טלוויזיית סמסונג ''Neo QLED QN90C 50 במבחן
המרוץ אחר הטלוויזיה המושלמת בעיצומו. בעוד כל הדגמים הבכירים של יצרני הטלוויזיות כוללים שידור באיכות 4K, ודגמי הקצה אפילו תומכים באיכות 8K, ההבדלים ביניהן נעים בין טכנולוגיות, ממשקים, שלטים ואפליקציות. בנוסף, תכנים שכוללים HDR הפכו נפוצים יותר, וכל יצרן בוחר לתמוך בתתי תקנים מסוימים.
אם מתמצתים את הנושא, אזי שתי טכנולוגיות עיקריות מתחרות כיום זו בזו: OLED ו- QLED. בעוד שטכנולוגיית ה- OLED (Organic Light-Emitting Diode) מסוגלת לשלוט בהארה וכיבוי של כל פיקסל, ולהביא לכדי כיבוי מלא עד לשחור האולטימטיבי. היא גם בעלת עוצמת הארה נמוכה יחסית ל- QLED, שמאפשר צפיה בחלל מואר מאד. התוצאה גורמת ליצרניות כמו LG לא לפרסם לציבור את עוצמת ההארה המקסימלית, אלא רק לציין את אחוז השיפור בהארה. בסמסונג לקחו את ה-OLED צעד אחד קדימה ושיפרו אותו ל-QD-OLED שכוללת עוצמת הארה גבוהה יותר מזו של OLED רגיל.
מולה ניצבת טכנולוגיית ה- QLED (Quantum-dot Light-Emitting Diode) שמסוגלת כיום גם כן לשלוט בהארה של כל פיקסל, אולם בניגוד ל- OLED, ה- QLED מסוגלת להגיע להארה גבוהה הרבה יותר ואינה סובלת מתופעת צריבות כמו ה- OLED.
סמסונג, מובילת טכנולוגיית ה- QLED מייצרת גם דגמי פרימיום הנקראים טלוויזיות 'Neo QLED' שכוללות תאורה אחורית מסוג מיני LED, שמגדיל עוד יותר את הקונטרסט. נורות המיני LED הקטנות מזכירות גרגירי חול. הגדלת מספר נורות הלד מגדילה את מספר אזורי העמעום העצמאים, ולכן מגדילה גם את הניגודיות באופן דרמתי.
סמסונג
האתר Korea Herald, מנתח את מגמות השוק, לפיהם סמסונג ממשיכה את מגמת ההובלה במכירות טלוויזיות בעולם, כשהיא מוכרת כמעט שליש מהטלוויזיות ברחבי העולם במחצית הראשונה של שנת 2023, על פי נתוני Omdia.
בששת החודשים הראשונים של השנה נמכרו ברחבי העולם 92.6 מיליון מכשירי טלוויזיה, בשווי 475 מיליון דולר, המהווה ירידה של 6.6 אחוזים בהשוואה לשנה הקודמת. הסיבות להאטה נעוצות במלחמת רוסיה-אוקראינה, וההאטה הכלכלית כתוצאה מעליית הריבית בעולם. סמסונג מחזיקה בנתח שוק של 31.5%, עלייה של 0.5% לעומת שנה שעברה, אחריה LG עם 17.4%, TCL עם 8.7%, Hisense עם 8.2% וסוני עם 7.4%.
שוק הפרימיום
טלוויזיית הדגל Neo QLED של סמסונג מכרה 4.64 מיליון יחידות בחודשים ינואר עד יוני 2023, עליה של 16.3% בהשוואה לשנה הקודמת. גם בקטגוריית הטלוויזיה היוקרתית, במחיר של מעל 2,500 דולר, סמסונג שלטה ב-53.6% מהמכירות, אחריה LG עם 21.5%, וסוני עם 17.2%.
QN90C
ביולי השנה השיקה סמסונג בישראל את סדרת ה-Neo QLED החדשה לשנת 2023-2024, תוך שהיא משמרת את טכנולוגיית ה-Quantum Mini LED, הנשלט על ידי טכנולוגיית Quantum Matrix ומעבד התמונות החזק Neo Quantum המותאם לעבודה אופטימלית עם מסכי Neo QLED.
נזכיר שבקטגוריית ה- Neo QLED קיימים 2 קטגוריות מסכים:
-
Neo QLED 8K שכוללים את הדגמים QN900C ו-QN800C.
-
Neo QLED 4K שכוללים הדגמים QN90C ו-QN85C.
