UHS-II מספק ביצועים מקסימליים במצבי burst mode. הכרטיס נועד לאפשר לצלמים החובבים לצלם וידאו באיכות 4K ו-8K הודות לדירוג UHS-II. הוא כולל מהירויות העברה מהירות במיוחד של עד 300MB/s ומהירויות כתיבה של עד 260MB/s, מה שמאפשר לו להתמודד גם עם צילומים מהירים באיכויות תמונה של JPEG וגם RAW. היצרן מספק אותו במגוון נפחים החל מ- 32 ועד 512 ג'יגה בייט.

ה- Extreme PRO SDXC UHS-II מעניין מכיוון שהוא לא רק מהיר אלא גם עמיד בפני זעזועים, טמפרטורה קיצונית, מים ואפילו קרינת רנטגן. היצרן מציין שנוכל ליהנות מהשימוש בו מבלי לדאוג לגבי העמידות שלו ושל המידע שמאוחסן בו.

עמידה בתנאי קיצון

עמידה בתנאי קיצון

עיצוב

כמו שאר כרטיסי הזיכרון מסוג זה, גם ה- Extreme PRO SDXC UHS-IIבמימדים של 24 על 32 מ"מ, ובעובי של 2 מ"מ, מה שמאפשר לו להיכנס לחריץ הייעודי של מצלמה או קורא כרטיסים.

בצידו השמאלי של הכרטיס יש בורר המאפשר נעילה בפני כתיבה של מידע נוסף עליו. כדי שלא לטעות במצב, סנדיסק מסמנת על התווית של הכרטיס מתי הבורר במצב נעול - כשהמתג מצוי כלפי מטה.

כאמור, היצרן מציין שכרטיסי הזיכרון שלו עמידים בפני זעזועים, טמפרטורה קיצונית, מים ואפילו קרינת רנטגן.

המארז שלו בסיסי ביותר, עשוי נייר ובפנים מגש פלסטיק בתוכו הכרטיס. מלבד התווית על הכרטיס, הוא לא נראה שונה מכרטיסי SD אחרים. למרות שהיצרן מציין שהוא חסין במני זעזועים, הוא אינו בלתי שביר מכיוון שהפלסטיק שלו דק יחסית ואיכות הבניה רגילה לכרטיס זיכרון מסוג זה. הוא אמנם בנוי היטב, אבל עדיין עלול להישבר אם נשתמש במעט כוח או שנכניס אותו לא באופן התקין לסלוט שלו. מכאן שכדאי להתייחס אליו בעדינות, למען יאריכון ימיו.

סימן ברור מתי הבורר שנועל בפני כתיבה אכן נעול

סימן ברור מתי הבורר שנועל בפני כתיבה אכן נעול

Sandisk Extreme PRO SD UHS II Reader/Writer

כדי להקל על הקריאה והכתיבה לכרטיס הזיכרון, מציעה סנדיסק גם את התקן הקריאה והכתיבה שעשוי משילוב של פלסטיק ומתכת מוברשת. חריץ הכרטיס ממוקם בקצה הקורא ומוקף בפלסטיק מבריק וסביבו מתכת מוברשת מרהיבה. דפנות המתאם מעוצבות בצורה קונית לחיבור ה- USB Type-A למחשב. קיימת תאורה מובנית הממוקמת בחלק העליון של הקורא, אשר נדלקת בעת הכנסת כרטיס ומהבהבת בזמן הגישה אליו.

הוא קטן מספיק לעבודה גם בשטח כשאין שולחן סודר, ומסוגל להתמודד עם הדרישות הגבוהות שטכנולוגיית כרטיסי UHS-II מציעים, כך שיעמוד במהירויות העברה גבוהות במיוחד. מוטמע בו ממשק USB 3.0, שתואם לאחור ל-USB 2.0.

התקן קריאה וכתיבה Extreme PRO SD UHS II Reader / Writer

התקן קריאה וכתיבה Extreme PRO SD UHS II Reader / Writer

ביצועים

כדי לבחון את הכרטיס, הכנסתי אותו למצלמה שמאפשרת צילום ב- burst mode, הגדרתי את מהירות הצילום למקסימלית, 10 תמונות בשניה, כשהמיקוד מוגדר לידני כדי למנוע עיכוב צילום בשל השהייה של הפוקוס. מכיוון שאינני צלם מקצועי, למטרותיי הצילום היה רציף לאורך זמן מספק. צילום במצב RAW של קבצים לא דחוסים אמנם היה איטי יותר, אולם כשעברתי לתמונות בפורמט JPG, הצלחתי לצלם עוד יותר תמונות ברצף, עד הנדרשתי להמתין שה- buffer יתרוקן.

במעבר התוכן למחשב, התוצאות היו מעט יותר איטיות, אולם זה תלוי גם בממשק בו אתם משתמשים לצורך ההעתקה.

כאשר בדקתי את היכולת של הכרטיס להקליט וידאו ב- 8K, הוא סיפק את הסחורה וצילם לאורך זמן ללא בעיה.

סיכום

הביצועים של ה-Extreme PRO SDXC UHS-II של סנדיסק מרשימים בכל קנה מידה. ניכר שמאז החזיק אובמה את הכרטיס בידו, עברו מים בנהר, וסנדיסק עברה כברת דרך במהירויות. למרות שבדיקות העברת הנתונים שביצעתי משלבות ציוד שנמצא ברשותי, ניתן להתרשם ממהירות הכתיבה בצילום burst mode. לסיכום, אם חשקה נפשכם לשדרג את כרטיס הזיכרון במצלמה, רחפן או ציוד אחסון אחר, ה-Extreme PRO SDXC UHS-II של סנדיסק עשוי להיות בחירה רלוונטית ביותר.

יבואן: בנדא

מחיר: 700 ש"ח

מעבר לתגובות בפורום