כיצד להתקין מקרן?

תמיר עיואן
10-04-2023 15:42

קניתם מקרן לסלון או לחלל אחר בבית? שיהיה במזל טוב! אנחנו כאן כדי לעזור לכם בתהליך ההתקנה :)

כדי לפשט את שלבי ההתקנה, נציג אותם כאן שלב אחר שלב. התפריטים בכתבה זו מוצגים ממקרן אפסון LS12000 שברשותי, שהתצוגה שלו ברורה מאד להתמצאות, אולם תפריטים דומים ניתן למצוא גם במקרנים מתוצרת יצרנים אחרים.

בשלב הראשון תידרשו להבין היכן בכוונתכם למקם את המקרן, ועל מה בכוונתכם להקרין: קיר או מסך ייעודי. על מנת להפיק תמונה גדולה תידרשו להרחיק את המקרן אחורה מהמסך או קיר, מהסיבה הפשוטה שמיפתח התמונה גדל ככל שמתרחקים מיעד ההקרנה. כתבה זו יוצאת מנקודת הנחה שכיוון ההקרנה שלכם יהיה גם הנפוץ ביותר כיום: הקרנה חזיתית.

רוב יצרניות המקרנים מספקות מחשבון לגודל המסך עליו תרצו להקרין. המחשבון משלב את נתוני עדשת המקרן, ותיקונים שהיא מסוגלת לבצע, כדוגמת זום או הסטה אופטית של תמונה. לאחר השימוש במחשבון, יאפשר לכם להבין מהו טווח המרחקים המומלץ למקם את הדגם הספציפי של המקרן שקניתם כדי שיתאים לגודל המסך שהתקנתם על הקיר. אמנם למקרנים רבים יש עדשה מתכווננת, ובדגמים מסויימים כדוגמת ה- LS12000 של אפסון, יש גם עדשה ממונעת שמאפשרת להזיז התמונה על המסך ללא הזזת המקרן, אבל גם לתיקונים אופטיים יש גבולות, ולכן חשוב למקם את המקרן בנקודה שתאפשר ניצול מקסימלי של גמישות זו. ככלל, המרחק המומלץ להתקנת המקרן יהיה זה הקרוב ביותר למוקד העדשה, בו עוצמת האור המתקבלת היא המקסימלית.

מיפתח תמונה משתנה עם המרחק

מיפתח תמונה משתנה עם המרחק

במידה והתקנתם גם את המסך, עומדות בפניכם שתי אפשרויות עיקריות להתקנתו של המקרן: להציבו על מדף ייעודי, או לתלות אותו הפוך מהתקרה. מכיוון שההצבה על מדף היא תהליך פשוט יחסית, אתמקד בתלייתו הפוך מהתקרה.

מתקן התליה

מתקן התליה מורכב לרוב משני חלקים עיקריים: האחד מוצמד בברגים למקרן, והאחר לתקרה. את החיבור לתקרה מומלץ לבצע עם ברגי "ג'מבו" שכוללים מנגנון שמתרחב לדופן הקדח עם סגירתם, וכך מונעים את נפילתו העתידית של המקרן הכבד. זאת בשונה מדיבלים רגילים, שיכולת התרחבותם מוגבלת לרוחבו של הבורג המוברג לתוכם. במידה ויש לכם תקרה גבוהה בהרבה מהקצה העליון של המסך, כדאי שתשקלו רכישת מוט ייעודי למתקן התליה, שמנחית את המקרן לקצה גובהו העליון של המסך.

עיגון לתקרה עם ברגי ''ג'מבו''

עיגון לתקרה עם ברגי "ג'מבו"

מיקום המקרן

המיקום האופטימלי של מקרן אמור להיות ככל שניתן במרכז המסך. כדי שזה יקרה, כדאי למדוד את החדר ולסמן את המיקום בו נתקין את המתקן. במידה והמתקן שלכם לא מאפשר סיבוב של המקרן על צירו, חשוב מאד להתקין את הפלטה שמתחברת לתקרה, באופן מקביל ככל שניתן למסך הקרנה. כך התיקונים שתבצעו בהמשך מהמתקן, יהיו קלים מאד.