הדגם בו אתמקד בסקירה זו הוא QN90C המהווה הדגם הבכיר בסדרת ה- Neo QLED 4K, המגיע בגדלים החל מ-43 אינטש ועד 85 אינטש.
עיצוב
אם יש דבר בולט במוצרי סמסונג בכלל ובעיצוב טלוויזיה בפרט, הרי זה הרף הגבוה שסמסונג מציבה לשאר היצרניות הטלוויזיות האחרות. המסך שומר על דקיקותו לכל אורכו, עם מסגרת דקיקה במראה infinity edge, ומסגרת דקיקה. הגימור שלה בצבע טיטניום כסוף כהה ללא מסגרת הפופולרית אצל המתחרים. בשילוב התקנה בקו אפס עם הקיר, מתאפשרת הצבה כמעט עם הקיר.
מסך עם גב חלק ללא גיבנת
רכזת ה- One Connect לא נדרשת בדגמי ה- Neo QLED 4K של סמסונג מכיוון שבגוף הטלוויזיה הדק במיוחד כבר ארוזים כל החיבורים ללא גיבנת שכה פופולרית אצל המתחרים.
ה- QN90C יושבת על מעמד במרכזה, ומשכך היא מעט נוטה להתנדנד קדימה ואחורה. מכיוון שככל שהמסך יהיה גדול יותר, האפקט עלול להחריף, אני ממליץ להעדיף התקנה של מסך גדול על הקיר, במקום להניח אותו על המזנון.
כיאה לאופנת NeoSlim דגם זה רזה בעוביו ביחס למקבילו בשנה שעברה.
עובי המסך דומה לדגם המקביל משנה שעברה
התמונה אינה מתחילה ממש מהקצה של המסך, אלא לערך לאחר כ- 9 מ"מ מהקצוות.
תצוגה מתחילה לאחר 9 מ"מ
התקנה
תהליך ההתקנה של הטלוויזיה פשוט מקצר ביותר. מחברים למסך כבלי אנטנה, רשת ומקורות בחיבור HDMI ככל שקיימים, ולאחר שמדליקים אותה נפתח לפנינו ממשק בעברית. במידה ובחרתם להתחבר לאינטרנט אלחוטית, תתבקשו לספק את סיסמת הרשת, להכניס את החשבון של סמסונג במידה וכבר יש לכם, לסרוק ערוצים, לזהות מקורות וזהו!
התקנה פשוטה ומהירה
מיד עם ההפעלה של הטלוויזיה נקבל שלל הסכמים אשר עלינו לאשר, בטרם הטלוויזיה תתחיל לפעול. אחד מהם הוא הסכמה לקבלת פרסומות עתידיות שסמסונג שומרת לעצמה את האפשרות להציג לנו.
הסכמה לקבל פרסומות
תקשורת וחיבורים
ה- QN90C תומכת ב- Wi-Fi 5, IPv6 ובלוטות' בתקן 5.2 . כך ניתן לחבר בקלות אוזניות בלוטות' או מקרן קול ללא צורך בחיווט.
סמסונג מיישרת קו עם שאר היצרניות ומספקת חיבור HDMI 2.1 בכל ארבעת חיבורי ה- HDMI, כך שנוכל לחבר במקביל את מקרן הקול וקונסולת הגיימרים שלנו לחיבורים תומכי eARC. הגיימרים שבינינו ישמחו לגלות שכל ארבעת חיבורי ה-HDMI כוללים תמיכה ב- PS5 ו- XBOX Series X באיכות 4K. גדלי המסכים 43 ו-50 אינטש, מיועדים לשמש כמסכים לגיימרים ולכן תומכים ב- 144 הרץ, שכולל VRR (variable refresh rate) ו- ALLM (Auto Low Latency Mode). בנוסף, אלו מבינינו שירצו לחבר לטלוויזיה זו מקרן קול כדאי שידעו שרק חיבור HDMI מספר 3 תומך ב- eARC. בנוסף, יש לו 2 חיבורי USB בתקן 2.0.
שלל חיבורים בגב המכשיר מחייבים הרחקתו מהקיר על מנת להגיע אליהם
שלט רחוק
אחד מהיבטי החדשנות שמציגה סמסונג מזה שנים הוא השלט רחוק. בשנים האחרונות ביצעה סמסונג מהפכה בתחום, עם השקת שלט רחוק קטן מימדים, ומעט לחצנים, שנטען סולארית ולכן פועל ללא סוללות. השימוש ראשוני בו לא דורש טעינה ובהמשך הוא נטען מחדש בקרני האור.
בגבו יש תאים סולאריים שמאפשרים לנו לטעון אותו באמצעות תאורת השמש ואפילו תאורה ממקור חשמלי. בנוסף, הוא כולל חיבור USB-C שמאפשר הטענה במקומות בהם אין תאורה מספקת. באופן זה סמסונג מקדמת חיסכון של מיליוני סוללות AAA ברחבי העולם.
ואם זה לא מספיק, אז השלט משדר בבלוטות' ולא באינפרה אדום כמו חלק מהמתחרים, ולכן פועל גם ללא צורך בכיוון ישירות לטלוויזיה. הוא כולל מיקרופון מובנה שעשוי להתממשק גם ל- Samsung Smart things.
השנה השלט הפך עוד יותר קטן, כך שהוא פשוט מיניאטורי, ולכן מרגיש שעלול להיאבד בקלות בין כריות הספה.
שלט רחוק סולארי קטן עוד יותר
גם השנה השלט כולל לחצנים ייעודיים לפתיחה מהירה של אפליקציות נטפליקס, דיסני פלוס ואמזון פריים TV. אמנם המנויים לשירותים הללו יהנו מגישה ישירה אליהם, אולם אלו שאינם מנויים עלולים לחוות לחיצות חוזרות ונשנות בטעות, כך שיפתחו להם מסכי חיבור לשירותים שהם אינם מעוניינים בהם, ובמקביל יאריכו את זמן החזרה לתוכן בו צפו. לדעתי, זה היה יכול להיות נפלא במידה וניתן היה לקבוע באמצעות תפריט הטלוויזיה לבטל את הפעולה של חלקם.
מערכת הפעלה
סמסונג ממשיכה לשכלל את פלטפורמת ה-Tizen במוצריה, כולל בטלוויזיות, והשנה עם גרסה 7. מגוון האפליקציות המקומי ללא שינוי מיוחד, והוא כולל את ספקיות התוכן המקומיות פרטנר TV, סטינג TV, Free TV וסלקום TV ובערוצי השידור נמצא את מאקו, כאן 11 ורשת 13 החדשה. בגזרת האפליקציות הגלובליות נמצא את אפל TV, נטפליקס, אמזון פריים TV ודיסני פלוס. מערכת ההפעלה מגיבה יחסית מהר ולכן ראויה לשבח.
Tizen 7 כולל את כל שירותי הסטרימינג הגלובליים ושירותי הצפייה המקומיים
ההזרמה של סרטים ממחשבים אחרים ברשת פשוטה ומתבצעת בקלות באמצעות התקנת תוכנת DLNA חינמית כגון Serviio, או PLEX על המחשב השרת. במידה ותבחרו ב- Serviio, תמצאו אותה בלשונית המקורות, ללא צורך בהתקנת אפליקציה בטלוויזיה. בחירה ב- PLEX, לעומת זאת, תדרוש גם התקנה שלה גם בטלוויזיה.
ממשק Tizen מאד נוח וברור לשימוש, במיוחד למשתמש המבוגר ולמי שלא מתמצאים בתתי-תפריטים. לחיצה על לחצן הבית מציגה מסך שלם שכולל המלצות לתכנים מאפליקציות המותקנות בטלוויזיה, גם אם לא נרשמתם אליהן מעולם. סרגל תחתון ועליו קיצור דרך לאפליקציות הנפוצות, המקורות הפעילים וההגדרות הנפוצות.
ממשק TIZEN התעדכן
מצב גיימינג
אחד השינויים הגדולים ביותר שסמסונג הטמיעה בקו הטלוויזיות השנה הוא ה- Game Bar המעודכן, שמספק גישה מהירה לתכונות המסך שקשורות בתצוגה. התמיכה ב- AMD FreeSync Premium Pro Plus, בתדר של עד 144 הרץ ומצב 'Super Ultrawide GameView' שאפשר לגיימרים לשחק ביחס תמונה במיוחד, 21:9 או אפילו 32:9. מרגע שהטלוויזיה מזהה שכניסת ה- HDMI הפעילה מחוברת למחשב, או קונסולה כגון פלייסטיישן או XBOX, הטלוויזיה עוברת אוטומטית למצב גיימינג, ומקפיצה מתחתית המסך את סרגל הכלים החדש לגיימרים.
הסרגל המעודכן כולל שליטה בהגדרות תמונה כגון יחס תמונה והגדרות צבע, וכן צפיה בנתונים כגון רזולוציה, מספר פריימים לשניה, HDR ו-VRR.