עיגון המתקן למקרן

עיגון המתקן למקרן

כיוון המקרן

לאחר שתליתם את המקרן, חשוב שתבדקו באמצעות פלס שהוא מפולס. במידה ואינו מפולס, הוא עלול ליצור תמונה טרפזית שאמנם ייתן לתקנה באמצעות עדשת המקרן, אבל התיקון הזה עלול לפגוע בעוצמת התאורה של המקרן, ולכן עדיף למנוע הצורך בו מלכתחילה באמצעות השימוש בפלס.

מקרן לא מפולס עם הטיה צידית

מקרן לא מפולס עם הטיה צידית

את הפילוס של המקרן מבצעים באמצעות שלוש אמצעי שליטה במתקן התליה:

  • הטיה צידית: גורמת למקרן להיות ישר אופקית ולא נוטה לאחד הצדדים

  • הטיה קדימה ואחורה: מוודאת שהמקרן אינו נוטה קדימה או אחורה

  • סיבוב על הציר האופקי: מוודאת שהמקרן פונה ישירות למרכז מסך ההקרנה.

המקרן לאחר איזון בפלס

המקרן לאחר איזון בפלס

בעת כיוון המקרן חשוב שתדמיינו את התמונה כמלבן אור שמגיע מהעדשה הקדמית של המקרן, ושהגדרת התמונה תביא לכדי תמונה מלבנית עם הקיר.

הטיות המקרן (מקור, Canon)

הטיות המקרן (מקור, Canon)

היפוך התמונה

לאחר שהנחתם פלס על המקרן לאורכו ולרוחבו, ומצאתם שהוא מפולס, הגיע הזמן להדליקו. בשלב זה הגיע הזמן להפוך את התמונה. בתפריט נראה את הכיתוב "היפוך תמונה". ברגע שתאשרו, התמונה תתהפך וסוף סוף תראו את התמונה בכיוון המתאים.

צורת הקרנה

צורת הקרנה

כיוון התמונה

כדי לכוון את התמונה באופן המיטבי, כדאי להשתמש במצב תבנית פריסה, המציגה את גבולות התצוגה האפקטיבית של המקרן באמצעות קוים אופקיים ורוחביים. אני ממליץ להצמיד את התמונה לקצה העליון של המסך על מנת לראות אם לאחר השימוש בפלס, התמונה המוצגת המתקבלת בצורת מלבן. המטרה בשלב זה היא לודא ששתי הפינות העליונות של התמונה יתיישרו עם הקצה העליון של המסך. זה הזמן גם לוודא שהמסך שלכם עומד ישר.

הצמדת התמונה לקצה העליון בתבנית פריסה

הצמדת התמונה לקצה העליון בתבנית פריסה

במידה ולא מתקבל מלבן, סביר להניח שהסיבה לכך היא שהמקרן אינו מוצב באמת במאונך למסך. מומלץ שתנסו, ככל שניתן, לייצב את התמונה באמצעות ההטיה הצידית, ההטיה קדימה ואחורה והסיבוב על הציר. תיקונים אלה ימנעו את השימוש במניפולציות הדיגיטליות שניתנות לביצוע בתפריט המקרן, אותם אפרט בהמשך. ככל שתידרשו להשתמש בהן, תדאגו שיהיו מינימליות, מכיוון שהן פועלות על חשבון הרזולוציה ואיכות התמונה.

במידה והתצוגה אינה ישרה על המסך, יש לבצע במתקן התליה הטיה צידית, עד אשר התמונה מתיישרת אופקית. לאחר שמצאתם שהתמונה אופקית, בצעו התאמה באמצעות הסטות אופטיות המפורטות מטה כדי שהתמונה המלבנית שקיבלתם תגיע לקצוות המסך ותמלא אותו במדויק.

הסטות אופטיות

הסטות התמונה האופטיות משפיעות באופן מינימלי על איכות התמונה, אם בכלל, ולכן מומלץ להשתמש בהן כדי להתאים אותה למסך. ההסטות אפשריות במספר מימדים:

  • זום: מאפשר הרחבת התמונה באופן אופטי, ללא התרחקות פיזית מהמסך

  • הסטה אופקית: הזזה מכאנית של העדשה מצד לצד.