בחיבור למחשב מספק המסך רזולוציה של 4K עד קצב ריענון תמונה של 144 הרץ. המשמעות היא שהתמונה על המסך תתרענן 144 פעמים בשנייה (144 פריימים לשנייה או "FPS"). נתון של 144 הרץ, זה יותר מכפול מקצב הרענון של צג סטנדרטי, העומד בד"כ רק על 60 הרץ!
קצב רענון של 144 הרץ מהווה נתון אופטימלי במסכים לגיימרים. עם מסך בעל 144 הרץ, נקבל תצוגה שיכולה להתמודד בקלות עם כל קצב פריימים גבוה (עד 144 הרץ, כמובן), כל עוד כרטיס המסך שלכם במחשב או בקונסולה, מסוגל לספק זאת. מסך עם 144 הרץ מספק וידאו חלק לחלוטין, עם תגובה מהירה, וללא קריעות בתמונה, שאופייניות לצגים בקצב ריענון של 60 הרץ. התמיכה שנוספה ב- AMD FreeSync Premium Pro Plus, מספקת לגיימרים תחרותיים יתרון גדול מכיוון שהתמונה תוצג על המסך באופן מיידי ובתאימות מלאה לכרטיס המסך שלכם, בעוד שמסכים שאינם כוללים תקינה זו, עלולים לחוש זאת בתמונה.
ככל שקצב הפריימים לשנייה גבוה יותר, כך התצוגה שיראה המשתמש תהיה חלקה ומהירה יותר. לכן מומלץ לבחור ב-144 הרץ כסטנדרט עבור משחקים תחרותיים.
בנוסף, אם אתם גיימרים בנשמה, סביר שיש לכם גם כרטיס מסך איכותי, ולכן כדאי מאד שהמסך יתמוך באיכות שכרטיס המסך מסוגל לספק. לסיכום, ה- QN90C שמספק 144 הרץ מאפשר לנצל את המקסימום מחווית הגיימינג שלכם.
תמונה
כשמביטים בתמונה, מבינים מדוע סמסונג נמצאת במקום הראשון במכירות טלוויזיות בעולם. ה- QN90C עם Quantum Mini Led מספקת לחלוטין את הסחורה. היא מספקת תמונה דינאמית ריאליסטית ומוארת. האישור של PANTONE מוודא שאכן היא מספקת 100% צבע ותאימות למקור שצולם. הודות ל- 4K AI Upscaling ב- HDR או SDR, בצפייה בעידן פלוס או מקור אחר, התוכן נראה חד וברור, וככל שאיכותו המקורית גבוהה יותר, הוא מאפשר לטלוויזיה למצות את הפוטנציאל והופך למהמם באיכותו. טכנולוגיית ה- Quantum Matrix 4K מספקת הארה נקודתית ישירה חכמה עם שחור עמוק מאד, ובמקביל גם בהירות וניגודיות גבוהים ביותר.
תשכחו מהצורך להחשיך החדר, להגיף וילונות או לסגור התריס כדי ליהנות מעומק הצבעים ומהשחורים. ה- QN90C מתאימה גם לחללים מוארים מאד ואפילו עם שמש ישירה. התמונה כה עוצמתית וצבעונית ועם קונטרסט כה חזק, שבסביבה חשוכה נרצה לעמעם אותה מעט. על הטכנולוגיות הללו שולט המעבד Neural Quantum 4K שמבצע Upscaling לתמונה ומשביח אותה בבינה מלאכותית.
סמסונג הטמיעה גם מצב הסתגלות חכם, במקום לעבור בין מצבי תמונה מוגדרים. במידה ותבטלו המצב החכם, תוכלו לעבור ידנית בין המצבים המוכרים, שכוללים:
-
דינאמי: לעיתים נקרא גם מצב חנות. התמונה בו מוצגת בהירה וברורה יותר בסביבות צפייה עם תאורה גבוהה
-
סטנדרטי: מתאים לתנאי צפיה רגילים
-
טבעי: מפחית עוד יותר את התאורה וכך גם את העומס בעיניים לחוויית צפייה נעימה לאורך זמן
-
סרט: מתאים לצפייה בסרטים בחלל חשוך
-
Film Maker המכבה לחלוטין את מעבדי התנועה.
אני מעדיף את מצב הצפייה סטנדרטי בעת צפיה בשידורי טלוויזיה, ובמצב סרט בעת צפיה בסרטים באיכות UHD, אולם זה ענין עשוי להשתנות בין אנשים.
כזכור סמסונג לא תומכת בטלוויזיות שלה בתקן דולבי וויז'ן אולם כן תומכת ב-Neo Quantum HDR Plus.