  • הסטה אנכית: הזזה מכאנית של התמונה מלמעלה למטה

פוקוס

לאחר שתסיימו את ההסטות האופטיות, היגיע הזמן לכוון את הפוקוס. כדי לודא שהתמונה חדה ככל שניתן, כדאי גם כאן לעשות שימוש בתבנית הפריסה שמציגה קוים שמבליטים את חדות התמונה. בהזדמנות זו תוכלו להתרשם מהחדות של המקרן גם בקצוות התמונה, ולודא שהיא חדה ועקבית בכל שטח התמונה.

Keystone

בואו נודה על האמת. לעיתים, למרות התיקונים האופטיים שפורטו מעלה, התוצאה עדיין אינה מיטבית. הסיבות לכך מגוונות ויכולות להיגרם כתוצאה מכך שהקיר עליו מותקן המסך אינו באמת מקביל לחלוטין לקיר שממולו, וכן מכיוון שקיימים שיפועים קלים על הקיר שגורמים לעיוותים קלים בהצבת המסך. כדי לתקן עיוותים קלים אלו, קיימים מספר כלים דיגיטליים שהמקרנים מספקים.

תיקון Keystone עשוי לפתור באופן דיגיטלי את מה שלא הצלחתם לפתור בכלים האופטיים שפורטו מעלה. המקרן יתאים דיגיטלית את התמונה כך שתקזז העיוותים הקיימים. לדוגמא, במידה והתמונה שקיבלתם קטנה יותר מצד שמאל בהשוואה לצד ימין, המקרן יכול להקטין את גודל הצד הימני כך שהוא ייראה מלבני. חכם, נכון? אבל עם מגבלות.

התיקון של Keystone משתמש בכח העיבוד של המקרן אולם גם מפחית את איכות התמונה, באמצעות הפחתת מספר הפיקסלים ליצירתה, אולם כאמור, לעיתים הדבר מחויב המציאות.

שיטת Quick corner להצמדת התמונה לפינות המסך

שיטת Quick corner להצמדת התמונה לפינות המסך

כיצד להימנע מ-Keystone?

לאור ההשלכות של פונקציית ה-keystone, הדרך הטובה ביותר להימנע ממנו היא בראש ובראשונה למקם את המקרן באופן הנכון שפורט מעלה וכך להקטין את הסיכוי לעיוותים בתמונה.

אם אתם מתקינים את המקרן שלכם על מתקן קבוע, בדקו שהתושבת שמחוברת לתקרה ממוקמת במקום הנכון עבור המקרן. זה קריטי במיוחד למקרנים שיכולות התיקון האופטיות שלהם מוגבלות. כדאי שתדעו שיש מקרנים שמאפשרים יותר מרווח לתיקונים בהשוואה לאחרים, ומכאן שההתקנה שלהם תהיה נוחה יותר.

כמובן שאם אין ברירה, אז אפשרי להשתמש ב-keystone, אבל רק כמוצא אחרון במצבים בהם לא ניתן לתקן את מיקום המקרן באופן טוב יותר.

סיכום

רבים מאיתנו נהנים מצפיה בסרטים בקולנוע בשל החוויה שמשלבת בין תמונה רחבת מימדים, חשיכה וישיבה בחברותא. אלו שלוקחים את היעד הזה צעד אחד קדימה, מתקינים בחלל מקרן כדי להשיג תמונה שתתפוס את כל שדה הראיה שלנו.

אם הגעתם עד כאן, סביר להניח שהבנתם שלמרות שהתקנת מקרן עשויה לערב עבודה פיזית כמו קידוחים בתקרה, ועיגונו על מתלה מרובה חלקים, שלב נוסף ולא פחות חשוב הוא הכיוון העדין שלו בתפריט. על מנת שהכיוון שיידרש יהיה מינימלי והתמונה שתושג תהיה מיטבית, שווה להשקיע זמן בתיכנון ומדידת מרחקים. יהיו שיחליטו "להוריד" מעצמם מטלה זו ויזמינו מתקין, אולם המהדרין יבקשו לבצע כל שלב בעצמם. כתבה זו נועדה להבהיר שהדברים אינם כה מורכבים, ותחושת הסיפוק שתחושו לאחר ביצוע מוצלח עשויה להיות גדולה.

לסיכום, אם חפצה נפשכם בחוויה קולנועית עם מסך ענק שנפרס מקצה לקצה, ומורכבות ההתקנה, הרתיעה אתכם, כדאי שתשקלו זאת שוב.

 

מעבר לתגובות בפורום