סאונד
בדגם זה הטלוויזיה מזהה ומנתחת את הסביבה, הרעש, התוכן ודפוסי השימוש שלכם על מנת להביא לחוויית צפייה אופטימלית. בפועל מצאתי את איכות הסאונד של ה- QN90C עמוקה יותר מדגמי העבר של סמסונג, למרות שמדובר בטלוויזיה דקיקה כל כך.
בממשק הסאונד ניתן לעבור ל"מצב מוגבר" והוא מעמיק את קולות המיד והבאס. עם זאת, מכיוון שההגברה שלה בהספק של 60 וואט ובפורמט של שישה ערוצים, הסאונד נעים לאוזן והדיאלוגים ברורים.
תרצו לשפר את הסאונד? סמסונג סיפקה עם המסך מקרן קול מדגם QN930C שמתחבר לטלוויזיה באופן אלחוטי, ובשילוב עם טכנולוגיית Q-Symphony שייחודית לסמסונג, ניתן להפעיל עם מקרן הקול שלה גם עם הרמקולים של הטלוויזיה.
תכונה חשובה שנוספה לה היא Adaptive Volume שמאפשרת להתאים את עוצמת הסאונד באופן אוטומטי לעוצמה קבועה בה אנו צופים בד"כ בטלוויזיה. הטלוויזיה מנתחת את היסטוריית השימוש שלנו על מנת להתאים את עוצמת הקול. כך במידה ובפרסומות עולה עוצמת הקול, הטלוויזיה תדע לנרמל אותו בהתאם להרגלי השמיעה שלנו.
סמסונג הוסיפה בטלוויזיה טכנולוגיית Object Tracking Sound שמאפשרת לטלוויזיה לאתר את מקור הקול בוידאו ולשדר אותו במיקום המתאים במרחב. ב- QN90C מוטמעת הטכנולוגיה OTS Plus.
SmartThings מובנה
כל קו המסכים של סמסונג כולל את Smart HUB של אפליקציית SmartThings, שמתקשרת עם פרוטוקולים של Google Assistant, Amazon Alexa, Zigbee. כולם חתמו על פרוטוקול משותף בשם MATTER, שמהווה איחוד של כל הפרוטוקולים יחדיו. התוצאה היא 3,000 אביזרים מ-300 מותגים בעולם, שנתמכים על ידי SmartThings של סמסונג. החל מאביזרי קצה זולים כגון מודולים שניתן לרכוש בעלי אקספרס, ועד לאביזרים יוקרתיים כגון מנעול חשמלי לדלת ואינטרקום משולב מצלמה. כך ניתן לקבוע תרחישים נוחים בבית, כדוגמת הדלקת וכיבוי אורות מתוזמנים, פתיחה וסגירה של תריס חשמלי, וכו'.
מצלמה
מיד עם חיבור מצלמת רשת מאחד הדגמים בהם הטלוויזיה תומכת, תזוהה המצלמה, ותוצע האפשרות לשלב את אפליקציית Google Meet עם זו שבסמארטפון שלכם. עם צימודה של האפליקציה בסלולרי, ניתן ליזום שיחות וידאו עם כל מכשיר סלולרי בו מותקנת Google Meet. השימוש באפליקציה מאד נוח, מכיוון שניתן ליזום שיחות טלפון בעודכם יושבים על הכורסא מול הטלוויזיה.
סיכום
עם הטמעת טכנולוגיית ה-Mini LED ביצעה סמסונג קפיצת דרך משמעותית באמצעותה היא מגיעה קרוב מאד לקונטרסט ולשחור אולטימטיביים. הוסיפו לזה את יכולת עיבוד התמונה המתקדמת, פורמט HDR 10+ הפופולרי, ריענון תמונה של 144 הרץ ו- AMD FreeSync Premium Pro Plus שקיימים רק במסכי גיימרים ייעודיים, סאונד היקפי, שלט ייחודי ונוח וממשק קל לשימוש, וקיבלתם תשובה לשאלה מדוע היא חולשת על כ- 53% משוק טלוויזיות היוקרה בעולם.
המותג "Neo QLED" כולל בתוכו שיפורים ניכרים באיכות התאורה ובעוצמתה, המביאים לתוצאה שאף יצרן אחר לא מתקרב אליה.
לכן במידה וחשבתם לשדרג הטלוויזיה, כדאי שתכניסו את ה- Neo QLED QN90C לרשימת הצפייה שלכם.
יבואן: סמליין
מחיר: 5,290 ש"ח